Üroloji Makaleleri
Koyu renk idrar, gün içerisinde yapılan idrarın olması gerekenden daha koyu renkte olmasıdır. Tek başına bir hastalık olmadığından altta yatan hastalığa göre tedavi planlanır.
Yaşlılık döneminde, deride elastikiyet kaybı ve incelme, boyda kısalma, kas gücünde değişiklik, göz ve kulaklarda sorunlar meydana gelmektedir. Yaşam tarzı değişikliği, medikal ve cerrahi tedaviler uygulanabilir.
İdrar yolları hastalıkları en çok idrar yolu enfeksiyonu olarak görülse de mesane ve dış idrar kanalı enfeksiyonları veya idrar yolu darlıkları da sık görülür. Tedavide hastalığa bağlı olarak cerrahi ve medikal yani ilaç tedavi yöntemi kullanılır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; vajinal, oral ya da anal seks sonrası bireylerde meydana gelen ve bu durumdan sorumlu olan etkenin cinsel ilişki olduğu hastalıklardır. Genelde hastalığın türüne bağlı olarak medikal tedavi uygulanmaktadır.
Meslek hastalıkları çalışma şartlarının etkisiyle gelişen ve kişide hastalık oluşmasına neden olup bedensel, işlevsel ve ruhsal zararlar oluşturur. Tedavide hastalığa uygun tedavi yaklaşımı planlanır.
Üroloji randevusu alınırken hastaların en çok çekindikleri konu fiziki muayenedir. Muayeneye üstten (böbrekler) başlanır ve aşağı doğru inilir. İlk olarak dış görünüşte bir anormallik olup olmadığına bakılır. Daha sonrasında elle muayene uygulanır. Eğer böbreklerde kist vb. görülüyorsa elle hissedilebilir. Fiziki muayene sonucuna göre ilave tetkikler istenir.
Üroloji hastanelerinde ve özel muayenehanelerde çocuk ürolojisi bölümü bulunur. Bazı üroloji uzmanları aldıkları eğitimlerin sonucunda hem yetişkinlere hem de çocuklara hizmet verebilir. Eğer bir üroloji hastanesinde çocuk bölümü olup olmadığından emin olunmazsa öncesinde arayıp bilgi almak gerekir.
Kadın üroloji muayenesinde böbrekler, idrar boruları, mesane ve üretra muayenesi yapılır. Öncelikle dışarıdan bakılır ve anomaliler gözlemlenir. Daha sonrasında elle muayene edilerek idrar kaçırma, tümör oluşumu ve ağrı olup olmadığına bakılır. Fiziki muayene sonrasında kesin teşhis için gereken tetkikler yapılır.
Üroloji bölümü erkeklerde ilk olarak, üreme organlarda dışarıdan görünen bir lezyon olup olmadığına bakar. Daha sonrasında ise elle muayene yaparak tümör vb. oluşumlar incelenir. Sonuca bağlı olarak ilave tetkikler uygulanacaktır.