Yağ Enjeksiyonu Nedir?
Yağ enjeksiyonu, yağ dokularının vücudun bir bölgesinden başka bir bölgesine aktarılması için yapılan kozmetik cerrahi işlemdir.
Yağ enjeksiyonu veya bir diğer adıyla otolog yağ transferi; yağ dokularının vücudun bir bölgesinden başka bir bölgesine aktarılması için yapılan kozmetik cerrahi işlemdir. Bu işlemde, yüz de dahil olmak üzere vücudun tüm bölgelerine yumuşak doku dolgusu yapılabilmektedir. Burada amaç, yüzün veya vücudun yaşlanan bölgelerine hacim kazandırmak için vücudun başka bir yerinden alınan yağın transferinin yapılması ve gençleşmenin sağlanmasıdır.
Bu işlem sırasında özellikle canlılığını kaybetmiş bölgelerin yeniden konturunun oluşturulmasını sağlamak ve hacmi geri kazandırmak için işlenmiş yağ kullanılır. Yüze yağ enjeksiyonu yüzü gençleştirir ve daha genç bir görünüm kazandırır. Yağ hücrelerinin yüzde 50 ila 70'i transfer sürecinde hayatta kalır, bu da sonuçların kalıcı olduğu anlamına gelir.
Yağ Enjeksiyonu Neden Yapılır?
Yağ enjeksiyonun amacı hacim eksikliği olan bölgeleri büyütmek veya doldurmaktır. Yaygın olarak enjekte edilen alanlar arasında eller, yüz, ciltteki çöküntüler, göğüs ve kalça bulunur. Bu işlem için, kişinin yağ alınabilecek bölgelere sahip olması gerekir. Ayrıca sigara kullanımı gibi sebeplerden dolayı dolaşım bozukluğu olmaması ya da başka bir tıbbi engelinin bulunmaması yeterlidir. Yağ enjeksiyonu işleminin yaygın olarak kullanıldığı alanlar ve sebepler şunlardır:
Memeye Yağ Enjeksiyonu
Bu işlemle, göğüslerin büyütme işleminin yapılabilmesi için göğüslerin iyi bir cilt tonuna ve güzel bir şekle sahip olması gerekir. Muayene sonrası gerekli koşulları sağlayan göğüs tiplerine uygulanmaktadır ancak göğüslerin gerekli olan büyüklük boyutunda olması gereklidir. Çünkü istenen büyüklükte göğüs görüntüsünü elde edebilmek için gerekli olan büyük yağ hacminin elde edilmesi zordur.
Yüze Yağ Enjeksiyonu
Yüze yağ enjeksiyonu için, uyluklardan, karından veya vücudun diğer kısımlarından yağ alınmaktadır. Daha sonra alınan bu yağ ayrıştırılarak, örneğin gülümseme çizgileri veya göz kenarındaki kırışıklıklar gibi problem bulunan bölgelere yağ enjeksiyonuyla yüz dolgunlaştırma işlemi yapılır. Ayrıca dudakların, yüzün ve yanakların çukur bölgeleri veya sivilce izleri de doldurulabilir. Kullanılabildiği diğer alanlar;
- Ağız ve burun arasındaki çizgileri azaltmak için dudağa yağ enjeksiyonu
- Alın kırışıklıklarını en aza indirmek için yapılan yağ enjeksiyonu
- Cilt girintilerini veya çöküntülerini düzeltmek için yanaklara yağ enjeksiyonu
Bununla birlikte kök hücreli yağ enjeksiyonu teknik olarak yüz gerdirme işlemi değildir, çünkü cildi yapısal olarak onararak çok estetik bir şekilde gençleştirmeye odaklanmaktadır. Ayrıca bu prosedür cerrahi bir teknik değildir yani işlem sırasında herhangi bir cerrahi kesme, kaldırma veya cilt dikişi olmaksızın kişinin kendi yağının enjeksiyonun yapılmasını içerir.
Kalçaya Yağ Enjeksiyonu
Daha yuvarlak ve dolgun bir kalçaya sahip olmak isteyen pek çok kişi, Büyük cerrahi girişimlere gerek duymadan kalçaya yağ enjeksiyonu yönteminden yararlanmaktadır. Vücudun diğer bölgelerinden alınan yağlar gerekli işlemlerin yapılmasının ardından kalçaya enjekte edilir. Yağ enjeksiyonu ile kalça büyütme sonucunda istenen kalça şekline ulaşılması mümkündür.
Çeneye Yağ Enjeksiyonu
Çeneye yağ enjeksiyonu, çene hattının pürüzsüzlüğünü ve keskinliğini belirlemek için vücudun başka yerlerinden alınan yağın çene etrafına enjekte edilmesini içerir. Bu teknik, çene ve boyun arasında güzel görünümü bozan gıdı oluşumunu düzeltmek için gerekli alanları doldurmayı içerir. Başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Penise Yağ Enjeksiyonu
Bu işlemde vücudun başka bir bölgesinden alınan ve ayrıştırılan yağ, penis üzerindeki küçük bir kesiden enjekte edilir. Bu prosedürün amacı, çevresine eşit dağılmış ve doğal görünümlü bir penise sahip olmaktır. Bu işlem sırasında peniste yapay bir ereksiyon başlatılarak çok ince bir enjektörle penise yağ enjeksiyonu yapılır. Bu, yağ penisin hem dik hem de sarkık duran kısımlarında eşitlenmiş bir görüntü sağlamaktadır.
Bacak Yağ Enjeksiyonu
Bacak yağ enjeksiyonu, bacakların yağ ile doldurulmasını sağlayan yağ enjeksiyonu türlerinden biridir. Bu operasyon bacakların daha dolgun ve daha iyi şekil almasına yardımcı olur. Doğum, kaza, yaşlanma gibi bazı nedenlerden dolayı bacaklardaki cilt esnekliğini ve içindeki yağ hücrelerini kaybeder, bu nedenle bazı kusurlar ortaya çıkabilir. Bu kusurlardan dolayı bacak şekli kötüleşir, kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Oluşan kötü görünümü iyileştirmek için bacak yağ enjeksiyonu en iyi çözümdür.
Gözaltına Yağ Enjeksiyonu
Gözaltına yağ enjeksiyonu, alınan yağın ayrıştırıldıktan sonra alt göz boşluklarının ve sorunlu bölgelerin doldurulması için yapılan bir prosedürdür. Yağ hücreleri genellikle karın, uyluklar, kalçalar veya aşırı aktif yağ dokularına sahip başka vücut kısımlarından çıkarılır. Yüz dolgusu ile karşılaştırıldığında, kişinin kendi yağı kullanıldığı için gözaltı bölgesindeki yağ daha doğal görünmektedir. Aynı zamanda vücut, enjekte edilen bu yağı yabancı bir madde olarak görmediğinden dolayı reddedilme, komplikasyon ve alerjik reaksiyon olasılığını azdır.
Yağ Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?
Yağ enjeksiyonu yapılırken, kişinin kendi vücudunun bir bölgesinden yağ alınır, yıkanır, arındırılır ve daha sonra iğnelerle ihtiyaç olan bölgelere dikkatlice yeniden enjekte edilir. İstenilen sonuca ulaşmak için bu prosedürün birkaç kez tekrarlanması gerekebilir. Bu estetik cerrahi işlem, yağ toplama, toplanan yağın saflaştırılması ve enjekte edilecek bölgeye yerleştirilmesi olarak üç aşamalı bir süreçten geçer. Yüze yağ enjeksiyonu yaptıranlar için ameliyat öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılan uygulamalar şu şekildedir:
Ameliyat Öncesi
- Ameliyattan 2 hafta önce güneşlenmekten kaçınılmalıdır.
- Yara izinin ve iyileşmesinin yavaş olmasını önlemek için işlemden en az 4 hafta önce sigara ve alkol bırakılmalıdır.
- Kanamayı artırabilecek anti inflamatuar ilaçlar, vitaminler veya bitkisel takviyelere ara verilmelidir.
- Yapılacak işlemin türü ne olursa olsun, güvenli bir iyileşme için öncesinde ve sonrasında bol su tüketilmelidir.
- Genel anestezi için 8 saat, lokal anestezi için ise 2 saat öncesi yeme içme kesilmelidir.
- Yağın enjekte edileceği bölgeye nemlendirici, losyon ve makyaj yapılmamalıdır.
- Yağ enjeksiyonu için anestezi öncesi metal aksesuarlar çıkartılmalıdır.
- Hastanın yaşamsal değerleri alınır.
- Hastanın rahatlaması için sakinleştirici ilaçlar verilmelidir.
- Yağ enjeksiyonu yaptıranlara sıklıkla lokal anestezi ve intravenöz sedasyon uygulanır, fakat bazen genel anestezi de yapılabilir.
Ameliyat Sırasında
Kök hücreli yağ enjeksiyonu, canlı dokudur ve diğer dokularla birleştiği için yerinden hareket etmez veya kaymaz. Prosedürün uzunluğu, ne kadar yağ alındığına ve liposuction yapılan alanın boyutuna bağlıdır. Anestezi işlemi yapıldıktan sonra yağ enjeksiyonu işlem adımları şu şekildedir:
- Operasyon sırasında hastanın güvenliği için kalp, tansiyon, nabız ve kanda dolaşan oksijen miktarı takip edilmeye devam edilir
- Yağ enjeksiyonunu ilk aşamasında hastanın kendi yağı küçük bir hipodermik iğne veya sınırlı emme özelliğine sahip özel bir kanül ile alınır.
- Yağ enjeksiyonunun ikinci aşamasında yağ saflaştırılır. Bu aşamada alınan yağ içerisinden fazla sıvılar çıkarılır. Hasarlı hücreler ayrıştırılarak yeniden enjeksiyon edilmesi için bozulmamış yağ hücreleri elde edilir. Bazı durumlarda, tedavinin ömrünü uzatmak için başka bileşenler de eklenebilir (yani C vitamini, serum albümini).
- Üçüncü aşamasında ise daha küçük bir hipodermik iğne kullanılarak, saflaştırılmış yağ, pürüzsüz sonuçlar elde etmek için bir mikro damlacık tekniği kullanılarak küçük deri kesilerinden transfer edilecek bölgenin dokusuna yavaşça enjekte edilir.
- Enjeksiyon sonrası kesi bölgesine pansuman yapılır
- Prosedürden sonra, hasta yakından izlenmek için izleme odasına alınır. İşlem genel anestezi altında yapılmış ise 24 saat, lokal anestezi altında yapılmış ise yaklaşık 2 saat izleme yapılır.
- Liposuction bölgesinde cildi küçültmeye yardımcı olmak için kompresyon giysisi giydirilebilir.
Yüze Yağ Enjeksiyonu Zararları
Yüze yağ enjeksiyonu sonrası tedavi sonuçları genellikle bir hafta içinde tamamen belli olur. Yağ dolgu maddeleri hiçbir zaman kırışıklıklarda, yara izlerinde, çukur yanaklarda veya incelmiş dudaklarda %100 iyileşme sağlamaz. Ayrıca elde edilen sonuçlar tam olarak kalıcı değildir. Yağ transferi riskleri minimum düzeyde olmasına rağmen yine de yüze yağ enjeksiyonu zararları vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
- Nakledilen yağ hücreleri yeterli kan akışı sağlanmadığı takdirde, vücut sıcaklığında üç ila dört gün içinde ölürler. Enjekte edilen yağ hücrelerine ilk kılcal damarların ulaşması, üç ila dört gün sürer. Bu nedenle, bazı yağ hücreleri alındıktan sonra hayatta kalabilirken, çoğu vücut tarafından emilerek atılır.
- Yağ enjeksiyonu sonrası şişlikler oldukça çok olabilirken, bir miktar morarma yaşanabilir. Ayrıca bu şişliklerin geçmesi birkaç hafta veya ay sürebilir.
- Tedavi edilen alanda ilk 48 saat içinde kızarıklık görünebilir.
- Tedavi edilen alanda kabuklaşma oluşabilir.
- Yağ enjeksiyonu sonrası ödem ve acı hissedilmesi mümkündür ancak bu durum herkeste aynı değildir.
- Prosedürün en önemli olumsuz yanı, yüzün veya dudakların yapılan yağ enjeksiyonunun tamamını veya çoğunu ret etmesi ve geri dönmesidir. Bunun gerçekleşme riski kişiden kişiye değişirken tahmin edilemez. Ancak yağ enjeksiyonu tedavisi gören tüm hastaların yarısına yakınında bu durum meydana gelmektedir.
- Lokal anesteziye alerjik reaksiyonlar yaşanabilir
Yağ Enjeksiyonu Sonrası Riskler
Yağ enjeksiyonu daha az invaziv (cerrahi) olduğundan dolayı baldır implantı gibi geleneksel plastik cerrahiden daha az risk taşır ancak olası riskleri vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
- Kanama veya kan pıhtılaşması
- Yara izi
- Çok fazla veya çok az yağ yerleştirme
- Şişkinlik
- Tedavi bölgesinde yırtılmış bir kan damarının neden olduğu kalıcı renk değişikliği
- Kireçlenme
- Aşırı düzeltme yapılırsa bozuk bir görünüm,
- Tedavi veya donör bölgede, kan yoluyla bulaşan bir enfeksiyon
- Yara dokusu ve yanlışlıkla bir kan damarına yönlendirilen bir yağ enjeksiyonunun neden olduğu bir yağ embolisi
Yağ enjeksiyonu prosedürünün sonuçlarından biri olan hayal kırıklığı da genelde bir risk olarak kabul edilebilir. Çünkü bazı durumlarda yağ transferinin yerleştirilmesi yeterli olmayabilir, yağ enjeksiyonunun etki süresi istenilen kadar uzun olmayabilir veya yağ transferinin uygulandığında yüz bu yağı kabul etmeyebilir.
Yağ Enjeksiyonu Sonrası İyileşme ve Bakım
Yağ enjeksiyonu işleminin nihai sonuçlarını görmek için işlem sonrası bakıma dikkat edilmesi gerekir. Yağ transferi ameliyatından sonra şişliğin bir haftadan uzun süre devam edebileceğini bilmek önemlidir. Yağ enjeksiyonu sonrası bakım için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Yağ enjeksiyonu prosedürü ile birlikte kapsamlı liposuction yapıldıysa, kompres giysisi 4 hafta boyunca giyilmelidir.
- Ameliyattan sonraki üç hafta boyunca sigara içilmemelidir.
- Yağ enjekte edilen bölgede kesi varsa yağ enjeksiyonu sonrası bakım için pansuman yapılmalıdır.
- Ameliyattan sonraki ilk iki hafta boyunca kan sulandırıcı veya antienflamatuar bileşik almaktan kaçınılmalıdır.
- Ameliyattan sonraki ilk üç hafta boyunca yorucu efor sarf edilen aktivitelerden veya şiddetli egzersizlerden kaçınılmalıdır.
- Yüze yağ enjeksiyonu iyileşme sürecinde kozmetik ürünler kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Ameliyattan en az dört hafta sonra işlem yapılan yerler ovalanmamalı veya sert masaj yapılmamalıdır.
- Ağrıyı en aza indirmeye yardımcı olmak için gerektiğinde kullanılmak üzere verilen ilaçlar düzenli alınmalıdır.
- Yüze yapılan yağ enjeksiyonu sonrası şişlikleri en aza indirmek için, en az dört hafta baş bölgesi yüksekte uyumaya dikkat edilmelidir.
- Şişmeyi azaltmaya yardımcı olmak için etkilenen bölgelere hafif masaj yapılmalıdır.
- Buz kompresinden kaçınılmalıdır, çünkü buz, yüzdeki küçük kan damarlarının geçici olarak küçülmesine neden olabilir.
- Yağ dolaşım dışında kaldığı için, buz yerine ılık kompres uygulanmalıdır.
Yağ Enjeksiyonu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Yağ enjeksiyonu fiyatları nedir?
Yağ enjeksiyonu, vücudun pek çok farklı noktasında farklı teknikler kullanılarak yapılmaktadır. Yağ enjeksiyonu fiyatları ise işlemin uygulandığı sağlık kuruluşunun ve uzman doktorun fiyat politikasına, işlemin uygulandığı bölge sayısına ve boyutuna, yağ enjeksiyonu öncesi ve sonrası yapılan ek işlemlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Yağ enjeksiyonu fiyatları hakkında net bilgilere ulaşmak için ilgili sağlık kuruluşundan randevu alınmalı ve tedavi aşaması planlanmalıdır.
Yağ enjeksiyonu kalıcılık süresi ne kadardır?
Yağ enjeksiyonunda transfer edilen yağın ileriki dönemde yaşaması için bir kan kaynağı tarafından beslenmesi gerekir. Enjekte edilen yağın yaklaşık %50'si hayatta kalır ve hayatta kalan yağ uzun süre vücutta kalabilir. Bununla birlikte bazı durumlarda enjekte edilen yağ vücut tarafından emilebilir.
Yağ enjeksiyonu sonrası şişlikler ne kadar sürer?
Yağ enjeksiyonu sonrası şişlikler ve morlukların geçme süresi kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kişilerde hiç morarma olmazken, bazılarında ise 2 ile 8 hafta arasında morluklar görülebilir. Bu durum işlem sonrası beklenmektedir ancak şiddetli şişlik görülür ise kısa süre içerisinde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Yağ enjeksiyonu sonrası çalışma hayatına ne zaman dönülür?
Yağ enjeksiyonu sonrası çok hareket gerektirmeyen işlerde çalışan kişiler 2 hafta sonra işe geri dönebilirler. Bunun yanında kişi evden çalışıyorsa 4 gün sonra işine devam edebilir. Ancak kişinin işi yorucu bir faaliyet gerektiriyorsa, işe dönmesi 3 ila 4 hafta kadar sürebilir.
Yağ enjeksiyonundan sonra yara izleri olur mu?
Bir hastanın yağ enjeksiyonu sırasında kesiler yapılması gereken bir durumu varsa bir miktar yara izi bulunması mümkündür. Yağ transferi sırasında yapılan kesiler genellikle küçük ve gizli alanlarda yapılmaktadır. Bu nedenle, yara izi kalsa dahi hastanın estetik kaygı yaşamasına neden olmamaktadır.
Yağ enjeksiyonu yaptıranlar için yaş sınırı var mı?
Yağ enjeksiyonu yaptıranlar arasındaki 30'lu ve 40'lı yaşlardaki kişiler, genellikle daha genç veya çok daha tazelenmiş cilt yapısına sahip olur. Günümüzde 50'li ve 60'lı yılların sonlarında olan kişilerin yaşadıkları yüz deformasyonunu iyileştirmek için uygulanan yağ enjeksiyonu sayesinde, yüz veya boyun germe gibi cerrahi bir prosedürlere gerek kalmamaktadır.