Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı
Bebeklerde kasık fıtığının tedavisi için tek yol ameliyattır ve karın duvarı veya testis kanalının kapatılması ile gerçekleştirilmektedir.
Bebeklerde Kasık Fıtığı Nedir?
Kasık kanalının kapanmaması ve açık kalması sonucu meydana gelen fıtık türüne kasık fıtığı adı verilmektedir. Kasık fıtığı inguinal herni olarak da adlandırılmaktadır.
İnguinal herni, bebeklerde ve çocuklarda doğuştan bulunan bir hastalıktır. Erkeklerde daha sık görülmektedir. Tedavi edilmemesi durumunda büyüyerek kişiye daha fazla rahatsızlık verecek hale gelmektedir. Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı ile bu duruma çözümler sunulmaktadır.
Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı Nedir?
Bebeklerde kasık fıtığının tedavisi için tek yol ameliyattır. Karın duvarı veya testis kanalının kapatılması ile gerçekleştirilmektedir. Risksiz ve basit bir ameliyat olduğu bilinmektedir. Açık ameliyat ve laparoskopik ameliyat olmak üzere iki türlü yapılabilmektedir.
Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı teşhis konduktan sonra en yakın zamanda yapılması gereken bir işlemdir.
Kasık fıtığı kendiliğinden iyileşen bir hastalık değildir. Tedavi edilmemesi halinde de kangren, fıtık boğulması ve organ çürümesi gibi tehlikeli durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu tip ciddi risklerin ortadan kaldırılması için en kısa zamanda ameliyat ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Bağırsakların ya da yumurtalıkların kasık kanalında sıkışması halinde ise bebeğin hemen ameliyat edilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde Kasık Fıtığı Nedenleri
Bebeklerde kasık fıtığı henüz anne karnındayken gelişen bir hastalıktır. Anne karnındaki bebeklerde yumurtalıklar karnın içinde konumlanmaktadır. Bebek büyüdükçe yumurtalıklar da kasıklara doğru ilerlemektedir. Erkek bebeklerin yumurtaları torbaya doğru ilerlerken karın zarından bir kese de birlikte ilerlemektedir. Böylece inguinal kanallar kapanmamakta ve fıtık için uygun bir alan oluşmaktadır.
Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı Öncesi
Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı öncesinde bebek doktor tarafından detaylı bir şekilde muayene edilmektedir. Aile hastalık öyküsü alınmakta ve fizik muayene de yapılmaktadır. Tam kan sayımı da yapıldıktan sonra bebek ameliyata alınabilmektedir.
Ancak düzenli olarak doktor kontrolü yapılan bebekler için herhangi bir tetkik yapılmadan direkt olarak operasyon gerçekleştirilebilmektedir. Bu şekilde bebeğin hissedebileceği huzursuzluk ve rahatsızlık minimize edilmektedir.
Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı açık ameliyat ya da laparoskopik ameliyat olarak yapılabilmektedir. Buna genelde hastalığın durumuna göre karar verilmektedir. Günümüzde avantajları nedeniyle laparoskopik ameliyat daha sık tercih edilmektedir. Ancak iki ameliyatın da yapılışı benzerlikler göstermektedir. 15 – 20 dakika süren kasık fıtığı ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Ayrıca bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı ve sünnet bir arada da yapılabilmektedir.
Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatının yapılışı aşağıdaki şekildedir:
- Genel anestezi verildikten sonra işleme başlanır.
- Kasık bölgesine 1.5 – 2 cm genişliğinde bir kesi atılır.
- Bu kesiden girildikten sonra fıtık kesesi çevresinde yapışık haldeki damarlardan ve kanallardan ayrılır.
- Karnın içiyle birleştiği yerden bağlanır.
- Kesildikten sonra tamamı çıkarılır.
- İşlem bittikten sonra gizli dikişler atılarak ameliyat sonlandırılır.
Bebeklerde Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatının Avantajları
Günümüzde kasık fıtığı ameliyatları için laparoskopik yöntem daha sık tercih edilmektedir. Bunun nedeni avantajlarının öne çıkmasıdır.
Bebeklerde kapalı kasık fıtığı ameliyatının avantajları aşağıdaki gibidir:
- Kesiler çok küçük olduğu için iz kalmaz.
- Ağrı ve acı hissi açık ameliyata göre çok daha az görülür.
- İşlem sırasında diğer kasık kanalı da gözlemlenebilmektedir. Bu şekilde diğer kasıkta da sorun olması halinde hemen müdahale edilebilir.
- Laparoskopik yöntemde fıtık kesesi çıkartılmamaktadır. Bu nedenle testis damarları üzerinde işlem yapmaya gerek kalmaz.
- Tekrar eden kasık fıtıkları için laparoskopik yöntem uygundur.
- Açık ameliyata göre daha kısa sürdüğü için hastanın maruz kalacağı anestezi miktarı da daha düşüktür.
- İyileşme süresi daha kısadır.
Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı günübirlik cerrahiler arasında yer almaktadır. İşlem sonrası sürecin kısa ve sorunsuz geçmesi beklenmektedir. Ameliyattan sonra 3 – 4 saat boyunca müşahede altında tutulduktan sonra taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrası ağrı, açlık ve anestezinin verdiği rahatsızlık nedeniyle bebekler ağlama nöbetleri geçirebilmektedir. Bu durum en fazla yarım saat sürmektedir.
Ameliyattan sonra işlem yapılan bölgede ve torbada şişlikler oluşabilmektedir. Ancak bu normal bir durumdur ve ameliyattan sonra 1 – 2 ay içinde yavaş yavaş ortadan kaybolmaktadır.
Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler aşağıda belirtilmiştir:
- Ağrısı olan bebeklerde ağrı kesici fitiller kullanılmaktadır.
- 1 – 2 gün boyunca bebeğin zorlanmaması ve olabildiğince rahat olması sağlanmalıdır.
- Ameliyattan sonra birkaç gün içinde doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.
- Ameliyattan bir gün sonra pansuman açılabilmektedir. Ancak 5 gün boyunca ameliyat bölgesinin ıslatılmaması gerekmektedir. Bu 5 günden sonra bebeğe banyo yaptırılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı kaç aylıkken yapılır?
Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı için herhangi bir ay sınırı bulunmamaktadır. Doktor tarafından kasık fıtığı teşhisi konduktan sonra en kısa zamanda ameliyat yapılarak ciddi risklerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Ancak bebekte ameliyata engel durumların bulunması halinde ya da anestezi verilememesi halinde 1 yaşına kadar beklenebilmektedir.
Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı ne kadar sürer?
Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatının süresi değişkenlik göstermektedir. Bu süre açık ameliyat ve kapalı ameliyata göre değişmektedir. Ancak genel olarak 15 – 20 dakika süren bir işlemdir.
Bebeklerde kasık fıtığı tekrar eder mi?
Genellikle bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı ile kesin sonuca ulaşılmaktadır. Ameliyattan sonra tekrarlaması nadir görülen bir durumdur. Ancak tek tarafta çözüme ulaşıldıktan sonra diğer kasık bölgesinde de fıtık oluşma ihtimali olduğu bilinmektedir. Fakat bu yeni bir oluşum olduğu için tekrar niteliği taşımamaktadır.
Bebeklerde kasık fıtığı nasıl teşhis edilir?
Bebeklerde kasık fıtığı belirtilerinin gözlemlenmesiyle tespit edilebilmektedir. Genellikle kasık bölgesinde fındık büyüklüğünde bir şişlik şeklinde kendini göstermektedir. Bu şişliğin görülmesinden sonra doktor tarafından fizik muayene yapılmaktadır. Daha sonra ultrasonla da incelendikten sonra teşhis konmaktadır.