TSH Düşüklüğü
TSH düşüklüğü tiroit bezinin fazla çalışması durumuna denmekte olup; tedavisinde, öncelikle hastalığın altında yatan sebepler teşhis edilip tedavi edilir.
TSH Düşüklüğü Nedir?
TSH: Tıpta stimülan yani tiroid uyarıcı, düzenleyici hormon olarak adlandırılan ‘’Tiroid Stimülan Hormon’’ ifadesinin kısaltılmış halidir. Bu hormon vücutta hipofiz bezi adı verilen bir bezden üretilir ve tiroid bezini uyararak, salgıladığı diğer hormonları düzenler. Tiroid bezi boyun bölgesinde bulunan bir bezdir, Triiyodotironin (T3) ve Tiroksin (T4) olarak adlandırılan hormonları üretmektedir.
Tiroid bezinin ürettiği bu hormonlar metabolizmayı, vücudumuzun işlevlerini ve büyüme fonksiyonunu düzenler ve etkilerler. Hipofiz bezinin daha çok TSH ürettiği durumda, tiroid bezi daha fazla miktarda hormon üretir. Böylelikle iki bez de tiroid hormonunun olması gereken miktarda üretilmesi için birlikte çalışır. Eğer bu sistemde bir bozukluk meydana gelirse tiroid bezi çok fazla miktarda ya da çok az miktarda hormon üretebilir.
T4 normal değeri 4-11.5 ve T3 normal değeri de 0.80-2.00 olmalıdır. TSH hormonunun normal değeri, 0,45 - 4,12 arasında olmalıdır. Tiroit hormonlarının normal miktarlarından fazla üretilmesi ya da dışarıdan fazla dozda alınması durumunda hipofiz bezinde TSH hormon üretimi baskılanır ve TSH düşüklüğü meydana gelir. Bu duruma da tıpta Hipertiroidi adı verilir. Halk arasında guatr olarak da bilinir. Hipertiroidi durumunda vücuda dokulara ve organlara çok fazla miktarda tiroid hormonu ulaşmaya başlar. Böyle bir durumda da vücudumuzdaki işlevler ve hızları artmış olur.
TSH düşüklüğüne sebep olan birkaç çeşidi vardır. Bunlar:
- Tirotoksikoz: Tiroid kaynaklı sebeplerle olmayan ya da tiroid hücrelerini yıkımı ile meydana gelen bir türdür.
- Subklinik Hipertiroidi: Bu türde tiroid bezi hafif bir şekilde az çalışarak işlev yapar. Tiroit bezinin ürettiği T3 ve T4 hormonları yüksek görülürken TSH hormonunun düzeyleri normal seviyededir.
Hipofiz Bezi Hasarı Nedeniyle TSH Düşüklüğü Görülmesi: TSH hormonu hipofiz bezi ön lobundan üretilen bir hormondur. Hipofiz bezinde çeşitli sebeplerden dolayı hasar meydana gelmesi durumunda TSH hormonu ve diğer hipofiz hormonlarının üretiminde sorunlar görülür ve kandaki miktarları azalır. Hipofiz bezi tümörleri ve hipofizin kanlanma problemleri hipofiz hasarına yol açan bazı durumlardır.
Tiroid Zedelenmesi Yüzünden Meydana Gelen Durumlar:
- Ağrısız veya sessiz tiroidit: Burada bir belirti gözükmeden meydana çıkan bir durum olduğu için bu isim verilmiştir.
- Subakut tiroidit: Bu türünde de çok hızlı ya da çok yavaş arası bir sürede meydana gelmektedir.
- Postpartum tiroiditi: Bu tipi de doğum sonrası ortaya çıkan bir hastalıktır.
- Akut supuratif tiroidit: Enfeksiyonun da görüldüğü hızlı bir şekilde ortaya çıkan türdür.
Tiroid Kitlesi Nedeniyle Oluşanlar:
- Toksik Multinodüler Guatr: Tiroid bezinde birçok kitle yani nodül olan bir türüdür.
- Toksik otonom fonksiyonel tiroit nodülü: Tiroidin kendi dokusunun işlevini bozan kitleler yani nodüllerin olması.
TSH Düşüklüğü Belirtileri
Tiroit bezinin fazla tiroit hormonu ürettiği durumlarda ya da hipofiz bezinde hasar meydana gelmesi halinde TSH düşüklüğü görülür. Tiroid bezinin fazla çalışması da vücudu genel olarak hızlandırır, yapılan görevler hızlı yapılmaya başlanır. Metabolizma, salgılar, hemen hemen her şey artar, hızlanır. Böyle bir durumda ortaya bazı belirtiler çıkar.
Bunlar;
- Sinirlilik Hali
- Kilo kaybetme
- Ellerde titreme
- Saç dökülmesi
- Sıcak basması
- Aşırı Terleme
- Çarpıntı
- Tırnaklarda kırılma
- Dikkat dağınıklığı
- Adet düzensizliği
- Yüksek tansiyon
- İshal
- Gözlerde büyüme
- Uykusuzluk
- Işıktan rahatsız olma, ışığa karşı duyarlılaşma
- Tiroid bezinin büyümesiyle boyunda şişlik
- Huzursuzluk
- İştahta artma
- Erkeklerde göğüslerde büyüme
- İktidarsızlık
- Kansızlık
- Yorgunluk
TSH Düşüklüğü Nedenleri
TSH hormonu düşüklüğünün birçok nedeni olabilir. Bazı durumlar meydana geldiği zaman TSH hormonunun seviyesi düşer ve hipertiroidi meydana gelir.
Bu durumun oluşmasının nedenleri şunlardır:
- Graves Hastalığı: Bu hastalıkta vücut kendi kendine tepki verir, bağışıklık sistemi hastalığıdır.
- Fazla İyot Tüketimi: İyotlu tuzun çok fazla tüketilmesi de tiroid bezinin fazla çalışmasına neden olmaktadır.
- Tiroidit: Tiroidin iltihaplanması durumudur. Bu durumda tiroit bezi çok çalışabileceği gibi normalden daha az da çalışabilir. Normalden daha fazla çalışan bir tiroit bezi daha fazla hormon üreteceği için TSH hormonunun üretimi baskılanır. TSH hormon düşüklüğü görülür.
- Hipofiz Adenomu: Hipofiz bezinde meydana gelen iyi huylu bir tümörden kaynaklanır. Hipofiz bezinin işlevini bozar, hipofiz bezi de TSH üretemez ve hipertiroidi meydana gelir.
- Tiroid Kanseri: Tiroit bezi kanseri tiroit bezinde hormon üretimini tetikleyebilir.
- Hamileliğin Başlangıcı: Hamilelikte salgılanan HCG adı verilen bir hormonun yüksek olması da TSH düzeyini etkiler. Bu nedenle TSH düşüklüğü gebelikte görülebilir.
- İlaçlar: Bazı ilaçlar örneğin kalp ilacı, kanser hastalığında kullanılan interferon, duygudurum düzenleyici olan lityum da TSH seviyesini etkileyebilmektedir.
- Toksik Nodüler Guatr: Bu durumda tiroit bezinde boyutları ve yerleşimleri birbirinden farklı olan kitleler meydana gelir ve hormon üretimini bozar.
TSH Düşüklüğü Teşhisi
TSH düşüklüğü teşhis edilmesinde, hekimin öncelikle hastayı değerlendirmesi ve yapacağı testler önemlidir. Sizin şikayetlerinize göre size uygun değerlendirme ve testleri hekiminiz belirleyecektir.
- Fizik Muayene: Hastalardan hastalık ve belirtilerine yönelik bir öykü alınarak muayeneye başlanır. Meydana gelen, fark edilen belirtiler ya da şikayetlerinizi dinleyip hekim değerlendirme yapacaktır. Boyun bölgesi bir şişlik var mı diye dışarıdan göz ile inceleme yapıldıktan sonra iki el ile hastanın boynu muayene edilir. Ayrıca hastanın gözlerine de dikkat edilir. Şikayetler, sıklığı meydana gelen sorunlar, kullanılan bir ilaç var mı, bireyin başka bir hastalığı var mı, devam eden bir tedavisi var mı, hastanın gebelik durumu var mı, hastanın aldığı iyot miktarı gibi sorular ile değerlendirme yapılır.
