Göz Ağrısı
Göz ağrısı, gözün dış yüzeyinde ya da daha iç taraflarında farklı nedenlerden oluşan ağrı hissidir. Altta yatan nedene uygun tedavi seçenekleri uygulanır.
Göz Ağrısı Nedir?
Tıptaki adıyla oftalji olarak bildiğimiz göz ağrısı, gözün üst yüzeyinde ya da daha iç tarafında hissedilebilecek ağrı hissidir. Göz yüzeyindeki ağrı çoğunlukla göze batan bir cisim, üst zarı tahriş eden herhangi dış etkenlerden kaynaklıdır.
Gözün derinlerinde ve arkasında meydana gelen ağrı ise genelde migren ve baş ağrıları gibi sebeplerden kaynaklanır. Bazen de teknolojik aletlerin ekranlarından kaynaklı göz ağrısına ise dijital göz yorgunluğu denir.
Göz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Gözde meydana gelen enfeksiyonlar, kontakt lensler, gözde kuruluk, yabancı bir cismin göz içine girmiş olması gibi durumlar göz ağrısına neden olabilir.
Gözde ağrı oluşturan sebeplerin büyük bir kısmı gözün yüzeyindeki problemlerdir.
Göz ağrısı kişide mevcut ise önce bunun nedeni araştırılmalı, bu ağrının neyden ya da hangi hastalıktan meydana geldiği saptanmalıdır. Bazen sinüzit göz ağrısı şikayetlerine neden olabilir.
Başta oluşturduğu ağrı göz bölgesinde hissediliyor olabilir. Enseden gelen baş ve göz ağrısı sinirsel bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir.
Sabahları baş ağrısı ve göz ağrısı şikayetleriniz varsa yine sinirsel olabilir, doktora görünmeniz faydalı olacaktır. Bunun yanında yarım baş ağrısı ve göz ağrısı tek taraflı bir sinüs enfeksiyonundan kaynaklanabilir.
Gripte göz ağrısı görülmesi gribin verdiği halsizlik ve baş ağrısına eşlik eden bir durum olabilir. Bunun yanında migren ve göz ağrısı yine birbirine eşlik eden durumlardır.
Uçakta göz ağrısı basınç değişikliğinden kaynaklı geçici bir belirti olabileceği gibi gözyaşı kanallarınızda tıkanıklık olup olmadığını bir göz doktoruna muayene olarak öğrenmeniz faydalı olabilir.
- Göze herhangi bir cisim girmesi: Göze yabancı maddelerin girmesi göz ağrısına neden olan yaygın faktörlerden biridir. Cisim girer ve göz içinde yol alırsa ağrı ve rahatsızlık hissi oluşur. Göze yabancı bir cismin girmiş olduğu, gözde sulanma ve batma hissi ile anlaşılabilir. Böyle bir durumda kesinlikle elle çıkarılmaya çalışılmamalı ve doktor yardımı alınmalıdır. Göz içinde bu cisimler daha da ileri bir safhaya geçerek görme kaybı oluşturabilecek evreye gelebilir. Eğer göze bir cisim girdiği düşünülüyorsa önemsenmesi doğru olur.
- Göz çizilmesi: Göz ağrısına sebep olan durum gözün içine giren yabancı cismin orada bir yaralanmaya sebep olması olabileceği gibi gözün kornea tabakasının çizilmesi de buna neden olmaktadır. Göz çizilmesi ağrı oluşturmasının yanı sıra görme problemlerine yol açabilir. Tedavisi mümkündür.
- Göz bozukluğu: Net görememe, uzak ya da yakına bakarken bulanık görme şikayetleri de göz ağrısına sebebiyet vermektedir. Bilgisayar, tablet, telefon ekranları ile çok fazla vakit geçirmek bu şikayetlere sebep olur. Göz muayenenizi düzenli periyotlarla yaptırma herhangi bir göz bozukluğunuzun olup olmadığını hastalık ilerlemeden tespit edilmesi açısından önemlidir aynı zamanda erken tedavi sağlanmış olur.
- Göz kuruluğu: Gözün rahat açılıp kapanması ve nemli kalması için sürekli gözyaşı üretilip salgılanmaktadır. Gözde bu salgı yeterince üretilemeyip gerekli nemli ve kaygan ortam sağlanmadığında göz kuruluğu şikayetleri ortaya çıkar. Bu şikayet de zamanla gözde ağrıya sebebiyet verir. Göz kuruluğu göz ağrısı şikayetlerinin büyük bir kısmını oluşturur ve göz kuruluğu olan hastalar gözlerine ekstra bir özen göstermek durumundadır.
