Agte

Ankara Gelişim Envanteri Testi (agte) 0-6 yaş grunbundaki çocukların gelişiminin değerlendirilmesi için geliştirilen, objektif bir tarama testi olup tanı amacı taşımaz

Agte Testi Nedir?

Agte Testi adıyla ile bilinen Ankara Gelişim Tarama Envanteri Testi; genellikle 0 yaş ila 6 yaş arası bebeklerin ve de çocukların gelişimsel açıdan değerlendirmesinin yapılabilmesi amacı ile alanında uzman psikologlar tarafından uygulanmakta olan bir tür tarama testidir.

Çocuk olarak nitelendirilen bireylerin, 0 ay ila 3 ay arası dönemlerinden başlanarak, 48 ila 72 ay arasındaki süreçlerine kadar, düzenli aylık periyotlar halinde gelişim seviyeleri ile ilgili olarak objektif bilgiler edinilmesine yardımcı olan oldukça detaylı bir tür ölçme aracıdır.

Agte envanteri; özellikle gelişimsel gecikme ve düzensizlik açısından değerlendirildiğinde, risk altında olduğu düşünülen bebeklerin ve çocukların mümkün olabildiğince erken dönemde tanınması ve de gerekli tedbirlerin önceden alınabilmesini mümkün hale getirmektedir. Bu açıdan da oldukça önemli niteliktedir.

Ankara gelişim tarama envanteri, tanı koyma amacını karşılamamaktadır. Bu sebeple tanı koyma noktasında kesinlikle kullanılmamaktadır.

Bu envanter, yalnızca bizim kültürümüze özgü niteliktedir ve değerlendirmeye alınan bebeği ya da çocuğu kısa bir süre içerisinde değerlendirmeye yardımcı olur.  

Agte Testi Hangi Yaş Gruplarında Tercih Edilmektedir?

Ankara Gelişim Tarama Envanteri Testi, 0 ila 6 yaş arasındaki bebeklerde ya da çocuklarda tercih edilmektedir. Ancak özellikle riskli olduğu düşünülen kritik dönemlerde,

  • 0 ay – 6 ay
  • 12 ay – 18 ay
  • 2 yaş – 3 yaş
  • 5 yaş – 6 yaş arasında kesinlikle uygulanması önerilmektedir.

Agte Testi Nasıl Yapılır?

  • Agte (Ankara Gelişim Tarama Envanteri) testi aracılığı ile yapılacak olan değerlendirme, annenin, babanın ve değerlendirilecek olan çocuğun aynı anda bir arada olduğu bir ortam içerisinde yapılmaktadır.
  • Alanında uzman nitelikteki psikolog; anneye ve babaya sorular sorarken çocuğu dikkatli bir şekilde gözlemler. Gözlemlerinin ve elde edilen yanıtların yardımı ile Ankara Gelişim Tarama Envanteri değerlendirmesi yapılır.
  • Gereklilik durumunda; değerlendirme sürecine ebeveynlerin dışında, şayet var ise bebeğin ya da çocuğun bakımını üstlenmiş bakıcı, dadı, anneanne, babaanne ve öğretmenler de katılım gösterebilirler.

Agte Testi Gözlemlemesi Hangi Alanları Kapsamaktadır?

Agte testi aracılığı ile 0 yaş ila 6 yaş aralığında olan çocuğun gelişimi 4 ayrı alt alanda incelemeye alınmaktadır.

Bunlar;

  1. Kaba motor gelişimi (vücuttaki büyük kasların kullanılmasını gerektiren emekleme, oturma, yürüme, zıplama, koşma ve benzeri eylemler)
  2. İnce motor gelişimi (küçük kasların kullanımı ile birlikte dikkat ve kontrolün birlikteliğini gerektiren iki parmak arasında bir şey tutma, kalem ile bir şeyler yazıp çizme, avuç içini kullanarak kavrama ve benzeri eylemler)
  3. Dil bilişsel gelişimi (ilk sözcüğün söylenme zamanı, kelimelerin doğru söylenişi, seslerin doğru bir şekilde çıkarılması gibi eylemler)
  4. Sosyal gelişimi ve öz bakım becerilerinin gelişimi (kaşık – çatal kullanma, yardımsız bir şekilde tuvalet ihtiyacını giderebilme, ev işlerine yardım etme, kıyafetleri giyip çıkarabilme, diş fırçalama ve bunun gibi eylemler) şeklinde listelenebilir.

