Harmony Testi Nedir?
Harmony testi, hamileliğin 10. haftasından itibaren yapılabilen ve X Y kromozomu bozukluğu olup olmadığını tespit için yapılan etmek bir testtir
Günümüz koşullarında kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimleri bebeklerin kromozomal problemlerin değerlendirilebilmesi amacıyla bir takım testler yapılmasının gerekliliğinden sıkça bahsetmektedir. Bu öneriler doğrultusunda gebelik dönemindeki kadınlar çocuklarının durumunu öğrenmek için testlere yönelirler.
Harmony testi de sıkça yapılan testlerden biridir. Harmony testi, son zamanlarda popülaritesi artan yeni nesil bir test yöntemidir. Bu test yöntemi ile gebeliğin 10. haftasından itibaren X ve Y kromozomu bozukluklarının olup olmadığının tespiti için yaptırmak isteyen kişiye uygulanan testtir. Test aracılığıyla trizomi 21 Down sendromu, trizomi 18 Edwards sendromu ve trizomi 13 Patau sendromu riski ölçülür. Uygulanan bu işlem tamamen güvenilir yapıya sahip prenatal testtir.
Harmony Testi, kromozom sayısının olması gerektiğinden daha fazla veya daha az olup olmadığı durumunun tespiti için uygulanmaktadır. Fetüse ait DNA’nın analizinin yapılması için annenin kanında dolaşan kan örneği alınır. Fakat bu kan örneğinin alınabilmesi için annenin gebelik sürecinin 10. haftasına ulaşmış olması gerekmektedir. Gebelik durumunda fetüsün DNA’sı anne kanına geçiş yapar.
Harmony testi yaptıranlar kan örneğini vererek analiz edilmesini sağlar ve bir sonuç elde eder. Elde edilen sonuca göre fetal kromozom sayısı uzman doktor tarafından çok kolay bir şekilde hesaplanabilir. Harmony testi kısmı trizomi, mozaisizm veya translokasyon riskleri için bir değerlendirme yapamaz. Trizomi 21, trizomi 18 ve trizomi 13 riskinin saptanması durumunda ise yanılma payı %0.1’den daha düşük bir orandadır. Bebeğin durumu hakkında kesin sonuç verir.
Harmony Testi Pozitif Çıkanlar
Harmony testi yeni nesil bir tarama testidir. Yapılan analitik çalışmalar sonucunda annenin kanında bulunan fetüs DNA’sının trizomi 21 yani down sendromu riski belirlenir. Yeni nesil Harmony testinde, son teknoloji bir cihaz kullanılır ve hücresiz DNA’nın analizi yapılır.
Harmony testi pozitif çıkanlar testin son derece gelişmiş bir teknolojiyle yapıldığını ve %0.1 yanılma payı olan bir test olduğunu unutmamalıdırlar. Serum kan testleri ve ultrason gibi diğer testlerde yanlış pozitif oranı 100 testin 5 tanesinde çıkabilmektedir. Trizomi 21 down sendromu vakalarında iste bu sayının tespit edilme olasılığı 30’a kadar yükselmektedir. Fakat yeni nesil Harmony tarama testi yanılma payı çok düşük olan bir tarama testidir. Testin pozitif çıkması durumunda ileri tetkik ve inceleme önerilir.
Harmony Testi Yaptıranlar
Harmony testi yaptıranlardan alınan kan örneği fetüsün DNA’dan anne kanına geçmiş olan örneklerin incelenmesine olanak sağlar. Annenin kolundan alınan kan, kanların muhafaza edildiği özel tüpler aracılığıyla incelenmek üzere laboratuvarlara gönderilir. Laboratuvarda analizleri sağlanarak sonucunda herhangi bir kromozomal bozukluk olup olmadığı tespit edilir.
Bu analiz laboratuvar uzmanları tarafından yaklaşık olarak iki hafta kadar sürebilmektedir. Analizin sonuçları ise kadın doğum uzmanı tarafından ebeveynler ile paylaşılıyor. Harmony testi yaptıranlar bilmelidir ki analiz sonucunda negatif görüyorlarsa bebek %99,9 oranında Trizomi değildir. Fakat tam tersinde test sonuçları pozitif gösteriyorsa bu durumda da %99,9 oranında Trizomi taşıdığını belli etmektedir.
Harmony Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Harmony testini hangi kişilerin yaptırması gerekir?
Harmony testi yaptırmak için pek bir gereklilik bulunmamakla beraber eğer aşağıda verilen maddelerden birine sahipseniz bu durumda harmony testi yapılması önerilmektedir.
- Anne adayının 35 yaşında veya daha büyük bir yaşta olması durumunda
- Daha önce yaşadığı gebeliklerde herhangi bir trizomi sendromuna rastlamış olması durumunda
- Anneye yapılan tetkikler sonucunda trizomi riskinin yüksek seviyelerde çıkmış olması durumunda
- Daha önce düşük yapmış veya tüp bebek tedavisi görmüş olunması durumunda
Yeni nesil harmony tarama testi sonucunda neler öğrenilir?
Harmony tarama testi gebeliğin 10.haftasına ulaşmış annelere yapılan bir testtir. Bu testte anneden kan örneği alınarak fetüsün DNA’sı tanımlanır. Yapılan test sonucunda bebeğin Down sendromu (trizomi 21), Edwards sendromu (trizomi 18) ve Patau sendromu (trizomi 13) riski analiz edilir. Bu testlerde çıkan sonuçlar ise %0.1 den az yanılma payıyla gerçek durumu yansıtmaktadır. Testin pozitif çıkması durumunda ileri tetkikler yapılması önerilir. Testin negatif çıkması durumunda da bebeğin kesinlikle sağlıklı olduğu düşüncesine kapınılmamalıdır. Harmony testinin ileri bir tarama testi olduğu unutulmamalıdır.
Harmony testi fiyatları ne kadardır?
Harmony testi fiyatları birçok faktöre göre etkilenebilmektedir. Testin yapılacağı hastane, klinik, laboratuvar, analizi yapan doktorun uzmanlık seviyesi, yapılacak testte hangi trizomi değerlerine bakılacağının istenmesi harmony testi fiyatını değiştiren faktörlerdendir. Örneğin sadece trizomi 21 testi yaptıracaksanız diğer trizomi testleri yaptırmayacaksanız bu durumda fiyatta farklılık olacaktır. Trizomi 21, 18 ve 13 testini yapacaksanız bu durumda da harmony testi fiyatı da değişebilir.
Harmony testinin diğer testlerden farkı nedir?
Harmony testi son teknoloji kullanıldığından daha dolayı daha pratik ve daha güvenli bir kan testidir. Annenin kanında bulunan fetüs DNA’sının değerlendirilmesi için benzersiz ve özel bir teknoloji tercih edilir. Diğer hamilelik testlerinde yanlış pozitif oranı %5, tespit edilememe oranı ise %30 civarlarındayken Harmony testinde bu oran %0.1’den düşüktür. Bu da diğer testlere oranla daha güvenilir ve tercih edilir bir hale getirmektedir.