Tsundoku

Tsundoku, kişinin ihtiyacından fazla kitap alması durumu olup psikoterapi ve ilaç kullanımı ile tedavi edilmektedir

Tsundoku Sendromu (Kitap Satın Alma Hastalığı) Nedir?

Tsundoku Sendromu (Kitap Satın Alma hastalığı) Japonca tsun-doku sözcüğünden adını almakta olan bir hastalıktır. Tsun-doku kelimesi eşyaları daha sonra kullanmak üzere istiflemek anlamına gelen tsunde-oku ve kitap okumak anlamına gelen dokusho sözcüklerinin birleşmesi aracılığıyla oluşturulmuş ve kullanıma girmiştir. Türkçedeki tam karşılığı kitap istiflemektir. Halk arasında bilinen adı ise kitap satın alma hastalığıdır.

Tsundoku Sendromu (kitap satın alma hastalığı) dünyada her beş kişiden birinde bulunmakta olan ve ilerlediği takdirde eşlik eden başka psikolojik, nevrotik hastalıkların varlığında kişinin yaşam kalitesini/sosyal hayatını ciddi olarak etkileyebilen bir durumdur.

Bu hastalığa sahip kişiler okuyabileceklerinden çok daha fazla kitap satın alma eğilimindedirler. Kişiler aynı zamanda okuma eylemini ertelemektedirler ve buna rağmen kitap satın almaya devam etmektedirler. 

Tsundoku Sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip olan kişiler sosyal hayatlarının çoğunu kitap satan işyerlerinde, kitap fuarlarında, kitaplarla ilgili söyleşi ve toplantılarda geçirmektedirler. Ancak buna rağmen kişilerin kitap okuma oranları oldukça düşüktür.  

Tsundoku Sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip olan kişiler kitapların kapaklarına, dokusuna ve kitap kokusuna karşı bir düşkünlük geliştirmiştir. 

Tsundoku Sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip olan kişiler kitap bulunan ortamlardan ve yaşadıkları yerlerde ve evde bol miktarda kitap olmasından haz duymaktadırlar. Bu eğilimleri ve davranışları göstermekte olan kişiler psikolojik ve psikiyatrik açılardan değerlendirdikten sonra bu tanıyı alabilmektedir.

Tsundoku Sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip olan kişiler maalesef durumlarının farkında değillerdir. 

Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip olan kişilerin kitap bağımlılıklarının ve istifçiliklerinin sosyal hayatlarını etkilemeye başladığı genellikle çevrelerindeki insanlar tarafından kendilerine söylenmektedir ve yine bu şekilde sosyal çevrenin teşvikiyle kişiler yardım alma ihtiyacı duymaktadır.

Tsundoku Sendromuna (kitap satın alma hastalığı) Türkiye’de sık bilinen bir durum olmasa da sendrom Güney Kore, Japonya, Çin gibi ülkelerde psikolojik bir sendrom olarak değerlendirilmekte ve yaklaşım uygulanmaktadır.

Tsundoku Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişiler okuyabileceklerinden çok daha fazla kitap satın alma eğilimindedirler. Kişiler aynı zamanda okuma eylemini ertelemektedirler ve buna rağmen kitap satın almaya devam etmektedirler. 

Tsundoku Sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip olan kişiler sosyal hayatlarının çoğunu kitap satan işyerlerinde, kitap fuarlarında, kitaplarla ilgili söyleşi ve toplantılarda geçirmektedirler. Ancak buna rağmen kişilerin kitap okuma oranları oldukça düşüktür.  

