PPD Testi Nedir?
PPD testi, kişide tüberküloz virüsünün olup olmadığını anlamak için yapılan testtir.
PPD yani tüberküloz cilt testi olarak bilinen ve genel olarak verem savaş dispanserlerinde, aile sağlığı merkezleri veya göğüs hastalıkları bölümlerinde yapılan testtir. Kişide verem mikrobunun olup olmadığını veya önceden bu mikrobu taşıyıp taşımadığını tespit amacıyla yapılan PPD testi kolların ön tarafına PPD maddesinin verilmesiyle yapılır. Üç gün sonra ise bölgede oluşan şişlik incelenir. Böylece kişinin Tüberküloz(verem) riski taşıyıp taşımadığına dair bir kanıya varılır. Kolda oluşan şişlik 5 mm ve üzeri çıktığında test sonucu pozitif kabul edilir. Yani kişinin daha önce verem mikrobu taşıdığı anlaşılır.
PPD Testi Sonucu
Kişide verem mikrobunun olup olmadığını veya daha önce bu mikrobu taşıyıp taşımadığını öğrenmek amacıyla yapılan PPD testi üç gün içinde sonuç verir. PPD maddesinin kola verilmesiyle yaklaşık üç gün sonra bölgede şişlik oluşur. Şişliğin 5 mm ve daha çok olması durumunda testin pozitif olduğu anlaşılır. PPD testi sonucu ise uzman doktorlar tarafından değerlendirilir. Genellikle verem savaş dispanserlerinde yapılan testler iç hastalıkları uzmanları tarafından incelenerek bir kanıya varılır.
PPD testi sonucunda oluşan şişlik çoğu kişide farklı büyüklükte olabilir. 5 mm ve daha fazlası pozitif sayılırken PPD testi 10-20 mm çıkanlar da olabilir. Bu durumda da testin pozitif çıktığı anlaşılır. PPD testi 10-20 mm çıktığı durumlar ise daha çok aşağıdaki grupta olan kişiler olabilir:
- Şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi kronik rahatsızlığı olan kişiler.
- 4 yaşından daha küçük çocuklar.
- Sağlık görevlileri.
- Verem salgınının görüldüğü yerden başka yere göç edenler.
- Yüksek risk taşıyan kişilerle temas halinde olanlar.
- Belirli bir yaş gurubunun bulunduğu yaşam ortamlarında yaşayanlar.
Bununla birlikte daha önceden PPD testi yaptırmış olan ve pozitif çıkan kişilerde şişliğin bu derece yüksek olması beklenmez. Bu reaksiyon daha çok ilk defa test yaptıran kişilerde görülebilir.
PPD Testi Yan Etkileri
Tüberkülozu tespit etmek amaçlı yapılan PPD testi sonucunda çeşitli yan etkiler görülebilir. PPD testi yaptıranlar değişik şikayetlere maruz kalabilir. Bu şikayetler ciltte kaşıntı, ağrı, cilt üzerinde döküntü, bulantı, kusma, iştahsızlık gibi şikayetlerdir. Testin sonucunun alındığı süre zarfında görülen şikayetler bir hafta süreyle devam ettiği taktirde hekime başvurmak gerekir. Ayrıca büyük tuvalet PPD testi sonucunda oldukça turuncu renkte görülebilir. Bunların hepsi normal olarak karşılanır ve herhangi bir endişeye gerek yoktur.
PPD Testi Kızarıklık
PPD testi esnasında ve test sonrasında testin uygulandığı noktada kızarıklık görülebilir. Üç gün içinde görülen kızarıklık test sonucunun öğrenilmesi açısından önemlidir. Bunun yanında test bölgesinde oluşan kızarıklıkla beraber şişkinliğin de meydana gelmesi oldukça normal bir durumdur. Doktorlar bu kızarıklık ve şişkinliğin durumuna göre testin sonucunun pozitif veya negatif çıktığını belirlerler. Bölgede oluşan şişlik ve kızarıklık genelde bir hafta içinde yok olur.
PPD Testi Su Teması
PPD testinden net bir sonuç alınması açısından testten sonraki ilk üç gün boyunca test bölgesine su değdirilmemelidir. Bununla birlikte PPD testi su teması yaşayan kişiler bölgeyi hemen kurulamalı ve su değmesini devamlı hale getirmemelidir. Su değmesi testin doğru çıkıp çıkmayacağı konusunda etkili olabilir.
PPD Testi Değerlendirme
PPD testi kol içine BCG maddesinin enjekte edilmesiyle yapılır. Üç gün boyunca bekletilen hasta üç günün sonunda test uygulanan bölgedeki kızarıklık ve şişliğin durumuna göre testin değerlendirilmesi yapılır. PPD testi pozitif olanlar genellikle şişliğin 5 mm ve üstü olduğu kişilerdir. Bununla birlikte daha önceden test yaptıranların PPD testi negatif çıkabilir. Kesin bir durum olmamakla birlikte iki defa test yaptıranların PPD testi değerleri incelenirken daha önce hastalığı geçirip geçirmediği dikkate alınır.
Bununla birlikte daha önce yapılan testlerde pozitif çıkıp tedavi edilen hastaların PPD testi sonuçları ikinci testte ise negatif çıkabilir. Bu oldukça yaygın görülen bir durumdur. Test bölgesinde oluşan şişliğin durumuna göre yine genellikle ilk defa test olanların pozitif çıkma olasılığı daha fazladır. Bunun yanı sıra PPD testi normal değerleri üzerinden yapılan değerlendirmeler testin pozitif veya negatif olduğu durumlar için de geçerli olabilir.