- Göz enfeksiyonu: Gözde enfeksiyonlar göz çevresinde iltihaplanmalara neden olurlar. İltihap olduğu bölgede ağrı ve batma hissi aynı zamanda gözde yanma şikayetleri ile ve gözle görülür şişlik ya da çapaklanma belirtileri ile kolayca teşhis edilebilir. Teşhis ve tedavi doktor tarafından yapılmalıdır. Enfeksiyon giderildiği zaman bunun sebep olduğu ağrı ve batma hissi de ortadan kalkacaktır.
- Göz ve çevresinde yaralanma: Göz ve çevresinde alınabilecek herhangi bir travma da göz ağrısına neden olur. Alınan darbeler sonucu meydana gelen yaralanmalar başka hasarlara da neden olabileceği gibi göz ağrısının en temel nedenlerinden biridir.
- Kontakt lenslerin neden olduğu tahribat: Göz bozukluğundaki tedavi seçeneklerinden biri olan lens kullanımı gözlüğe bir alternatif olarak hastalar tarafından tercih edilen yöntemlerdendir. Kontakt lens kullanımında eğer hassas olunmazsa göze verilen hasar ve tahriş durumu da gözde ağrıya sebebiyet verir.
Göz Ağrısı Teşhisi
Göz ağrısı hastada mevcutsa ağrının nedeni teşhis edilmeye çalışılır. Bunu teşhis edebilmek için aslında birçok yöntem bulunmaktadır. İlk olarak görme kaybı testi ile hastanın görmesinde bir sıkıntı meydana gelmiş mi ona bakılır.
Göz ağrısını önemsemek ve teşhis etmek önemlidir çünkü altta yatan ve ağrıya neden olan durumu klinikte fiziki muayene ile hekim tanıyı koyar ve gerekli tedaviye başlar.
- Göz muayenesi: Hekimin klinikte yapacağı muayene ile göz ağrısı ve ona neden olan sebepler tespit edilir. Göz muayenesi düzenli olarak yaptırılmalı böylelikle bir hastalık varsa erkenden teşhis edilmesi sağlanacak ve tedaviye geçilecektir.
- Görme kaybı testi: Göz ağrısına neden olan hastalıkların tespitinde bir basamak olan görme kaybı testi ağrılı bir yöntem olmamakla birlikte bir cihaz yardımı ile kolayca yapılabilmektedir.
- Tonometre: Aslında ağrıya neden olan göz tansiyonu dediğimiz glokomun teşhisi için kullanılan bir yöntemdir. Göz içindeki sıvı basıncını ölçmeye yarar. Bu şekilde ağrıya glokomun neden olduğu tespit edilerek tedaviye başlanır ve hastalığın ileri safhaları önlenmiş olur.
- Optik sinir testi: Bu test göz tansiyonu olan hastalara uygulanmakla birlikte kişide herhangi bir görme bozukluğu varsa bunu da ortaya çıkarır. Aslında bu yöntem ile göz ağrısına neden olan bir çok hastalığın tespiti mümkündür.
Göz Ağrısı Tedavisi
Göz ağrısı şikayetleriniz var ve bunun dijital ekranların verdiği yorgunluktan ve bu gibi sebeplerden kaynaklandığını düşünüyorsanız bu durumu ciddiye almalısınız.
Tedavide ilk adım göz alanında uzman hekimin sizi muayene etmesiyle başlar. Ağrının eğer gözünüze bir madde kaçtığından kaynaklanıyorsa göz doktoruna gitmek için vakit kaybetmemelisiniz.
O gibi durumlarda gözün içine kaçan cisim göre daha fazla zarar vermeden doktorunuzun müdahalesi ile çıkarılır.
Göz ağrısında tedavi türleri şu şekildedir:
- Göz ağrısına neden olan hastalığa bağlı tedavi: Göz ağrısına neden olan bir çok hastalık ya da rahatsızlık olabileceğini belirtmiştik. Bu tedavi türünde göz ağrısına neden olan altta yatan hastalık tedavi edilerek ortadan kaldırılmaktadır. Korneadaki çizilmeler ya da sıyrılmalar göz ağrısına neden olduysa iyileşmesi için damla ya da merhem verilebilir. Eğer göz tansiyonunun sebep olduğu göz ağrısı var ise bunun için göz damlası ya da ağızdan alınan ilaçlar reçete edilebilir. Göz ağrısı enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotik tedavisi gerekebilir.
