Glutamin
Glutamin, vücutta yer alan maddelerin kanda taşınmasını sağlar ve vücudun zararlı olan virüs ve bakterilerle savaşmasında da önemli görevleri vardır.
Glutamin Nedir?
Glutamin, vücut için son derece önemli olan bir aminoasit türü olarak tanımlanabilir. Ayrıca proteinin yapı taşları arasında yer almaktadır. İnsan vücudunda bağışıklık sistemi için kritik bir bileşendir. Bu aminoasit, vücutta yer alan maddelerin kanda taşınmasını sağlar. Buna ek olarak vücudun zararlı olan virüs ve bakterilerle savaşmasında da önemli görevleri vardır.
İki farklı glutamin türü bulunmaktadır. T ve L glutamin olarak iki farklı türdedir. T glutamin proteinlerin yapısına katılma görevindedir. L glutamin ise canlı organizmalar için önemsizdir ve vücut tarafından sentezlenebilir bir aminoasittir.
Glutamin vücutta üretilebilen bir aminoasittir. Kişinin belirli hastalıklara yakalanması ya da fiziksel ve ruhsal olarak stresli hale gelmesi durumunda vücut daha fazla ihtiyaç duyar. Vücutta kanser, stres ya da farklı hastalıklar olmaması durumunda glutamin üretme kapasitesi vardır.
Glutamin Faydaları Nelerdir?
Glutamin vücut için çok önemli bir aminoasittir. Glutamin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Dışarıdan glutamin takviyesi alındığında diğer hücrelere glutamin üretilirken kasların tükenmesi engellenir.
- Kişide hücre hacminin genişlemesini ve susuzluğun giderilmesini sağlar.
- Travma ve yaralanmalarda iyileşme sürecine hız kazandırır.
- Yoğun antrenman programlarında vücudun enerji ihtiyacına yardımcı olur.
- Büyüme hormonu seviyesini arttırdığını ortaya koyan çalışmalar bulunmaktadır.
- Bağışıklık sistemini destekleyen etkisi bulunan bir aminoasittir.
- Bağırsaklar için çok önemli bir besin kaynağı olarak nitelendirilir. Sızıntı olan bağırsak sendromlarında bağırsakların yapısal bütünlüğünü korumaktadır.
- Glutamin yararları arasında ülser sorunlarını 4 haftalık süre içinde %92’ye kadar tedavi etme de bulunur.
Glutamin Normal Değerleri Kaç Olmalı?
Her vücutta günlük olarak alınması gereken bir glutamin miktarı bulunmaktadır. Sağlıklı kişilerin gün içinde ortalama 15 gram günlük glutamin ihtiyacı bulunur. Ancak bu ihtiyaç kişinin gün içinde gerçekleştirdiği aktiviteler, sağlık durumu ve belirli kişisel özelliklere göre değişmektedir.
Yoğun egzersiz programı olan ya da belirli hastalıklara yakalanan kişiler için bu oran 40 grama kadar çıkabilir. Yaş, kilo, boy, cinsiyet gibi kişisel özellikler de alınması gereken miktarı değiştirmektedir. T ve L- glutamin özellikle sporla ilgilenen bireylerde kas kütlesi ve performansa bağlı olarak daha fazla alınmalıdır.
Glutamin Nasıl Ölçülür?
Glutamin vücutta üretilen bir aminoasit olsa da genellikle dışarıdan alınması gereken bir bileşendir. Özellikle eksikliği olması durumunda takviye olarak da alınır. Vücuttaki glutamin yüksekliği bazı olumsuzluklara yol açabilir.
Belirli hastalıklarda glutamin miktarının bilinmesi gerekir. Glutamin ölçümü için kan testi uygulanır. Hastanın bir kolundan alınan kan örneğinde bu aminoasit değerine bakılabilir. Test öncesinde fiziksel aktivite yapılmaması önerilmektedir. Çünkü yoğun bir egzersiz yapılması durumunda glutamin seviyesinin düştüğü gözlemlenmektedir.
Glutamin Eksikliği Nedenleri
Glutamin eksikliği kişide fiziksel ya da psikolojik birçok durumun habercisi olabilir. Genellikle altında önemli bir neden yatabilen bu aminoasidin eksikliği aynı zamanda fiziksel sebeplerle de ortaya çıkabilir.
Glutamin eksikliği nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Kişinin ağır egzersizler yapması durumunda glutamin seviyesini düşürdüğü bilinmektedir.
- Belirli kanser hastalıkları
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
- Vücudun belirli bölgelerinde travma yaşanması
- Kas ve bağ dokusu rahatsızlıkları
- Cerrahi ameliyat olma
- Yoğun ağırlık çalışma
- Gün içinde çok hareketli olma
- Yoğun bir gün geçirme
- Psikolojik stres yaşama gibi durumlar genel nedenler olarak gösterilebilir.
Glutamin Eksikliği Belirtileri
Glutamin eksikliği birçok kişide yaşanmaktadır. Glutamin eksikliğinin en önemli belirtileri arasında bağışıklık sisteminin zayıf olması ve hastalıklara kolayca yakalanma gelir. Bu bileşenin eksikliği olması durumunda diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
- Kanser hastalarında ağız içinde yaralar oluşması
- Kemoterapi sonrası ishal şikayetlerinin artması
- Kilo kaybının yaşanması
- Halsizlik
- Sık yorulma
- Ameliyat, yaralanma, enfeksiyon, yanık ve travmalarda vücutta kortizol hormonu seviyesinin artması
- Vücut direncinin düşmesi
- Enerji eksikliği ortaya çıkması
- Sindirim sistemi sorunları görülebilir.
Glutamin Eksikliği Tedavisi
Glutamin eksikliği tedavisi için uygulanacak yöntem için öncelikle altta yatan neden bulunmalıdır. Vücutta bağışıklık sistemini zayıflatan bir durum varsa öncelikle buna yönelik tedavi uygulanır. Kişide günlük beslenme alışkanlıklarında ve egzersiz programlarında değişiklik yapılarak kısa süre içinde seviye normal orana çekilebilir.
Bunun yanında glutamin takviyesi de eksiklik durumunda kullanılmaktadır. Özellikle spor ve ağır egzersiz yapan bireyler spor hocası eşliğinde glutamin takviyesine başvurmaktadır.
Glutamin Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Glutamin ihtiyacı olan kişiler bunun için öncelikle beslenme alışkanlığını değiştirmelidir. Günlük beslenme alışkanlığını değiştirerek vücuda ihtiyaç olan miktar alınabilir. Glutamin içeren besinler arasında öncelikle yumurta, süt, yoğurt gibi besinler bulunmaktadır.
Kişilerin glutamin ihtiyacını karşılamak için tüketebileceği besinler arasında sığır eti, balık, sakatat ve kümes hayvanları eti de bulunur. Tüm bunlara ek olarak maydanoz, ıspanak, lor, lahana gibi besinler de tüketilebilir. Bu besinlerle yeterli olan glutamin alınamıyorsa bir uzmana başvurarak takviye de denenebilir.
Glutamin Düşüklüğü Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Glutamin vücut için önemli bir bileşendir. Bu aminoasidin yeterli oranda alınmaması öncelikle bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açacaktır ve kişinin vücudu birçok hastalığa açık hale gelecektir. Bunun dışında tedavi edilmemesi durumunda yorgunluk hissi ve şikayetleri de artabilir.
Spor yapan kişilerde yeterli glutaminin alınmaması kas gelişimini sekteye uğratır. Bu yüzden sağlıklı ve etkili kas gelişimi için spor yapan bireyler kendi kişisel özelliklerine göre günlük ihtiyaçları olan glutamin seviyesini almaya özen göstermelidir.
Glutamin Yüksekliği Nedenleri
Glutamin yüksekliği nedenleri arasında takviyenin fazla alınması bulunmaktadır. Bir vücutta glutaminin fazla alınması ya da seviyesinin fazla olması bazı sorunlara yol açabilir. Bu yüzden glutamin zararları dikkate alınmalıdır. Bu yüzden glutamin takviyeleri doktor tavsiyesiyle alınmalıdır. Kişi gerekli olan miktardan fazla alırsa vücutta bu besinin seviyesi yükselir.
Glutamin Yüksekliği Belirtileri
Glutamin yan etkileri konusunda endişe edilmesi yanlış olacaktır. Yapılan araştırmalar bu aminoasidin vücutta bulunan doğal bir bileşen olduğu için bir yan etkisi olmadığını ortaya koymaktadır. Ama glutamin yüksekliği olması mide sorunlarına yol açabilir. Mide bulantısı, ishal ve kusma gibi şikayetler görülebilir.
Yapılan araştırmalar spor yapan bireylerde çok düşük bir oranda sivilce oluşumuna yol açtığını ortaya koymaktadır. Ayrıca vücutta glutamin seviyesinin yüksek olması amonyak oranının da artmasında etkilidir. Vücutta oranı çok yüksek olması uyuşukluk ve uyku hissini de arttırmaktadır.
Glutamin Yüksekliği Tedavisi
Vücutta glutamin seviyesi yükseldiğinde düşmesi için öncelikle beslenme alışkanlıkları ve egzersiz programının gözden geçirilmesi gerekir. Kişide glutamin açısından zengin besinlerin tüketilmemesi durumunda kısa bir süre sonra vücuttaki oranı normale dönecektir. Ayrıca takviye sınırlaması yapılarak glutamin seviyesi de düzenlenebilir.
Glutamin Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Glutamin yüksekliği tedavi edilmezse, mide sorunlarının şiddeti artabilir ve uyku isteği kişinin sosyal yaşamını etkileyebilir. Bu durum, iş ve okul gibi sosyal alanlardan alınan verim oranını düşürmektedir. Cilt problemlerinin yaşanması ise kişinin özgüvenini düşürebilir.
Glutamin ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Glutamin fiyatları ne kadar?
Glutamin fiyat bilgisi için araştırma yapılmalıdır. Glutamin takviyesinin markasına, büyüklüğüne, içinde yer alan diğer malzemelere göre fiyatlar değişmektedir. Bu yüzden fiyatlar konusunda araştırma yaptıktan sonra fikir sahibi olunabilir.
Glutamin kilo aldırır mı?
Glutamin vücutta protein sentezini hızlandırır, kasların güçlenmesini sağlar ve besinlerin emilimini güçlendirir. Glutaminin takviye olarak kullanılması metabolizmayı etkileyerek kalori gereksinimini arttırıcı bir etki göstermez. Güç antrenmanları yapan kişilerde glutamin takviyesi kas gelişimine bağlı şekilde kilo alımına yol açabilir. Bu besin direkt olarak kilo aldıran bir etkiye sahip değildir.
Glutamin ne zaman kullanılır?
Glutamin genellikle yoğun egzersizlerden sonra vücutta çok düşer. Bu yüzden yoğun egzersizler ve antrenmanlardan sonra 30-40 dakika içinde glutamin desteği alınması önerilmektedir. Bu durum kasların iyileşme sürecini hızlandırır. Bunun yanında eksikliği tespit edildiği zamanlarda da alınabilir.
Glutamin nasıl kullanılmalı?
Glutamin yemekli ya da yemeksiz olarak alınabilecek bir besindir. Bu besin soğuk ya da oda sıcaklığında bulunan sıvılarla alınması önerilmektedir. Aşırı sıcaktan etkilendiği için sıcak yiyecek ve içeceklerle alınmamalıdır. Ayrıca günlük alınması gereken dozdan fazla alınmamalıdır. Bunun için bir uzmandan destek alınması önemlidir.
Glutamin gerekli mi?
Bireyler genellikle gün içinde tükettikleri besinlerden yeterli miktarda glutamin alamamaktadır. Bu durumda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini geliştirmek adına glutamin alınması gerekir. Vücutta yeterli oranda üretilmediğinde glutamin takviyesi alınmalıdır.
Glutamin yağ yakar mı?
Glutamin vücutta kas gelişimi, sağlıklı kas yapısı ve protein üretimi için çok önemlidir. Ancak glutamin adlı aminoasidin yağlar ile ilgisi yoktur. Yani kişilerde yeterli miktarda glutamin üretilmesi ve takviye olarak alınması yağ yakılmasına olumlu bir etki sunmaz.
Glutamin su ile içilir mi?
Glutamin alırken kişi suyu da rahatlıkla içebilir. Glutamin tatsız olduğu için belirli içecek ve yiyeceklerle karıştırılabilir. Ancak alınacak su oda sıcaklığında ya da soğuk olmalıdır. Sıcak suyla içmek yanlış olacaktır. Sıcak ve kaynar olmamak kaydıyla glutamin takviyesi alınırken su da tüketilebilir.