Semptomatik Tedavi

Semptomatik tedavi adı verilen bu yöntemle birçok hastalık için daha başlangıç döneminde gerekli tedavi uygulanarak hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmektedir.

Semptomatik Tedavi Nedir?

Yaşam süresi boyunca birçok sağlık problemiyle karşılaşan kişiler için farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tedavilerin bir kısmı hastalığın kendisini tedavi etmek üzere yapılırken bazıları ise hastalığı ortaya çıkaran sebeplerin tedavi edilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Semptomatik tedavi adı verilen bu yöntemle birçok hastalık için daha başlangıç döneminde gerekli tedavi uygulanarak hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmektedir.

Bu çerçevede her ne kadar semptomatik tedavi birçok hastalık için faydalı olsa da bazı hastalıklar için uygulanması mümkün değildir. Kötü huylu tümörler, hipertansiyon, grip, kardiyovasküler rahatsızlıklar, migren vb. hastalıklar semptomatik tedaviye uygun değildir. Bununla birlikte kortikosteroid tedavisi ve bu hastalıklar için özel olarak üretilmiş ilaçlar da hastalıkların semptomlarını ortadan kaldıramamaktadır.

Semptomatik Tedavi Niçin Önemlidir?

Tedavi yöntemleri arasında önemini korumaya devam eden semptomatik tedavi, birçok hastalık için uygulanabilmektedir. Hastalığı meydana getiren semptomların ihmal edilmesi ve tedavi edilmelerinin ikinci plana atılmaları mevcut hastalığın daha da ilerlemesine yol açmaktadır. Dolayısıyla hasta hafif bir şekilde geçireceği hastalığı daha ağır bir şekilde geçirebilir. Bu yüzden uzman hekim tedavisiyle birlikte hastalık semptomlarına yönelik uygulanan semptomatik tedavi, hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi açısından önem kazanmaktadır.

Bunun yanı sıra herhangi bir hastalık için semptom gösteren hastanın bütün semptomlarının yoğun bir şekilde tedavi edilmesi ise tedavi sonrasında yan etki riskini artırmaktadır. Bu bağlamda semptomatik tedavi uygulanacak hastalar için uzman doktorlar eşliğinde ölçülü bir tedavi planlanmalıdır.

Semptomatik Tedaviye Konu Olan Semptomlar

Birçok hastalık için genellikle belli başlı semptomlar bulunmaktadır. Bu semptomlar kendilerini gösterdiğinde farklı hastalıklar için belirleyici olmaktadırlar. Semptomatik tedavi ise bu semptomların ortaya çıkardığı hastalıkların yerine bu semptomların ortadan kaldırılması için uygulanmaktadır. Bu semptomları şu şekilde sıralayabiliriz:

Ağrılar

Ağrılar genellikle bir uyaran tarafından başlatılır. Hastalığa sebep olan bu uyaran ilk başta belirti olarak ağrıyı başlatarak kendini belli eder. Bu çerçevede birçok hastalık kendisini farklı bölgelerde ağrı olarak belirtir. İç organlar, kafa bölgesi, kas ve eklem ağrıları gibi. Birçok ağrı çeşidi, birden fazla hastalık için semptom olarak belirlenir.

Bu çerçevede semptomatik tedavilerde ağrının nedenini ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Antibiyotikler ve öngörülen hastalık için özel üretilmiş ilaçlarla iyileşme sağlanmaktadır. Ancak her ağrı için bu tedavi yeterli olmamaktadır.

Yorgunluk ve Halsizlik

Yorgunluk, halsizlik ve baş dönmesi gibi semptomlar yine birçok hastalık için ön belirti olarak görülmektedir. Bu sebeple farklı hastalıkların tedavisine başlanmadan önce yorgunluk ve halsizliği giderici semptomatik tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedaviler genellikle vitamin takviyesi ve takviye gıdalarla sağlanmaktadır. Bununla birlikte vücut direncini artırıcı antibiyotikler de kullanılmaktadır.

