Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nedir?
Metropolitan okul olgunluğu testi, çocukların ilkokula başlamak için gerekli uygunluğu hakkında değerlendirmelerin yapılmasına olanak sağlayan soruları kapsar.
Çocuklar anaokulu eğitiminin ardından ilkokul ile eğitim hayatına başlar. Metropolitan okul olgunluğu testi, çocukların ilkokula başlamak için gerekli uygunluğu hakkında değerlendirmelerin yapılmasına olanak sağlayan soruları kapsar. Metropolitan okul olgunluğu testi materyali içerisinde 6 adet alt bölüm bulunur ve her bölüm, çocuğun okula hazır olma beceri ve davranışlarını ölçer. Alt bölümlerden alınan başarı değişkenlik gösterebilir. Başarısız sonuçların alındığı bölümlerin geliştirilmesi için ise danışmanlık gibi desteklerden yararlanılması için yönlendirilebilir.
Çocukların okul sürecine adım atmaları hem onlar hem de ebeveynler için çeşitli değişikliklere yol açar. Bu başlangıç sırasında çocuğun okul hayatı için hazır olduğundan emin olunmalıdır. Okul hayatına hazır olmayan çocuklar yaşıtların geri kalabilir, başarısız olabilir ve psikolojileri olumsuz etkilenebilir. Hazır bir şekilde okula başlamak ise eğitim hayatının daha başarılı geçmesine olanak sağlar. Metropolitan okul olgunluğu testi çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminin yanı sıra duygusal ve sosyal açıdan da değerlendirir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Kaç Yaşa Uygulanır?
Metropolitan okul olgunluğu testi 5-6 yaş grubundaki çocuklara uygulanmaktadır. Okula başlamak için hazırlık aşamasında olan çocuk ve ailelerin, bu testi yaptırarak çocuklarının uygunluğu hakkında bilgi almaları önemlidir. Bu yaş grubundaki çocukların okuma, yazma ve sayılar ile ilgili durumuna ek olarak muhakeme gücü ve konsantrasyon gibi durumları da değerlendirilir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Neyi Ölçer?
5-6 yaş grubuna uygulanan bu testte çocuğun okul eğitimi için uygunluğu ölçülür. Eğitim hayatına başlayan her çocuğun bu sürece hazır olması gereklidir. Metropolitan okul olgunluğu testinde aşağıdaki ana başlık incelenir:
- El ile göz koordinasyonu
- İnce-motor kas
- Sayı bilgisi
- Görsel dikkat
- Durumlar karşısında neden sonuç ilişkisi kurması
- Yönerge takip
- Nesne bilgisi
- İşitsel dikkat
- Kelime
- Sözcük dağarcığı
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Materyali
Metropolitan okul olgunluğu testi materyali, okuma olgunluğu ve sayı olgunluğu olmak üzere 2 bölümden oluşur. Bu 2 bölüm ise kendi içerisinde toplam 6’ya ayrılır. Eşleştirme, genel bilgi, cümle anlama ve kelime anlama okuma olgunluğu kategorisinin alt başlıklarıdır. Sayı olgunluğunun alt başlıkları ise sayılar ve kopya etmedir. Metropolitan okul olgunluğu testi materyali aşağıdaki gibidir:
Okuma Olgunluğu Bölümleri
- Kelime Anlama: 19 sorudan oluşan bu bölüm, çocuğun kelimeleri anlama düzeyini ölçmektedir. Test sırasında resimlerin de yer aldığı satırlar bulunur. Her satırın içerisinde 4 adet resim yerleştirilmiştir. Bu sırada çocuktan söylenen kelimeleri satır içerisindeki resimler arasından seçmesi istenir. Testin toplam süresi 4,5 dakikadır.
- Cümle Anlama: Kelime anlama ile benzer özellikler taşıyan bu testte çocuğa cümleler söylenir ve çocuğun cümleleri karşılayan görselleri ayırt etmesi beklenir. Test toplam 14 sorudan oluşur. Testin toplam süresi 3,5 dakikadır.
