Trifokal Lens Nedir?
Kişinin uzak ve yakını daha net görmesini sağlayan akıllı bir lens türü olan trifokal lens ile hasta, daha iyi bir görüş açısına sahip olur.
Trifokal lens, kişinin uzak ve yakını daha net görmesini sağlayan akıllı bir lens türüdür. Göz içine yerleştirilen bu lensler sayesinde hasta, daha iyi bir görüş açısına sahip olur. Böylelikle herhangi bir gözlük kullanımına ihtiyaç kalmaz.
Tüm insanların gözlerinde doğuştan oluşan bir lens mekanizması mevcuttur. Bu lens sayesinde uzağa veya yakına bakıldığında lensin otomatik olan kendini odaklaması ile her açıyı net görebilme yetisine sahip oluruz. Fakat yaş ilerledikçe veya göz hasar aldıkça bu lens özelliğini yitirebilir ve işlevsiz hale gelebilir. Bu tip durumlarda hastalar gözlük veya normal lense başvururlar. Fakat sorunun direkt olarak çözülmesi için akıllı lens işlemi yeterli olmaktadır.
Kişi 40 yaşlarına geldiği zaman göz içerisindeki doğal lens elastik yapısını kaybetmeye başlar. Bu sebeple görmede sorunlar meydana gelir. Akıllı lens sayesinde bu sorunlar kolaylıkla giderilebilir. Akıllı lens, gözdeki doğuştan var olan lens yuvasına yerleştirilir ve kişinin uzağa veya yakına baktığında açılara odaklanır. Böylelikle hasta gözlük veya normal lens kullanmadan net bir şekilde görebilmeye başlar.
Acısız ve kısa bir işlem olmasının yanı sıra hastanın yaşı ilerledikçe de herhangi bir zarar teşkil etmez ve hastada katarakt oluşmaz. Trifokal mercek, akıllı yapısı sayesinde hastanın gözünü yormadan kendiliğinden uzağa ve yakına odaklanabilmektedir.
Trifokal Lens Kimler İçin Uygundur?
Operasyon için hasta seçimi son derece önemlidir. Tüm hastaların göz yapısı bu işlem için uygun görülmeyebilir. Bu sebeple operasyonu talep eden hastaların öncelikle detaylı bir göz muayenesinden geçmesi şarttır. Göz muayenesi sonucunda operasyon için herhangi bir engel görülmez ise işlem gerçekleştirilebilir. İşlem öncesi hasta seçiminde dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibidir:
- Hastanın mesleği,
- Hastanın uzak görme veya yakın görme konusundaki seçimi (hangi açıyı görmenin hasta için daha öncelikli olduğu),
- Hastada katarakt olup olmadığı,
- Hastanın yaşı,
- Hastanın sosyal yaşam aktiviteleri,
- Hastanın okuma alışkanlığının sıklığı
Tüm bunların incelenmesinin ardından işlem gerçekleştirilebilir. Katarakt hastalığına sahip olan hastalar aynın işlem içerisinde katarakt tedavisini de olabilirler. İşlem esnasında katarakt ameliyatı yapmak mümkündür.
Trifokal Lens Operasyonu Nasıl Yapılır?
İşlem, ortalama 10 dakika kadar süren bir işlemdir. Genellikle 2 farklı seansa bölünerek uygulanmaktadır. İlk aşamada işlem sadece tek bir göze uygulanır. Daha sonrasında diğer seansta ikinci göz için işlem sağlanır. İşlem aşamaları aşağıdaki gibidir:
- Hastanın gözü steril bir şekilde uyuşturulur,
- Göz içerisindeki doğal mercek yerine trifokal lens yerleştirilir,
- Göz bandajlanır,
- İşlem tamamlanır.
Operasyon esnasında herhangi bir bayıltma yöntemi kullanılmaz. Hastanın gözü bir göz damlası yardımı ile uyuşturulur ve daha sonrasında işlem gerçekleştirilir. Bazı kurumlar hastanın talebi üzerine veya hastanın herhangi bir ağrı ile karşılaşmaması için hastaya anestezi uygulayabilirler.
İşlem uzman bir göz doktoru tarafından gerçekleştirilmelidir. Diğer gözün işleme alınabilmesi için ilk işlemin üzerinden en az 1 gün geçmiş olması gerekir. Genellikle ilk 3 günün ardından ikinci göze işlem uygulanmaktadır.
Trifokal Lens Riskleri Nelerdir?
İşlemin bilinen ciddi bir riski bulunmamaktadır. Fakat nadir de olsa tüm operasyonlarda olduğu gibi göz içi lens uygulamalarında da riskler ve komplikasyonlar ile karşılaşmak mümkündür. Oluşabilecek bazı riskler aşağıdaki gibidir:
- Gözde ödem oluşumu: Kornea kısmında belli ödemler oluşabilir. Bu durum ciddi değildir ve işlem sonrasında verilen göz damlaları ile bu sorun giderilebilir. Hekimin bilgisi olmadan herhangi bir damla kullanılmamalıdır.
- Enfeksiyon: Göz içine yapılan uygulamalar sonrasında çok nadir olacak şekilde enfeksiyon oluşumu gerçekleşebilir. Bu tip durumlarda hastanın hekime başvurması gerekir.
- Kanama: Göz içi operasyonlarında kanama ile karşılaşmak mümkündür. Bu durum operasyon esnasında kontrol altına alınmalıdır.
- Doğal Lenste Delik Oluşumu: Göz içerisinde doğuştan bulunan lenste delik oluşması operasyon esnasında komplikasyona sebebiyet verebilir. İşlem sonrasında akıllı lens sabitlenemez ise hasta sorun yaşayabilir.
- Göz İçi Basıncı: Glokom adı verilen göz içi basıncı göze uygulanan operasyonlar sonrasında görülebilir ve gözde ağrıya sebebiyet verir. Çoğunlukla damla tedavisi ile kolaylıkla giderilir. Nadiren hastanın gözüne cerrahi müdahale gereken durumlar ile karşılaşılabilir.
- Maküla Ödemi: Göz operasyonlarında bu bölgede ödem ile karşılaşılabilir. Operasyon esnasında veya sonrasında retina uzmanı bir hekim duruma müdahale edebilir.
En bilinen ve belirgin riskler bunlar olmak ile beraber, göz hassas bir yapıya sahip olduğundan dolayı işlem esnasında pek çok farklı komplikasyon görülmesi mümkündür. Hastanın tedavi sonrasında hekimin tüm uyarı ve tedbirlerine harfiyen uyması ve bölgeyi kesinlikle temiz tutması gerekmektedir. Bölgede hijyenin sağlanması son derece önemlidir.
Trifokal Lens ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Trifokal lens sonradan değiştirilebilir mi?
Operasyon ile hastanın gözüne yerleştirilen lens, operasyon sonrasında herhangi bir komplikasyon yaşanmaması durumunda değiştirilmemektedir. Hastanın gözünde bir komplikasyon oluşması veya takılan merceğin işlevini yitirmesi durumunda hastaya cerrahi operasyon yapılması gerekebilir. Bu cerrahi operasyonun ardından önceden takılan lens bir yenisi ile değiştirilebilir.