Marsupializasyon Nedir?

Tıkanan kanalların dışa doğru açılması için uygulanan marsupializasyon yöntemi, kistlerin sık sık tekrar etmesi ve oldukça büyük olması halinde cerrahi müdahaleyle çıkarılması yöntemidir.

Marsupializasyon yöntemi, bartholin kistlerinin tedavisinde kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Farklı sebeplerle tıkanan kanalların dışa doğru açılması için uygulanan marsupializasyon kistlerin sık sık tekrar etmesi ve oldukça büyük olması halinde cerrahi müdahaleyle çıkarılması yöntemidir.

Vajinanın her iki bölgesinde yer alan ve sıvı salgılayan bezler bartholin olarak adlandırılır. Bu bezler ince bir kanal halinde vajina girişinde ve kızlık zarı üzerinde açılırlar. Bartholin bezlerinin görevi cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı sıvı sağlayarak vajinaya penisin girişini kolaylaştırmaktır. Bartholin bezlerin gözle görülmesi mümkün değildir ancak kist veya apse gibi oluşumlarda hafif kabarcık şeklinde görülebilirler. Bu çerçevede bartholin kistlerini vajinaya bağlayan kanalda farklı sebeplerden dolayı tıkanmalar oluşabilir. Bu tıkanmalar kist oluşumuna sebep olmaktadır. Oluşan kist bakterilerle daha da büyüyerek kistin içinde iltihaplı sıvı oluşur. Hasta bu sebeple genital bölgede ciddi ağrılar hisseder. Ayrıca sosyal hayatı da olumsuz olarak etkilenen hasta da yürüme zorluğu, oturma güçlüğü, ateş, halsizlik gibi durumlar görülür.

Marsupializasyon Kimlere Yapılır?

  • Marsupializasyon yöntemi bartholin kistinin görüldüğü veya genital bölgede apse oluşan kişilere yapılır.
  • Bartholin kisti en çok üreme çağındaki ve aktif bir cinsel hayata sahip olan kadınlarda görülür. 
  • Bununla birlikte nadir de olsa cinsel ilişkiye girmeyen kadınlarda da görülmektedir.

Marsupializasyon Nasıl Yapılır?

Marsupializasyon işlemi kolay uygulanan bir yöntemdir. Herhangi bir sağlık kuruluşunda rahatlıkla yapılabilmektedir. Uygulanması şu şekildedir:

  • Marsupializasyon yöntemi için hastaya lokal anestezi uygulanır.
  • Bartholin kistinin oluştuğu noktanın üst kısmındaki deri neşter yardımıyla kesilerek kiste ulaşılır.
  • Ulaşılan kist yine neşter yardımıyla kesilir ve içindeki sıvı boşaltılır.
  • Sıvı boşaltıldıktan sonra deri ve kistin ağzı birleştirilerek dikilir.
  • Bazı durumlarda kistin içerisine dikilmeden önce gümüş nitrat eklemesi yapılabilir.
  • Gümüş nitrat eklemesi bartholin kistinin tekrar etmemesi için konulmaktadır.
  • Marsupializasyon işlemi sonrasında bartholinin salgıladığı sıvıyı vajinaya taşıyan kanla tekrar oluşmaktadır.

Marsupializasyon Uygulamasının Yan Etkileri

Marsupializasyon diğer cerrahi uygulamalara göre daha kolay bir müdahale olsa da bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar, şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Ameliyat sonrasında özellikle beşinci günden sonra ameliyat bölgesinden çok fazla irin ve iltihap akıntısı olması,
  • Ameliyat bölgesinden kötü koku gelmesi,
  • Ameliyattan sonra ameliyatlı bölgede şişlik ve ağrı oluşması ve bunların geçmemesi,
  • Ameliyat bölgesinde aşırı kızarıklık ve ısı artışı olması ve buna bağlı olarak hastanın ateşinin yükselmesi,
  • Ameliyat sonrasında uygulamanın yapıldığı bölgede aşırı ve durmayan kanamanın görülmesi.

Yukarıdaki durumlar hastalarda nadir de olsa görülmektedir. Bu yan etkilerin görülmesi durumunda hastaların doktora başvurması tavsiye edilir.

Marsupializasyon Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Marsupializasyon uygulanırken bartholin kistlerinin tekrar etmesini önlemek amacıyla bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunlar, şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Marsupializasyon uygulamasına başlanmadan önce uygulamanın yapılacağı nokta hassasiyetle belirlenmelidir. 
  • Marsupializasyon uygulamasının başarı oranının artması ve kistlerin tekrar etmemesi için uygulama geniş bir alanda yapılmalıdır. Küçük bir bölgeye uygulanan marsupializasyonda kistlerin tekrar oluşma ihtimali daha yüksektir. Dolayısıyla yapılan uygulama başarılı olmayacaktır.
  • Barhtolin kistlerinin alınmasında ve kistlere ulaşılmasında açılan kesikler uygulama bittikten sonra dikişlerle kapatılır. Bu dikişler vücut tarafından ne kadar geç emilirse ve atılan dikiş sayısı ne kadar fazla olursa ameliyatın başarı oranı da o derecede artmaktadır.
  • Marsupializasyon uygulamasının başarılı olmasını sağlayan bir diğer önemli nokta ise bartholin kistlerinin içerisine gümüş nitrat eklenmesidir.

Marsupializasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Marsupializasyon ameliyatı kistlerin tedavi edildiği cerrahi bir müdahale olmakla birlikte uygulama yapıldıktan ve kistler tedavi edildikten sonra dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Bunlar, şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Marsupializasyon ameliyatı sonrasında kistlerin tekrar etme riski vardır. Ameliyat başarılı olsa dahi düşük bir ihtimal de olsa kistler tekrar edebilir. Bu yüzden düzenli olarak jinekolog kontrolü önem taşımaktadır.
  • Ameliyat sırasında marsupializasyon sonrasında kistlerin tekrar etme oranını düşürmek için gümüş nitrattan sonra kistlerin içine Word kateter yerleştirilir. Böylece kistlerin tekrarlama riski daha düşük olur.
  • Kiste konulan kateter 4 hafta boyunca iyileşmeye bırakılır. 
  • Marsupializasyon ameliyatı sonrasında hastaya en az 4 hafta cinsel ilişki yasaklanır.
  • Ameliyat sonrasında 3 gün banyo yapılmaz ve deniz, havuz, küvet gibi ortamlar 3 hafta kullanılmaz.
  • Marsupializasyon sonrasında bartholin bezlerinde kist oluşumunu önlemek için cinsel ilişkilerde prezervatif kullanımı önem taşımaktadır.
  • Marsupializasyon sonrasında genital bölgenin temizliğine dikkat edilmelidir. Çünkü hem içeriden hem de dışarıdan oluşan bakteriler kist oluşma riskini artırmaktadır.
  • Ameliyat sonrasında hastada zaman içerisinde oluşan farklı cinsel hastalıklar bekletilmeden tedavi edilmelidir. Böylece kist oluşumunun önüne geçilmiş olur.
Makaleyi faydalı buldun mu?
2
1
Makeleyi Paylaşın

Marsupializasyon ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Marsupializasyon uygulaması sonrasında kistler tekrar oluşur mu?

Marsupializasyon uygulaması sonrasında kistlerin tekrar etme riski düşük de olsa vardır. Kistlerin tekrar etmesini en aza indirmek için ameliyat sırasında ve sonrasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Gerekli hijyen koşullarına ve dikkat edilmesi gereken konulara uyulduğu takdirde kist oluşma riski düşmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Marsupializasyon uygulaması zor mudur?

Marsupializasyon diğer cerrahi işlemlere göre uygulanması kolay bir ameliyattır. Ameliyatlı bölgeye neşterle kesik atılır ve kiste ulaşılır. Kistlerin içindeki sıvı boşaltılır ve kesilen bölge dikilir. İşlem böylece tamamlanmış olur.

Dr. Deniz Gölgeli

Marsupializasyon işlemi sonrasında iyileşme kaç gün sürer?

Marsupializasyon işlemi sonrasında hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrasında doktor tavsiyelerine dikkatle uyulduktan sonra iyileşme süreci 10 gündür. Aksi halde iyileşme süreci uzamaktadır.

Dr. Deniz Gölgeli

Marsupializasyon uygulaması ne kadar sürer?

Marsupializasyon kolay uygulanabilen cerrahi bir yöntemdir. Bu çerçevede uygulama en fazla 10-15 dakika sürmektedir. Kistlerin büyük olması veya apse oluşumu sebebiyle uygulanan marsupializasyon işlemi bir saate kadar uzayabilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli