Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Makaleleri
Tiroid kanseri, gırtlak çıkıntısının hemen altında yer alan tiroid hücrelerinde oluşmakta olup, tedavisi; kanserin tipine, aşamasına ve hastanın tercihine göre değişkenlik göstermektedir.
TSH düşüklüğü tiroit bezinin fazla çalışması durumuna denmekte olup; tedavisinde, öncelikle hastalığın altında yatan sebepler teşhis edilip tedavi edilir.
Metabolizmayı düzenleyen tiroid bezlerinde fazla hormon salgılanması sonucu oluşan Hipertiroidi'nin tedavisi, hastanın sağlık durumuna uygun olarak seçilir.
Addison hastalığı, vücuda gerekli olan hormonların, vücudun yeteri kadar üretememesi sonucu oluşan bir hastalık olup tedavisi için yerine koyma tedavisi uygulanır.
Tip 2 diyabet, vücudun insülinin etkilerine karşı koyduğu ya da vücudun yeterli insülin üretemediği hale gelmesi olup tedavisi; yaşam tarzında değişikliler ve ilaç tedavisi ile yapılır.
Endokrinoloji bölümünde hasta muayenesinin ilk adımı anamnez yani hasta öyküsüdür. Hastanın sağlık bilgileri ve şikayetleri detaylı bir biçimde sorgulanır. Daha sonrasında fiziki muayene uygulanır. Bunlara ek olarak hastadan kan testi de rutin olarak istenmektedir.
Doğru tanı konulabilmesi için birçok tahlil yapılabilir. Çoğunlukla kan tahlili, idrar tahlili ve ultrasonografi yeterli olmaktadır. Kan tahlilinde hormon seviyeleri detaylı bir biçimde kontrol edilir.
Endokrinoloji bölümü ve dahiliye bölümü yakın olsalar da endokrinoloji sadece endokrin sistemi (hormonal sistem) inceler. Eğer gidilen hastanede endokrinoloji polikliniği yoksa dahiliye tercih edilebilir.
Endokrin sistem, vücudumuzda bulunan salgı bezlerini kontrol eden sistemdir. Bu salgı bezleri çeşitli hormonlar salgılamakla görevlidir. Bazen salgı bezleri görevini yeterince yapamaz. Endokrinoloji bölümü hastalığı bulup tedavisini sağlar.