İdrardan Kan Gelmesi

İdrardan kan gelmesi, çeşitli nedenlerden dolayı böbreklerden, mesaneden veya idrar yollarından kan sızması durumu olup altta yatan sebebe göre tedavi uygulanmalıdır.

İdrardan Kan Gelmesi Nedir? 

İdrardan kan gelmesi, hematüri adı verilen bir sağlık problemidir. Eritrositler (kanın kırmızı olmasını sağlayan madde) idrar yoluna ya da böbreklere geçerse hematüri oluşur. 

Tek başına görülen bir sağlık problemi değildir. Altta yatan bir hastalığın tetiklemesi ile birlikte idrarda kan sorunu ortaya çıkacaktır.

İdrarda kan çıkması sorunu idrar yollarında, mesanede ya da böbreklerde kan sızması ile meydana gelir. Kimi vakalarda birden fazla üriner sistem organında sızıntı görülür. 

Bu durum sonucunda idrar, kahverengi ve kızıl tonları arasında renk değiştirir. Hematüri enfeksiyon nedeniyle görülüyorsa ateş ve ağrı gibi şikayetler eşlik edebilir.

Hematüri, kendi arasında ikiye ayrılan bir sağlık sorunudur:

  • Mikroskopik Hematüri: Bu tür hematüride kan, çıplak gözle görülmez. Ancak mikroskop ile inceleme yapıldığı takdirde, idrarın içinde yoğun eritrosit (alyuvar) hücresi görülür.
  • Makroskopik Hematüri: İdrarda kan görülmesi sorunu, herhangi bir tetkik uygulanmadan da çıplak gözle görülür şekildedir. İdrarın renginde kahverengi, siyah ve kızıl tonlarındaki renk değişimi ile kendini gösterir. Kimi vakalarda idrarda kan pıhtısı görülebilir.

Üriner sistemde görülen tümörler, taş ve kum oluşumları, enfeksiyonlar, iltihaplanma, organların hasar göreceği travmaların yaşanması, prostat bezinin büyümesi, bazı ilaçların kullanımı, üriner sistemi etkileyen hastalıkların varlığı ve yoğun egzersiz programları hematüriye neden olabilir. 

Spordan sonra idrardan kan gelmesi, genellikle 24 saat içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterir. Ancak diğer etkenler kesinlikle ihmal edilmemeli ve en kısa sürede tedavisi sağlanmalıdır.

İdrardan Kan Gelmesi Belirtileri Nelerdir?

Makroskopik hematüri, idrarda görülen renk değişimi ile kendini gösterir. Ancak mikroskopik hematüri, kişide görülen diğer semptomlar ile anlaşılacaktır. 

Karnın yan kısımlarında ağrı duyumu, idrar yaparken yanma hissedilmesi, alt karında ağrı, idrar yaparken kesilme, sık idrara çıkma ihtiyacının duyulması ve böbreklerde hassasiyet bu semptomlardandır. 

Genellikle basit sebeplerden dolayı görülen idrarda kan gelmesi sorununa eşlik eden en yaygın belirtiler ise şu şekildedir:

  • İdrar Yaparken Duyulan Yanma Hissi: Hematüri, üriner sistemde görülen enfeksiyon oluşumu nedeniyle ortaya çıkmışsa yaygın görülen bir semptomdur. Böbreklerde, idrar yollarında ya da idrar kesesinde üreyen bakteriler idrar yaparken yanma hissine yol açar. Sık idrara çıkma ihtiyacının duyulması, idrarın kesik kesik yapılması ve alt karın bölgesinde ağrı ile birlikte görülebilir.
  • Yüksek Ateşİdrarda kan görülmesi ile birlikte seyreden yüksek ateş, üriner sistem enfeksiyonlarının habercisidir. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde görülür.
  • Karın Bölgesinde Ağrı: Üriner sistemde görülen taş, kum ve tümör gibi oluşumlarda şiddetli ağrılar görülür. Bu ağrı karnın yan kısımlarında, alt bölgelerinde ya da böbreklerin sırtta konumlandığı kısımlarda görülebilir. Enfeksiyon kaynaklı ağrılar ise yaygın şekilde alt karın kısmında seyreder.

