Ayak Terlemesi

Her 100 kişiden birinde görülen ve ayakların olağan durumdan daha fazla terlemesi durumuna ayak terlemesi denir. Tedavisi nedene yönelik olacak şekilde yapılır.

Ayak Terlemesi Nedir?

Ayak terlemesi; her 100 kişiden en az iki veya üçünde görülen önemli bir durumdur. İnsanların şikayet ettiği bu durum yüzünden terli ayak sorunuyla karşılaşılmaktadır. Bu sorun yüzünden insanların sosyal hayatı olumsuz etkilenmektedir. Hatta bu rahatsızlık dolayısıyla diğer insanlarla olan sosyal ilişkilerini kısıtlamayı tercih edenler bile bulunmaktadır.

Aşırı ayak terlemesi; genel olarak ayak tabanında ortaya çıkan bir sorundur. Ayakların yanı sıra ellerde, koltuk altlarında ve kafa bölgesinde de birtakım terlemelerin olabileceğini söylemek gerekir. Aşırı ayak terlemesi; insanların sağlıklı bir hayat sürdürmesi noktasında gerekli olmaktadır. Fakat, bu hastalığın insanların sağlıklarını ve psikolojik durumlarını etkileyecek seviyeye gelmesi halinde ortaya plantar hiperhidroz adında daha ciddi bir sorun çıkmaktadır.

Ayak Terlemesi Belirtileri

Belirli bir nedene bağlı olarak gerçekleşmeyen terlemeye primer hiperhidroz adı verilmektedir. Bu hastalığın belirtileri; hem erkeklerde hem de kadınlarda aynı oranlarda görülmektedir. Genel olarak 25 yaş civarında başladığı bilinmektedir. Fakat, ayak terlemesi, daha erken başlayabilecek bir rahatsızlıktır. Hastanın ayak terlemesi sorunundan muzdarip olduğunun anlaşılması için en az altı ay süre boyunca bölgesel ve aşırı terlemenin yanı sıra birtakım farklı belirtiler göstermesi gerekmektedir.

  • Haftada en az birkaç kere terleme atağının olması
  • Terleme yüzünden insanların hayat kalitesinin bozulması
  • Terlemenin simetrik olarak gerçekleşmesi
  • Ayak terlemesinin en geç 25 yaşında ortaya çıkması
  • Terlemenin kişinin aile bireylerinde görülen bir rahatsızlık olması
  • Uykuda terleme olmaması

ayak terlemesi belirtileri arasında bulunmaktadır. Aşırı ayak terlemesi; bir süre sonra psikolojik sıkıntılara sebep olacağından dolayı önceden önlem alınması gereken bir sorundur. Ayak terlemesi ve kokusu; bu hastalığın en belirgin belirtileri arasında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, çok sık terleyen bölgelerde mantar enfeksiyonları da görülmektedir.

Ayak Terlemesi Nedenleri

Ergenlerde ve bilhassa 25 yaşın altındaki kişilerde ayak terlemesi; vücuttaki birtakım hormonların seviyelerinin değişmesinden kaynaklanmaktadır.