- Kan Tahlili: Kan tahlili TSH düşüklüğünün anlaşılması ve teşhis konulması için önemli bir testtir. Çünkü kanımızdaki bir hormon olduğu için kanda TSH düşüklüğü değeri alınan kanda çıkmaktadır. Hekiminiz fizik muayeneyi yaptıktan sonra gerekli gördüğü durumda kan tahlili isteyecektir. Hastadan alınan bu kan laboratuvar ortamında incelendikten sonra TSH ve T3 – T4 düzeyleri raporlanır. Hipertiroidi denilebilmesi için T3 ve T4 yüksek TSH ’ın ise düşük olması gerekir. Hekim bu değerlere göre bir tedavi planlaması yapacaktır. Bu nedenle farklı tedavi yöntemleri için ısrarcı davranılmaması ve tedavi sonrası süreçte hekimin önerilerine uygun hareket edilmesi oldukça önemlidir.
- Sintigrafi: Bu yöntem, tiroid bezini görüntülemek amacıyla yapılan bir işlemdir. Tiroid sintigrafisi ile nodül yani tiroid bezindeki kitlelerin sıcak soğuk olması gibi durumlara bakılır. Radyoaktif iyot uygulanarak yapılan işlemde sıcak kitle yani nodül varsa bu kitleler fazla iyot tutar. Az iyot tutanlar ise soğuk kitle yani nodül olarak adlandırılır.
- Bilgisayarlı Tomografi: Bilgisayarlı tomografide X ışınları kullanılmaktadır. Bu sayede hastadan ince kesitler halinde görüntüler elde edilir. Bilgisayarlı tomografi genellikle hipofiz bezi kaynaklı TSH hormon düşüklüğünün tanısında kullanılır.
- Manyetik Rezonans Görüntüleme: Manyetik rezonans görüntüleme yönteminde radyo dalgaları sayesinde hastadan kesitsel görüntüler elde edilir. Bu yöntem genellikle hipofiz bez kaynaklı TSH düşüklüğünün tanısında kullanılmaktadır.
- Ultrason: Tiroid bezi ve içindeki kitleleri, herhangi gelişmiş bir durumu görüntülemek için yapılan işlemdir. Bir cihaz yardımı ile boynunuzdaki tiroid bezine bilgisayar ortamında bakılır.
TSH Düşüklüğü Tedavisi
TSH düşüklüğünün farklı birçok nedeni olabilir. Tedavisi için bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve altta yatan neden araştırılıp belirlendikten sonra bu nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Hekiminiz tarafından testler yapılıp TSH düşüklüğüne sebep olan hipofiz bezi hasarı ya da hipertiroidi tanısı aldığınızda uygun tedavi yöntemi doktor tarafından seçilecektir.
TSH düşüklüğü nasıl tedavi edilir, yöntemleri:
- İlaç Tedavisi: İlaç tedavisi olarak anti-tiroid adı verilen ilaçlar kullanılır. Anti-tiroid adı verilen bu ilaçlar tiroid bezinin çok fazla salgıladığı tiroid miktarını azaltır. Bu ilaçlar hekim tarafından yazılmalıdır, hekim yaşa, kiloyla, hastalığın seviyesine göre bu ilaçların dozunu belirleyecektir. Bu ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır etkileri hemen ortaya çıkmaz, ilaçların etkilerinin görülebilmesi için bir iki hafta süre geçmesi gerekir. İlaçlar kullanılırken de belirli aralıklarla gidip kan testi ile takibi yapılmalıdır.
- Radyoaktif İyot: Bu tedavi yönteminde amaç aşırı tiroit üretimini durdurmaktır. Bunun sağlamak amacıyla hastaya radyoaktif iyot verilir. Bu radyoaktif iyot ağızdan ilaç şeklinde alınır. Aşırı aktif olan tiroit bezindeki hücrelerin ölmesi için de tiroit bezini küçülterek etki eder. Radyoaktif iyot tedavisinde de etkileri hemen ortaya çıkmaz, etkilerinin görülebilmesi için birkaç hafta süre geçmesi gerekir. Bu tedavi yöntemi de eğer size uygunsa hekim tarafından belirlenecektir.
- Tiroidektomi: Bu işlem cerrahi bir işlemdir. Ameliyat ile tiroit bezinin alınmasıdır. Tiroit bezinin belirli bir kısmının ameliyat ile çıkarılmasına parsiyel tireidoktimi, tiroit bezinin tamamının ameliyat ile çıkarılmasına da total tiroidektomi adı verilir. Bu tedavi yönteminin size uygun olup olmadığı hekim tarafından muayene sonrası karar verilecektir.
TSH Düşüklüğü Tedavi Edilmezse
Tiroid bezinin ürettiği bu hormonlar metabolizmayı, vücudumuzun işlevlerini ve büyüme fonksiyonunu düzenler ve etkilerler. Bu düşüklük vücudumuzda birçok belirtiye ve hastalığa ya da bozukluklara sebep olabilmektedir. TSH düşüklüğü bu belirtiler sonucu sağlık kuruluşuna başvurunca anlaşılabilir. Gerekli tedavisi yapılmazsa meydana bazı hastalıklar, sorunlar çıkabilir.
Hipertiroidi tedavisi yapılmadığında kalpte ciddi sorunlar meydana gelir. Anormal kalp atışı ritim bozukluğu olarak bilinen ‘’Aritmi’’, kalp kası boşluklarında artış, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, kalp durması gibi durumlar meydana çıkabilir. Tedavi edilmezse ciddi kilo kayıpları meydana gelecektir.
Kilo kaybı nedeniyle kaslarda zayıflama, organların işlevlerinde bozukluklar, bağışıklık sisteminde zayıflama gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Kadınlarda adet bozuklukları böylelikle gebe kalmakta zorlanma, erkeklerde iktidarsızlıklar ortaya çıkabilir.
Sürekli yorgun, halsiz hissetme yüzünden iş yapamama, uyanamama, uyku problemleri görülebilir.
TSH Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?
TSH düşüklüğünün nedeni öncelikle hekim tarafından araştırılmalı ve nedene göre çözüm bulunmalıdır. TSH düşüklüğüne sebep olan durumlar, hastalıklar tedavi edilmelidir. Ancak bazı uygulama ya da gıdalar da iyi gelebilmektedir.
Bunlar;
- Demir: Tiroit sağlığı için vücutta önemlidir. Kanda demir düzeylerinin düşük olması hipertiroidi ile ilgili olabilir. Bu nedenle fındık, tavuk, yeşil yapraklı sebzeler, mercimek ve hindi gibi hayvanları ve kepekli tahıllar tüketmeniz yararlı olabilir.
- İyotsuz Tuz: Hipertiroidi nedenlerinden biri çok fazla iyot tüketmek olduğu için azaltılması gerekebilir. Tamamen kesilmesi de TSH yüksekliği yani hipotiroidiye neden olabilir.
- Yulaf: Yulaf bağırsaklarımız da dahil olmak üzere vücutta birçok faydası vardır. TSH düzeyleri dengesinde faydalı olabilir.
- Selenyum: Selenyum da tiroid sağlığı için çok önemli bir mineraldir. Bu minerali de diyetinize eklemeniz TSH düzeylerini düzenlemenizi sağlayacaktır. Selenyumun bulunduğu besinler, yumurta, kümes hayvanları, mantar, kuzu et, pirinç, chia tohumu gibi besinlerdir.
- Çinko: Çinko da TSH düzeyini dengeleyen bir diğer elementtir. Bunu içeren besinleri de beslenmenize eklemeniz faydalı olacaktır. Nohut, kırmızı et, kabak çekirdeği gibi besinlerde bulunmaktadır.
TSH Düşüklüğüne Ne İyi Gelmez?
TSH düşüklüğüne neden olabilecek birçok durum vardır. Bunların başlıcası, myastenia gravis, tiroidit, ilaçlar, hipofiz adenomu, fazla iyot tüketimi gibi durumlar yüzünden meydana gelebilir. Bu durumların ortaya çıkmasına neden olan şeylerin önüne geçilmesi de TSH düşüklüğünün önüne geçilmesini de sağlayacaktır ya da TSH düşüklüğü belirtilerinin kötüleşmemesine yardımcı olacaktır.
