Klipsli Sünnet Nedir?

Klipsli sünnet yönteminde, penise bir klips takılır, mukoza derisi ve dış deri daha önceden planlanan şekilde çizilen bölümlerden klips ile sıkıştırılır.

Sünnet uygulamalarında amaç, erkek cinsel organı olan penisteki fazlalık derinin uygun bir biçimde çıkartılmasıdır. Bu uygulama, farklı teknikler kullanılarak yapılabilmekte ve tüm teknikler cerrahi olarak (kesi işlemi yapılarak) gerçekleştirilmektedir. Bir diğer ismi klempli sünnet veya plastik kıskaç olan klipsli sünnet yönteminde; penise bir klips takılır, mukoza derisi (iç deri) ve dış deri daha önceden planlanan şekilde, çizilen bölümlerden klips ile sıkıştırılır. Burada klips deriyi tamamen sardığından dolayı, çevredeki damarların işlem sırasında kanaması ve zarar görmesi engellenmiş olur. Ardından steril hale getirilmiş neşter ile sistematik bir kesi yapılır.

Klipsli Sünnet Öncesi Hazırlık

Eğer sünnet, anlatılanı anlayabileceği bir yaşta olan çocuğa uygulanacaksa; sünnetin neden yapıldığı, ne gibi avantajlarının olduğu, ağrı ve acının hissedilmemesi için nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi bilgiler verilmelidir. Bu psikolojik hazırlıkta çocuğun ebeveynleri ve yakınlarına sorumluluk düşmektedir. Ayrıca hekim tarafından çocuğa bilgilendirme yapılması, çocuğun endişesinin minimum seviyeye çekilmesinin en etkili yoludur. Sünnet işleminden önce çocukların korkuya kapılmasının önüne geçebilmek adına iğne, kesme, dikiş, neşter, vb. kelimelerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.

Klipsli Sünnet Nasıl Yapılır?

  • Cerrahi bir operasyon olan klipsli sünnet işleminden önce bölgesel uyuşturma amacıyla çocuğa lokal anestezi yapılır. 
  • Lokal anestezi neticesinde işlem sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissi duyulmaz.
  • Çocuğun penisi antiseptik solüsyon uygulaması ile hijyenik hale getirilir.
  • Kesilmesi planlanan sünnet derisi, tıbbi bir kalemle işaretlenir.
  • Glans adı verilen penisin baş bölümü ile gövde bölümü arasındaki bölüm, derinin kesilmesi planlanan düzleme getirilir. 
  • Bu hizalama, penise bakıldığında kolaylıkla görülebilir. 
  • Plastik huni, penisin baş bölümüne konumlandırılır.
  • Sünnet derisi plastik huninin üzerine itilir. Bu sayede huni içeride kalır ve kesilmesi planlanan deri dışarıda kalır. 
  • İçeride kalan plastik huni sayesinde penisin başı korunmuş olur ve cerrahi işlem sırasında penise zarar gelmez. 
  • Plastik huninin konumu netleştirildikten sonra, dışarıda kalan deri kısmını sarması için ikinci bir plastik malzeme yerleştirilir. 
  • Sonradan yerleştirilecek olan bu malzemenin alt kısmı, işaretlenen sünnet derisinin üzerine getirilir. 
  • Fazlalık sünnet derisi, yerleştirilen iki plastik malzeme arasında kalmış olur.
  • İstenilen hizalama elde edildiğinde, ikinci plastiğin klips mekanizması klipslenerek (kilitleme) sabitlenir. 
  • Bu sayede kesilecek olan sünnet derisi burada sabitlenmiş olur. 
  • Bu aşamadan sonra birinci ve ikinci plastikler arasında kalan ve neticede kan akışı engellenen sünnet derisi, ikinci plastiğin hemen alt düzleminden 15 numaralı bistüri ile kesilir. 
  • Kesilen sünnet derisi plastiğin üzerinde kaldığından, cerrahi işlem esnasında penise herhangi bir zarar gelmesi söz konusu değildir.