  • Hormon seviyelerinin değişimi; ter bezlerinin aşırı aktif olmasına neden olmaktadır. Ayak tabanlarında bulunan ter bezlerinin duygulara yanıt vermesinden kaynaklı olarak yaşanan zihinsel ve duygusal stresin bir sonucu olarak ayak terlemesi yaşanmaktadır.
  • Ayak terlemesi; genel olarak iki ayakta da görülür. Bu hastalığın sebeplerini öğrenmek adına birçok çalışma yapılsa dahi tam neden henüz tespit edilememiştir. Fakat, aşırı aktif ter bezlerinin bilinen en yaygın sebep olduğunu ifade etmek gerekir.
  • Aşırı ayak terlemesi; bazı durumlarda genetik faktörlere bağlı olarak meydana gelmektedir. Bu noktada, bireylerin ailelerinde bu tür bir hastalığa sebep olan kişilerin varlığını araştırması gerekmektedir.
  • Ayak terlemesinin muhtemel sebepleri arasında yapısal problemler yer alabilir. Bunun yanı sıra, ayağın tüm gün boyunca yorgun veya yorulmuş olmasından dolayı ayaklar üzerinde birtakım stresler meydana gelebilir.
  •  Ayak terlemesi; mevsime uygun olarak tercih edilmeyen ayakkabılardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Vücut ısısını yükselten ayaklardan dolayı terleme sorunu meydana gelmektedir. Aynı zamanda, suni deriden yapılan ayakkabılar; ayakların hava alamamasına sebep olmaktadır. Hava alamayan ayaklardan dolayı ortaya ayak terlemesi sorunu çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, kışın ayak terlemesi; giyilen kalın çoraplardan kaynaklanmaktadır.
  • Ayakların uzun süre havalı ve kapalı kalması; ayak terlemesi ve kokusu sorununa sebep olmaktadır. Uzun süre ayakkabıda kapalı kalan ayaklarda terler ve bakterilerden kaynaklı olarak kötü kokular oluşmaktadır. Buna ek olarak, bu bakterilerden dolayı mantar ve benzeri enfeksiyonlar meydana gelmektedir.
  •  Ayak terlemesinin sebeplerinden birisi kronik rahatsızlıklar olarak ortaya çıkmaktadır. Diyabet, obezite ve tiroid bezinin anormal çalışması gibi hastalıklardan dolayı ayak terlemesi sorunu ortaya çıkabilir.

Ayak Terlemesi Teşhisi

Ayak terlemesinin teşhis edilmesi için hastadan detaylı bir öykü alınmalıdır. Bir başka deyişle, hastanın yaşamış olduğu sorunu ve belirtileri detaylı olarak anlatması gerekmektedir. Belirli bir nedene bağlı olarak gelişmeyen primer bölgesel hiperhidrozda ek testlerin yapılmasına gerek yoktur. Fakat, genel bir hiperhidroz durumu varsa hastanın kan basıncına ve kilosuna bakılmalıdır. Bunun yanı sıra, detaylı nörolojik muayenesi ve kan tetkikleri yapılmalıdır.

Hiperhidroz: Terlemek; beyinde başlayan bir aktivitedir. Ancak, bazı insanların normalden daha fazla terlediğine rastlanmaktadır. Bu duruma hiperhidroz adı verilmektedir. Ayak terlemesinin teşhis edilmesinde hiperhidroz durumunun varlığı belirleyici olmaktadır.

Aşırı Koku: Ayak terlemesi ve kokusu; terli ayakların başka bir belirtisi olarak dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra, ayakların beyazlayan görüntüsü ve ayakkabıların kavranmasının zor hale gelmesi; bu hastalığın teşhis edilmesini kolaylaştıran unsurlar arasında bulunmaktadır.

Terlemenin Günlük Yaşama Engel Olması: Bu husus; aşırı kokuyla yakından alakalıdır. Koku; ayakkabıda bulunan nemli ve sıcak koşullarda üreyen bakterilerden kaynaklanmaktadır. Ancak, terlemenin normal yaşama engel olduğu hallerde ortaya aşırı ayak terlemesi çıkmaktadır.

Ayak Terlemesi Tedavisi

Aşırı terleme; genel vücut terlemesi şeklinde ortaya çıkıyorsa her şeyden önce sebebinin araştırılması gerekmektedir. Nedene yönelik olarak tedavi süreci planlanmalıdır. Ameliyat ile veya ilaç gibi ameliyata gereksinim duyulmayan yöntemlerle tedaviler uygulanmaktadır.

Ameliyat Gerektirmeyen Tedavi Yöntemleri: Adından da anlaşılacağı üzere ameliyata gereksinim olmadan ilaç tedavisi veya farklı uygulamalar ile yapılan işlemleri kapsamaktadır. Ayak terlemesi için özel bir ilaç olmasa da bu hastalık için işe yarayan bazı ilaçlar sayesinde hasta sorundan kurtulmaktadır. Buna ek olarak, Botox ve İyontoforez uygulaması; kısa sürede olumlu sonuç vermektedir.

