Moxo Nedir?
Moxo, okul öncesi ve okul çağı çocuklarında oluşan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu hastalığının tanısını koyabilmek için yapılan online bir testtir.
Moxo, okul öncesi dönem ve okul çağı çocuklarında belirgin halde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) hastalığının tanısını koyabilmek için uzmanlar tarafından kullanılan online bir testtir. 6 yaş ve üzerindeki bireylerin dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite performanslarını ölçmektedir. Moxo testi görsel ve işitsel çeldiriciler kullanılarak hasta bireylerin günlük hayatta nasıl davranacağı değerlendirilerek hazırlanmıştır.
Türkiye'de 2014 yılında, Dünya'da ise 2012 yılında uzmanların kullanımına sunulmuştur. 2014 yılında uzmanların kullanımının ardından 2015 yılında ticari amaçla satışa çıkartılmıştır. Günümüzde 400'ü aşkın klinik tarafından moxo dikkat testi kullanılmaktadır.
Uzman hekim ve psikologlar tarafından uygulanan bu test, çocuk ve yetişkinler olmak üzere iki farklı şekilde kullanılmaktadır. 6 ve 12 yaş aralığındaki kişiler çocuk testine tabii tutulurken, 13 ile 65 yaş arasındaki bireyler moxo genç veya yetişkin testi yaptırmaktadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
1845 yılında ilk kez Dr. Henrich Hoffman tarafından Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanımlanmıştır. 1845 yılından 1902 yılına kadar bu hastalık gereken ilgiyi maalesef görememiştir. 1902 yılında Sir George F. Stil tarafından tekrar tanımlanması ile hastalık önemli bir sorun olarak kabul edilmiştir. Geçtiğimiz yıllarda ve günümüzde yapılan çalışmalar neticesinde bu hastalığın yetiştirme biçimi ile alakalı olmadığını ve kalıtsal özelliklerin ağır bastığı açıklanmıştır.
DEHB hastalığının semptonları üç farklı kategori içerisinde değerlendirilmektedir. Bu kategoriler; dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüselliktir.
Dikkatsizlik
Dikkat, bir nesne ya da görev üzerinde zihinsel güçlerin yoğunluğunu kullanabilme durumudur. Dikkatsizlik ise belirlenen iş veya nesne üzerinde dikkat süresi ve yoğunluğunun yaşına göre daha az olmasıdır.
Hiperaktivite
Hiperaktivite, kişilerin aşırı hareketli olması anlamına gelir. Halk arasında insanlar tarafından hiperaktif bireyler, tedirgin, sabırsız ve kontrol edilemez olarak algılanmaktadır. Hiperaktif bireyler;
- Sırasını beklemekte zorlandıkları görülür.
- Herhangi bir kişinin sözünü keserek konuya dahil olmak isterler.
- Yerli yersiz koşmaları ve tırmanışları görülmektedir.
- Yerinde duramamaları en belirgin özellikleridir.
- Sessiz sakin davranışlar sergileme konusunda güçlük çekerler.
- Oturması gerektiğini sözlü olarak ifade etmesine rağmen bu davranışı yerine getiremezler.
- Sorulan soruların tamamen bitmesini beklemeden aklından geçen düşünceleri ağızlarından kaçırırlar.
Dürtüsellik
Dürtüsel bozukluğu bulunan kişiler, etrafında yer alan tehlike boyutlarını önemsemeden riskli davranışlar sergileyenlerdir. Herhangi bir davranışın riskli olduğunu fark etmesine rağmen davranışı tekrar etmekte ısrarcı tavırlar sergiler. Bu bireyler kendilerini kontrol etme konusunda güçlük ve akıl yürütememeleri ile bilinirler.
Uzman hekim ve psikologlar tarafından moxo DEHB testi kullanılarak bu hastalığın %90 oranında tanılanması amaçlanmaktadır. Bu test çocuklar için yaklaşık 15 dakika, yetişkinlerde ise 18 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.
Moxo'nun Avantajları Nelerdir?
Bilgisayar üzerinden online olarak uygulanan bu test, görüş ve duygu içermez. Bu sebeple uzman hekim ve psikologların değerlendirme sürecinde önemli bir avantaj sağlamaktadır.
Objektiflik
Moxo dikkat testi uygulandıktan sonra bilgisayar ekranına matematiksel sonuç içeren objektif bir tablo çıkarmaktadır. Bu tablo üzerinde yer alan bilgiler hiçbir şekilde duygu içermez.
Ölçülebilir ve Doğruluk
Günümüzde anket ya da soru cevap şeklindeki formlardan farklıdır. Online olarak uygulanan test; dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite endekslerini içerir. Bu sebeple doğruluk oranı, diğer tanı ayırtaçlarına oranla oldukça yüksektir.
Hazırlık Gerektirmeme
Moxo testi uygulanacak kişinin herhangi bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. İlaç ya da hazırlık yapmadan test, uzman hekimin istediği zaman kullanılabilir.
Hızlı Sonuç
Online testin sonuçlanması ile bireylerin test esnasında uygulamış olduğu davranışlar, grafikler aracılığıyla rapor halinde sunulur.
Moxo Dikkat Testinin Kimlere Uygulanması Daha Faydalıdır?
Uzman hekim ve psikolog öncülüğünde moxo testi yaptıranlar DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) hastalığının tanılanmasında faydası olduğu bariz bir şekilde bellidir. Moxo testi, 6 yaşından 65 yaşına kadar bütün bireylere uygulanabilen bir testtir. Bu testi herkesin uygulaması yerine belli başlı semptonlara sahip olan bireylerin uygulaması daha sağlıklı olacaktır.
Çocuklarda bu semptonlar;
- Dersler konusunda istekli ve çalışkan olmasına rağmen başarılı olamayanlar,
- Bebeklik çağından itibaren hareketli davranışlar sergileyenler,
- Sınavlar ya da günlük hayattaki aktivitelerini zamanlama konusunda sorun yaşayanlar,
- Programlı çalışma konusunda becerisi olmayanlar,
- Herhangi bir olay ya da istemediği bir kişi ile karşılaşması durumunda ani tepkileri ve çıkışları bulunanlar,
- Dikkat toplama ve bu dikkati devam ettirebilme konusunda güçlük çekenlerin bu testi yaptırması daha faydalı ve güvenilir sonuç vermektedir.
Yetişkinlerde bu semptonlar;
- Sık sık ev, sevgili ve iş değiştirenler,
- Dikkat dağınıklığı sonucunda sık sık trafik kazası yapanlar,
- Randevu, toplantı ve ders esnasında dikkat toplama konusunda sıkıntı yaşayanlar,
- Planlama yapma isteği bulunmasına rağmen bir türlü planlarına sadık kalamayan yetişkin bireylerin bu testi yaptırması daha faydalı ve güvenilir sonuç vermesine olanak sağlar.