Wechsler IQ Testi Nedir?
Wechsler İQ testi, 1939 yılında David Wechsler tarafından geliştirilen bir zeka seviyesi ölçme testidir.
Wisc-r testi, 1939 yılında David Wechsler ismindeki bilim adamı tarafından hazırlanan bir testtir. Testin zeka ölçümünde kullanılması ise onu diğer testlerden farklı kılan özelliklerin başında gelir. Wisc-r testi yaptıranlar öncelikle sadece yetişkinler olarak planlanmıştır. Ancak zaman ilerledikçe çocukların da bu testi yaptırabilmeleri amaçlanmış ve 6-16 yaş aralığındaki gençlerin kullanımına olanak tanınmıştır.
Wisc-r IQ testi, eğitim almış bir uzman tarafından yapılması gerekir. Evde veya başka bir yerde çocuğun kendisi ya da ebeveynleri ile yapılabilecek bir test değildir. Testin bu kadar popüler olmasının altındaki neden de uzman kontrolünde doğru şart ve koşullarda yapılmasıdır. Test içerisindeki bölümler 2 ana madde etrafında toplanmaktadır. Bunlar:
- Sözel
- Performans /pratik zekadır.
Teste başlanmasından itibaren ortalama olarak 1 – 1,5 saat içerisinde çocuk testi tamamlamaktadır. Bu süreç içerisinde uzman ile çocuğun diyalog kurması, çocuğun sadece teste yoğunlaşması gibi etmenler sürede önemli bir etkiye sahiptir.
Wisc-r Zeka Testi Nedir?
Wisc-r testinde çocuklara birtakım sorular sorulur. Hem sözel hem de sayısal zekanın ölçülebilmesi için sorulan bu sorular şu başlıklar etrafında toplanır.
- Sözel Zeka Bölümü Soruları: Sözel olarak hazırlanan bu kısımda çocuğun çevresine karşı ne kadar farkında olduğu ölçülür. Soruların ana başlıkları:
- Çocuğun çevresindeki olaylara karşı bilgisi, genel kültürü ölçülür.
- Çocuğa 2 farklı resim gösterilir. Bu resimler arasındaki soyutlama kabiliyeti öğrenilmeye çalışılır.
- Çocuğun aritmetik olarak sayılara karşı yaklaşımı ölçülür. Bu sorularda süre özellikle konulur.
- Çocuğun bildiği farklı kelimeleri kullanabileceği sorular sorulur ve çocuktan cevaplar beklenir. Bu sorulardaki amaç çocuktaki kelime haznesini öğrenebilmektir.
- Gençlerin mantık yürütebileceği sorular yöneltilerek yorum kabiliyetleri ölçülür.
- Çocuğun uzmandan duyduklarını anlama ve yorumlama kabiliyetini ölçmek için işitsel hafıza soruları sorulur.
- Performans Soruları: Bu kısımda bir nevi yapbozun diğer parçası bulunmaya çalışılır. Sorular:
- Yarım bir resim verilecek çocuğun bunu tamamlaması istenir. Bu resimde ana unsuru oluşturacak bir parça eksiktir.
- Birkaç tanesi çocuğa gösterilir ve bunları mantıklı bir hikâye anlatılıyormuş gibi sıralaması istenir.
- 3 boyutlu düşünme yetisini öğrenebilmek için küpleri kullanarak çocuğun resim, şekil yapması istenir.
- Gencin önüne uzmanlar tarafından karışık görseller verilir ve bunları ne kadar hızlı bir şekilde düzenlediği ölçülür.
- Bulmacalardaki labirentlerin çözülmesi istenir. Burada ise çocuğun el ve göz uyumu kontrol edilir.
Sorular kişinin sözel ve sayısal zekasını ölçmek için kullanılır. Wisc-r testinin en önemli artısı ise tüm bu sorular ve çözümleri bir uzman tarafından sorulur, gözlenir. Böylelikle test sonucunda elde edilen veriler doğru şekilde yorumlanabilir.
Wisc-r Testi Yorumlama
Wisc-r testini diğer testlerden ayıran en temel özellik, testin sonucunda yapılacak olan puanlamanın son derece belirgin olmasıdır. Yani bir uzmana göre 1 puan olan sorunun cevabı diğer uzmana göre de 1 puandır. Böylelikle evrensel zeka ölçümünün yapılabildiği görülür. Test sonucunda yorumlama çocuktaki şu özelliklere göre yapılır.
- Sözel beceri puanlaması
- Somut olaylara karşı verdiği yanıtlara göre puanlama
- Sosyokültürel özelliklerine göre puanlama
- Pratik zekâya ve yorumlama/anlama kapasitesine göre puanlama
Bu yorumlamalar sonucunda çocuğun her türlü beceri test edilmiş ve yorumlanmış olur. Test sonucunda ailenin bilmesi gereken bir durum varsa eğer bu durumda uzman tarafından aileye aktarılır.
Wisc-r IQ Test Hesaplama
Wisc-r testi akabinde çocuğun IQ’su ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda aileler testin hatalı olduğunu veya çocuğun o anda sorulara şaşkınlıktan cevap veremediğini düşünebilmektedir. Testin tekrar uygulanması için minimum 6 ay geçmesi gerekir. Bu sorulara göre IQ hesaplama işlemleri şu aralıklarda yapılır.
- 0 – 24 Puan: Bu puan aralığı sonucunda çocuğun zihinsel engelli olduğu anlaşılır.
- 25 – 44 Puan: Test sonucu bu aralıkta çıktı ise çocuğun zihinsel engelli ancak geliştirilebilir bir zekaya sahip olduğu anlaşılır.
- 45 – 75 Puan: Bu puan aralığında ise çocuğun eğitilebilir zihinsel engelli olduğu anlaşılır.
- 76 – 89 Puan: Bu sonuçlara göre çocuğun zekasının alt seviyede olduğu bilinir.
- 90 – 110 Puan: Normal zekaya sahip olan çocuğun alacağı puandır.
- 111 – 129 Puan: Gelecek vadeden parlak bir zekaya sahip olan çocuğu ifade eder.
- 130 – 160 Puan: Üstün zeka denilen beyin gücünü ifade eder.
- 160 Puan ve Üstü: Bu puan sistemi ise dahiliğe işarettir.
Yukarıdaki sonuçlardan şüphe edildiği durumlarda testin tekrar edilmesi elbette mümkündür. Ancak test sorularını çocuğun unutması ve sonrasında yeniden cevaplaması için uzmanlar tarafından belirli bir süre geçmesi gerektiği aileye bildirilir.
Wechsler IQ Test ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Wisc-r testi nerede yapılır?
Wisc-r testi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren Rehberlik ve Araştırma merkezlerince yapılmaktadır. Bazı devlet hastanelerinde de yapılsa da bunun için bulunulan ildeki hastanenin psikiyatri servisine sorulması gerekir. Bilim ve sanat merkezleri de çocuklara Wechsler testi yapabilmektedir.
Wisc-r testi, yukarıdaki kurum ve kuruluşların dışında bazı üniversite ve araştırma hastanelerinde de yapılmaktadır.
Wisc-r zeka testi fiyatları ne kadar?
Wechsler IQ testi fiyatları, testin yapılacağı kliniğe göre değişkenlik gösterir. Psikiyatri kliniklerinde yapılan bu test, kliniğin sağladığı olanaklara ve testin ne kadar güvenli bir şekilde yapılabildiğine göre fiyatlandırılabilir. Ayrıca bazı özel hastanelerde de yapılabildiği için hastanenin özelliklerine göre fiyatta değişiklikler görülecektir.