  • Çok sık ve ihtiyaçlarından fazla sayıda kitap satın almak Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişilerin gösterdiği en sık görülen belirtidir.
  • Okudukları kitapları biriktirme eğilimi Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişilerde görülebilmekte olan bir eğilimdir.
  • Kitap biriktirmek ve kitapları yaşam alanlarında organize etmek Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişilerde görülebilen bir durumdur.
  • Okuyamayacak kadar fazla kitaba sahip olmak ve hiç elemeden kümülatif şekilde bu kitapları biriktirmek Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişilerde görülen bir belirtidir.
  • Kitapların dokusuna, kapağına bakarak aynı kitaptan birkeaç tane almak, serileri tamamlamak ve farklı basımları tamamlamak Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişilerde görülebilen durumlardır.
  • Sesli kitap, e-kitap, elektronik kitap okuyucu gibi dökümanlara karşı olma ve kesinlikle kullanmama Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişilerde görülmektedir.
  • Kitaplarını kimseye ödünç vermeme ve paylaşmamak, kitaplara karşı koruyuculuk Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişilerde görülebilen bir belirtidir.
  • Kişinin temel ihtiyaçlarına ayıracağı bütçeyi aslında ihtiyacı olmayan ve okumayacağı kitaplara ayırması Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişilerde görülmekte olan bir durumdur.

Tsundoku Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Tsundoku sendromunun (kitap satın alma hastalığı) nedeni tam olarak belirlenememiştir. Ancak bu sendroma sahip olan kişiler arasında yapılan çalışmalarda bazı ortak özelliklerin ve durumların bu davranışlara neden olabildiği saptanmıştır.

  • Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişiler okumak istediği, ilgilisini çekmekte olan ve merak ettiği konularda yazılmış olan her kitaba sahip olma eğilimindedir. Çünkü o kitaba bir daha ulaşamayacağı korkusu taşımaktadırlar. Bu korku temelinde bilgiden uzak kalma endişesini barındırmaktadır ve kişiler okumayacak olsalar bile kitabı alarak bilgiye ulaşılabilirliği satın almaya çalışmaktadırlar.
  • Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişilerin kendi hayatlarında eksik olanı yerine koymaya çalışma eğilimleri vardır ve bu eksikliği kitap ile doldurmaya çalışmaktadırlar. Ancak bu nedenle kitabı okumaktan ve anlamaktan çok sahip olmak ilgilerini çekmektedir.
  • Kişiler özellikle özeleştiri ve kendini geliştirme ihtiyacını obsesyon (takıntı) haline getirerek bu takıntı sonucu kitap satın alma alışkanlığı geliştirerek okumasalar bile bir gelişim adımı olarak kitap satın almakta ve Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) yakalanabilmektedir.
  • Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişilerin bazıları diğer insanları da etkileyerek onların da Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) yakalanmasına neden olabilmektedir. Aile ve/veya arkadaş grupları içinde birden fazla kitap biriktiricileri olabilmektedir.
  • Çok kitap satın almakta olan herkes Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip değildir. Burda kitap satın almanın bir süre sonra çığrından çıkmasını kitapları okumaya hevesli olmama ve okunmayanve okunmayacak kitapları biriktirme eşlik etmektedir.
  • Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişiler satın aldıkları kitapları organize etme ve sergileme eğilimindedirler. Bu yüzden organizsazyon ve düzenleme takıntıları (obsesyon) olan kişilerde Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) yakalanma riski daha yüksektir.

Tsundoku Sendromu (Kitap Satın Alma Hastalığı) Teşhisi

Tsundoku sendromunun teşhisi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik uzmanı, Uzman Klinik Psikolog tarafından düzenlenecek görüşme seansı veya Psikiyatri uzman doktoru tarafından yapılan muayene ile konulmaktadır.

Muayenede doktor bu şekilde kitap biriktirmenin hayatınızı ne derece etkilediğini çeşitli sorular sorarak belirleyecek ve destek olmak adına terapi seanslarına veya tavsiyelere sizi yönlendirecektir

Tsundoku Sendromu Tedavisi

Tsundoku sendromuna sahip kişilerin öz farkındalığı olması durumunda kendilerini dizginleyerek bu sendromdan kurtulmaları mümkündür. Tsundoku sendromunun tedavisinde sendroma sahip olan kişinin bu durumun farkında olması tedavi sürecini hızlandırmaktadır.

Tsundoku sendromuna bağlı olarak kitap biriktirme davranışı gündelik hayatı etkilemeye ve yaşam kalitesini düşürdüğü takdirde profesyonel olarak destek alınması gerekmektedir. Sendroma yakalanan kişiler özellikle maddi ve sosyal açıdan sorun yaşamaktadırlar.

