TOT Nedir?
açılımı Trans Obturator Tape olan TOT, vajinal bölge içerisine yapılan idrar kaçmasına yönelik bir operasyon türüdür
Trans Obturator Tape açılımı ile bilinen TOT, vajinal bölgeden yapılan bir operasyon türüdür. Bu operasyonda Pelvisin yanlarından kanca ile içeriye girilir. İçeriye giriş yapıldıktan sonra ise bu bölgeye yama konulur. Yama üretra ismi verilen ve idrarın vücut dışına taşınılmasında önemli rolü olan noktanın altına yerleştirilir.
TOT, halk arasında idrar kaçırma operasyonu olarak bilinir. Özellikle stres tip idrar kaçırma konusunda akla ilk gelen seçenektir. Hastanede 1 gün yatış gerektiren bir operasyon ile spinal anestezi veya sedasyon gibi farklı teknikler ile yapılabilir.
- Spinal Anestezi: Sezaryen doğumlarda sıklıkla uygulanan bir anestezi türüdür. Omurga kemikleri içerisinden omurilik zarı geçilerek yapılır ve vücudun alt kısmının tamamen uyuşturulması anlamına gelir. TOT ameliyatında da kullanılabilmektedir.
- Sedasyon: İlaç kullanımı ile hastanın uyur vaziyete geçirilmesidir. Anestezi uzmanı tarafından yapılan bu teknikten 2 saat öncesine kadar yeme ve içme gibi faaliyetlerin sonlandırılması gerekir.
İdrar problemi yaşayan ve sürekli idrar kaçıran kişilere yapılan TOT, kadın veya erkek fark etmeksizin herkese yapılabilmektedir. Oldukça basit bir yöntem olan bu operasyonda hasta kısa süre içerisinde tekrar gündelik yaşamına dönebilir.
İdrar Kaçırma Türleri
İdrar kaçırma kadınlarda ve erkeklerde farklı sebeplerden dolayı görülebilir. Sebeplerine göre bu rahatsızlıklar şu başlıklar altında toplanmıştır:
- Stres Tipi İdrar Kaçırma: Menopoza giren kadınlarda görülen idrar kaçırma durumudur. Özellikle belirli bir yaştan sonra ortaya çıkan menopoz durumundan sonra çoğu kadında görülebilmektedir. Bu idrar kaçırma durumunda aniden ayağa kalkma, birden gülme, ağır kaldırma gibi hareketlerden sonra idrar kaçtığı görülebilir.
- Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma: Mesanesi dolu olmayan hastalar bir anda sıkışma yaşayabilir. Bu durum idrar yolu enfeksiyonu yaşayan kişilerde ve Alzheimer, Parkinson rahatsızlığından muzdarip olan bireylerde görülebilir.
- Taşma Tipi İdrar Kaçırma: Bazı insanlar mesanelerinin ne kadar dolu olduğunu hissetmeyebilir. Böyle zamanlarda da ani hareketlerin akabinde idrar kaçırması en sık görülen durumdur.
- Total İnkontinans: Hasta gece veya gündüz, mesane dolu veya boş demeden sürekli olarak idrar kaçırıyorsa rahatsızlığın ismi total inkontinans olarak bilinir.
- Karışık Tip İnkontinans: Bu rahatsızlıkta stres ve sıkışma tipi hastalığından dolayı idrar kaçırma durumu bir ara gözlemlenir.
TOT Ameliyatı
TOT Ameliyatı, Üriner İnkontinans (idrar kaçırma) rahatsızlığı olan kişilere 2001 yılından itibaren uygulanan başarılı bir yöntemdir. Operasyon geçirmeden önce doktor ile ayrıntılı bir şekilde konuşulmalıdır. Çünkü TOT sadece erkeklere değil, kadınlara da yapılmaktadır. Kadınlarda bu operasyon sonrasında doğum gibi durumların düşünülmemesi gerekir. Bu tarz ve kişiye özel olan diğer durumların doktor ile değerlendirilmesi önemlidir.
TOT, ortalama 30 dakika sürecek olan bir ameliyata sahne olur. Ancak bu süreç bazı diğer rahatsızlıkların tedavi edilmesi istenmesi nedeniyle uzayabilir. Ameliyat esnasında şu aşamalar kayıt edilir:
- Hasta öncelikli olarak anestezik yöntem ile uyuşturulur. Bunlar yukarıda açıklanan spinal anestezi veya sedasyon yöntemi olabilir.
- Hasta ameliyat masasında vajinal yoluna ince bir kesik açılması ile operasyon başlar.
- Daha sonra yama olarak kullanılan ve polipropilen mesh ismi verilen bir bant hastanın üretra bölgesinin altına yerleştirilir.
- Bant yerleştirmek için bu operasyona özel tasarlanmış bir iğne kullanılır.
- Daha sonra kesik kapatılır ve hastanın operasyonu sonlandırılır.
TOT operasyonunda hastanın hastanede kalma durumu genellikle 1 gün ile sınırlıdır. Bu nedenle hasta kısa süre içerisinde tekrar normal yaşantısına dönebilir.
TOT Ameliyatı Avantajları
TOT ameliyatı yapılış, hız ve sonucun kusursuza yakın olması nedeniyle oldukça başarılı bir operasyondur. Bu ameliyatın başlıca avantajları şu şekildedir:
- Ameliyat esnasında açılan kesiklerin iyileşmesinin oldukça hızlı olması,
- Hastanede çoğu zaman kalınmasa da bazı durumlarda yatış görülebilir. Bu durum 1 gün ile sınırlıdır.
- Ameliyat sonrası komplikasyon ve diğer yan etkiler çok nadir ortaya çıkar. Bu nedenle operasyon sonrasında şikâyet oluşumu genelde görülmez.
- Ameliyatın başarı oranı oldukça yüksektir. %62 - %81 oranında operasyon başarılı geçmektedir.
- Ameliyattan sonra durumun tekrar nüksetme ihtimali sıfıra yakındır.
TOT ameliyatı, idrar kaçırma gibi kişinin sosyal yaşantısını kötü etkileyen bu durum için etkili bir tedavi yöntemidir. Bu operasyonun başarılı geçmesi ile hastanın rahatsızlığı tamamen geçebilmektedir.
TOT Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler
İrili veya ufaklı her operasyondan sonra bazı şeylere dikkat edilmesi gerekir. TOT ne kadar küçük bir operasyon gibi görülse de bu ameliyatta da dikkat edilmesi gereken bazı ufak ayrıntılar bulunur. Bu ayrıntılar:
- Ameliyat bölgesinin hijyenine dikkat edilmesi gerekir.
- Doktor tarafından verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması önemlidir.
- Operasyon sonrasında doktor kontrolüne muhakkak gidilmeli ve bunun zamanı aksatılmamalıdır.
- Operasyon sonrasında ağır kaldırma ve vücudu zorlayacak olan diğer unsurlara dikişlerin alınmasına veya erimesine kadar geçecek olan süreçte oldukça dikkat edilmelidir. Bu süreç ortalama 1 ay kadar sürebilir.
- TOT operasyonu sonrasında hasta 1 – 2 gün boyunca banyo yapmamalıdır.
- Bu operasyon sonrasında ilk 1,5 – 2 aylık süreçte cinsel ilişkiye girilmemelidir.
Operasyon sonrasında dikkat edilmesi gerekenler genel itibari ile bunlardır. Ancak doktor tarafından verilecek olan ve bazı durumlarda kişinin geçmiş rahatsızlıklarına bakılarak bazı ek tedbirler de alındığı görülür.
TOT Ameliyatı Başarı Deneyleri
Bir operasyon tüm dünya üzerinde yaygınlaşmadan önce olası yan etkileri ve diğer akla gelebilecek faktörlerin araştırılması için bir takım deneylere tabi tutulurlar. Bu deneylerden elde edilen sonuçlar şu şekildedir:
- TOT operasyonunun cinselliğe olan ilişkisinin ölçmek için yapılan deneylerde 42 hasta içerisinden cinselliği aktif olan 20 kişiden 18 kişinin operasyondan sonra halen cinsel hayatına aktif olarak devam ettiği diğer kişilerin ise farklı nedenlerden dolayı cinsel hayatına devam edemediği belirtilmiştir.
- Koital İnkontinans olarak anılan ve idrar kaçırma rahatsızlığı olan 12 kişide yapılan bu operasyonda 11 kişinin şikâyetinin sonlandığı ancak bir kişinin sling erozyonu nedeniyle şikayetinin devam ettiği görülmüştür.
Bu deneyler sonrasında elde edilen başarılar ile TOT operasyonu dünya çapında hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başlamıştır.