Diğer Yöntemlere Göre Klipsli Sünnetin Avantajları

Fazla veya Eksik Kesinin Yapılmaması: Cerrahi işlem öncesinde kesi yapılacak olan deri bir düzleme sabitlendiği için fazla deri parçasını kesme gibi istenmeyen bir durumla karşılaşılmaz.

Yüksek Kesim Kalitesi: Çocuğun sünnet işlemi esnasında çok hareketli olması veya sağa sola doğru kendisini sarsması, kesim kalitesine engel olmaz.

Düzenli ve Simetrik Görünüm: Kesilmesi planlanan sünnet derisi için daha önceden bir hat belirlendiği ve bu hatta plastik malzeme yerleştirildiği için eğri ve düzensiz bir kesim meydana gelmez. Düzenli ve simetrik bir görünüm elde edilir.

Sinir ve Damar Yaralanmalarının Olmaması: Klipsli sünnet yönteminde fazlalık deri, cerrahi bistüriyle kesildiğinden; lazer veya elektrokoter gibi kesim yöntemlerinde karşılaşılabilecek sinir ve damar yaralanmaları görülmez. Ayrıca ileriki yıllarda cinsel işlevsellikte bir kayıp olması engellenmiş olur.

Düşük Kanama ve Düşük Enfeksiyon Riski: Klipsli sünnet tekniğinin, dikişli sünnete göre belki de en önemli avantajı, enfeksiyon ve kanama gibi sünnet sonrası karşılaşılabilecek komplikasyon oranının en aza indirilebilmesidir. Yapılan araştırmalara göre klipsli sünnet yönteminde kanama oranı %0,4 iken dikişli sünnet yönteminde %5'tir. Bu iki yöntemi kıyasladığımızda neredeyse 12 kat fark olduğu görülmektedir.

Klipsli sünnet yönteminde enfeksiyona yakalanma ihtimali de oldukça düşüktür. Bu alanda yapılan araştırmalar neticesinde klips yöntemiyle sünnet olan çocukların yalnızca %0.5'inde enfeksiyon gözlenmiştir. Enfeksiyonel vakaların tümü antibiyotikli kremler kullanılarak kontrol altına alınabilmektedir.

Pansuman Gerektirmemesi: Diğer sünnet yöntemlerine göre klipsli sünnetin bir diğer avantajı ise açıkta yara bırakılmaması sebebiyle pansumanın gerekli olmamasıdır. Bu avantaj hem ebeveynler hem de çocuk için rahatlık sağlamaktadır.

Operasyon Süresinin Kısa Olması: Geleneksel dikişli sünnet yöntemlerinde operasyon süresi ortalama 20 dakika iken; klipsli sünnet cerrahisinde bu süre 5-6 dakika aralığındadır. Özellikle çocuğun bu süreçte stresli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, kısa operasyon süresinin önemli bir artı olduğu söylenebilir.

İdrar Sırasında Yanma Olmaması: Dikişli sünnet uygulamalarından sonra yaranın idrar ile temas etmesi sonucu çocukta yanma ve acı hissi oluşabilmektedir. Klipsli sünnette açık yara olmadığından, idrar yapma sırasında yanma söz konusu olmaz.

Klipsli Sünnet Zararları

Klipsi sünnet yöntemi, dikişli sünnet yöntemine göre birçok konuda avantajlıdır. Fakat kesim yapılacak olan deri miktarı; penise yerleştirilecek olan plastikler neticesinde meydana geldiğinden az miktarda deri alımı söz konusu olabilir. Sünnet sırasında yeterli miktarda sünnet derisinin veya mukozanın çıkarılmaması, gizli penis olarak bilinen bir duruma neden olabilir. Genellikle bu durum penisin başının açığa çıkmaması şeklinde görülür. Böyle bir durumla karşılaşılırsa daha sonra sünnet revizyonu gibi farklı bir prosedür gerekli olabilir.  