- Gözlük ya da lens kullanımı: Kişideki görme bozukluğu baş ve göz ağrısına neden olabilir. Kontakt lensin uzun süre kullanımı tahrişe neden olmuşsa yine ağrıya neden olur. Bunlar için gözlük tavsiye edilir lens kullanımına bir süre ara vermek gereklidir. Gözlerin görememe derecesi teşhis edilip uygun gözlük reçetelendirilir.
- Ilık kompres ve dezenfeksiyon: Eğer gözde enfeksiyondan kaynaklı ağrı varsa kıl köklerini ya da gözyaşı kanalları etrafını temizlemek için nemli steril pamuk ya da bez tavsiyesinde bulunabilir.
- Cerrahi tedavi ve lazer tedavi: Bazen göze kaçan yabancı cisimleri ya da başka şekilde oluşan travmaları tedavi etmek için cerrahi işlem gerekebilir. Göz tansiyonu olan hastalarda ise göz içi basıncı dengelemek için lazer uygulanması gerekebilir.
Bu tedavilerin hepsi doktorunuzun tanısı ve tedavisi eşliğinde olmalıdır.
Göz Ağrısı Tedavi Edilmezse
Göz ağrıları genelde herhangi bir yoğunluktan, tablet telefon gibi dijital ekranlarla fazla haşır neşir olmaktan kaynaklanıyorsa dinlenme ile kendiliğinden ya da ufak tedaviler ile yok olur.
Fakat göz ağrısının eğer altta yatan başka hastalıklardan kaynaklandığı bir durum mevcut ise tedavi edilmediği zaman gözde kalıcı hasara neden olabilir.
Buna bir örnek verecek olursak göz tansiyonu çeşitli ağrı ve şikayetlere yol açar eğer bunun göz tansiyonundan kaynaklandığı tespit edilmez ve tedavi edilmeden kalırsa sonucu görme kaybına kadar gidebilir.
Göz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Öncelikle göz çok hassas ve mikroorganizmalara açık bir organ olduğu için bakımına özen gösterilmelidir.
Göz ağrısına iyi gelebilecek birtakım yöntemler ve gıdalar mevcuttur:
- Gözleri antioksidan içeriği iyi olan yeşil çay ile ılık kompres yaparak temizlemek iyi gelecektir. Yeşil poşet çay demlendikten sonra ılıması beklenir. Daha sonra ılımış çay steril bir bez ile göz üzerine konur.
- Alerjik göz hastalığı olan kişilerin polen toz gibi alerji yapıcı maddelerden sakınması göz ağrısını önleyebilir.
Aynı zamanda;
- A, C ve E vitamini içeren gıdaların tüketimine daha fazla önem verilmelidir.
- Avakado bu vitaminler açısından zengindir tüketilebilir.
- A vitamini açısından zengin havuç tüketimi arttırılabilir.
- C vitamini takviye formları alınabilir.
Göz Ağrısına Ne İyi Gelmez?
Göz steril bir organdır ve hijyeni çok önemlidir. Elleri sabunla en az 20 saniye yıkamadan göze temas ettirmemek gerekir. Kimyasallardan uzak tutmak gerekir.
- Kalitesiz ve mikroorganizma içeriği belli olmayan kozmetik ürünler hele de direk göz çevresine uygulanan kozmetikler kullanılmamalıdır.
- Aşırı sıcak ve aşırı soğuk uygulamadan kaçınılmalıdır.
- Kullanılan ilaçları aniden değiştirmek ve bırakmak sakıncalı olabilir.
- Çok aydınlık ( örn direk güneş ışığı maruziyeti) ya da karanlık bir ortamda ışık kaynağına direkt bakmak ( örn telefon televizyon gibi ) sakıncalı olabilir.
- Son kullanma tarihi geçen veya açıldıktan sonra 30 gün sonra geçen göz damlaları sakıncalı olabilir.
Göz Ağrısı İlaçları
Göz ağrısı için kullanılan ilaçlar birbirine göre farklılık gösterebilir çünkü ağrının çeşitli nedenleri vardır ve bu nedenlere yönelik ilaç tedavisi uygulanır.
- Antibiyotikler: Antibiyotik damlalar göz enfeksiyonunun neden olduğu ağrılarda kullanılır.
- Antihistaminikler: Antihistaminik göz damlaları olduğu gibi oral olarak alınan ilaçlar da vardır. Gözdeki kaşıntı, sulanma gibi semptomların giderilmesine yardımcı olurlar.
- Kortikosteroidler: Yine göz enfeksiyonlarında genelde antibiyotikle dönüşümlü kullanılabilen ilaç grubudur.
- Ağrı kesiciler: Ağrı kesicilerde de damlalar olduğu gibi oral ağrı kesiciler de kullanılabilir.
Etken madde örnekleri:
- Tobramisin: Antibiyotik göz damlaları mevcuttur. Göz alerjisi, kızarıklık gibi yan etkileri bulunabilir.
- Deksametazon: Kortikosteroid göz damlalarında kullanılan etken maddedir. Gözde rahatsızlık hissi oluşturabilir.
- Diklofenak sodyum: Ağrı kesici göz damlası etken maddesidir. Hassasiyet oluşturabilme yan etkisi olabilir. Uygulanmadan eller güzelce temizlenmeli daha sonra göze temas ettirmeden dikkatlice göze uygulanmalıdır.
Göz için ilaç kullanımında dikkat edilmesi gereken husus doktorunuzun size verdiği dozu tam olarak yerine getirmektir.
Arka arkasına damlattığınız dozların arasına beşer dakika koymalı ve dozu aşmamalısınız. İlaçları mutlaka doktor kontrolünde tanı ve reçetesiyle kullanmalısınız.
Göz Ağrısı Ameliyatı
Göz ağrısı genelde cerrahi işlem gerektirecek bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa ameliyat gerektirmez. Ancak sadece bir cisim kaçması, yaralanma, gözde ameliyat gerektiren travma ve yanık gibi durumlar oluştuysa bunları onarma amacıyla ameliyat gerekebilir.
Dekolman denilen gözün iç tabakalarının birbirinden ayrılması sonucu oluşan göz ağrısı hatta şimşek çakması gibi bulgularda acil ameliyat gereklidir.
Şaşılık denilen rahatsızlıkta eğer ağrıya neden oluyorsa uzman göz hekimi değerlendirmesi sonucu ameliyat gerekebilir.
Yabancı cisim kaçması sonucu oluşan bir ağrı ise 15 dk bol su ile yıkanması sonucu eğer yabancı cisim çıkmadıysa cerrahi müdahale gerekebilir.
Eğer görme problemi sonucu oluşan bir ağrı ise bu problemin giderilmesi için lazer ya da kontak lens operasyonu gerekebilir.
Hamilelikte Göz Ağrısı
Gebelik döneminde vücudun hormonal değişimleri patolojik yansımalara neden olabilmektedir. Kişinin göz numarası geçici olarak değişebilmekte ise baş ve göz ağrısına neden olabilmektedir.
Gebelik döneminde vücudun tüm damarları gizi göz damarlarında da tıkanmaya eğilim vardır. Bu gibi durumlar, ani görme kayıpları gibi tablolar gebelerde var ise göz doktoruna muayene olmalı ve bu göz ağrısına neden olabilecek şikayetler değerlendirilmelidir.
Çocuklarda Göz Ağrısı
Çocukluk çağında göz ağrısı özellikle okul döneminde kendini gösterir. Çocuk tahtaya bakarken ya da kendisi çalışma yaparken görme problemlerinin yanında göz ağrısı şikayetinde bulunabilir. Göz hekimine başvurarak sorunu temelinden çözmek göz ağrısı için de çözüm yoludur.
Genellikle yetişkinlerde görülen göz tansiyonu çocukken gözde meydana gelen travmalara bağlıdır. Bu nedenle ebeveynlerin çocukların gözlerine herhangi bir darbe alması ya da cisim kaçması konusunda dikkatli olmaları gerekir.
Çocukların ellerine tehlikeli oyuncaklar verilmemeli herhangi bir durumla karşı karşıya kaldıklarında vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmaları gerekir.
Ambliyopi denilen göz tembelliği hastalığı çocuklarda bazen şaşılıkla kendini belli eden bazen de bulgu vermeyen bir hastalıktır. Tedaviye en geç 3 yaşında başlamak gerekir. Göz ağrısına neden olabileceği için çocuklarda düzenli göz muayenesi yapılmalıdır.
