TİT Nedir?
TİT, tam idrar tahlili olarak bilinen ve vücuttaki değerlerin idrar yolu ile ölçülmesini sağlayan test türüdür.
TİT, tam idrar tahlili olarak bilinen ve vücuttaki değerlerin idrar yolu ile ölçülmesini sağlayan test türüdür. Test son derece basit ve hasta ile herhangi bir temas gerçekleştirilmeden yapılır. Hastanın idrar kabı içerisinde teslim ettiği idrar uzmanlar tarafından incelenir. İdrar tahlili sonuçları sayesinde pek çok hastalığa erken teşhis konulabilir. Bu sebeple genel kontrol (check-up) esnasında da mutlaka yaptırılması gereken testler arasında yer alır.
İdrar yaparken yanma veya böbrek ağrıları şikayeti ile giden bir hastaya yapılacak ilk testlerden biri TİT olmalıdır. İdrardaki çeşitli maddeler incelenerek hastanın diğer fonksiyonel organlara bağlı bir rahatsızlığı olup olmadığı incelenebilir. Gebelik esnasında idrarda belli bir oranda glikoza rastlanması mümkündür. Bu durum normal karşılanır. Fakat yinede hastanın incelenmesi ve diğer gerekli tetkiklerin de yapılması gerekir.
Tam İdrar Tahlili Nasıl Yapılır?
İdrar testinin gerçekleşmesi için hastanın idrarından örnek alınması gerekir. Bu sebeple hastaya bir idrar kabı verilir bu kabı içerisinde kendi idrarı olacak şekilde teslim etmesi talep edilir. Test sonuçları ortalama 45 dakika ile 1.5 saat arasında çıkmaktadır. Bu süreç tamamlandıktan sonra sonuçların doktora gösterilmesi ve uzman hekim tarafından incelenmesi gerekir. Test sonuçları mikroskopik, stick ve görsel olmak üzere 3 farklı şekilde değerlendirilmektedir. Testin incelenme aşaması şu şekildedir:
- Görünüm: İdrarın görünüşü test esnasında bakılan ilk şeylerden biridir. İdrarın rengi kişinin yediği gıdalar sebebi ile değişkenlik gösterebilir. Fakat bu durum nadiren görülür. Bu sebeple ilk bakılan idrarda bulanıklık olup olmadığıdır. İdrarda kan bulunması halinde idrarın kahverengi bir görünüm kazanması da muhtemeldir. İdrar berrak ve sarı olmalıdır.
- Strip: Stick adı verilen bir plastik çubuk alınır ve bu çubuğun üzerine farklı kimyasallar sürülür. Daha sonra çubuk idrara batırılır ve oluşan renk değişimleri gözlemlenir.
- Mikroskopik: Mikroskop ile kişinin idrarı detaylı bir biçimde incelenir. Renk, içerisindeki parçacıkları ve yapısı incelendikten sonra test sonucu hazırlanır.
Tüm işlemler gerçekleştirildikten sonra kişinin test sonuçları çıkartılır ve bu sonuçlar bir doktor tarafından incelenir. İdrar tahlilinde çıkan sonuçlar ile hastaya gerekli tedavi uygulanabilir. Tahliller steril bir laboratuvar ortamında uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde yapılan testin güvenilirliği olmayacaktır. Sonuçlar kişinin fiziksel durumuna göre de farklılık gösterebileceğinden dolayı tüm değerlerin uzmanlar tarafından incelenmesi gerekir. Belli durumlarda idrarda farklı maddelere rastlanabilir. Ama hastanın anlık koşullarına göre bu durum normal karşılanabilir veya daha fazla tetkik gerektirebilir.
Tam İdrar Tahlili Neden Yapılır?