- Genel Bilgi: Çocukların sosyo-kültürel gelişimlerini gösteren ve metropolitan okul olgunluğu testi içerisinde önemli bir yer tutan genel bilgi bölümü, toplam 14 sorudan oluşur. Ebeveynleri ile iletişim halinde olan, çevresini tanıyan, çevresinin sosyal ve kültürel özelliklerini ayırt edebilen, nesneler ile ilişki kurabilen çocuklar bu bölümden başarılı sonuçlar alır. Sorulan sorularda, çocuğa gösterilen nesneleri isimlendirmesi ve ilişkilendirmesi beklenir. Testin toplam süresi 3,5 dakikadır.
- Eşleştirme: Bu bölüm toplam 19 sorudan oluşmaktadır. Çocuğun görsel algısını ölçmek amacıyla uygulanan bu bölümde çocukların gördüğü resimlerdeki nesneleri, onların aynısı veya benzeri olan diğer resimlerle ilişkilendirmesi beklenir. Testin toplam süresi 7 dakikadır.
Sayı Olgunluğu Bölümleri
- Sayılar: Toplam 24 sorudan oluşan bu bölümde çocukların sayı, sayı sıraları, sayma, sayı dilini tanıma gibi becerileri ölçülür. Henüz eğitim hayatına başlamamış çocuklarda sayı algısı, resimler üzerindeki şekillerden de yapılabilir. Testin toplam süresi 6 dakikadır.
- Kopya Etme: 10 sorudan oluşan bu bölümde çocukların pek çok farklı alandaki zihinsel ve fiziksel becerileri ölçülür. Çocuğa verilen şekillerin doğru bir şekilde algılanması ve uygun bir mekana doğru şekilde yerleştirilmesi beklenir. Testin toplam süresi 5 dakikadır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nasıl Uygulanır?
Metropolitan okul olgunluğu testinin doğru bir şekilde uygulanması ve daha sonrasında doğru bir şekilde yorumlanabilmesi için sürecin uzman bir psikolog tarafından yönetilmesi gereklidir. Çocuğun bulunduğu ortamdan ve kişilerden etkilendiği unutulmamalıdır. Bu nedenle çocuğun rahat edebileceği sessiz ve sakin bir oda belirlenmeli, odada güvenebileceği kişiler bulunmalıdır.
Testin tamamında yazılı soru bulunmamaktadır. Çocuğun davranış ve hareketleri, testin sonucu etkilemektedir. Psikoloğun çocuğa yaklaşımı önemlidir ve çocuk ile aralarında yoğun sözel iletişimin olması gereklidir. Psikolog, şekil ve resimlerden oluşan bu testi sözel şekilde çocuğa iletir ve çocuğun bu yönlendirmeler ile yaptıkları gözlemlenir.
Metropolitan okul olgunluğu testi uygulanma aşamaları her bölüm için farklılık göstermekle birlikte aşağıdaki gibidir:
- Testin başlangıç aşamasında uzman psikolog, çocuğa vereceği talimatları uygulaması açısında sağlıklı bir iletişim kurar ve testi kısaca anlatır.
- Kelime anlama testinde çocuktan parmağını sıraya koymasını ve belirtilen resmi işaretlemesi istenir. Örneğin “domatesi işaretle.”
- Cümle anlama testinde çocuktan parmağını sıraya koyması istenir ve söylenen cümlelerle ilişkili resmin işaretlenmesi istenir. Örneğin “Hayvanat bahçesinde kafeslerin içinde bazı vahşi hayvanlar gördüm.”
- Genel bilgi testinde çocuğun ebeveynlerden veya çevresinden gördüğü şeyleri nasıl yorumladığı hakkında bilgiler alınmaya çalışılır. Bu sırada “Denizlerde seyahat ettiğimiz şeyi işaretle.” gibi soruları yanıtlaması beklenir.