Bunlar;
- Sigara: Sigara her zaman vücuda zararlı bir maddedir. Sigara tiroid bezini salgısını da bozabilir burada kanser oluşmasına da neden olabilir. Bu nedenle sigara içilmemesi gerekir.
- Şeker: Şeker vücudumuz için pek de yararlı bir gıda olmadığı için çok tüketilmemesi gerekir. Özellikle de TSH düşüklüğü durumlarında tüketilmemesi minimum şeker alımı olması bu hasta grubu için önemlidir.
- Çay-Kahve: Hipertiroidide zaten metabolizma hızlıdır ve çay ve kahve de metabolizmayı hızlandıracağı için tüketimleri azaltılmalıdır.
- Asitli İçecekler: Asitli içeceklerde de hem şeker bulunduğu hem de zararlı olduğu için TSH düzeyinin etkiler bu nedenle tüketilmemesi gerekir.
- İyot: İyot miktarı ayarlanmalıdır, çok fazla tüketimi TSH düşüklüğü durumunu artıracaktır ama tamamen diyetten de çıkarılmamalıdır.
- Fazla Egzersiz: Hipertiroidi durumunda metabolizma hızlıdır ve vücut, organ işlevleri de normalden daha hızlıdır, ayrıca kilo kaybı fazladır. Aşırı egzersiz bu durumları kötüleştirebileceği için çok fazla yapılmamalıdır.
TSH Düşüklüğü İlaçları
İlaç tedavisi olarak tiroid hormonlarını miktarını düzenleyecek ilaçlar tercih edilir. Bazı durumlarda da radyoaktif iyot adı verilen bir ilaç ile bu hastalığın tedavisi yapılabilir.
1. Anti-Tiroid İlaçlar: Anti-tiroid adı verilen bu ilaçlar tiroid bezinin çok fazla salgıladığı tiroid miktarını dengelemeye çalışır, çok fazla olduğu durumlarda da azaltır. Bu ilaçların kullanımına hekim karar vermelidir ve hekim tarafından yazılmalıdır, hekim hastalığın seviyesine göre ilaç seçimi yapacaktır ve bu ilaçların dozunu kilo ve yaşınıza göre belirleyecektir. Hamilelikte ve çocuk, bebek hastalarda ve yetişkinlerde kullanım dozları değişeceğinden doktor bunu belirleyecektir. Bu ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır etkileri hemen görülmeyebilir yaklaşık birkaç hafta geçmesi gerekecektir, sabırla bırakmadan devam edilmelidir. İlaçlar kullanılırken de belirli aralıklarla gidip kan testi ile TSH düzeyinin kandaki takibi yapılmalıdır.
TSH düşüklüğünde kullanılan etken maddeler şunlardır:
- Levotroksin Sodyum
- Levotiron
- Propiltiouresil
Olası ilaç yan etkileri: TSH düzeyinde artma, ishal, kusma, yüzde şişlik, aşırı terleme, çarpıntı, ateş, kilo kaybı
2. Radyoaktif İyot: Bu tedavi yöntemde amaç ilaç tedavisinden farklı olarak aşırı tiroit üretimini durdurmaktır. Bunun sağlamak için hastaya radyoaktif iyot verilir. Bu radyoaktif iyot ağızdan ilaç şeklinde alınır. Hipertiroidi durumunda TSH düşüklüğünde aşırı aktif olan tiroit bezindeki hücrelerin ölmesi için de tiroit bezini küçültür ve bu şekilde etkisini gösterir. Radyoaktif iyot tedavisinde de etkileri ilaçlar gibi hemen ortaya çıkmaz, etkilerinin görülebilmesi için birkaç hafta süre geçmesi gerekir. Bu tedavi yöntemi de eğer size uygunsa hekim tarafından belirlenecektir.
Olası ilaç yan etkileri: Boyunda duyarlılık gelişmesi, mide bulantısı, ağız mukozasında meydana gelen kuruluk, tat almada azalma.
TSH Düşüklüğü Ameliyatı
TSH düşüklüğünde kullanılan bir diğer tedavi yöntemi de ameliyattır. Bu yöntemde de tiroid bezinin tamamı ya da bazı bölümleri cerrahi olarak alınabilir. Bu işlemler Tiroid bezinde nodül yani kitlenin bulunduğu durumlarda, tiroid kanserinde, Tiroid bezinin çok fazla çalıştığı durumlarda ilaç tedavisi ve radyoaktif tedavinin işe yaramadığı durumlarda uygulanan cerrahi yöntemdir. Bu yönteme gerekli testler, görüntüleme yöntemlerinden sonra hekim karar verecektir.