TİT, yani tam idrar tahlili pek çok farklı hastalığın tespiti için uygulanabilir. Genellikle idrar yolu iltihabı için uygulanan test aynı zamanda herhangi bir böbrek hastalığının da teşhisi için uygulanabilir. İdrar tahlili ile teşhis edilebilecek pek çok rahatsızlık bulunmaktadır. Bu hastalıklar arasında en bilinenleri ise aşağıdaki gibidir:
- İdrar yolu iltihabı,
- Diyabet,
- Böbrek hastalıkları
Hastanın idrarında kan görülür ise bu durum hastanın herhangi bir böbrek hastalığı olabileceğini gösterir. Bulunan kanın miktarına göre hastaya farklı testler uygulanabilir. Bazen idrarda kan görülmesi böbrek veya mesane kanserine işaret edebilir. Genellikle hastanın gebe olup olmadığı da idrar testi ile anlaşılabilir.
TİT Normal Değerleri
Test sonuçları mikroskopik, stick ve görsel olmak üzere 3 farklı şekilde değerlendirilmektedir. Test sonuçlarının normal olarak değerlendirilebilmesi için pH seviyesinin 4.5-8 arası çıkmış olması, idrar renginin ise sarı çıkmış olması gerekir. İdeal bir test sonucu aşağıdaki gibi olmalıdır:
- Dansite: 1.005-1.025
- pH: 4.5-8
- Hemoglobin: Negatif
- Bilirubin: Negatif
- Renk: Sarı
- Glukoz: Negatif
- Protein: Negatif
- Nitrit: Negatif
- Lökosit Esteraz: Negatif
- Ürobilinojen: Negatif
- Bakteri: Negatif
- Berraklık: Berrak
Tahlil sonuçlarının negatif çıkması hastanın herhangi bir rahatsızlığı olmadığını gösterir. İdrarda glukoza rastlanması durumunda hastanın şeker hastası olabileceği düşünülür ve gerekli diğer testleri yaptırması gerekir. Protein miktarının düşük seviyelerde çıkması son derece normal ve karşılaşılabilir bir durumdur. Fakat idrardaki protein miktarının beklenen seviyenin üzerinde çıkması durumunda hastanın böbreklerinde bir sorun olduğunu anlaşılır ve böbreklerin kontrol edilmesi gerekir. İdrarda ketona rastlanması ise kişinin diyabet hastası olabileceğini gösterir. Bilirubin görülmesi durumunda hastanın karaciğerlerinde bir sorun olduğu anlaşılır. Bu durum sarılık tedavisi için de erken teşhis olabilir. Bu sebeple sonuçların bir uzman tarafından incelenmesi ve uzmanın talebi doğrultusunda yapılması gereken herhangi başka bir test var ise bu testlerin yaptırılması gerekir.
TİT ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Tam idrar tahlili fiyatı nedir?
Sağlık ocaklarında test yaptırılabilir. Fakat sağlık ocaklarının kendilerine ait bir laboratuar ortamları bulunmadığından dolayı burada teslim alınan örnekler gerekli kurumlara iletilir. Test orada gerçekleştirildikten sonra sonuçlar ilgili sağlık ocağına iletilir. Bu sebeple test sonuçlarının gelmesi beklenenden daha uzun sürebilir.
Tam idrar tahlili aç karnına mı yapılır?
Tam idrar tahlilinin yapılması için kişinin aç olması şart değildir. Hastanın aç olması test açısından avantaj sağlayabilir. Fakat bir zorunluluk değildir.
Tam idrar tahlili nerede yapılır?
Tam idrar tahlili, herhangi bir sağlık kuruluşunda yaptırılabilir. Test, laboratuar ortamına sahip olan tüm kurumlarda uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu tip testler zaman zaman hastalık tespiti için istense de bazen hastaların işe alım evrakları için de bu testleri yaptırdıkları görülmektedir. Bu tip durumlarda firmanın anlaşmalı olduğu kurumlarda test yaptırılabilir.
Sağlık ocağında tam idrar tahlili yapılır mı?
Sağlık ocaklarında test yaptırılabilir. Fakat sağlık ocaklarının kendilerine ait bir laboratuar ortamları bulunmadığından dolayı burada teslim alınan örnekler gerekli kurumlara iletilir. Test orada gerçekleştirildikten sonra sonuçlar ilgili sağlık ocağına iletilir. Bu sebeple test sonuçlarının gelmesi beklenenden daha uzun sürebilir.