Bu 4 ayrı alt alanın incelemesi yapılır ve elde edilen toplam ile genel gelişim seviyesi belirlenir. 0 yaş ila 6 yaş arasında bulunan bir çocuğun genel gelişiminin normal olup olmadığı, geri olup olmadığı gibi sorulara yanıt bulunabilmesi açısından oldukça önemli nitelikte bir tür tarama testidir.

Bir çocuğun hangi alanlarda beceri geliştirdiğini, hangi alanlarda desteğe ihtiyaç duyduğunu ve gelişim çizelgesinin nelere dikkat edilerek hazırlanması gerektiğini gözler önüne serer niteliktedir. Böylelikle çocuklarına agte testi yaptıranlar elde edilen sonuçlar vasıtası ile çocuklarının gelişim süreçlerini pekiştireçler yardımı ile tamamlayabilirler.

Agte Testi Soru Dağılımları Ne Şekildedir?

Agte testi soru dağılımlarında;

1.sütun dil bilişsel gelişim alanını temsil eder ve “DB” şeklinde sembolize edilir.

  • 65 maddeden oluşmaktadır.
  • Basit ses ve sözel davranışlar, karmaşık haldeki dil ifadeleri, dili anlama ve dilin açık olarak ifade edilebilmesi, basit problemler ve çözümleri, sayı kavramları ve zaman kavramları gibi yetenekleri içermektedir.

2.sütun ince motor becerilerinin gelişim alanını temsil etmektedir ve “İM” şeklinde sembolize edilir.

  • 26 maddeden oluşmaktadır.
  • Basit el ve basit göz koordinasyonlarından başlayarak karmaşık haldeki ince motor davranışlarına kadar ilerleyen görsel motor becerilerini içermektedir.

3.sütun kaba motor becerileri alanını temsil etmektedir ve “KM” şeklinde sembolize edilir.

  • 24 maddeden oluşmaktadır.
  • Hareketler, hareketlerle ilişkilendirilen denge – kuvvet – koordinasyon üçlüsü gibi durumları içermektedir.

4.sütun sosyal gelişim becerileri ve öz bakım becerileri alanını temsil etmektedir ve “SB – ÖB” şeklinde sembolize edilir.

  • 39 maddeden oluşmaktadır.
  • Tuvalet temizliği, yeme, içme ve giyinme ve benzeri nitelikteki öz bakım alışkanlıklarının gelişimi ve özerklik, inisiyatif ve sosyal etkileşim özelliklerinin ölçümünü içermektedir.

Agte (Ankara Gelişim Tarama Envanteri) testi farklı kategorilerden, toplamda 154 ayrı madde üzerinden değerlendirilir ve bu değerlendirme ile çocuğun genel gelişim puanının hesaplaması yapılmaktadır

Makaleyi faydalı buldun mu?
5
2
Makeleyi Paylaşın

Agte ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Agte testi süresi kaç dakikadır?

Agte testinin herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Testte bulunan sorular;

  • Evet
  • Hayır
  • Bilmiyorum şeklinde yanıtlar ile cevaplanır niteliktedir.

Agte testi sırasında herhangi bir baskı bulunmadığı için sorular rahatlıkla cevaplanabilir, davranışlar sergilenebilir.

Dr. Hande Erölmez

Agte testi nerede ve kimler tarafından uygulanmaktadır?

Agte testi psikolojik değerlendirme merkezlerinde, alanında uzmanlığını elde etmiş ve özel eğitimlerden geçmiş olan çocuk psikologları tarafından; psikoloji merkezlerinde, kliniklerde, muayenehanelerde, özel hastanelerde ve bazı devlet hastanelerinde uygulanmaktadır. Doktor tavsiyesi ile yaptırılabilmesine ek olarak isteğe bağlı olarak da yapılması mümkündür.

Dr. Hande Erölmez

Agte testi fiyatları ne kadardır?

Agte testi psikolojik değerlendirme merkezlerinde, alanında uzmanlığını elde etmiş ve özel eğitimlerden geçmiş olan çocuk psikologları tarafından; psikoloji merkezlerinde, kliniklerde, muayenehanelerde, özel hastanelerde ve bazı devlet hastanelerinde uygulanmaktadır. Doktor tavsiyesi ile yaptırılabilmesine ek olarak isteğe bağlı olarak da yapılması mümkündür.

Dr. Hande Erölmez