İdrarda kan gelmesi belirtilerinden bir ya da birkaçını görüyorsanız, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. 

Şiddetli seyreden ve sık sık kendini tekrarlayan şikayetler, böbrek kanseri gibi ciddi üriner sistem hastalıklarının habercisi olabilir.

İdrardan Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

İdrarda kan görülmesi, birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. 

Üriner sistem enfeksiyonları, taş ve kum oluşumu, tümör varlığı, iltihaplanma, kalıtsal böbrek hastalıkları, bazı ilaçların kullanımı, ağır antrenman programları ve böbrek travmaları gibi etmenler hematüriyi tetikler. 

İdrardan kan gelmesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Üriner Sistem Enfeksiyonları: Hematürinin en yaygın sebepleri arasında yer alır. Yalnızca böbreklerde, mesanede ya da idrar yollarında görülebileceği gibi birden fazla organı da etkileyebilir. İyileşme süreci sancılı geçse de antibiyotik ilaçlarla tedavisi mümkündür. İdrara çıkıldığı sırada ağrı hissi, mide bulantısı, yüksek ateş, ateşe bağlı olarak görülen titreme, idrardan kan gelmesi ve yanması gibi şikayetler eşlik edebilir. Kadında idrardan kan gelmesi, genellikle mesane iltihabı olan sistite bağlı olarak görülür.
  • Böbrek İltihabıGlomerülonefrit olarak adlandırılan bu durum, birçok farklı sebebe bağlı olarak gelişebilir. Besin alerjileri, vücutta enfeksiyon oluşması, bazı ilaçların kullanımı ya da polen alerjisi gibi durumlar böbrek iltihabını tetikler. Glomerülonefrit sonucunda böbreklerden kan sızabilir ve idrara geçebilir.
  • Üriner  Sistem Taşları: Böbreklerde biriken mineraller ve kalsiyum, üriner sistemde kum ve taş oluşumuna neden olur. Taş düşürme ve kum dökme süreçlerinde bu oluşumlar hareket haline geçer ve üriner sistemde yaralanmalara yol açabilir. Böylece idrarda kan görülmesi kaçınılmaz bir hal almış olur. Özellikle kum dökerken idrardan kan gelmesi yaygın bir semptomdur.
  • Böbrek Travması: Dövüş sporları ya da geçirilen büyük kazalar, böbreklerde deformasyona yol açarak kan sızmasını tetikleyebilir. Aynı zamanda travmaya bağlı enfeksiyon ve dolayısıyla enfeksiyona bağlı gelişen hematüri görülebilir.
  • Polikistik Böbrek HastalığıKalıtsal bir hastalıktır ve böbreklerde küçük küçük kistler oluşur. Çok sayıda görülen bu kistler, zaman içerisinde büyümeye başlar ve böbrekleri tamamen tutarak işlev kaybına yol açar. Bu büyümenin en yaygın belirtisi idrarda kan görülmesidir.
  • Prostat Bezinde Büyüme: Erkeklerde idrardan kan gelmesinin en yaygın sebebidir. İyi huylu büyümeler genellikle yaşın ilerlemesine bağlıdır. Ancak anormal büyümeler, idrar yollarına kan sızdırabilir. Prostat idrardan kan gelmesine sebep oluyorsa cerrahi müdahale yapılmalıdır.
  • Yoğun Egzersiz Programları: Vücudun çok zorlandığı sporlar, ağırlık kaldırma ve dövüş sporları idrarda kan görülmesine sebep olabilir. Genellikle ağrı duyumu hissedilmez ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterir. Ancak kan görülmesinin devam ettiği durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  • Üriner Sistem Kanserleri: Üriner sistem organlarında görülen tümör oluşumları, kanser hastalarında idrardan kan gelmesini tetikler.
  • Bazı İlaç Tedavileri: Başta kanı sulandırma özelliği bulunan ilaçlar olmak üzere, bazı ilaç tedavileri idrara kan sızmasını tetikler. Genellikle ilaçların değiştirilmesi ile birlikte hematüri sorunu ortadan kalkar. Ancak ilaçların kullanımı kesildiğinde de idrarda kan görülüyorsa detaylı bir muayene yapılması gerekir.