İyontoforez; ayakların aşırı terlemesini önlemek adına özel bir cihazın kullanıldığı tedavi yöntemini kapsamaktadır. İlaç tedavisinin olumlu sonuç vermediği hastalar tarafından tercih edilmektedir. Bu işlem sırasında hasta, ayaklarını tamamen suyla doldurulmuş bir kabın içerisine sokmaktadır. Aynı anda, cihazdan suya düşük seviyelerde elektrik akımı uygulanmaktadır. İyontoforez tedavisinin en az beş, en çok on gün uygulanması tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde, verimli bir sonuç alınamaz. Buna ek olarak, ayak terlemesinin bir süre sonra tekrar ortaya çıktığı hallerde tedaviye tekrardan başlanmalıdır.

Botox tedavisi; gelişen tıbbın insanlara sunduğu bir seçenektir. Yalnızca on dakikada ayak terlemesi sorunu çözülmektedir. Bu uygulama sayesinde terlemenin olduğu bölgedeki sinir iletimi geçici bir süreliğine durmaktadır. İyot nişasta testinin yapılmasının ardından bölgeye 100 ile 150 ünite kadar botoks yerleştirilmektedir.

Ameliyat İçeren Tedavi Yöntemleri: Yukarıda bahsedilen ilaç ve diğer uygulamalardan herhangi bir fayda görmeyen kişiler için cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Lomber sempatektomi adı verilen ameliyat sayesinde aşırı ayak terlemesi sorunu ortadan kaldırılmaktadır. Buna ek olarak, klipsli ETS adı verilen cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Ancak, klipsli ETS'nin uygulanması için terleme sorununun yalnızca ayaklarda değil vücudun başka yerlerinde de görülmesi gerekmektedir.

Ayak Terlemesi Tedavi Edilmezse

Ayak terlemesinin tedavi edilmediği hallerde sorunun giderek daha da büyüdüğüne rastlanmaktadır. Bu bağlamda, tedavinin yapılmadığı hallerde bu sorunla beraber yaşanması söz konusu olmaktadır. Ayak terlemesi tedavi edilmediği müddetçe daha çok rahatsızlık vermeye başlayacaktır. Ayakta ve ayakkabıda sorunlar oluşmasına rastlanacaktır. Ayak terlemesi ve kokusu; çok ciddi bir sorun olarak ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra, bir süre sonra, ayaklarda mantar sorunları meydana gelecektir. Hatta bu sorunların enfeksiyon seviyesine geleceğini ifade etmek gerekir. Ayrıca, ilerleyen aşamalarda terlemeden başka sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu bağlamda, sorunun çözülmesi adına farklı tedavilere gereksinim duyulacaktır.

Ayak Terlemesine Ne İyi Gelir?

Çay; ayak terlemesine iyi gelen bir içecektir. Bitkisel tedavi yöntemi olarak bilindiğini söylemek gerekir. Ayakların içerisine sığabileceği bir kabın içerisine çay demi konulmaktadır. Bu kabın içerisinde ayakların yaklaşık yarım saat bekletilmesi gerekmektedir. Bu yöntemin en az on akşam süresince yapılması tavsiye edilmektedir. Çayın terlemeyi önleyici etkisinin olduğu düşünülmektedir. Çayın içerisinde tannen adı verilen bir asit bulunmaktadır. Söz konusu asit; bakterilerin öldürülmesinde önemli bir işleve sahiptir. Buna ek olarak, bu asit, kokuyu önlemektedir. Hatta, ayakları temizlediğini söylemek mümkündür. Bu durumun bir sonucu olarak daha az terleme yaşanmaktadır.

Ayak terlemesine iyi gelen farklı bir karışım daha bulunmaktadır. Elma sirkesi ve su karıştırılarak doğal bir karışım hazırlanmaktadır. Ancak, bu karışım hazırlanırken kullanılan suyun yarısı kadar elma sirkesinin suya eklenmesi gerekmektedir. Karışımın hazırlanmasının ardından ayakların bu karışımın içerisinde bir saat süreyle bekletilmesi gerekmektedir. Sürecin geçmesinin ardından ayaklar kurulanır. Buna ek olarak, bu yöntemin daha etkili olması adına ılık suyun kullanılması gerekmektedir.