Tiroidektomi: Tiroid bezinin fazla çalıştığı durumda yapılan cerrahi işleme verilen genel addır. Bezin bir kısmı ya da hepsi ameliyatla alınır. Hastalığın durumuna göre karar verilir.
- Parsiyel tiroidektomi: Tiroid bezinin belli bir kısmının alınmasına verilen addır.
- Total Tiroidektomi: Tiroid bezinin tamamının alınması işlemidir.
- Subtotal tiroidektomi Tiroid bezinde 1-2 gram fazlası dokunun kalması işlemidir. Hepsi alınmaz.
- Total lobektomi: Bir taraftaki tiroid lobunun tamamının alınır ancak diğer taraftaki lob bırakılır.
Hamilelikte TSH Düşüklüğü
Hamilelikte TSH düşüklüğü anne için de bebek için de önemli bir sorundur. Eğer hamilelik durumunda önce annede nodül yani kitle varsa hamile kalınmadan önce biyopsi işleminin yapılması gerekir. Bu işlem yapılmadığı takdirde ise hamilelik süresince nodüllerin boyutları büyüyebilir. Hamilelikte hipertiroidi ortaya çıkmasının nedenlerinden biri hamilelikte salgılanan HCG hormonunun TSH alıcılarının zayıf bir şekilde uyarılmasıdır.
Hamilelik süresince TSH düzeyleri ilk üç ayda 0.1-2.5, ikinci üç ayda 0.2-3.0 ve son üç ayda 0.3-3.0 aralığında olması gerekir. Gebelikte TSH düşüklüğü anneye bazı zararlar verebilir, bunlardan en önemlisi düşük meydana gelmesidir. Annenin düşük yapması da hipertiroidinin seviyesine göre değişir, TSH çok düşükse bu risk artar. Eğer daha kontrollüyse risk daha düşük olacaktır.
Annede TSH, T3 ve T4 değerleri normal değerleri aralığında olmadığı zaman bu işlevler olumsuz etkilenir ve bebekte de yerine getirilemez. Sinirlilik, ellerde titreme, sıcak basmaları uyku problemleri, kilo kaybı, kalpte hızlanma çarpıntı gibi problemler, ishal, gözlerde büyüme, iştahta artma, huzursuzluk, terleme, saç dökülmesi, ışıktan rahatsız olma gibi belirtiler varsa bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Hamilelilikte hipertiroidi tedavisinde anti-tiroid ilaçlar kullanılabilir. Ancak bebeğe zararlı olacağı için radyoaktif iyot kullanılması tercih edilmez. Tiroidektomi ameliyatı da çok gerektiği durumlarda yapılabilir ancak gebeliğin 20. haftasına kadar beklenmelidir ya da doğum sonrasına ertelenebilir.
Çocuklarda TSH Düşüklüğü
TSH yani tiroid hormonu her yaşta çok önemli ve vücut için çok işlevsel bir hormondur. Bu hormonların başlıca görevleri arasında çocukların gelişimleri açısından önemli işlevleri vardır. Örneğin kemik gelişimini sağlamak, büyümeyi sağlamak, sinir sistemi gelişimini sağlamak ve metabolizmayı etkileyerek vücudun çalışmasını düzenlemek en önemli görevlerindendir.
Çocuklarda da TSH, T3 ve T4 değerleri normal değerleri aralığında olmadığı zaman bu işlevler olumsuz etkilenir ve yerine getirilemez. Çocuklarda T3 normal değeri 12-23 yaş 0.82 ve 2.13 aralığında, 1-14 yaş 1.05 ve 2.05 aralığında olması normaldir. T4 değeri ise 4 ve 13.3 arası normal değer olarak kabul edilir. TSH değeri ise 20 haftadan 18 yaşa kadar aralıkta 0.7 ve 64 arası normal kabul edilmektedir.