Adetliyken idrardan kan gelmesi, hematüri olarak değerlendirilmez. Ancak regl periyodu bittikten sonra idrarda kan görülmesi şikayeti devam ediyorsa mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. 

Bu durum, cinsel ilişkiden sonra idrardan kan gelmesi için de geçerlidir.

İdrardan Kan Gelmesi Teşhisi 

İdrardan kan gelmesi sorununun teşhisinde ayırt edici tanı ağrı duyumudur. Eğer hastada ağrı şikayeti yoksa, herhangi bir tedavi uygulanmadan kendiliğinden iyileşme gösterecektir. 

Ancak birkaç gün geçmesine rağmen kanama şikayeti devam ediyorsa ve ağrı duyumu varsa, hematüriyi tetikleyen sebebi bulmak için bazı tetkikler uygulanır. İdrarda kan görülmesi teşhisinde kullanılan tahlil ve tetkikler şu şekildedir: 

  • Fizik MuayeneÖncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve hasta öyküsü alınır. Bu sırada hastada ateş, titreme, karın bölgesinde ağrı gibi şikayetler varsa elle muayene uygulanır. Fizik muayene sırasında hematüriyi destekleyici bulgular görülürse laboratuvar tahlilleri ve tıbbi görüntüleme tetkikleri istenir.
  • İdrar TahliliHastadan alınan idrar örneği içerisinde bulunan eritrosit miktarı araştırılır. Bunun yanı sıra üriner sistem enfeksiyonu ve böbrek hastalıklarını gösteren diğer değerler incelenir.
  • Kan TahliliAlınan kan örneğindeki üre miktarı kontrol edilir. Aynı zamanda kanda enfeksiyon bulgusu olup olmadığı kontrol edilir.
  • Tıbbi Görüntüleme Yöntemleri: Üriner sistem grafisi (ürografi), MR, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi (BT) yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilir. Bu sayede üriner sistemde oluşan kum, taşlar ve tümörler kolayca tespit edilebilir. Prostat büyümesinden şüphe duyulduğu durumlarda da kullanılabilir.
  • SistoskopiÜriner sistemde görülen tümör ve taş oluşumlarının detaylı analizi için başvurulan bir görüntüleme yöntemidir. İdrar yolunca içeri, ucunda kamera olan bir boru uzatılarak uygulanır.

İdrardan Kan Gelmesi Tedavisi

Hematüri, yani idrarda kan görülmesi tek başına bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Bu nedenle semptomatik tedavi uygulanır.

İlaç kullanımı, yoğun egzersiz yapılması ya da cinsel ilişki sonrasında idrarda kan görülmesi durumlar genellikle tedavi gerektirmez. İlaç kullanımında doz düzenlemesi yapılması, diğer etmenlerde ise vücudun dinlendirilmesi yeterli olacaktır. 

Ancak birkaç gün geçmesine rağmen kanama problemi devam ediyorsa altta yatan diğer hastalıklar araştırılmalıdır.

Yapılan muayene sonrasında üriner sistemde enfeksiyon, taş, kum, iltihap ya da tümör gibi hastalıklar tespit edilmişse semptomatik tedavi (nedene bağlı tedavi) başlatılır. Bu tedaviler şu şekilde sıralanabilir:

  • İlaç Tedavisi: Özellikle üriner sistemdeki enfeksiyon ve iltihap tedavisinde antibiyotik ilaçların kullanımına başvurulur. Bunun yanı sıra ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar da reçete edilebilir.
  • Onkolojik Tedavi: Üriner sistemde kanserli hücre oluşumu görülürse başvurulur. Özellikle mesane kanserleri, idrarda kan görülmesini tetikleyen hastalıkların başında gelir. Hastanın genel sağlık durumu ve kanserin hangi evrede olduğu gibi durumlara bağlı olarak kemoterapi ya da radyoterapi olarak uygulanabilir. İleri evre kanserlerde her iki tedavi bir arada kullanılabilir.
  • ESWL (Şok Dalga Litotripsi): Yüksek frekans ses dalgalarının kullanımı ile uygulanır. Böbrek taşlarının şok dalgası ile küçük parçalara bölünmesi ve idrar yoluyla atılımı prensibini taşır. Hematüri, üriner sistemde taş oluşması nedeniyle görülüyorsa başvurulur.
  • Cerrahi Müdahale: Üriner sistemde görülen ve hematüriye yol açan hastalıklar diğer tedavi yöntemleri ile iyileşme göstermiyorsa başvurulur. Özellikle tümörlerin ya da büyük taş oluşumlarının çıkarılması için kullanılır. Kapalı yöntem (laparoskopik) ya da açık ameliyat olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilir. Bunun için altta yatan hastalığın türü, hastanın genel sağlık durumu, yaşı, kilosu ve kronik hastalıklarının olup olmadığı gibi unsurlar göz önünde bulundurulur.

İdrardan Kan Gelmesi Tedavi Edilmezse

İdrardan kan gelmesi sorunu, geçici sebeplere ya da altta yatan hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. 

Yani hematüri aslında bir hastalık değil, vücutta görülen hastalıkların habercisidir. 

İdrarda kan görülmesini tetikleyen hastalıkların tedavi edilmemesi ile birlikte ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir:

  • Ağrılı Mesane Sendromu: İnterstisyel sistit olarak adlandırılan bu durum, ileri yaşlardaki kadınlarda daha sık görülür. En yaygın belirtisi, idrara çıkma sırasında duyulan şiddetli ağrıdır. Bu ağrı mesanenin konumlandığı bölgede ve alt karında kendini gösterir. Sık idrar yapma ihtiyacının duyulması, idrara çıkıldığı sırada yanma hissinin oluşması ve mesanenin tam boşaltılamadığı hissi ile birlikte görülebilir. Erken teşhis edilirse ilaç tedavisi ile iyileşmesi mümkündür. Ancak ileri evredeki vakalarda cerrahi operasyonlara başvurulması gerekecektir.
  • Mesane KanseriKanserli hücrelerin mesane iç yüzeyinde çoğalması ile ortaya çıkar. İlerlemesi ile birlikte mesanede işlev kayıplarına neden olan bu hastalık, erken teşhis edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Özellikle sigara içen kişilerde ve ileri yaş grubunda görülür. En belirgin semptomu ise idrarda kan görülmesinin, ağrısız ve sürekli şekilde devam etmesidir.
  • Genital Siğil: Kondilom adı verilen bu hastalık, genital bölge ve anüs etrafında görülebilir. Bulaşıcı olduğu için yayılma gösterebilir. Özellikle cinsel ilişki sonrasında idrarda kan görülmesi, genital siğilin habercisi olabilir. İhmal edilmesi halinde kondilom ilerler ve tedavisi daha komplike hale gelir.

İdrardan Kan Gelmesine Ne İyi Gelir? 

İdrarda kan görülmesi karşısında yapılabilecek en iyi şey, vakit kaybetmeden uzman bir üroloğa danışmaktır. Muayene sonrasında önerilen tedavi planı, hekimin belirttiği süre boyunca devam ettirilmelidir. 

Tedavi sürecinde semptomların azalması için şu yöntemlerden yararlanılabilir:

  • Maydanoz: Özellikle üriner sistem enfeksiyonları nedeniyle görülen hematüride etkilidir. Maydanozu doğrudan tüketebileceğiniz gibi, suyunu da içebilirsiniz.
  • Kızılcık: Antioksidan ve C vitamini açısından zengin olan bu besin, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde etkilidir. Üriner sistemde görülen iltihap ve enfeksiyonların tedavisinde etkilidir.
  • Yeterli Su Tüketimi: Gün içerisinde yeterli sıvı tüketmek, üriner sistem sağlığı için oldukça önemlidir. Sıcak havalarda 3 litre, soğuk havalarda ise 2 litre su içmeye dikkat edilmesi gerekir.
  • Kırmızı Meyve Çayları: Başta böğürtlen olmak üzere tüm kırmızı meyve çayları, idrar yollarının temizlenmesini sağlar. Antioksidan açısından güçlü olan bu bitki çayları, enfeksiyon ve iltihap tedavisinde etkilidir.
  • İdrarı Tutmamak: İdrara çıkma ihtiyacını ertelemek, mesanede bakteri üremesine neden olur. Bu durum ise enfeksiyon oluşumuna bağlı olarak hematüriye yol açar. İdrara çıkma ihtiyacı duyulduğunda beklememek tedavinin desteklenmesini sağlayacaktır.
  • C Vitamini Takviyeleri: üriner sistem hastalıkları karşısında bağışıklık sisteminin desteklenmesi, tedavi sürecinin hızlanması açısından önemlidir. Doğru takviye ürünleri tercih etmek için hekiminize danışabilirsiniz.

Hematüri tedavisini desteklemek için herhangi bir yönteme başvurmadan önce hekim onayı almak gerekir. Çünkü bitkilerin bilinçsiz kullanımı, vücutta çeşitli hasarlara yol açabilir.

İdrardan Kan Gelmesine Ne İyi Gelmez? 

İdrardan kan gelmesi problemini tetikleyen bazı alışkanlık, altta yatan hastalığın tedavisini de güç bir hale getirebilir. Özelliklel alkol ve sigara kullanımı ciddi komplikasyonların oluşmasına yol açacaktır. 

İdrardan kan gelmesine iyi gelmeyen şeyler:

  • İşlenmiş Şeker Tüketimi: Kanser hücrelerinin çoğalmasını ve bakterilerin beslenmesini sağlar. Bu nedenle üriner sistem kanserleri ya da enfeksiyonlarını tetikler.
  • Asitli İçecek Tüketimi: Özellikle mesane enfeksiyonlarının görüldüğü dönemlerde bu içeceklerden kaçınılması gerekir. Aksi halde mesane iç dokusu tahriş olarak iyileşme sürecini olumsuz etkiler.
  • Şarküteri Ürünleri: İşlenmiş et ve et ürünleri, vücuttaki asit seviyesinin yükselmesine neden olur. Bu nedenle özellikle idrar yolu enfeksiyonlarının görüldüğü dönemlerde şarküteri ürünlerini tüketmekten kaçınılması gerekir.
  • Yoğun Baharat Tüketimi: Baharatlı gıdaların tüketimi, idrar yaparken duyulan yanma ve ağrı hissinin artmasına neden olur. Bu dönemlerde baharatlı gıda tüketiminden kaçınılması gerekir.
  • Kan Sulandırıcı İlaçlar: Bu ilaçların kullanımı, kanın idrara geçmesine neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde doktorunuza bilgi vermeniz ve ilaçlarınızı yeniden düzenlemesini istemeniz gerekir.
  • Alkol ve Sigara Alışkanlığı: Bu maddelerin içerisinde bulunan kimyasallar, mesane iç dokusunun bozulmasına neden olur. Bu durum sonucunda ise idrara kan sızabilir. Hematüri sorununa sebep olan hastalıkların ilerlememesi için bu alışkanlıkların bırakılması oldukça önemlidir.

