Genital Siğil
Human Papilloma Virüs'ünün bulaşması nedeniyle ortaya çıkan genital siğil tedavisinde, hastaya ilk başta ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı zamanlarda ileri tedavilere geçilir.
Genital Siğil Nedir?
Genital siğil ya da diğer isimleri ile kondiloma akuminata veya kondilom, cinsel organlarda meydana gelen, cilt renginden hafif koyu, ciltten kabarık, karnabahar şeklinde görünen küçük cilt kabarcıklardır. Pek çok vakada gözle kolay görülemeyecek kadar küçük olurlar. Çok sık olmasa da kaşıntı ve kanama yapabilirler.
Genital siğil, Human Papilloma Virus (HPV) adlı bir virüsün kişiye bulaşması neticesinde ortaya çıkar. Cinsel yolla geçen hastalıkların toplumda en sık görülenidir. Genelde kişiye bulaştıktan hemen sonra belirti vermez ve bu yüzden belirtisiz olduğu dönemde de kişinin cinsel ilişki kurduğu kişilere bulaşabilir.
Genital siğil günümüzde kolaylıkla tedavi edilebilen ve önlenebilir bir hastalıktır. Hayati tehlike arz etmez veya başka hastalıklara dönüşmez.
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Cinsel organlarda, kadınlarda genital siğil; kasık bölgesinde cilt üstünde, dış ve iç genital dudaklarda, vajinal açıklık etrafında, vajina içinde, rahim ağzında, makatta (anal kondilom) veya vajinal açıklık ile makat arasındaki cilt bölgesinde.
Erkeklerde genital siğil ise, testis torbası üzerinde, penis kökü, gövdesi veya ucunda ya da makatta/makata yakın bölgelerde (anal kondilom) yerleşir.
Genel özellikleri şunlardır:
- Cilt renginde, hafif koyu, kahverengimsi ya da hafif açık, pembemsi renktedir.
- Hastalar tarafından et beni olarak algılanabilir.
- Ciltten kabarık ve pürtüklü yapıda, karnabahara benzer görünümdedir.
- Kaşıntı yapabilir veya cinsel organlarda rahatsızlık hissi oluşturabilir.
- Cinsel ilişki esnasında kanayabilen/acı verebilen nitelikte olabilir.
Genital Siğil Nedenleri Nelerdir?
Genital siğilin tek sebebi Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonudur. HPV’nin 100’den fazla çeşidi mevcut olup çoğu belirtisiz seyreder. Cinsel olarak aktif kişilerin neredeyse tamamı en az bir çeşit HPV taşır fakat insanların çok büyük bölümünde ömür boyu herhangi bir belirti vermez. Bu tiplerden 6 ve 11 genital siğil için, 16 ve 18 ise genital kanserler (özellikle de rahim ağzı kanseri) için riskli alt tiplerdir.
HPV’nin en sık ve en bilinen bulaşma yolu korunmasız cinsel ilişkidir. Bu korunmanın mutlaka kondomla sağlanması gerekir. Doğum kontrol hapları veya spiral gibi yöntemler HPV’ye karşı koruma sağlamaz.
Bunun yanı sıra, cinsel bölgelerdeki siğillerle doğrudan cilt teması ile de virüsün bulaşması mümkündür. Oral ve anal ilişki de bunun için bir risk faktörüdür.
HPV, dış dünyada kısa süre içinde aktivitesini ve canlılığını kaybeden yapıdadır. Bu sebepten, tuvalet gibi ortamlardan geçmesi çok olası değildir. Siğil varlığının da kişinin kişisel hijyeni ile herhangi bir alakası yoktur.
Genital Siğil Riskinin Arttığı Kişiler Kimlerdir?
- Korunmasız ve çok partnerli cinsel ilişki yaşayan bireyler
- Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara da sahip olan kişiler
- Cinsel ilişki geçmişi hakkında bilgi sahibi olunmayan/olunamayacak partnerlerle beraber olanlar
- Erken yaşta cinsel ilişki kurmaya başlayan kişiler
- Herhangi bir sebeple bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (HIV pozitifliği, AIDS, steroid kullanımı, kanser tedavisi görmek, bağışıklık sistemi hastalıklarına sahip olmak gibi)
Genital Siğil Teşhisi
Genital siğil teşhisi hastanın şikayetlerinin ve tıbbi öyküsünün alınması ile başlar. Ardından fizik muayene yapılarak hekim tarafından siğillerin tanınması ile teşhis edilmiş olur. Siğiller hekimde şüphe oluşturacak form ve görünümde ise kesinleştirmek amacı ile biyopsi yapılıp laboratuvarda tanı kesinleştirilir.
Fakat, kadınlar için rutin bir tarama testi olan Pap-smear veya kısaca smear, kişide probleme yol açabilecek HPV tiplerinin rol oynadığı gözle görülmeyen belirtileri saptamada oldukça başarılıdır. Smear testi esnasında, ucunda pamuk olan ince bir çubuk rahim ağzına sürülerek buradan hücre örnekleri alınır. Bu örnekler laboratuvarda incelenerek olası HPV enfeksiyonları ve bunların yol açtığı hücresel bozulmalar hakkında bilgi sahibi olunur. Bu sayede günümüzde rahim ağzı kanseri erken teşhis edilebilmekte ve tehlikeli seyri önlenebilmektedir.
Aynı şekilde, alınan hücre örneklerinde HPV testi yapılarak en yaygın HPV tiplerinin kişide varlığı araştırılır. Siğil oluşturan 6 ve 11 ve kanser oluşturan 16 ve 18 özellikle aranan alt tiplerdir.
Erkekler için, HPV varlığını herhangi bir belirtiye yol açmadan saptayacak bir test mevcut değildir. Maalesef siğiller ortaya çıkana kadar teşhis edilmesinin bir yolu yoktur.
Genital siğil teşhisinde önemli bir diğer nokta, bu kişilerin mutlaka farklı cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından da taranmasıdır. HIV, gonore (bel soğukluğu), sifiliz, trahom gibi pek çok hastalık aynı yolla bulaştığından bu kişilerde görülme olasılığı topluma göre yükselir.
Genital Siğil Tedavisi
Genital siğil tedavisi için öncelikle ilaç tedavisi önerilir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda ileri yöntemlere geçilebilir.
İlaç tedavisi, cilt yüzeyine uygulanan krem ya da jel formunda ilaçlarla yapılır. Hastaların büyük çoğunluğu ilaç tedavisine yanıt verir.
İleri yöntemler ise, elektrokoter (yakma), kriyoterapi (dondurma), lazer gibi operasyonları içerir. Detaylı bilgi genital siğil ameliyatı başlığında verilmiştir.
Büyük ve inatçı siğiller için ameliyat (cerrahi) da bir seçenek olabilir.
Genital Siğil İlaçları
En çok kullanılan siğil ilaçları şunlardır:
Imiquimod: Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun virüsle savaşma kapasitesini arttıran bir ilaçtır. Sürüldükten hemen sonra cinsel ilişkiye girilmemelidir. Partnerin cildinde reaksiyon oluşturabilir ya da kullanılan kondomun etkinliğini azaltabilir. Yan etki olarak ciltte yaygın kızarıklıklar, ağrı, halsizlik yapabilir.
Podofilin: Siğilleri dış görünüş itibariyle küçültüp azaltan, cilt dokusu üzerinden etkin bir ilaçtır. Hastane şartlarında hekim tarafından uygulanır. Gebe hastalar için uygun değildir. Yan etkileri arasında, ciltte kızarma, halsizlik veya ağrı-sızı hissi bulunur.
Triklorik asit (TCA): Siğilleri kimyasal olarak yakarak ortadan kaldıran ilaçtır. Anal kanal veya vajinal kanal gibi iç siğillere daha çok uygulanır. Yan etki olarak ağrı, kızarıklık, halsizlik yapabilir.
Genital Siğil Ameliyatı (Operasyonları)
Genital siğil için yüzeysel olarak uygulanan ilaç tedavileri gerekli yanıtı vermezse veya gebelik gibi ilaç kullanımını kısıtlayan bir durum mevcutsa, çeşitli operasyonlarla siğiller tedavi edilebilir.
Kriyoterapi (dondurma): Siğilleri sıvı azot ile çok yüksek negatif derecelerle dondurma işlemidir. Genelde anestezi kullanılmadan uygulanır, anlık acı hissedilir ve ufak bir şişlik oluşur. İyileşme sürecinde, cilt yenilenir ve siğil görünümü kaybolur, düzleşme olur. Tek seferde sonuç alınmayabilir, tekrarlanması gerekebilir.
Elektrokoter (yakma, kondilom koterizasyonu): Elektrokoter, elektrik enerjisi ile çalışan ve çok yüksek derecelerde ısı üreten cerrahi bir alettir. Anlık olarak çok yüksek ısıya maruz kalan siğil yanarak ortadan kalkar. Anlık acı ve şişkinlik hissedilebilir.
Lazer tedavisi: Lazer, güçlü bir ışık demeti olup tıbbın pek çok alanında uzun zamandır kullanılmakta olan bir teknolojidir. Siğiller için oldukça etkin olsa da diğer yöntemlerden farklı olarak iz bırakma ihtimali vardır. Bunun yanında pahalı bir yöntemdir ve her yerde ulaşılamayabilir.
Cerrahi: Hekimin genel veya lokal anestezi altında tek tek siğilleri özel tıbbi aletler kullanarak çıkarması işlemidir. Genelde ileri aşamada veya diğer tedavilere yanıtsız hastalarda başvurulan bir yöntemdir.