Eğer çocuğunuzda, kilo kaybı, kalpte hızlanma çarpıntı, ellerde titreme, sıcak basmaları uyku problemleri gibi problemler, ishal, saç dökülmesi, ışıktan rahatsız olma, gözlerde büyüme, iştahta artma, huzursuzluk, terleme gibi belirtiler varsa bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. TSH düşüklüğü tedavisinde çocuklarda anti-tiroid ilaçları ve ameliyatla tiroid bezini çıkarılması (tiroidektomi) ameliyatı yapılabilir. Bu tedavilerden uygun olana hekim karar verecektir.
Bebeklerde TSH Düşüklüğü
Tiroid hormonu yani TSH hormonu her yaşta çok önemli ve vücut için çok işlevsel bir hormondur. Bu hormonların başlıca görevlerinde vücudun metabolik işlevlerinin yapılmasını sağlamak, bu metabolik işlevlerde de şeker, vitamin, mineral, protein, yağ kullanımını düzenlemek, vücut ısısını düzenlemek, sinir sistemi gelişimini sağlamak, kemik gelişimini sağlamak, büyümeyi sağlamak gibi önemli görevleri vardır.
Bebeklerde de TSH, T3 ve T4 değerleri normal değerleri aralığında olmadığı zaman bu işlevler olumsuz etkilenir ve yerine getirilemez. Bebeklerde T3 normal değeri 1- 14 yaş 1.05-2.05 TSH Prematüre bebekler 0.7 – 27 --- 0 – 4 gün 1 – 29 , 2 – 20 hafta 1.7 – 9.1 değerleri arasında ve 20 hafta – 18 yaş a kadar aralığın normal değeri de 0.7 – 64 olmalıdır. Bebeklerde TSH dengede olması çok önemlidir. Çünkü gelişim, organ oluşumu, sinir sistemi oluşumu, kemik gelişimi devam etmektedir. Bu nedenle anne karnında ve sonrasında bu değerlerin normal olması çok önemlidir.
Doğduktan sonra topuktan alınan kan ile de bebeğe TSH hormonlarına bakılır. TSH düşük olmasının nedeni, anne karnındayken annede düşük olması, annenin kullandığı ilaçlar, anneden myastenia gravis olması gibi nedenler olabilir. Tedavisi için tiroid düzenleyici ilaçlar kullanılır. Ameliyat çok fazla tercih edilen, istenen bir yöntem değildir. Tedaviye hekimin karar vermesi gerekmektedir.
TSH Düşüklüğü için Hangi Doktora Gidilir?
Eğer yukarıdaki gibi belirtileriniz varsa ya da TSH düşüklüğüne neden olacak bir durumunuz varsa bir hekime başvurmanız gerekmektedir TSH yani tiroid stimülan hormon, vücuttaki bir hormondur. Bu hormon düşüklüğünde bazı belirtiler meydana gelir. Bunlar terleme, sıcağa tahammül edememe, ishal, ellerde oluşan titremeler, uykuda bozulmalar, dikkatte bozulmalar, kilo kayıpları ve iştah artışı gibi en belirgin özelliklerdir. Bu gibi belirtileriniz varsa TSH düşüklüğü ile ilgili durumlarda Endokrinoloji bölümüne başvurulmalıdır.
Endokrinoloji TSH düşüklüğü hastalığında uzman bir bölümdür. Endokrinoloji bölümü de Dahiliye (İç Hastalıkları) dalıdır. Böyle bir şikayetiniz olduğu durumunda Dahiliye (iç Hastalıkları) bölümüne de başvurulabilir.
TSH kanımızda bir hormon olduğu için, kan alınıp laboratuvar ortamında incelendiğinde değerine bakılabilmektedir. Kan testi için kan tahlili istemi hekiminiz tarafından gerekli durumlarda yapılır.
TSH Düşüklüğü ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
TSH düşüklüğü gebeliğe engel mi?
TSH düşüklüğü gebeliği engelleyebilir. Çünkü TSH başlıca görevleri metabolizmayı düzenlemek, kemik gelişimini sağlamak, büyümeyi sağlamak, vücut ısısını düzenlemek, sinir sistemi gelişimini sağlamak, şeker, vitamin, mineral, protein, yağ kullanımını sağlama gibi görevleri vardır.
