Toksoplazma Testi
Toksoplazma testi gözle görülemeyen mikroorganizmaların bulaşıp bulaşmadığını, bulaştı ise seviyesini ölçmek için yapılan bir testtir.
Toksoplazma Testi Nedir?
Toksoplazma gözle görülemeyen, ancak mikroskop yardımı ile görülebilen, gondii olarak da bilinen bir organizmadır. Günümüzde en çok kedilerde meydana gelen bir mikroorganizma olsa da diğer evcil hayvanlarda da üreme ve yayılma durumları görülmektedir. Toksoplazma hayvanlarda üremesine karşın, insanlara da bulaşabilen bir hastalık çeşididir.
Toksoplazma testi ise vücuda toksoplazmanın bulaşıp bulaşmadığını, bulaştı ise seviyesini ölçmek için yapılan bir testtir. İnsan vücuduna bulaşan Toksoplazma insan gözünde retina enfeksiyonuna neden olabileceği gibi göz sinirlerine ve görme merkezine de ciddi hasar oluşturabilmektedir. Vücuttaki toksoplazmaya erken dönemde müdahale edilmez ise hastada görme kaybı oluşabilir.
Gebelikte Toksoplazma Testinin Önemi Nedir?
Gebelikte toksoplazma testini yaptırmak önemlidir. Gebelikte toksoplazma enfeksiyonu da diğer enfeksiyonlar gibi plasenta aracılığı ile bebeğe geçebilir. Eğer test yapılıp tespit edilmediyse, aşağıdaki sorunlar meydana gelebilir.
Toksoplazma testi yapılmayıp, vücutta bu enfeksiyonun olması halinde meydana gelebilecek sorunlar;
- Erken doğum meydana gelebilir.
- Düşük olabilir.
- Havale geçirilebilir.
- Sarılık olabilir.
- Görmede zayıflık, şaşılık veya körlük gibi göz enfeksiyonları meydana gelebilir.
- Sağırlık meydana gelebilir.
- Zekâ geriliği, sara hastalığı Beyin dokusu enfeksiyonları meydana gelebilir.
- Hidrosefali: Bebeğin baş ve beyin kısmında su birikmesi durumu hastalığı oluşabilir.
- Dalak veya karaciğerde büyüme görülebilir.
- Mikrosefali: Bebeğin baş ve baş çevresi boyutlarının normalden küçük olması hastalığı olabilir.
Yapılan toksoplazma testi ile erken teşhis edilip, toksoplazmanın tedavisine erken başlanacağı için anne adayları mutlaka hamilelik döneminin ilk üç ayında toksoplazma testi yaptırmalıdırlar. Enfeksiyon var ise tespit edilmesi için toksoplazma testi hayati önem taşımaktadır, aksi halde yukarıdaki sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.
Toksoplazma Testi Nasıl Yapılır?
Toksoplazma testi, hastadan alınan numune kan üzerinden yapılmaktadır. Yapılan bu test ile kanın içerisinde bulunan IgM ve IgG antikorlarının değerleri incelenir. IgM vücutta halen aktif olarak bulunan enfeksiyonu belirtirken, IgG vücutta önceden geçirilen enfeksiyonu belirtmektedir.
Toksoplazma Testi Nerede Yapılır?
Toksoplazma testi yaptırmak için tam teşekküllü bir hastaneye gitmek gerekmektedir. Bu test sağlık ocaklarında yapılan bir test değildir, gebelik sürecinde gidilen kadın doğum uzmanı doktoru bu testi yaptırmak için anlaşmalı olduğu özel bir hastaneye yönlendirme yapabilmektedir. Aynı şeklide toksoplazma testi mevcut konumdaki en yakın yerdeki devlet hastanelerinde de yapılabilmektedir. Bu işlem hastanın kendi tercihine bağlıdır. İlgili doktor, toksoplazma testi daha önceden yapıldığı için sonuçlara yönelik olarak en sağlıklı şekilde yönlendirme yapacaktır.
Toksoplazma Testi Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?
Testin sonucu testi yaptıran uzman doktor tarafından bizzat incelenir ve test sonucundaki IgG ve IgM değerleri tedavi için izlenecek yolu belirlemeye yardımcı olur. Bu testin sonuçları gebelerde hayati önem taşımaktadır.
Toksoplazma testi sonuçları:
- IgG (+) IgM (-) ise aktif bir enfeksiyon bulunmadığı, daha önceden bu enfeksiyonun geçirilmiş olduğu anlaşılırken, eğer test sonucunda IgG (-) IgM (+) ise testi veren kişide halen aktif bir enfeksiyon var demektir, vakit kaybetmeden en uygun tedaviye başlanır.
Hamilelikte Toksoplazma Testi Ne Zaman Yapılır?
Toksoplazma testinin yapılması için rutin bir dönem belirlenmemiştir. Bu testin gebelik döneminde yaptırılması gerektiği için gebelik döneminin ilk üç ayında yaptırılması önerilmektedir. Gebelik dönemindeki anne adayları toksoplazma testini yaptırmak için hamileliğin herhangi bir döneminde başvurulabilirler ancak ilk üç aylık süreçte yapılan testin sonucuna göre tedaviye başlanılması başarı oranını artırmaktadır.
Gebelikte Toksoplazma Testi Yapılmaz ise Ne Olur?
Gebelik döneminde yapılan toksoplazma testi, vücutta toksoplazmanın varlığının tespit edilmesini sağlar. Gebelik döneminde yapılmaz ise anne ve bebekte toksoplazmanın varlığı hakkında bilgi edinilemez. Gebeliğin ilk üç aylık dönemine bebeğin beyin ve kalp gibi hayati organları gelişim sürecinde olduğu için toksoplazmanın erken süreçte tespit edilerek tedavisine başlanması gereklidir.
Toksoplazma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Toksoplazma testi sonucu pozitif çıktığında endişe duyulmamalıdır. Doktor kontrolünde Toksoplazma hastalığı çözümü için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Doktor tarafından seçilen ilaçların içerikleri gebeler için uygun etken maddelere sahiptir.
Gebelik döneminde uygulanan ilaç tedavisinden büyük oranla olumlu sonuç alınmaktadır. Toksoplazma testi sonucu pozitif çıktığında panik yapmadan doktorun tavsiyesi ve takibi ile tedavi sürecini pozitif olarak geçirmek hastalığın bebeğe sirayet etmeden atlatılmasını ve çözülmesini sağlayacaktır.
Gebelikte Toksoplazmaya Karşı Nasıl Önlem Alınır?
Hamilelik ortalama olarak 40 haftalık bir süreci kapsamasına karşın aynı zamanda riskli bir süreçtir. Özellikle ilk üç ayda yapılması gereken toksoplazma testinin sonucu negatif çıktıysa yani vücutta toksoplazma yok ise rahat bir nefes alınabilir. Fakat sonrasında bu enfeksiyonun bulaşma riski devam ettiğinden hamilelerin toksoplazma parazitine karşı birtakım önlemler alması hem bebeğin hem de annenin sağlığı için önemlidir.
- Gebelik döneminde aşısının olup olmadığını bilmediğiniz ev kedilerinden ve sokak kedilerinden mutlaka uzak durulmalı ve kedilere kesinlikle dokunulmamalıdır.
- Eğer kediniz var ise, evinizde kedi besliyor iseniz, kedinizi beslerken kuru mama kullanmalı ve çiğ et ürünleri vermemeye dikkat edilmelidir.
- Tanımadığınız kediyi sevmemeli, eğer evinizde beslediğiniz kedinizi seviyorsanız sevdikten sonra eller mutlaka sabun ve sıcak su ile iyice yıkanmalıdır.
- Evde beslenen kedinin kumu temizlenmelidir, mümkünse evdeki başka bir bireyin temizlemesi başka bir birey yok ise mutlaka eldiven takılarak temizlenmesi gerekir. Kedi kumu 24 saat içerisinde yapılmalıdır ve eldivene ek olarak maske takılmalıdır, kedi kumunun temizliği geciktirilir ise enfeksiyon riski artar.
- Gebelikte toprak veya bahçe işleri ile uğraşılması gerekiyorsa mutlak surette eldiven kullanarak bahçe işleri ile uğraşılmalıdır.
- Etli çiğköfte kesinlikle yenmemesi gereken yemeklerin başında gelmelidir.
- Gebelikte çiğ tüketilecek olan meyve ve sebzeleri mutlaka sirkeli suda bekletip, sonrasında iyice yıkayarak tüketilmelidir.
- Gebelik süresinin başından sonuna kadar çiğ et ürünlerine çıplak elle dokunmamalıdır, illa dokunulacak ise eldiven kullanılmalı, çıplak el ile dokunulursa dokunduktan sonra eller sabunla sıcak su ile iyice ovalanarak yıkanmalıdır.
- Gebelik süresinin başından sonuna kadar salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi ürünleri çiğ tüketmemeye özen gösterilmelidir.
- Gebelik süresinin başından sonuna kadar et ürünlerini iyice pişirip pişkin şekilde yemek gerekmektedir.
- Gebelik sürecinde pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesine özen gösterilmelidir.
Yukarıda belirtilen ve en sık şekilde ısrarla tavsiye önlemleri alarak gebelik süreci geçirirken yapılan toksoplazma testinin sonucu testi pozitif çıkabilir. Her şeye rağmen eğer böyle bir durumlar karşı karşıya kalınırsa sakin kalınmalı, doktorun tavsiyesine göre hareket edilmeli, enfeksiyonu taşıyor olmanın mutlaka enfeksiyonun bebeğe de geçeceği anlamına gelmediğini bilerek doktorun kontrolünden çıkılmamalıdır. Bu hastalığın çözümü mümkün olduğundan panik yaparak tedavi sürecine zarar verilmemelidir.
Toksoplazma Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Toksoplazma testi sağlık ocağında yapılır mı?
Topsoplazma testi sağlık ocaklarında gerçekleştirilen bir uygulama değildir. En yakın devlet ya da özel hastaneye gidilerek yapılması gerekmektedir. Toksoplazma testini yaptırmak için kişinin konumuna uygun bir hastane tercih etmesi gereklidir.
Toksoplazma testi neden yapılır?
Genellikle hamile kadınların sıklıkla duyduğu Toksoplazma testi, bu parazitin insan kanında bulunup bulunmadığının anlaşılabilmesi için yapılmaktadır. Vücuttaki toksoplazmanın tespit edilip anne ve bebek sağlığına zarar vermemesi için testin önemi büyüktür.
Toksoplazma testi fiyatı ne kadar?
Test yapılan sağlık kuruluşuna göre fiyatlar değiştiği için toksoplazma testi için net bir fiyat vermek mümkün değildir. Toksoplazma testini yapan devlet hastanelerinde ücret talep edilmemektedir. İşlem özel hastanelerde yapılacak ise toksoplazma testi fiyatı değişkenlik göstermektedir.
Toksoplazma testi sonuçları kaç günde çıkar?
Genellikle hamile bayanların yaptırdığı toksoplazma testinin sonucu 1 veya 2 gün içerisinde çıkmaktadır. Testin yapıldığı sağlık kurumunun yoğunluğuna göre bu süre değişiklik gösterebilir.
Toksoplazma testini hangi doktor yapar?
Toksoplazma hastalığı bir parazit enfeksiyonu olduğu için bu testi enfeksiyon hastalıkları bölümünde bulunan doktor yapar, fakat gebelik döneminde kadın doğum uzmanı da bu testi yaptırabilir. Yapılacak ek test ve tetkikler sırasında bölümler arasında yönlendirmeler yapılabilir.
Toksoplazma insandan insana geçer mi?
Toksoplazma, kedilerden kedilere, diğer hayvanlardan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Kısacası Toksoplazma insandan insana bulaşan bir hastalık değildir. Toksoplazma bulunan hastalar kısa süre içerisinde tedavi kapsamına alınmalıdır. Bu sayede oluşabilecek hasar düzeyi minimuma indirilir.
Toksoplazma testi aç karnına mı, tok karnına mı yapılır?
Açlık ve tokluk durumları, yapılan testlerin sonucunu etkilemektedir. Ancak toksoplazma testini aç veya tok karna yaptırmakta herhangi bir sakınca ve fark bulunmamaktadır. Test öncesinde veya sonrasında yapılacak ek işlemler bulunuyor ise uzman doktorun yönlendirmeleriyle açlık veya tokluk sağlanabilir.