Genital Siğil Tedavi Edilmezse
Genital siğil tedavi edilmezse öncelikle yayılmasının ve diğer kişilere bulaşmasının önüne geçilemez. Kişinin kendisine ilerleyerek herhangi bir zarar vermez ancak ilişki esnasında kanama, kaşıntı gibi günlük hayat kalitesini bozacak problemlere yol açar. Tedavisi oldukça basittir, estetik görünüm kaygısı ve şikayetlere sebep olması bakımından tedavi edilmesi önerilir.
Genital siğil tedavi edilebilir fakat kişideki HPV enfeksiyonu tedavi edilemez. Bu yüzden genelde kişinin bağışıklık sisteminde zayıflama olduğunda (enfeksiyonlar, steroid tedavisi, stres, açlık gibi) HPV tekrarlar.
Genital Siğil Aşısı ve Genital Siğilden Korunma
Genital siğillerden korunmak, HPV aşısı ile mümkündür. Günümüzde Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği rutin aşı takviminde yer almamaktadır. Aşıyı özel olarak temin ederek hastanelerde uzmanlara uygulatmak gerekir.
HPV aşısı genel olarak siğil yapan 2 ana alt tip ve kanser yapan 2 ana alt tipi içermektedir. Bu açıdan kadınlar için rahim ağzı kanserini, erkekler için ise penis kanserini engellemekte oldukça faydalıdır. Cinsel olarak aktif hale gelmeden veya 21 yaşa kadar uygulanması önerilir.
Aşı yaptırmış bireylerin siğil veya HPV kaynaklı kanserleri geliştirme olasılığı ciddi derecede düşer, bu açıdan hekimler ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmektedir.
Genital Siğile Ne İyi Gelir?
Genital siğile tıbbi tedavi harici iyi gelen bir şey yoktur. Halk arasında yaygın olarak uygulanan yöntemler mevcuttur fakat bunların hiçbiri uygun veya tedavi edici değildir.
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak tedavi ardından siğillerin tekrarlamaması için gereklidir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak, enfeksiyonlardan, soğuk havadan, doğru ve dengeli beslenmek, yeterli miktarda egzersiz yapmak, vitamin-mineral eksikliklerini gidermek, mevcut hastalıklar için tedavi almak gibi genel önlemlerle mümkün olduğunca sağlanabilir.
Genital Siğile Ne İyi Gelmez?
Genital siğil için halk arasında yaygın olan:
- Sirke
- Yumurta
- Karbonat
- Soğan-sarımsak
- Yoğurt
- Hint yağı
Gibi maddeler ve daha pek çok bitki özütü, yağı, suyu bir tedavi yöntemi değildir. Sirke, sarımsak, soğan gibi asitli maddeler tam tersi cildi de tahriş ederek daha negatif sonuçlara yol açar. Hekime başvurulduğu takdirde kolayca çözülecek bir problemi bu şekilde büyütmek önerilmeyen bir yoldur.
Ayrıca, siğilleri patlatmaya çalışmak, iğne ile deşmek, sıkmak gibi eylemlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Bunlar oldukça hassas bir bölgede ek başka hastalıklara ve enfeksiyonlara zemin hazırlar.
Gebelikte Genital Siğil
Gebelikte genital siğillerin bebeğe zarar vermesi çok düşük bir olasılık olmakla beraber, normal yolla doğan bebekler vajinal kanal içindeki siğillerle ağız teması kurabilir ve bu sebeple bebeklerin boğazında siğil oluşumu izlenebilir. Operasyon gerektiren ciddi bir problemdir fakat nadir görülür.
Gebelikte genital siğilin esas problem yarattığı kişi annedir çünkü, büyük siğiller bebek kanaldan geçerken patlayabilir, gebelikteki hormonların etkisi ise siğiller büyüyebilir. Aynı şekilde vajinal açıklık etrafındaki ve vulvadaki dudaklarda yerleşmiş siğiller de normal doğumun etkisi ile gerilerek kanayabilir, açılabilir. Bunları önlemek için gebelik döneminde kriyoterapi, elektrokoter ve lazer tedavisi güvenle uygulanmaktadır.
Çocuklarda Genital Siğil
Çocuklarda genital siğil kesinlikle görülmemesi gereken bir hastalıktır. Genital siğil cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için çocuklarda görülmesi durumunda ilk akla gelen çocuğun cinsel istismara uğramış olmasıdır. Bu açıdan ebeveynler küçük çocuklarını gözlemlemeli, biraz büyümüş ve özel sınırları oluşmuş çocuklarını için ise olumsuz her türlü bedensel şikayeti kendilerine çekinmeden anlatmaları konusunda eğitmelidirler.
Genital Siğil için Hangi Doktora Gidilir?