Günümüzde tablet ve bilgisayarların yaygınlaşması ile çocukların bunlarla vakit geçirme süreleri ciddi şekilde artmıştır. Eğer maruz kalma süreleri kontrol edilmezse göz ağrısının yanında gözde kızarma gibi bulgularda verebilir.
Bebeklerde Göz Ağrısı
Bebekler gözlerinde ağrı olduğunu dile getiremeyecek kadar küçüklerdir. Ancak gözlerindeki herhangi bir sıkıntı, yaşarma, şişlik, kızarıklık gibi durumlarla kendini belli edebilir.
Bunları gözlemlemek için anne babaya görev düşmektedir. Eğer bir sıkıntı olduğu düşünülüyorsa doktora başvurulmalıdır.
Bebeklerin gözlerindeki çapak temizliğine özen gösterilmeli eller yıkanmadan dokunulmamalı çok katı ve yapışmış çapaklanma mevcutsa ılık çay ve steril bir bezle kompres yaparak temizlenmelidir.
Ayrıca çapaklanma enfeksiyon göstergesi olabileceği için kısa sürede iyileşmezse bir doktora başvurulmalıdır.
Göz Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?
Göz ağrısı için hastanelerin göz bölümünde Göz Hastalıkları doktorlarına görünmek gerekir. Sağ göz ağrısı ya da sol göz ağrısı gibi tek gözde bir şikayet olabileceği gibi iki gözde de birlikte ağrı görülebilir.
Eğer şu gibi şikayetleriniz mevcutsa vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmanız gerekir:
- Işığa aşırı hassasiyetiniz var ve gözlerinizi açtığınızda rahatsız oluyorsanız
- Çok ağır seyreden baş ağrınız ve şiddetli göz ağrısı şikayetiniz var ise
- Bakarken görme algınızda değişiklikler oluyor, göz ağrısı bulanık görme ve mide bulantısı ya da kusma gibi şikayetler buna eşlik ediyorsa
- Gözünüze bir cisim ya da kimyasal bir madde temas etti ya da sıçradı bunun üzerine ağrı yaşıyorsanız
- Işıkları yansımalar şeklinde görmeye başladıysanız
- Gözlerinizi açıp kapatırken zorlanıyor ya da sürekli kısma ihtiyacı duyuyorsanız
- Gözlerde kanlanma ya da iltihap var ise
- Göz ağrısı sürekli yaşıyorsanız
- Yakın zamanda ya da daha öncesinde bir göz ameliyatı geçirdiyseniz
- Lens kullanırken birtakım sıkıntılarla karşılaşıyor ve bunlar gözünüzde ağrıya sebebiyet veriyorsa
- Tek gözünüzde meydana gelmiş bir enfeksiyondan kaynaklı tek göz ağrısı şikayetleriniz varsa
Göz ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Göz Ağrısı Baş Ağrısı Yapar Mı?
Göz ağrısı ile birlikte en sık yaşanan şikayetlerden biri de baş ağrısıdır. Eğer ışığa duyarlılığınız baş ve göz ağrısı semptomlarınız varsa bunlar hekiminizin teşhis edeceği başka hastalıkların belirtisi olabileceği gibi, dijital aletlerin ekranlarından kaynaklanan yorgunlukla meydana gelen göz ağrısına baş ağrısının eşlik etmesi normaldir.
Göz Ağrısı Mide Bulantısı Yapar Mı?
Eğer göz ağrısına eşlik eden mide bulantısı baş ağrısı ve görme kaybı gibi şikayetleriniz var ise başka bir hastalığın habercisi olabilir. Görme bozukluklarının yol açtığı göz ağrınız var ise net görememe durumu da sizde mide bulantısına neden olabilir. Böyle bir durumda ikisinin birbirine eşlik ediyor olması muhtemeldir.
Şeker Göz Ağrısı Yapar Mı?
Şeker hastalığı göz tansiyonuna neden olabileceği için göz ağrısına nede olabilir. Ayıca uzun dönem şeker hastalığı gözde bulunan damarların yapısını bozarak kanlanmasını engellediği için mutlaka rutin kontrole gidilmelidir. Şeker hastasıysanız ve gözünüzle ilgili şikayetleriniz varsa mutlaka doktora başvurmalısınız.
Tansiyon Göz Ağrısı Yapar Mı?
Hipertansiyon baş ağrısı belirtilerinin baş göstermesine neden olacağı için dolaylı olarak gözlerde de ağrı hissi görülebilir. Tansiyonun mutlaka kontrol altına alınması gereklidir.