  • Tedavide kişinin kendine özellikle daha önce okuduğu kitapları sadece sahip olmak adına tekrar satın almaması gerektiğini hatırlatması gerekmektedir.
  • Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip olan kişilerin dijital materyallerle okumaya yönlendirilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Sesli kitap dinleme alışkanlığı kazanmaya çalışmak Tsundoku Sendromu (kitap satın alma hastalığı) tedavisinde etkili bir yöntemdir.

Tavsiyelere rağmen ilerlemeye devam eden ve kişinin sosyal hayatını oldukça etkileyen hastalarda ilaç tedavisi Psikiyatri uzman doktoru tarafından düzenlenmektedir.

Tsundoku Sendromu Tedavi Edilmezse

Tsundoku Sendromu (Kitap Satın Alma Hastalığı) hastalığı tedavi edilmezse biriktirdiği kitaplar sosyal hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Hastalar kendilerini durdurmaksızın kitap satın aldıkları için maddi güçlükler yaşayabilmektedirler. 

Özellikle başka alanlarda olan istifleme hastalıklarında kişiler daha kıymetsiz eşyaları istifleme eğiliminde bulunduklarında çevrelerince bu eşyalar ayıklanıp atılabilirken Tsundoku Sendromunda hastaların kitaplarına saygı duyulması beklenilebilmektedir. 

Bu durumda biriktiren kişiye kitapları kütüphane ya da okullara bağışlayarak bilginin daha çok kişiye ulaşması telkin edilebilir. 

Tsundoku Sendromuna Ne İyi Gelir?

Hastaların kitap satın almak yerine dijital kaynaklara yönlendirilmesi, sesli kitap dinleme alışkanlığı kazanması ve özellikle daha önceden okudukları kitapları satın almamaya teşvik edilmeleri sendromun yenilmesine yardımcı olmaktadır.

Tsundoku sendromuna sahip kişilerin kitap satın alma ve biriktirme karakterleri kitap kampanyaları düzenleyerek köy okullarına ve okul kütüphanelerine kitap gönderme şeklinde çevrilebilir.

Bu durumda kişi hem kitap satın alma ve toplama hazzını yaşayacak hem de evde biriktirme alışkanlığından vazgeçebilecektir.

Tsundoku Sendromu için Hangi Doktora Gidilmeli?

Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişiler kendi durumlarının farkında olmamakla birlikte genellikle eşleri, yakın arkadaşlar veya aileleri tarafından psikolojik, psikiyatrik destek almaya yönlendirilmektedir. 

Tsundoku sendromu (kitap satın alma hastalığı) acil bir tıbbi destek gerektirmeyen kişilerin bu davranış eğilimlerinin temelini anlamak adına Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmeti almak üzere Uzman Klinik Psikolog, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı’na başvurması önerilmektedir. 

Bu destek için Toplum Ruh Sağlığı merkezleri, bu uzmanların çalıştığı Hastanelerden veya bireysel özel kliniklerden randevu alınabilmektedir.

Tsundoku sendromuna (kitap satın alma hastalığı) sahip kişilerde bu hastalığın belirtilerine ek olarak normal sosyal hayatını devam ettirmekte güçlük çekme, kişisel öz bakımda azalma, kendine zara verme veya kendisini öldürme (intihar) düşüncesi veya başkasına zarar verme veya öldürme düşüncesi, hayattan zevk alamama, hiç bir aktiviteden keyif alamama, uyku bozuklukları, son dönemde fazla kilo alıp/verme gibi belirtiler varsa veya kişi bu biriktirmenin kendisine var olmayan kişiler, içinden duyduğu sesler vb aracılığıyla yapılması gerektiğine inandığını söylüyorsa hastanelerin Psikiyatri, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde uzman doktoruna eşlik edebilecek ve aciliyet gerektiren diğer hastalıklar adına acil olarak muayene olması önerilmektedir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın