Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji
Hematoloji Bölümü Hakkında
Üniversiteler, Bilkent Ankara Şehir Hastanesi, Bilkent Blv. No 1 / Ankara
Hematoloji, kan ve kan hücrelerinde meydana gelen tüm hastalıkların tanı ve tedavisini gerçekleştiren bilim dalıdır. Kan hastalıkları, iyi ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Kan yapıcı hücre ve organlarda oluşan hastalıklarla da hematoloji bölümü ilgilenmektedir. Lenfamatik organlar, kemik iliğinde oluşan hatalıklar da uzman hematoloji doktorlarının ilgilendiği konular arasında bulunur.
İç Hastalıkları Yan Dalı Hematoloji Nedir?
Hematoloji, kanda oluşabilecek hastalıkların yanı sıra kan yapıcı organlarda meydana gelen hastalıklar ile de ilgilenmektedir. Ayrıca hematoloji, iç hastalıkları yan dalıdır. Radyoloji onkolojisi ve medikal bölümleri ile sıkça çalışmaktadır. Hastaya uygulanacak tedavi sonucunda ortaya çıkabilecek psikolojik sorunlar için de destek sağlanmasını sağlamaktadır.
Kemik iliği nakli, hematolojik hastalıkların bilinen en yaygın tedavisidir. İşlem, alanında uzman doktorlar tarafından, tam donanım bulunan hastanelerde gerçekleştirilmektedir.
Kan, vücudun sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için birçok işlem yapmaktadır. Kan hücreleri, doku ve organların hormonlar aracılığı ile sürekli iletişim halinde olmasını, vücuda erişmeye çalışan yabancı madde ve organizmaların temizlenmesini, biriken atık maddelerin vücuttan dışarı atılmasını sağlamaktadır.
Erişkin bir insan vücudunda ortalama 4 – 5 litre kan bulunmaktadır. Kanda oluşabilecek rahatsızlıklar, bu işlemleri engelleyecek ve vücutta hayati tehlike oluşturacak hastalıklar ortaya çıkaracaktır.
Hematoloji bölümü birçok özel ve devlet hastanesinde bulunmaktadır. Ayrıca üniversite hastanelerin de uzman bilim dalı doktorları bulunup, muayene işlemleri yapılmaktadır. Kan hastalıkları belirtileri taşıyanların online ya da telefon ile randevu alarak, hematoloji bölümü doktorları tarafından muayene olmaları gerekmektedir.
Fiziki muayenenin ardından uzman hekim, bulguya rastlarsa detaylı tetkik isteyebilmektedir. Kan hücreleri miktarı sayımı ve tam kan sayımı tetkikleri, hematolojik hastalıkların teşhisi için sıkça istenen tetkiklerdir.