Genital siğil tedavisi için kadınların başvurması gereken bölüm Kadın Hastalıkları ve Doğum (Jinekoloji) bölümü olup, tedavisi de bu uzmanlıktaki doktorlar tarafından yapılmaktadır.
Erkekler için ise, Üroloji, Dermatoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları başvurulabilecek bölümler olup, hepsinin tanı ve tedavi yetkinliği mevcuttur.
Cinsel organlarda, siğil, kabarıklık, et beni, kaşıntılı herhangi bir cilt farklılaşması, yara ya da ülser gibi oluşumlar fark edilirse mutlaka vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı ve tedavi alınmalıdır. Siğille diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların veya genital organları etkileyen başka hastalıkların ayrımının yapılması da tedavi için çok önemlidir.
Genital siğil ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Genital Siğil Nasıl Bulaşır?
Genital siğil (kondilom) en yüksek oranda cinsel ilişki yolu ile bulaşır. Bunun yanı sıra, doğrudan bir kişinin siğilleri ile diğer bir kişinin cilt teması sonucu da bulaşması mümkündür. Korunmasız cinsel ilişki yaşanmaması bu açıdan önemlidir, yüksek oranda genital siğilden ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmayı sağlar.
Genital Siğil Kendiliğinden Geçer Mi?
Genital siğil ya da kondilom kendiliğinden geçebilir. %60-80 civarında siğil 2 yıl içinde bağışıklık sisteminin virüsü alt etmesiyle ortadan kalkar. Fakat bu süre boyunca bulaştırıcılık devam eder. Ayrıca kaşıntı, ağrı, cinsel ilişki ve ya dışkılama sırasında kanama görülebilir, acı hissedilebilir. Tedavisi oldukça basit olan bu problem için kendiliğinden geçmesi şansa bırakılmamalı ve tedavi alınmalıdır.
Genital Siğil Nasıl Oluşur?
Genital siğil, HPV adlı virüsün kişiye bulaşması ve bağışıklık sistemi tarafından alt edilememesi ile ortaya çıkan cilt bulgusudur. Doğrudan virüsle alakalı bir oluşum olup, kişinin hijyeni, geçirdiği operasyonlar, doğum şekli gibi başka herhangi bir faktörün genital siğillerle ilişkisi yoktur. Siğilin en sık bulaşma yolu ise korunmasız cinsel ilişkidir.
Genital Siğil Kanser Yapar Mı?
Genital siğil doğrudan kanserleşmez ve ya kanser yapmaz. Fakat genital siğile sebep olan virüs, HPV, pek çok alt tipi bulunan bir virüstür. Bu alt tiplerden özellikle 16 ve 18 kadınlarda rahim ağzı kanserine, erkeklerde ise penis ve anal kanal kanserine yol açabilir. Siğil yapan alt tipler ise 6 ve 11’dir. Bir kişiye hem kanser yapan hem siğil yapan alt tip bulaşmış olabilir ve beraber bulunabilir. Bu durumda genital siğili olan kadınların mutlaka rahim ağzından hücre örneği alınarak kanser yapıcı alt tipleri bulundurup bulundurmadığı da saptanmalıdır. Erkekler için saptanması mümkün değildir fakat erkeklerde de HPV’nin kanser yapıcı etkisi oldukça düşüktür ve çok nadir görülür.
Genital Siğil Geçer Mi, Genital Siğil Tamamen Geçer Mi?
Genital siğil geçer fakat tamamen geçmez. Genital siğil çeşitli tedavilerle (ilaç, elektrokoter, kriyoterapi, cerrahi gibi) geçirilebilir, genelde iz de bırakmaz. Fakat HPV taşıyan bireyler virüsü hep bünyelerinde barındırırlar ve bağışıklık sistemleri zayıfladığı zaman genital siğil tekrarlayabilir.
Genital Siğil Ağrı Yapar Mı?
Genital siğil ağrı ve ya acı yapabilir fakat çok sık görülmez ve şiddetli seyretmez. Özellikle vajinal ve anal kanal içinde yerleşen siğillerde ağrı görülme olasılığı daha sıktır. Ağrı şikayeti varsa hastanın hayat kalitesinin yükselmesi amacı ile tedavi edilmesi önerilir. Eğer ağrı şikayeti çok yoğun ve rahatsız edici ise büyük ihtimalle genital siğil değil başka bir cinsel yolla bulaşan hastalık söz konusudur.
Genital Siğil Kaşıntı Yapar Mı?
Genital siğil kaşıntı yapabilir. Kaşınma sonucunda ciltte tahrişten dolayı hafif kanamalar ve kuruluk da meydana gelebilir. Ayrıca kaşıyarak el ve tırnaklardaki mikroplar da bölgeye taşınarak ek bakteriyel enfeksiyonlara sebep olabilir. Kaşıntı varlığında siğilin tedavi edilmesi önerilir.