Klipsli Sünnet Sonrası Yaranın Gelişimi

  • Klipsli sünnet operasyonunda dikiş uygulanmadığından, geleneksel dikişli sünnet prosedürüne göre yaranın iyileşmesi daha hızlı gerçekleşir. 
  • Operasyonda kullanılan klips, kesim yapılan bölgedeki derinin kaynamasına yardımcı olur.
  • İşlemden sonraki üç gün yara, kilitleme mekanizmasının içerisinde kalır. Dış ortamla temas etmediğinden enfeksiyon kapma ihtimali çok düşüktür. 
  • Üç gün sonra yara kaynar ve kilitleme mekanizması çıkarılır.
  • Plastik klipsin çıkarılmasını takiben, bölgede 3-4 mm kalınlığında bir kabuk oluşumu görülür.
  • Kabuğun rengi kahverengidir ve hemen altında kızarıklık oluşabilir. 
  • Kabuğun alt bölümünde ortaya çıkan mukoza diye ifade edilen deri, kilitleme mekanizmasının çıkarılmasının ardından birkaç gün şişmeye devam edebilir ve pipiyi çevreleyen bir dairesel hatta kabarıklık oluşabilir. 
  • Bu bölgede görülebilecek şişlikler çocuğun ağrı ve acı hissetmesine neden olmaz.
  • Kabuk ilerleyen süreçte hızla döküleceğinden, mukozanın şişliği de eş zamanlı olarak 3-4 hafta içerisinde ortadan kaybolur. 
  • Sünnet dokusu tamamen iyileştikten sonra kesi yapılan hat, ince bir çizgi şeklinde belirir. Estetik görünüm bu aşamada netleşmiş olur. 

Klipsli Sünnet Sonrası İyileşme

  • Klips yöntemi ile sünnet cerrahisi oldukça kolay ve çok az risk içeren bir operasyondur.
  • Kanama ve enfeksiyon gibi etkiler 1000'de 4-5 oranında görülür. Fakat bu komplikasyonların penise zarar vermesi söz konusu değildir. Genellikle antibiyotik kullanımıyla 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
  • Klipsli sünnet sonrası çocuğun karşılaşabileceği en önemli sorun hafif veya şiddetli seyredebilecek ağrılardır. Ağrılar ise 15 gün içerisinde tamamen ortadan kaybolur.
  • Operasyondan sonraki birkaç gün içerisinde günlük faaliyetlerin minimum seviyede tutulması gerekir. Özellikle penisin darbe almaması, bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli husustur. 
  • Çocuklar bir hafta içerisinde okullarına devam edebilir.
  • Klipsli sünnet sonrası şişme, nadiren de olsa karşılaşılabilecek komplikasyonlardandır. Şişliklerin inmesi 1 hafta ila 2 haftayı bulabilmektedir. 
  • Bazı çocuklar operasyondan sonraki süreçte çamaşır giyerken huylanma, irkilme ve gıdıklanma gibi hislere sahip olabilirler. Bu durumun sebebi, penis başının dış ortama (iç çamaşırına) daha fazla temas etmesidir. Çoğunlukla 1-2 hafta içerisinde bu duruma alışılır, artık yadırgama ve şikayetlerden söz edilmez.
  • Klipsli sünnet operasyonu neticesinde ortaya çıkacak pipinin şekli oldukça düzenli ve muntazamdır. Bu şekil çocuğun yaşına, penisin anatomisine ve bazı kriterlere göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak kozmetik açıdan başarılı sonuçlar doğuran bir operasyondur. Penis şeklinin tam olarak değerlendirilebilmesi için operasyondan sonra en az 4 hafta geçmelidir. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Klipsli Sünnet ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Klipsin pipiye uyguladığı basınç zararlı mıdır?

Sünnet derisinin daha düzgün kesilebilmesi ve olası hataların önlenebilmesi amacıyla uygulanan klips yönteminde, kesilecek olan deriyi çevreleyen dairesel plastik yapı sünnet derisini sıkıştırmaktadır. Fakat canlı deriye herhangi bir basınç oluşturmamaktadır. Bazı ebeveynler bu yöntemin pipiye zarar verebileceği endişesi taşısa da oldukça güvenli bir operasyondur. Klipsin uygulamış olduğu tüm basınç, ilk olarak penisin baş bölümüne yerleştirilen iç plastiğe uygulanmaktadır. Bu basıncın sünnet derisine etkisi yalnızca kan akımının engellenmesi şeklindedir.

Stj. Dr. Nurşahal Ertekin

Klipsli sünnette hangi malzemeler kullanılır?

Klipsli sünnet operasyonunda sadece iki farklı malzeme kullanılır. Bunlardan ilki plastik malzemeden imal edilmiş olan klips, diğeri de 15 numaralı bistüridir. Her bir operasyonda bu iki malzeme sterilize edilmiş paketler içerisinden çıkarılır ve operasyona özel olarak kullanılır. Bu sayede kullanılan malzemeler neticesinde oluşabilecek enfeksiyon durumlarıyla karşılaşılmaz. Sarılık, hepatit B ve AIDS gibi bulaşıcı hastalıklara maruz kalma ihtimali sıfırdır.

Stj. Dr. Nurşahal Ertekin

Klipsli sünnet için ideal yaş nedir?

Sünnette hangi yöntemin tercih edileceği, çocuğun yaşıyla ilgili bir durum değildir. Geleneksel dikişli sünnet yöntemleriyle klipsli sünnet yönteminin uygulama yaşları arasında herhangi bir ilişki yoktur. Sünnet söz konusu olduğunda, ideal yaş belirtilmesi söz konusu değildir ve bununla ilgili yeteri kadar bilimsel veri yoktur. Fakat birçok psikiyatr, sünnet operasyonunun olabildiğince erken dönemde, özellikle çocuğun okul çağına gelmeden yapılması gerektiğini söylemektedir. Bunun sebebi ise okul çağında çocuklar arasında sünnet hikayelerinin konuşulması ve neticede bu durumun sünnet olmayan çocukta psikolojik bir travmaya neden olabileceğidir.

Stj. Dr. Nurşahal Ertekin

Hangi durumlarda sünnet zorunlu bir uygulamadır?

Bazı fizyolojik gerekçelerle doktor, sünnetin bir an önce yapılması gerektiğini söyleyebilir. Kontrol edilemeyen ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, balanit adı verilen penisin iltihaplanması, idrara çıkmakta zorlanma, fimozis diye tabir edilen sünnet derisinde daralma durumu ve sünnet derisinin içe çekilmesi nedeniyle penisi sıkıştırması gibi durumlar nedeniyle sünnet zorunlu bir uygulamaya dönüşebilir.

Stj. Dr. Nurşahal Ertekin

Toplu olarak klipsli sünnet yapılabilir mi?

Plastik klips yöntemi diye de bilinen klipsli sünnette, her bir prosedür için farklı tıbbi malzemeler kullanıldığından ve cerrahi aletlere gerek duyulmadığından; toplu olarak gerçekleştirilmesinde bir sakınca yoktur. Toplu olarak yapılan dikişli sünnetlerde bazı bulaşıcı hastalıkların, çocukların birinden diğerine geçme durumu söz konusudur. Bunun sebebi ise kullanılan cerrahi malzemelerin yeterli miktarda sterilize edilememesi ve sonucunda sarılık, AIDS, hepatit B gibi bulaşıcı hastalıklara maruz kalma ihtimalinin olmasıdır.

Stj. Dr. Nurşahal Ertekin

Klipsli sünnet sonrası çocuk okula gidebilir mi?

Klipsli sünnet yönteminde pansuman ve yara bakımına ihtiyaç olmadığından çocuklar günlük aktivitelerine hemen dönebilir. Buna okula gitmek de dahildir. Fakat sürekli olarak oturma pozisyonunda olmak ağrıya neden olabilir. Ayrıca 4 haftayı bulabilen tam iyileşme gerçekleşmeden penisin darbe alması, istenmeyen bazı sonuçları doğurabilir. Çocuk için büyük bir acıya neden olabilir. Genellikle uzmanlar 1 hafta boyunca okula gidilmemesini önermektedir.

Stj. Dr. Nurşahal Ertekin