Ayak Terlemesine Ne İyi Gelmez?

Ayak terlemesini ortaya çıkaran birtakım durumlar bulunmaktadır. Her şeyden önce, kişisel temizliğine dikkat etmeyen, sık sık duş almayan kişilerin bu sorunu yaşayacağını söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra, çok fazla acılı ve baharatlı yiyecekler tüketenlerin de bu sorunla karşılaşması söz konusudur. Rahat ayakkabılar ve çoraplar yerine vücudu sıkan ve terleten türden kumaşlara sahip çorapları ve kalitesiz şekilde üretilen ayakkabıları giymeyi tercih edenlerin de bu sorunla yüzleşmesine rastlanmaktadır. Buna ek olarak, ayak terlemesine pudra kullanmayı tercih etmeyenlerin de terleme sorunuyla karşılaştığı görülmektedir.

Suni deriden imal edilmiş ayakkabıların ayak terlemesine iyi gelmediğine ayrı bir parantez açılmalıdır. Bunun yanı sıra, ayakkabı iç tabanlığı antibakteriyel malzemeden üretilmeyen ayakkabıları giymeyenlerin de bu sorunla karşılaşması mümkündür. Son olarak, diyabet, tiroid gibi hastalıkların da ayak terlemesine iyi gelmediğini söylemek gerekir.

Ayak Terlemesi İlaçları

Soğuk ayak terlemesi başta olmak üzere herhangi bir ayak terlemesine iyi gelen özel bir ilaç ismi bulunmamaktadır. Ancak, farklı ilaçlar sayesinde bu hastalığa çare bulmak mümkündür. Bilhassa sindirim sisteminin çalışmasına yönelik olarak faaliyet gösteren bazı antikolinerjik özelliğe sahip ilaçlar tercih edilebilir.

Ayak Terlemesi Ameliyatı

Ayak terlemesi için ameliyat seçeneği bulunmaktadır. Lomber sempatektomi ameliyatı sayesinde aşırı ayak terlemesi sorunu tamamen çözülmektedir.

Lomber sempatektomi ameliyatı yapılırken hastanın tam bir uyku haline geçmesi için genel anestezi uygulanmaktadır. Kalp ve damar cerrahları tarafından yapılan bu ameliyat için öncelikle koltuk altından yapılan kesikler ile göğüs boşluğuna girilmektedir. Sempatik zincirin sorunlu bölümleri tespit edilmektedir. Duruma göre kesme veya klipleme işlemleri uygulanmaktadır. Bu sayede, hasta, ameliyat sonrası, sorundan tamamen kurtulmuş bir şekilde uyanmaktadır.

Hamilelikte Ayak Terlemesi

Hamilelik döneminde anne adaylarının hormon değişimlerinin olmasından mütevellit ayak terlemesi sorunuyla karşılaşmasına rastlanmaktadır. Bu durumun geçici olduğunu söylemek mümkündür. Ancak, doğumdan sonra da sorunun devam etmesi halinde doktor yardımı alınmalıdır.

Çocuklarda Ayak Terlemesi

Çocuklarda ayak terlemesinin farklı sebepleri olabilir. Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere metabolik ve endokrin hastalıklar, enfeksiyonlar, antibiyotikler, ergenlik dönemine geçiş süreci, D vitamini eksikliği, lenf bezi tümörü, alerji, solunum yolu hastalıkları gibi sorunlar; ayak terlemesini tetiklemektedir.

Bebeklerde Ayak Terlemesi

Bebeklerde ayak terlemesi çok sık rastlanılan bir sorun değildir. Bilhassa kan şekerinin düşmesi gibi sorunların bebeklerin ayak bölgelerinde terlemeye yol açtığı bilinmektedir. Ancak, durumun genel olarak bebeklerin aşırı giydirilmesiyle alakalı olduğunu ifade etmek gerekir. Bebeklerde görülen ayak terlemesinden dolayı farklı bir hastalığın ortaya çıkması söz konusu değildir. Ancak, birtakım lokal sorunlar oluşabilir. Bebeğin terinin kurulanmadığı hallerde bölgesel enfeksiyonlar meydana gelebilir. İsilik, mantar ve pişik gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Sonuç olarak, bebeğin aşırı terlemesinin önüne geçmek gerekmektedir.

Ayak Terlemesi için Hangi Doktora Gidilir?

Aşırı terleme sorunu; vücudun çeşitli yerlerinde kendisini göstermektedir. Bu noktada, bilhassa yaz mevsiminde kendisini gösteren terleme sorununun çözülmesi adına tıbbi destek almak şarttır. Bu noktada, bölgesel terleme çeşitlerinden birisi olan ayak terlemesi için vakit kaybetmeden Dermatoloji bölümüne gidilmektedir. Burada ayak terlemesini önlemek adına ameliyatsız birtakım işlemler yapılmaktadır. Ancak, ayak terlemesi sorununun ameliyatla çözülmesi gerekiyorsa Göğüs Cerrahisi bölümüne gidilmelidir. Buna ek olarak, bebeklerde ayak terlemesi ya da çocuklarda ayak terlemesi sorunları yaşanıyorsa Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne gidilmelidir. Bunun yanı sıra, bu hastalıktan şikayet edenlerin sorunun psikolojik bir rahatsızlık halini aldığı durumlarda doktora gitmesi tavsiye edilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Ayak Terlemesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ayak terlemesi nasıl önlenir?

Günlük ayak hijyeni sayesinde ayak terlemesinin önleneceğini söylemek gerekir. Her gün aynı ayakkabının giyilmemesi, ayakların antibakteriyel sabunlarla yıkanması, krem uygulanması, emici bir ayak tozunun kullanılması sayesinde söz konusu günlük ayak hijyeni işlemleri yapılmış olur. Bunun yanı sıra, uygun özelliklere sahip çorap giyilmelidir. Yün-pamuk karışımı nemi emen çoraplar tercih edilmelidir. Çıkarılabilir iç tabanlık veya koku giderici etkisi bulunan ilaçlı tabanlık kullanımı tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra, ayakların nefes almasını sağlayan kaliteli deriden yapılmış ayakkabıların giyilmesi doğru bir tercih olacaktır.

Ass. Dr. Samet Töken

Hangi hastalıklar ayak terlemesine sebep olmaktadır?

Ayak terlemesinin birtakım belirtileri bulunmaktadır. Ancak, bu belirtilerin yanı sıra bazı hastalıkların da ayak terlemesini tetiklediğini söylemek gerekir. Diyabet başta olmak üzere kalp kapağı iltihabı, tüberküloz, lenf bezi kanseri, kronik kaygı bozuklukları, tiroit bezinde meydana gelen birtakım rahatsızlıkların ayak terlemesine sebep olduğu bilinmektedir.

Ass. Dr. Samet Töken

Ayak terlemesini önlemek adına tavsiye edilen ürünler var mıdır?

Günümüzde bilhassa kozmetik sektöründe ürünlerin satışlarını arttırmak adına ayak terlemesine iyi geldiğini söyleyen markalar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, eczanelerde doğal ve bitkisel çözümler olarak satılan ürünler yer almaktadır. Ancak, bu tür ürünlerin doktor kontrolünden bağımsız olarak kullanılması asla tavsiye edilmez. Her şeyden önce, doktora gidilmeli ve kullanılacak olan ürünlerin neler olacağı konusunda bilgi alınmalıdır. Çünkü, her insanın cilt yapısı ve cildin ürünlerin içeriğine vereceği tepki farklı olmaktadır.

Ass. Dr. Samet Töken

Ayak terlemesi kalıtsal olabilir mi?

Genetik; insanların saçından ayak ucuna kadar her noktasında belirleyici etkiler bırakmaktadır. Bu noktada, ayak terlemesi sorununun da genetik faktörlerden kaynaklanması mümkündür. Bilhassa ailesinde bu sorunla karşılaşmış kişiler olanların bu hastalığa yakalanma riski oldukça fazladır. Bu bağlamda, ayak terlemesi sorunundan kurtulmak adına ayak bakımının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde, genetik faktöründen dolayı kişide ayak terlemesi sorunu ortaya çıkacaktır.

Ass. Dr. Samet Töken