Panoramik Röntgen Nedir?

Geniş açılı bir şekilde hastanın ağız yapısının tek bir filmde gözlenebilmesini sağlayan röntgen panoramik röntgendir.

Panoramik röntgenin en büyük özelliği röntgeni geniş açılı çekmesidir. Geniş açılı bir şekilde kişinin tüm ağız yapısının tek filmde gözlemlenebilmesini sağlayan tek röntgen türüdür. Çene cerrahisi ve diş tedavisi alanlarında kullanılan bu cihaz hastanın göz ile görülemeyen bir hastalığa sahip olup olmadığını göstermektedir. 20’lik diş çekiminden önce de panoramik röntgene başvurularak hastanın dişinin ne derece gömülü olduğu görüntülenmekte ve işlem bu filme bağlı olarak gerçekleştirilmektedir.

Bu röntgen türü ile gözle görülemeyen aşağıdaki tüm detaylar görüntülenebilir:

  • Çürükler,
  • Kistler,
  • Tümörler.

Herhangi bir diş veya çene operasyonu öncesinde panoramik röntgen çekilmesi gerekir. Bunun sebepleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Panoramik röntgen daha detaylı bir görüntü verdiğinden dolayı operasyon başarısını artırmaktadır.
  • Tedavi planının yapılmasında daha eksiksiz ve doğru bir yol izlenmesini sağlanır.
  • Göz ile görülemeyen rahatsızlıkları görüntüledikleri için operasyon esnasında oluşabilecek komplikasyonları azaltır. 

Panoramik röntgen çekimi sonrasında hastada apse gözlemlenirse hastaya öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır ve operasyon gerekli ise ilaç tedavisinin ardından gerçekleştirilir. Geniş açılı röntgenler tüm detayları ve tüm ağız yapısını tek bir röntgen üzerinde gösterdiklerinden dolayı tedavi sürecinde son derece önemlidir.

Hangi Durumlarda Panoramik Röntgen Çekilir?

Panoramik röntgeni, diş hekimlerinin gerekli gördüğü durumlarda uzmanlar tarafından çekilmektedir. Ağız sağlığı son derece önemli olduğundan ve ağızda oluşabilecek komplikasyonların vücuttaki diğer organları etkileme ihtimalinden dolayı hastanın rahatsızlığının en detaylı şekilde görüntülenmesi son derece önemlidir. Panoramik röntgen aşağıdaki durumlarda çekilebilir:

  • 20’lik diş çekimi öncesi,
  • Gömülü diş,
  • Yamuk diş,
  • Çene estetiği,
  • Çene kemiğinde kayma,
  • Apse,
  • Tümör,
  • Ağız bölgesindeki kistler,
  • Çürük diş
  • implant planlanması ve değerlendirilmesi

Hastanın diş çekimi yapılmadan önce röntgen çekilmesi son derece önemlidir. Diş kökünde herhangi bir sorun olup olmadığı gözlemlenmeli ve diş sonrasında çekilmelidir. Aksi takdirde beklenmedik durumlar ile karşılaşılabilir ve bu durum hastanın işlem sonrası ağrı hissetmesine sebebiyet verebilir veya daha ciddi risklere yol açabilir. İşlemler tamamlandıktan ve operasyon ile tedavi gerçekleştirildikten sonra hastaya tekrar röntgen çekilmez. Hastanın herhangi bir şikayeti olmadığı sürece tekrar röntgen çekimine başvurulmaz.

Panoramik Röntgen Nasıl Çekilir?

Hastanın herhangi bir şikayet ile diş hekimine başvurmasının ardından gerekli muayeneler gerçekleştirilir. Hekim, göz ile görülemeyen herhangi bir rahatsızlık olduğundan şüphelendiği takdirde hastadan panoramik röntgen istenilir. Panoramik röntgen çekim aşaması aşağıdaki gibidir:

  • Hastanın üzerinde bulunan tüm metaller çıkartılır,
  • Hasta röntgen odasına alınır,
  • Hastanın çenesi röntgen cihazına bağlı aparata yerleştirilir,
  • Hasta dişleriyle bir aparatı ısırır.
  • Röntgen cihazının bir fotoğraf çeken bölümü kişinin etrafında 180 derece döner,
  • İşlem 15 saniye kadar sürer,
  • İşlem tamamlanır.

Bu işlemin ardından röntgen sonuçları dijital olarak direkt bilgisayara aktarılır. Böylelikle sonuçlar hızlı ve anlık bir şekilde gözlemlenebilir. Cihazın baş etrafında 180 derece dönmesi sayesinde kişinin ağız yapısının tamamı detaylı bir şekilde aynı filmde görüntülenebilir. Cihaz, özellikleri gereği en ufak detaya kadar çekim yapabildiğinden dolayı kişinin ağız bölgesinde yer alan kemiklerdeki sorunların da gözlemlenmesine yardımcı olur. Çene kısmına cerrahi bir işlem gerekip gerekmediği de bu röntgen türü ile gözlemlenebilir.

Panoramik Röntgen Zararları Nelerdir?

Panoramik röntgenin günümüzde bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Tam tersi bu röntgen sayesinde birçok ağız rahatsızlığı görüntülenebilir ve tedavi edilebilir hale gelmiştir. Fakat işlem boyunca hasta kısa süreli de olsa radyasyona maruz kaldığından dolayı bazı bireyler için uygun olmayabilir. Bu istisnalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kalp pili olanlar,
  • Hamileler,
  • Radyasyona maruz kalmaması gerektiği doktor tarafından belirtilen hastalar.

Hamileler için panoramik röntgen yüksek risk taşımamaktadır. Hamile hastaya koruyucu bir önlük giydirilerek röntgen çekimi yapılabilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebek ile alakalı bir sorun var ise hastanın röntgen öncesi bu özel durumunu yetkililere bildirmesi gerekir. Aksi takdirde radyasyon oranı düşük olsa da bebek için risk teşkil edebilir. Herhangi bir özel durumun bulunmaması halinde röntgen rahatlıkla çekilebilir ve durum anne veya bebek için herhangi bir risk teşkil etmez.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Panoramik Röntgen ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Panoramik röntgen fiyatı nedir?

Panoramik röntgen, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, üniversitelerin eğitim ve araştırma hastanelerinde, diş kliniklerinde yapılabilmektedir. Panoramik röntgen fiyatı ise işlemin uygulanacağı sağlık kuruluşuna ve işlemi uygulayan diş hekiminin fiyat politikasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Panoramik röntgen fiyatı hakkında net bilgilere ulaşmak için ilgili sağlık kuruluşundan randevu talep edilmelidir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Panoramik röntgen radyasyon dozu nedir?

Röntgenlerin genel olarak dozu 5 rad olarak ayarlanmaktadır. Hamilelerde bu doz düşürülmekte ve 0.01 mili rad olarak ayarlanmaktadır. Böylelikle radyasyon düzeyi hastalar için herhangi bir risk teşkil etmemektedir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Panoramik röntgen ağrılı bir işlem mi?

Panoramik röntgen işlemi kişinin herhangi bir ağrı veya sızı hissetmesine sebebiyet vermez. İşlem tamamen dışarıdan ağzın fotoğraflanması yöntemi ile gerçekleştirilir. Hastanın röntgen esnasında ağzını mümkün olan en geniş şekilde açıp cihaza yerleştirmesi gerekir. İşlem ortalama 15 saniye sürdüğünden dolayı hasta bu süreç içerisinde herhangi bir ağrı ile karşılaşmaz.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş panoramik röntgeni nerede çekilir?

Panoramik diş röntgeni tüm hastaneler ve diş polikliniklerinde çektirilebilir. Fakat bazı kurumlarda röntgen cihazı bulunmayabilir. Bu tip durumlarda o kurumların anlaşmalı olduğu röntgen merkezlerinin adresi alınarak bu merkezlerde çekim gerçekleştirilebilir. Bu durum ile günümüzde nadiren karşılaşılmaktadır ve genellikle tüm kurumların kendi röntgen cihazları bulunmaktadır.

Dt. Mehmet Emre Kaya