- Eşleştirme alt başlığında çocuklara gösterilen resme benzeyen bir diğer resmi kağıt üzerinde işaretlemeleri istenir.
- Sayılar bölümüne geçildiğinde sayısal bilgiyi ölçmek adına sorular yöneltilir. Örneğin “Resimdeki atlara bak, kapıdan itibaren 5 atı işaretle” gibi sorular bulunur.
- Kopya etme bölümünde ise sayfa ikiye ayrılır. Sayfanın bir bölümünde daha önceden çizilmiş sayı ve rakam gibi ifadeler yer alır. Çocuğun bu resimlere bakarak taklit etmesi istenir. Boş olan bölüm, çocuğun çizmesi için bırakılır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nasıl Değerlendirilir?
Metropolitan okul olgunluğu testi sonuç değerlendirme aşamasında uzman psikoloğun gözlemi ve görüşleri önemlidir. Bu nedenle sonuçların uzman bir psikolog tarafından değerlendirilmesi önemlidir.
Uzman psikolog, çocuğa yöneltilen her sorunun cevabını gözlemler ve sırasıyla not alarak puanlar. Metropolitan okul olgunluğu testi yorumlama aşamasında ise ebeveynlerin olgun bir tutum göstererek psikoloğun uyarı ve önerileri dikkate almaları gereklidir. Testten başarılı sonuç alan çocukların okul için uygun olduğuna kanaat getirilirken ortanın altı ve zayıf kategorilerde bulunan çocukların farklı testlere yönlendirmeleri yapılır.
Bu testin zekayı ölçmediği ve zeka hakkında hiçbir yorumlamada bulunulmadığını unutmayarak psikoloğun görüşleri doğrultusunda yönlendirmelerden yararlanılmalıdır. Çocukta yetersizlik ve özgüvensizlik hissini oluşturmamak adına baskı uygulanmamalıdır.
Eğitim ve psikoloji alanlarında destek almaları gereken çocuklara gerekli önem gösterilmelidir. Bu testte yaş da bir faktördür. Çocuk ilerleyen sene tekrar metropolitan okul olgunluğu testi ile değerlendirilebilir.
Testin değerlendirmesi aşağıdaki şekilde yapılır:
- İlk 4 alt test okuma olgunluğu seviyesini, 5 ve 6. Testler sayı olgunluğunu verir. Bu testlerin tamamının değerlendirilmesi ise çocuğun toplam olgunluk seviyesi hakkında değerlendirmelerin yapılmasını sağlar.
- Bazı testlere başlamadan önce çocuğa örnek gösterilir. Ardından teste başlanır ve her soru için 15 saniye süre tanınır. Çocuk, 15 saniye içerisinde soruyu doğru tamamlar ise 1 puan alır. Bu süreç her soru için geçerlidir.
- Testteki 100 soru tamamlandıktan sonra test bitirilir. Çocuğun aldığı puanlar toplanır.
Değerlendirme aşamasındaki olgunluk seviyeleri ise şu şekilde ayrılır:
- Toplam 90-100 puan aralığı – A harf değeri – Üstün olgunluk seviyesi
- Toplam 80-89 puan aralığı – B harf değeri – Ortanın üstü olgunluk seviyesi
- Toplam 65-79 puan aralığı – C harf değeri – Orta olgunluk seviyesi
- Toplam 40-64 puan aralığı – D harf değeri – Ortanın altı olgunluk seviyesi
- Toplam 0-39 puan aralığı – E harf değeri – Zayıf tehlike olgunluk seviyesi
Metropolitan okul olgunluğu testi yorumlama aşamasında çocuğun okuma olgunluğu ve sayı olgunluğu önce kendi grubunda hesaplanır ve yorumlanır. Ardından testin tamamı toplanarak değerlendirilir. Bu aşamada ebeveynlere çocuğun kategorilerden aldığı puanlar ve durumu iletilir. Orta ve zayıf tehlike olgunluk seviyesinin altında olan çocukların özel destek almaları gerekebilir veya eğitimleri bir dönem ertelenebilir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Metropolitan okul olgunluğu testi soruları zor mudur?
Bu test 5-6 yaş grubuna özel olarak hazırlanmakta ve sadece bu yaş grubuna uygulanmaktadır. Sorular, çocukların ebeveynleri ile kurdukları iletişim, sosyo-kültürel etki, çevresinde gördükleri, televizyon gibi araçlardan bildikleri kadarıyla kolaylıkla cevaplanabilmektedir. Örneğin, 4 farklı hayvan resmi gösterilir ve bunlar arasından tavuğun seçilmesi istenir.
Çocuk metropolitan okul olgunluğu testinden başarısız sonuç alırsa ne yapılır?
Bu test, çocukların zekasını ölçmemektedir. Okul için gerekli olan okuma ve sayı olduğunun yanı sıra becerilerini kullanabilmesi, dersi takip edebilmesi ve öğretmen tarafından öğretilecek bilgilere anlayabilmesi önemlidir. Bazı çocuklar bu süreci yaşıtlarına göre biraz daha geç tamamlayabilir. Bu tür durumlarda çocuğun seviyesi değerlendirilir. Özel eğitime veya psikolojik desteğe ihtiyacı varsa yönlendirmeler yapılır. Çocuk bir dönem sonra tekrar metropolitan okul olgunluğu testine girebilir.
Çocuk okuma ve sayı olgunluğu bölümlerinin her ikisinden de başarılı olmak zorunda mıdır?
Çocukların sayısal ve sözel olmak üzere farklı gelişimleri olabilir. Metropolitan okul olgunluğu testinde de her iki bölüm ayrı şekilde değerlendirilir. Sözel ve sayısal olgunluğunun okul için yeterliliği incelenir ancak genel değerlendirme, her iki bölümden alınan puanların toplanmasıyla yapılır. Bu yüzden çocuğun her iki bölümden de geçer not alması önemlidir.
Metropolitan okul olgunluğu testi kimler tarafından uygulanabilir?
Metropolitan okul olgunluğu testi psikolog ve psikiyatrist tarafından uygulanmaktadır. Çocuğun eğitim hayatını etkileyen önemli bir test olduğu için uygulamanın ve yorumlamanın doğru bir şekilde yapılması gereklidir. Gerekli eğitimi almayan, çocuk ile sağlıklı bir iletişim kuramayan, uygulamada ve yorumlamada sorunlar yaşayan kişilerin bu testi gerçekleştirmesi durumunda hatalı sonuçlar elde edilebilir.
Metropolitan okul olgunluğu testi fiyatı nedir?
Metropolitan okul olgunluğu testi ücreti, uygulamayı gerçekleştirecek uzmanın fiyat politikasına bağlı olarak değişmektedir. Ücret hakkında doğru bilgiler edinmek için tercih edilen uzmandan randevu alınmalıdır. Uygulama ve yorumlama aşamasında uzmana ihtiyaç duyulduğu unutulmamalıdır.
Metropolitan okul olgunluğu testi kaç sorudan oluşur?
Metropolitan okul olgunluğu testi toplam 100 sorudan oluşur. Bu 100 soru, 2 kategoriye ayrılmaktadır. 2 kategoride ise toplam 6 alt başlık bulunur. Okuma olgunluğu ve sayı olgunluğu olmak üzere ikiye ayrılan bu test, çocuğun okul hayatına hazır olup olmadığı hakkında bilgiler verir.
Metropolitan okul olgunluğu testi ne kadar sürer?
Metropolitan okul olgunluğu testi toplam 100 sorudan oluşmasına karşın her soruya 15 saniye ayrılmaktadır. Bu nedenle, tüm soruların yanıtlanması ortalama 25 dakikadır. Çocuğun test için hazır olması ve yaşanabilecek olası problemler sonucunda test süresi uzayabilir.