TSH dengesizliklerinde kadınlarda adet düzenlikleri görülür. Adet düzensizliklerine gebe kalmak zorlaşacaktır. Ayrıca düşüklere de neden olabilmektedir. Gebelikten önce TSH düşüklüğü var ve bir şekilde hamile kalındıysa bile gebelikte yine de düşük riski vardır.
TSH düşüklüğü olan ve hamile kalmak isteyen kadınların TSH değerlerinin düzenlenmesi gerekir. Bir hekim kontrolünde uygulanacak uygun TSH düşüklüğü tedavi yöntemleri ile uygun değerlerde tutulan TSH ile gebe kalınabilir ve gebelik sürdürülebilir.
Hamilelikte TSH düşüklüğü bebeği nasıl etkiler?
TSH annede dengede olması çok önemlidir, annedeki hormonlar bebeğe geçmektedir. TSH düzeylerinin normal olması bebek gelişimi için çok önemlidir. Çünkü bebekte gelişim, organ oluşumu, sinir sistemi oluşumu, kemik gelişimi anne karnındayken olmaya başlar, bu nedenle anne karnında ve sonrasında bu değerlerin normal olması çok önemlidir. Ayrıca bebeğin düşmesine neden olabileceği için dikkatli olunması, bu değerlerin sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir.
Hamilelikte TSH düşüklüğünün tedavisi hekim tarafından uygun yöntemle yapılarak değerler normal seviyeye getirilebilir. Böylelikle bu durumların ortaya çıkması da engellenmiş olur. Anti tiroid ilaçlarla bu değerler dengelenebilir. Diğer tedavi yöntemlerinden olan radyoaktif iyot gebelikte kullanılmaz. Cerrahi olarak tiroid bezinin alınması işlemi de gebelikte 20. haftadan önce tercih edilmeyen bir tedavi yöntemidir. En uygun tedavi için sağlık kuruluşuna başvurulmalı, düzenli takip yapılmalıdır.
TSH düşüklüğü kilo aldırır mı?
TSH düşüklüğünde vücutta ortaya çıkan tabloya hipertiroidi adı verilir. Hipertiroidi tiroid bezinin çok çalışmasıdır. Vücutta çok fazla bu hormondan olacaktır ve böyle bir durumda da bu bezin görevleri vucutta fazlasıyla artmış olacaktır. Yani bağırsaklar, sindirim sistemi, kalp çok daha hızlı çalışacak çarpıntı, kilo kaybı, ishal durumları olacaktır. Sinir sisteminize etkileriyle de dikkat bozukluğu, ellerde titreme, uykusuzluk şikayetleriniz olabilir.
Genel olarak sanılanın aksine TSH düşüklüğünde kilo alınmamaktadır. Aksine kilo verilir. Çok hızlı kilo kayıpları meydana gelir. Hatta kaslarda erimeler bile olabilmektedir. Kişinin iştahının da çok açılmış ve çok yemek yemeye başlamış olmasına rağmen hızla bir kilo kaybı meydana gelir.
Gebelikte TSH düşüklüğü bebeğe zarar verir mi?
TSH düşüklüğü herkese ve her yaşa zarar verdiği gibi gebelikte de bebeğe bazı zararları vardır. TSH hormonu anneden bebeğe geçer. Annedeki düşüklük bebeği de aynı şekilde etkiler. Bu hormonların başlıca görevleri metabolizmayı düzenlemek, bebeğin kemik gelişimini sağlamak, bebeğin büyümesini sağlamak, vücut ısısını düzenlemek, sinir sistemi gelişimini yapmak önemli görevlerdir.
Annede TSH, T3 ve T4 değerleri normal değerlerinde olmadığında da bu işlevler olumsuz etkilenir ve bebekte de yerine getirilemez . En önemli etkilerinden biri düşüğe sebep olmasıdır. Bebeğin sinir sistemi gelişimi, metabolizması ve kemik gelişimi üzerinde de önemli zararları olabilir.
Gebelikte TSH düşüklüğü durumunuz varsa ya da öncesinde varsa ve gebe kaldıysanız bir hekim tarafından takibinin iyi yapılması ve normal değerlerinde tutulması bebeğin sağlığı açısından da çok önemlidir.