PPD Testi Yapan Hastaneler
PPD testleri genellikle verem savaş dispanserlerinde yapılıyor. Bununla birlikte hastanelerin iç hastalıkları bölümündeki uzman doktorlar tarafından da PPD testi yapılabiliyor. Yine özel hastanelerde tüberküloz PPD testi de ücreti karşılığında yaptırılabilir. Kamu hastaneleri PPD testini sigorta ile karşılarken özel kurumlar mutlaka bir ücret talep edecektir.
Bununla birlikte verem PPD testi kendi özel kliniği bulunan iç hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından da yapılabilir.
PPD Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
PPD testi nasıl yapılır?
PPD testi iç kol yüzeyinin alkolle temizlenmesi sonrası PPD içeren bir iğnenin kola enjekte edilmesiyle yapılır. Testi uygularken kolda hafif şişlik meydana gelebilir ancak bu birkaç saate geçer. PPD testinden sonra ilk 72 saat önemlidir. Testin uygulandığı bölgedeki kızarıklık ve şişlikler değerlendirilerek testin pozitif mi negatif mi olduğuna karar verilir.
PPD testi neden yapılır?
PPD testi kişinin önceden Tüberküloz(verem) mikrobunu alıp almadığını tespit etmek için yapılır. Daha önceden verem hastalığına yakalananlar tedavi olduktan sonra da bu mikrobu taşımaya devam edebilirler. PPD testi bunları tespit amacıyla yapılır.
PPD testi yan etkileri nelerdir?
PPD testinde çeşitli yan etkiler görülebilir. Bunlar geçici türden etkilerdir. Test sonrası hastada bulantı, kusma, ağrı, iştahsızlık, test bölgesinde şişlik ve kızarıklık, kaşıntı ve cilt üzerinde döküntü gibi yan etkilere rastlanabilir. Ancak bu etkiler en geç bir hafta içinde son bulur. Devam eden yan etkilerde doktora baş vurmak gerekir.
Verem PPD testi sonucu nasıl anlaşılır?
PPD testi sonucu üç gün içinde sonuç verir. Test uygulanan bölgede hafif şişlik ve kızarıklık oluşur. Şişliğin 5 mm’den yukarı olmasından testin pozitif olduğu anlaşılır. 5 mm’den daha düşüm şişliklerde ise testin negatif olduğu anlaşılır.
PPD testi nerede yapılır?
PPD testi günümüzde genellikle verem savaş dispanserlerinde yapılıyor. Bununla birlikte kamu hastaneleri ve özel hastanelerde de PPD testi yaptırmak mümkün. Yine özel kliniği bulunan iç hastalıkları uzmanı tarafından da PPD testi yapılabilir.
PPD testi sonucu nasıl anlaşılır?
PPD testinin uygulandığı bölgede üç gün içerisinde kızarıklık ve şişlik oluşur. Oluşan şişliğin 5 mm’den fazla olması durumunda testin pozitif olduğu kanısına varılır. Daha az şişliklerde veya komplikasyon görülmeyen durumlarda ise testin sonucunun negatif olduğu düşünülür.
PPD testi aç karnına yapılır mı?
PPD testi daha çok doktorların uygun gördüğü şekilde yapılır. Hastanın durumuna göre doktorlar açlık veya tokluk önerebilir. Ancak genel olarak test yapılırken açlık veya tokluk durumu aranmaz.
PPD testi sonucu kaç mm olmalıdır?
PPD testi sonucu negatif çıkanlar için 5 mm’den daha düşük olmalıdır. Pozitif çıkanların değeri ise 5 mm’den daha yüksek olur. Bu sebeple PPD testi sonucunun pozitif veya negatif olması bu ölçüye göre belirlenir.
PPD testi nasıl okunur?
PPD testini okumak için herhangi bir alet veya cihaz yoktur. Test uygulanan bölgedeki komplikasyona göre değerlendirme yapılır. Şişliğin 5 mm’den çok olması testin pozitif, 5 mm’den az olması ise testin negatif çıkması demektir.
PPD testi nedir neden yapılır?
PPD testi Tüberküloz(verem) mikrobunu tespit etmek amaçlı deri üzerinden uygulanan bir testtir. Daha önce verem hastalığına yakalananların ve hastalık belirtisi gösterenlerin yaptırması tavsiye edilir. Genellikle verem savaş dispanserlerinde yapılan bir testtir.
PPD testi nasıl ölçülür?
PPD testinin ölçümü için test yaptıktan sonra üç gün beklenir. Üç gün içinde test bölgesinde oluşan şişlik ölçülür. 5 mm’den çok olan şişlikler testin pozitif olduğunu, az olan şişliklerde testin negatif olduğunu gösterir.
PPD testi pozitif ne demek?
PPD testinin pozitif çıkması kişinin halen verem mikrobu taşıdığının göstergesi olabilir. Her ne kadar PPD deri testi kesin ve net sonuçlar içermeyen bir test olsa da pozitif çıkan test sonucunda ciddi bir laboratuvarda tahlil yaptırmak gerekir. Burada da pozitif olması durumunda tedavi sürecine başlanır.
PPD testi sonucu nasıl belli olur?
PPD testi sonucu test yapıldıktan üç gün sonra belli olur. Test bölgesinde oluşan komplikasyonlar neticesinde testin pozitif mi veya negatif mi olduğuna karar verilir. Testin sonucunun belirlenmesinde şişliğin ölçüsü önemlidir.
PPD testi nasıl değerlendirilir?
PPD testi test yapıldıktan üç gün sonra test bölgesindeki şişliğe göre değerlendirilir. Testi yapan doktor üç gün sonra hastayı tekrar çağırarak test bölgesindeki şişliği ölçer. Şişliğin boyutuna göre de testin pozitif veya negatif olduğu kanısına varır.