Mide Bulantısı ve Kusma

Mide bulantısı ve kusma birçok hastalık için semptomatik özellik taşır. Bu sebeple mide bulantısı ve kusma tedavileri ön görüldükleri hastalığın tedavisi için de değerlendirilmektedir. Çeşitli ilaç tedavileri ve tıbbi yöntemlerle tedavi edilebilen bu semptomlar semptomatik tedaviye konu olan önemli semptomlar olarak görülmektedir.

Ateş

Genellikle gribal enfeksiyonlar için belirleyici olan ateş, bunun yanında birçok hastalık için de ön belirti konumundadır. Ateş semptomunun basit fiziksel bir muayene ile tedavi edilmesi mümkün olabileceği gibi antibiyotik tedavisi ile de bu durum önlenebilir. Bunun yanı sıra ateşin her defasında antibiyotik bazlı ateş düşürücüler ile tedavi edilmesi önerilmez. Birçok gereksiz ilacın kullanılmasına yol açan bu durum, ilerde daha farklı tehlikelere yol açabilmektedir. Ateş düşürücü tedavi yerine doktorun uygun gördüğü semptomatik tedavi uygulanabilir.

Öksürük

Tüberküloz, bronşit ve gribal enfeksiyonlarla birlikte daha birçok hastalık için semptom olarak değerlendirilen öksürük, daha çok alerjik reaksiyonlarda görülmektedir. Islak yani balgamlı öksürük ve kuru öksürük olarak ayrı ayrı değerlendirilen öksürük semptomu kısa ve birkaç günlük olduğunda basit şuruplar ve öksürük kesiciler ile tedavi edilmektedir. Uzun süren öksürüklerde ise farklı hastalıkların ortaya çıkabilme ihtimali açısından doktor kontrolü gerekmektedir.

Zehirlenme

Semptomatik tedavinin oldukça önem taşıdığı semptomların başında zehirlenme gelmektedir. Genel olarak zehirlenmelere karşı herhangi bir tedavi oluşturacak panzehir bulunmamaktadır. Bu yüzden zehirlenme vakalarında semptomatik tedavi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca zehirlenmelerin iç organlarda herhangi bir tahribata yol açmadan semptomatik tedavi uygulanması önem taşır. Bu sebeple zehirlenme semptomlarında hastaya solunumu ve dolaşımı destekleyen semptomatik tedavi uygulanmaktadır. Bu sayede rahatlayan hasta semptomu daha rahat ve kolay bir şekilde atlatabilmektedir.

Semptomatik Tedavi Nasıl Yapılır?

Semptomatik tedavi, belirli bir hastalık için hastada semptomlar görülmeye başlandığı zaman uygulanır. Hastalığın kendisinden ziyade hastalığı ortaya çıkaran semptomlara yönelik bir tedavi şeklidir. Herhangi bir cerrahi yöntem ve müdahale şeklinde uygulanmayan semptomatik tedavi daha çok istirahat şeklinde ve antibiyotikler eşliğinde uygulanmaktadır. Ayrıca farklı bitkisel tedaviler de semptomatik tedavi olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede;

  • Gribal enfeksiyonlar için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla birlikte hastaya istirahat önerilir. Bu sayede ateş, halsizlik vb. semptomların tedavi edilmesi amaçlanır.
  • Bronşit gibi rahatsızlıklar için belirti olarak görülen öksürük semptomu için öksürük şurupları ile istirahat semptomatik tedavi için önerilmektedir.
  • Yine birçok hastalığın belirtisi olarak vücudun farklı noktalarında ortaya çıkan semptomatik ağrılar için de ağrı kesici antibiyotikler ile semptomatik tedavi uygulanmaktadır.
  • Semptomatik tedavi birçok hastalık için de uygun görülen yöntemlerle hastalığın semptomlarının tedavi edilmesi şeklinde uygulanmaktadır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Semptomatik Tedavi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Semptomatik tedavi önemli midir?

Semptomatik tedavi henüz başlangıç aşamasında olan sağlık problemlerinin görülen semptomlarının tedavi edilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Bu sayede erken tanı ve tedavi ile daha ileride çok daha tehlikeli hastalıklara sebep olacak semptomlar daha başlangıçta tedavi edilmektedir. Dolayısıyla ilerisi için oluşabilecek riskli durumlar semptomatik tedaviyle engellenebilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse