Üroloji Makaleleri
İdrar torbası sarkması, idrar torbasının olması gereken yerde olmaması, daha aşağı taraflarda olması durumu olup egzersizler, cerrahi ve medikal yöntemlerle tedavi edilmektedir
Üretra darlığı, idrarın çıktığı kanalın daralması durumu olup cerrahi ve medikal yöntemler ile tedavi edilmektedir.
Uzun süre susuz kalma, baharatlı yiyecekler tüketme, normalden fazla kahve tüketimi gibi durumlarda idrar kokusu olabilir. Özellikle beslenme alışkanlığı değişimi tedavide önemlidir.
Gömük pipi, penisin karnın altında yer alan yağın içerisinde gizlenme durumu olup nedenine göre tedavi edilmektedir
Mesane içindeki idrarın, idrar borusuna geri kaçması durumu olan Vezikoüreteral Reflü, ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılarak tedavi edilebilmektedir.
Üroloji randevusu alınırken hastaların en çok çekindikleri konu fiziki muayenedir. Muayeneye üstten (böbrekler) başlanır ve aşağı doğru inilir. İlk olarak dış görünüşte bir anormallik olup olmadığına bakılır. Daha sonrasında elle muayene uygulanır. Eğer böbreklerde kist vb. görülüyorsa elle hissedilebilir. Fiziki muayene sonucuna göre ilave tetkikler istenir.
Üroloji hastanelerinde ve özel muayenehanelerde çocuk ürolojisi bölümü bulunur. Bazı üroloji uzmanları aldıkları eğitimlerin sonucunda hem yetişkinlere hem de çocuklara hizmet verebilir. Eğer bir üroloji hastanesinde çocuk bölümü olup olmadığından emin olunmazsa öncesinde arayıp bilgi almak gerekir.
Kadın üroloji muayenesinde böbrekler, idrar boruları, mesane ve üretra muayenesi yapılır. Öncelikle dışarıdan bakılır ve anomaliler gözlemlenir. Daha sonrasında elle muayene edilerek idrar kaçırma, tümör oluşumu ve ağrı olup olmadığına bakılır. Fiziki muayene sonrasında kesin teşhis için gereken tetkikler yapılır.
Üroloji bölümü erkeklerde ilk olarak, üreme organlarda dışarıdan görünen bir lezyon olup olmadığına bakar. Daha sonrasında ise elle muayene yaparak tümör vb. oluşumlar incelenir. Sonuca bağlı olarak ilave tetkikler uygulanacaktır.