İdrardan Kan Gelmesi İlaçları 

İdrardan kan gelmesi sorunu karşısında semptomatik ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavilerin gerçekleştirilmesi için kullanılan ilaçlar şu şekildedir:

  • Antibiyotikler: Üriner sistemde görülen enfeksiyon ve iltihaplara karşı kullanılır. Hekim önerisi ile kullanılması gereken bu ilaçlar, tedavi planı süresi boyunca düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Ağrı Kesiciler: İdrar yapma sırasında duyulan ağrı hissinin baskılanması için kullanılır. Yalnızca ağrı duyumunun yoğun olduğu dönemlerde kullanılması önerilir.
  • Ateş Düşürücüler: Üriner sistem enfeksiyonlarına bağlı olarak yüksek ateş şikayeti oluşuyorsa reçete edilir. Vücut ısısı normal aralığa düştükten sonrasında kullanımı sürdürülmez.
  • Onkoloji İlaçları: Üriner sistemde görülen kanser hastalıklarının tedavisi için kullanılır. Kemoterapi ilaçlarına ek olarak radyoterapi yöntemleri de uygulanabilir.
  • Üriner Sistem Antiseptikleri: Granül formdaki bu ilaçlar, üriner sistemi bakterilerden arındırmak için reçete edilir. Aynı zamanda mesanenin pH seviyesini de dengeler.

İdrardan kan gelmesi sorunu için kullanılacak olan tüm ilaçlar, uzman bir hekim tarafından reçete edilmelidir. Bilinçsiz ilaç kullanımı özellikle böbrek sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. 

İdrardan Kan Gelmesi Ameliyatı

İdrarda kan görülmesi problemi için uygulanan herhangi bir cerrahi işlem bulunmaz. Çünkü bu durum bir hastalık olarak değil, hastalık belirtisi olarak kabul edilir. Ancak ilaç tedavisinde olduğu gibi, altta yatan hastalığa bağlı olarak cerrahi işlem uygulanabilir.

İdrarda kan görülmesi sorunu, üriner sistemde oluşan tümörler ya da taşlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumlarda cerrahi operasyonlara başvurarak bu kitlelerin vücuttan çıkarılması gerekir. 

Ameliyat ile tedavinin seçildiği bir diğer durum ise üriner sistem kanserleridir. Özellikle mesane kanseri varlığı halinde, kanserli dokunun çıkarılması ve yayılmanın önlenmesi için hastanın ameliyatı alınması gerekecektir.

Hematüriyi tetikleyen durumlar arasında prostat bezi büyümesi ve kronik sistit gibi hastalıklar yer alabilir. Bu hastalıkların diğer yöntemlerle tedavisi mümkün değilse cerrahi yöntemlere başvurulması önerilir. 

Ameliyat kararı verilirken hastanın genel sağlık durumu, yaşı, kilosu, kronik hastalıklarının bulunup bulunmadığı ve operasyonu kaldırıp kaldıramayacağı gibi risk faktörleri detaylı şekilde incelenir. Cerrahi müdahalenin zarardan çok yarar sağlayacağı durumlarda hasta ameliyata alınabilir.

Hamilelikte İdrardan Kan Gelmesi

Hamilelik döneminde kişilerin idrarında kan olması anormal bir durumdur. İdrarda kan ya da anormal renkler görülürse en kısa süre içinde doktora gitmeli ve idrar tahlili yaptırmalıdır. İdrarda kan olmasının birçok sebebi olabilir. 

Basit bir enfeksiyon ya da mesane kanseri gibi ciddi bir durum, idrarda kan çıkmasına yol açar. Sebebi ne olursa olsun en kısa süre içerisinde tedavi şarttır. 

Kişilerin beslenmelerinden dolayı ya da kullandıkları ilaçlardan dolayı idrar rengi değişebilmektedir. Bu durumlarda aradaki farkı ayırt etmek mümkün olmayabilir. İdrarda kan görülmesine yönelik herhangi bir şüphe duyulması halinde, bir sağlık kurumunda idrar örneği mikroskop ile incelenmelidir. 

Eğer tahlil sonucunda kan hücreleri görülmezse idrarda renk değişimine sebep olan gıda ya da ilaç bitene kadar tekrar tekrar test yaptırmaya gerek yoktur.

Çocuklarda ve Bebeklerde İdrardan Kan Gelmesi

Küçük çocuklarda idrarın kanlı olmasının en yaygın sebebi, idrar yolunda oluşan enfeksiyonlardır. 

Çocukların vücut dirençleri yeterince yüksek değildir ve tuvalet sonrası hijyeni yeterince sağlayamazlar. Bunun sonucunda idrar yolu enfeksiyonlarına açık hale gelirler. 

Yaygın olmasa da bazı çocuklarda ve bebeklerde kanlı idrar görülmesinin altta yatan nedeni böbrek taşları ya da travmalardır. İdrarda kan görülürse vakit kaybetmeden uzman bir pediatrist tarafından muayene yapılmalıdır. 

Gereken tahliller yapıldıktan sonra hematüriye neden olan sağlık sorunu tespit edilebilir. Ardından semptomatik tedavi uygulanır ve idrar normale döner.

İdrardan Kan Gelmesi için Hangi Doktora Gidilmeli?

İdrarda kan görülmesi, genellikle altta yatan bir hastalık ya da sağlık problemine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu hastalıkların ilerlemesini önlemek ve en etkili tedaviden yararlanmak için kesinlikle ihmal edilmemelidir. 

Eğer idrar yaparken yanma hissi, karın bölgesinde ağrı, ateş, sık sık idrara çıkma ihtiyacının duyulması, idrar renginin koyulaşması ve idrarda kan sızıntısının görülmesi gibi şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Hematüri sorunu için özel sağlık kuruluşları ya da devlet hastanelerinin Üroloji bölümlerine başvurmak gerekir. Uzman bir Ürolog, muayenenin ardından gerekli görürse Nefroloji bölümüne yönlendirecektir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
5
0
Makeleyi Paylaşın

İdrardan Kan Gelmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İdrardan Kan Gelmesi Ne Anlama Gelir?

İdrardan kan gelmesi, mesane ya da idrar yollarına kan sızıntısı olduğunu gösterir. Genellikle bir hastalık değil, hastalık belirtisi olarak değerlendirilir. Hematüri olarak adlandırılan bu durum iki farklı şekilde görülür. Mikroskobik hematüride kan, çıplak gözle görülmez. Ancak laboratuvar analizi sırasında idrarın için eritrosit sayısının yükseldiği görülecektir. 

Makroskopik hematüride ise idrardaki kan çıplak gözle görülür. Birkaç gün içerisinde iyileşme göstermeyen hematüri, üriner sistem hastalıkları ya da böbrek fonksiyonlarını kısıtlayan sağlık problemlerinin varlığına işaret eder.

Dr. Aslı Gülfidan

İdrarda Kan Neden Görülür?

İdrarda kan görülmesi, geçici etmenler ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle meydana gelebilir. Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı ve ağır egzersiz programlarının uygulanması geçici etmenlere örnek olarak gösterilebilir. Hematüriye sebep olan hastalıklar ise üriner sistemde görülen enfeksiyonlar, iltihaplanma, taş ve kum oluşumu, tümör varlığı, prostat bezinin büyümesi, genital siğil ya da kanser gibi sağlık problemleridir. Bir ürolog tarafından yapılan muayene ve tetkikler ile hematüriyi tetikleyen hastalık teşhis edilebilir.

Dr. Aslı Gülfidan

İdrarda Kan Olması Neye İşarettir?

İdrarda kan olmasının en yaygın sebebi üriner sistem enfeksiyonlarıdır. Ancak bazı durumlarda daha ciddi üriner sistem hastalıklarını işaret eder. Bu hastalıklar arasında en yaygın görülenleri mesane kanseri, mesane taşları, prostat bezinin büyümesi, böbreklerde kum olması, böbrek iltihabı ve kronik sistittir. 

Kimi vakalarda ise ilaç dozlarının yüksek gelmesi ya da egzersiz yaparken vücudun fazla zorlanması gibi sebeplere bağlı olarak geçici hematüri görülebilir. İdrarda kan olmasının neye işaret ettiğini doğru şekilde belirleyebilmek için bir uzman tarafından önerilen laboratuvar testleri uygulanmalıdır.

Dr. Aslı Gülfidan