Gömük Pipi
Gömük pipi, penisin karnın altında yer alan yağın içerisinde gizlenme durumu olup nedenine göre tedavi edilmektedir
Gömük Pipi Nedir?
Gömük pipi; erkek üreme sistem organlarından olan penisin, karnın altında yer alan yağın içerisinde gizlenme durumudur. Gömük pipi, erkeklerde yaş gruplamasına göre incelenen penis gerginken yapılan ölçüme dayanarak normal uzunluk ve kalınlıkta olan penisin, dış görünüş olarak küçük olma durumudur. ‘Gizlenmiş penis’, ‘tuzaklanmış penis’, ‘gizli penis’ gibi birçok farklı isimlendirme ile tanımlanmaktadır.
Erkek üreme organlarından biri olan penis, üreme için gerekli olan yapıları içinde barındırmakla birlikte idrar yolu dediğimiz üretrayı da içerisinde barındırmaktadır.
Bu önemli yapılar, çeşitli vücut yapılarıyla çevrelenmiş en dışta da cilt ile çevrelenmiştir. Penis boyunun ‘ereksiyon’ dediğimiz penisin sertleşerek dikleşmesi durumuna elverişli olabilmesi için penisi saran cilt ince, kılsız ve esnek bir yapıya sahiptir. Bu derinin altında normal durumlarda yağ dokusu bulunmamaktadır.
Penis, vücudumuzda bulunan derin fasya dediğimiz vücudumuzun destek yapılarından biri olan bu yapıyla bir bağlantısı olmamaktadır. Cildin esnek yapıda olmasının en önemli nedeni ise yüzeysel ve derin fasyanın birbiriyle olan bağlantısı ve bu iki yapı arasındaki uzaklıktır.
Bu iki yapının birbirleriyle olan bağlantıları normal olduğunda herhangi bir problem izlenmemektedir. Yetersiz bağlantıların olması penisi saran cildin esnekliğinde problemler yaratıp, gömük pipi tablosuna neden olacaktır.
Penis, normal anatomik pozisyonunda ‘Pubis’ adı verilen kemiğe yapışık bir halde bulunur. Penisi saran deri ile pubis kemiği arasında belirli bir miktar yağ dokusu bulunmaktadır.
Bu yağ dokusunun herhangi bir nedene bağlı artışı penisin görünen kısmını azaltacak, penisin normal uzunluğundan daha kısa görünmesine sebep olacaktır.
Penisin gelişimi veya işlevinde herhangi bir bozukluk yoktur, gömük pipi genelde sadece görüntüsel sorun yaratmaktadır. Gömük penis görüntü olarak da ebeveynleri çok rahatsız ve tedirgin eden bir durumdur.
İleriye yönelik gömük pipinin çıkaracağı sorunlardan korkan ebeveynleri mutlaka hastalık hakkında bilgilendirmek ve rahatlatmak gerekmektedir.
Gömük pipi görünüş olarak penisin diğer yapısal bozukluklarına benzese de ayrımı mutlaka yapılmalıdır. Gömük pipili hastalarda sıklıkla yalnızca görüntüsel bir bozukluk vardır, penisin diğer yapısal bozukluklarına göre daha iyi tabloya sahip bir hastalıktır.
Yine de dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Hastalara teşhis konmadan herhangi bir müdahale yapılmamalı, hasta gereksiz tedaviye maruz bırakılmamalı.
Gömük Pipi Belirtileri Nelerdir?
Penis, erkek üreme organı olmakla birlikte idrar yolu dediğimiz üretrayı da içerisinde barındırmaktadır. Penisin yapısında görülen herhangi bir bozukluk hem üremeyi hem de boşaltımı engelleyecek çeşitli sorunlara yol açacaktır.
Penis normal anatomik yapısında durduğunda, karın duvarı ile penis cildi arasında bir açı bulunmaktadır. Buna ‘Penil Annulus’ denilmektedir. Bu açının çeşitli nedenler sonucu bozulması ‘gömük pipi’ görünümüne neden olmaktadır.
Gömük pipi, erkek çocuklarında görülen ve ebeveynler tarafından hemen fark edilen bir durumdur. Bu görüntü bazı hastalarda bebeklikten itibaren var olmakla birlikte, bazı hastalarda sünnet sonrası görülen bir durumdur. Sıklıkla erkek bebek ve çocukları görülse de yetişkinlerde de gömük pipi izlenebilmektedir.
Doktora başvurma nedeni sıklıkla görüntüsel problem olsa da bazı hastalarda ciddi belirtilere de neden olmaktadır;
- Ebeveynler sıklıkla küçük görünen penisin ilerde yaratacağı sıkıntıları önlemek adına başvurmaktadır.
- Erişkin hastalar genelde idrar yapma sorunlarıyla ilgili doktora başvurmaktadırlar. Ayakta veya otururken idrar yaparken zorlanma en sık başvuru nedenlerindendir. Gömük olan pipi, idrar yaparken penisin tutulmasını engelleyerek kişinin idrarını rahatça yapmasını engelleyecektir.
- Gömük pipinin durumuna göre, sünnet derisinin fazlaca büyük olmasına bağlı olarak da akıcı işeyememe gibi şikayetler de izlenebilmektedir.
- Penisin gömük halde olması çeşitli enfeksiyonlara yatkınlık sağlayacaktır. Normal uzunluktaki bir penis, uzunluğundan ötürü bir enfeksiyonlara karşı dirençlidir. Gömük halde bulunan penis ise çeşitli idrar yolları enfeksiyonlarına yatkınlık sağlamaktadır.
- İçeriye gömük halde bulunan penis, normal duruşundaki gibi dışarıya doğru değil, içeriye doğru gömülü bir görünümdedir. Penisin içeride olması da çeşitli hijyen sorunlarına neden olup, sünnet derisinde iltihaplanmaya neden olacaktır.
- Sık sık görülen sünnet derisinde görülen iltihaplanmalar sonucu, sünnet derisi ucunda darlık gelişebilir (fimozis). İltihaplanma durumu olmadan da darlıklar gelişebilir.
- Bazı hastalarda ağrılı ereksiyon şikâyeti mevcuttur. Ereksiyon dediğimiz durum penisin dikleşmesi, uzaması ve sertleşmesidir. Normal bireylerde bu ağrısız bir şekilde gerçekleşirken, gömük pipili hastalarda bu tarz şikayetler izlenmektedir. Normal yapısında olmayan penis ve penisin derisi, gerginleşip büyürken hastanın ağrı çekmesine neden olabilmektedir.
- Cinsel ilişki sırasında birleşme için yetersiz penis ereksiyonu izlenmektedir. Yeterli uzunluğa sahip olamayan penis, cinsel birlikteliğe izin vermemektedir.
- Cinsel hayatta yaşanan problemler özellikle hastalarda psikolojik sorunlara neden olmaktadır.
Gömük Pipi Nedenleri Nelerdir?
Gömük pipi oluşumunda birçok faktörün neden olduğu düşünülmektedir. Hastadan hastaya oluşum nedeni farklılık göstermekle birlikte, belirtilerin de şiddeti oluşum nedenine bağlı olarak değişmektedir.
- Bazı erkek çocuklarında yetersiz yapılansünnet sonrası gömük pipili olgular izlenmiştir. Yetersiz yapılan sünnet, sünnet derisinin büyük kalmasına neden olup, gömük pipiliğe neden olabilmektedir. Sünnet sonrası penis cildinde oluşan yara izi (skar) oluşumu ya da sünnet derisinin fazla kesilmesi (eksizyonu) sonucu penis yağ dokusuna gömülebilmektedir.
- Yapısal olarak sünnet derisinin fazla büyük olması da gömük pipi oluşumunda bir etken olduğu düşünülmektedir.
- Fazla kilo alımı sonucu, penis kökünde yer alan yağ tabakasının artmasıyla birlikte penis içeriye doğru gömük görünebilir. Özellikle aşırı kilolu, iri bebeklerde izlenen bir durumdur.
- Penis derisi çeşitli nedenlere bağlı olarak alttaki derin dokulara yapışabilmektedir. Bu yapışıklık penisin normal pozisyonunda kalmasına engel olup, gömük pipi görünümüne neden olmaktadır.
- Penisin normal pozisyonunda kalmasına destek olan fasyalarda görülen zayıflık, yüzeyel ve derin fasyanın birbirine olan uzaklığın değişmesi de gömük pipiye yol açmaktadır.
- Testislere kadar inmiş bir fıtığın varlığı veya hidrosel dediğimiz su kesesinin fazla büyümesi sonucu gömük penis oluşabilmektedir.
- Penise alınan bir travma sonucu, yetişkinlerde gömük pipi oluşumu gözlenebilmektedir. Travmanın şiddetine göre, penisin normal duruşuna yardımcı olan yapıların zarar görmesiyle bu durum görülmektedir.
- Lenfödem gibi bir hastalığa sahip olan erkek hastalarda izlenen şişlikler penisin gömük görünmesine neden olabilmektedir.
Gömük Pipi Teşhisi
Gömük pipi, görünüş itibariyle sıklıkla teşhisi konulabilen bir hastalıktır. Dikkat edilmesi gereken mesele diğer hastalıklardan ayrımı sağlamaktır. Sıklıkla ‘mikropenis’ dediğimiz yaşa göre penisin normal boyutlardan küçük olma durumuyla karışmaktadır.
Yaşa göre gergin penis boyutları ortalama;
- Yeni doğan bebekte (34. Haftalık): 2,5- 3,5 cm
- 0 -5 ay arası: 3,5- 5 cm
- 6- 12 ay arası: 4,5- 5,5 cm
- 1- 2 yaş arası: 4,7- 5,2 cm
- 2- 3 yaş arası: 5- 6 cm
- 3- 4 yaş arası: 5,5- 6,5 cm
- 5- 6 yaş arası: 6- 7 cm
- 7- 8 yaş arası: 6,1- 7,1 cm
- 9-10 yaş arası: 6,3- 7,3 cm
- 10- 11 yaş arası: 6,5- 7,5 cm
- Erişkin: 13,3- 15 cm arası seyretmektedir.
Mikropenis ile gömük pipi ayrımı sırasında bu ölçütler dikkate alınmalı, hastanın muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Penis üzerindeki deri büzüştürülmeli (retraksiyon edilmeli), hekimin baş parmağı ila işaret parmağıyla penisin köküne doğru baskı uygulanmalıdır.
Fizik muayenede bunun yapılması hem penisin gerçek boyutunu görmede hem de olası bir fasya bağlantı yetersizliğinin anlaşılmasını sağlamaktadır. Cilt altı yağ dokusunun fazlalığını veya cerrahiye bağlı yara izinin olup olmadığının kontörlü de sağlanır.
Fizik muayene sırasında herhangi bir kitle gibi farklı bir durumla karşılaşıldığında Ultrasonla (USG) da kontrol edilebilir.
Gömük Pipi Tedavisi
Gömük pipi, hastadan hastaya oluşum nedeni ve gösterdiği klinik bulguları ile değişim gösteren bir hastalıktır. Buna göre de uygulanması gereken tedavi planı değişmekte, nedene yönelik tedavi uygulanmaktadır. Her hastanın tedavisi operasyon ile sağlanmamaktadır.
Fazla kilo alımı sonucu artan yağ doku artışı ile penis içe gömük izlenebilir. Altta yatan endokrin bir hastalığın varlığı araştırılmalı varsa bunun tedavisi sağlanmalıdır.
Altta yatan herhangi bir hastalık yoksa bu durumda hastanın diyetisyen eşliğinde uygun destek tedavi ile zayıflaması önerilir. Bazen sadece kilo vermek dahi gömük pipili hastaların tedavisini sağlamaktadır.
Sünnet sonrası gömük pipi izlenen hastaların sünnet derisi hala büyükse tekrar sünnet olmaları ve işlem sırasında da gömük pipiyi düzeltmek adına işlem yapılmalıdır. Bunu da yine hastanın klinik durumu belirlemektedir.
Gömülü pipinin nedeni testislere kadar inmiş fıtıklaşma veya hidrosel (testislerde görülen şişlik oluşumuna neden olan suyumsu sıvı birikimidir) ise bu durumu düzeltmek adına cerrahi işlemler planlanabilir.
Fıtığı düzeltmek adına fıtık ameliyatı yapılabilir veya hidroseli olan hastanın bu şişkinlikleri azaltmak adına, ağrıları da mevcutsa cerrahi plan oluşturulur.
Gömük pipinin altta yatan nedeni bulunamıyor veyahut tedavi edilemiyorsa direkt olarak gömük pipi ameliyatı yapılır. İlerde oluşabilecek sorunların önüne geçmek, psikolojik olarak hastayı ve ebeveynleri rahatlatmak adına oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.
Gömük Pipi Tedavi Edilmezse
Gömük pipinin altta yatan nedeni, hastanın durumunu (prognozunu) belirlemektedir. Kilo alımına bağlı oluşan gömük pipinin tedavisinin sağlanmaması kişinin kilo problemleri ve gömük pipi durumu devam edecektir.
Hastanın işeme ile ilgili sorunları mevcutsa mutlaka tedavi olmalıdır. Bu hastalar akıcı işememekle birlikte işemede zorluk çekmektedirler. Sosyal yaşamında sıkıntı yaşamamak adına bunun önlemi alınmalıdır. Tedavi edilmediği takdirde bu işeme sorunları devam edecektir.
Gömük pipinin nedeni fıtıklaşma ise fıtığın ilerlemesini durdurmak adına mutlaka tedavi edilmelidir. Eğer ki alttan yatan sebep hidrosel ise bulgu vermediği sürece beklenilebilir ama kişide ağrı uyandırıyorsa veya enfeksiyon bulguları mevcutsa mutlaka ameliyat edilip, tedavi edilmelidir.
Gömük pipi hastanın cinsel hayatını etkileyen bir hastalıktır. Bu durum psikolojik olarak kişiyi oldukça rahatsız eden bir hastalıktır. Tedavisi sağlanmadığı sürece psikolojik problemlerin de geçmediği gömük pipili olgularda mutlaka tedavi önerilmelidir.
Gömük Pipili Hastalara Ne İyi Gelir?
Fazla kilonun yol açtığı gömük penisli olgularda altta yatan endokrinolojik bir hastalık da yoksa kilo verilmesi önerilmektedir. Bu bazı olguların tedavisini dahi sağlamaktadır.
Gömülü olan penisin idrar yolları enfeksiyonuna ve penis enfeksiyonu oluşumu için risk faktörü olacağından kişisel hijyene çok dikkat edilmeli, gömülü kalan bölgenin temizliği yapıldıktan sonra mutlaka kurulanmalı, ıslak bırakılmamalı. Islak kalan cilt katlantı yerlerinde bakteri üremesi kolaylaşacağından mutlaka bu bölgeler kurulanmalıdır.
Penisin dışarı çıkmasına yönelik zorlayıcı hareketler oldukça zararlıdır. Penise sürekli dokunmak enfeksiyonlara yatkınlık sağlayacaktır. Zorlayıcı hareketler yarardan çok penise zarar verecektir. Psikolojik olarak da kişiyi kötü etkileyecek bir harekettir, yapılmasından kaçınılmalıdır.
Gömük Pipi Ameliyatı
Altta yatan nedene yönelik uygulanan tedavi yetersiz olursa, ameliyat sıklıkla başvurulan bir tedavi seçeneğidir. Erken alınan tedbirler doğrultusunda ameliyat planı hasta ve hasta yakınlarıyla birlikte planlanmalıdır. Çünkü bu hastalık kişinin psikolojisini de oldukça etkileyen bir durumdur.
Ameliyat öncesi hastaya operasyon hakkında tüm bilgiler verilip, ayrıntılı onam belgesi kendisi veya 18 yaşından küçükse ebeveynleri tarafından imzalanmalıdır.
Ameliyat öncesinde hastanın kullandığı ilaçların isimleri sorgulanmalı, kronik bir hastalığının var olup olmadığı öğrenilmelidir. Operasyon öncesi gerekli tüm tetkikleri yapılmalı anestezi sırasında veya ameliyat sırasında oluşacak bütün komplikasyonların riski en aza indirgenmelidir.
Operasyon genel anestezi (ameliyat sırasında kişinin ağrı duymasını önlemek amacıyla yapılan, hastanın solunumunun mekanik olarak bir makine tarafından sağlandığı bir anestezi çeşididir) altında yapılmaktadır.
Penis derisi pubis kemiği hizasına kadar soyulup, anatomik yapı dikkatlice incelenir. Gömük pipiye yol açan nedene yönelik işlem yapılır. Penis tamamen etraf anormal yapı ve yapışıklıklardan kurtularak serbestleştirilir. Gevşek olan yapılar varsa bunlar dikilerek sağlamlaştırılır.
Bazı durumlarda penisin normal duruşunu sağlamak adına greft gerekmektedir. Greft bir çeşit yamadır. Bir dokunun başka bir yere konularak orada kanlanmasının sağlanmasına greft denmektedir.
Hastanın klinik durumuna göre greftin uygulanıp uygulanmamasının kararını hekim operasyon sırasında vermektedir. Cildin kapatılmasının gerekliliği halinde Z- plasti dediğimiz ‘Z’ harfi biçiminde alınan derinin yara izlerindeki gerginliği azaltmak adına uzatılma işlemi uygulanmaktadır.
Bu durum yara izlerinin iyileşmesine katkı sağlayarak, yara izlerindeki gerginliği azaltarak daha düzgün bir iyileşme olanağı sağlayacaktır.
Bu işlemler sırasında penisin normal anatomik duruşundaki üst ve alt açılanmaları dikkate alınmalıdır. Penisteki sünnet derisi ortaya çıktığında, normal bir açılanma gösterdiğinde ve penis normal boyutlara ulaştığında penisinin alt tarafı deriyle kapatılır.
İnsizyon yapılan bölgeler (kesi yerleri) dikiş atılarak kapatılır. Yara yerlerine yapılan pansumanla birlikte ameliyat sonlanır.
Her ameliyatta olduğu gibi gömük pipi ameliyatında da gelişebilecek komplikasyonlar mevcuttur.
Bunlar;
- Hematom, her ameliyatta olduğu gibi yara yerlerinde veya çevresinde cilt altında görülen kanmaya bağlı ciltte kırmızı mor görünen oluşumlardır. Bazen ameliyattan hemen sonra bazen birkaç gün sonra fark edilen bir durumdur. Zamanla geçen bir bulgu olmakla birlikte büyüyen hematom varlığı ciddiye alınmalı, gerekirse hasta tekrar ameliyat edilmelidir.
- Ameliyata rağmen hastaların görüntülerinde istenilen değişimin olmaması da bir komplikasyondur. Bu daha çok hastadan hastaya ameliyattan beklenilen beklentiye göre değişen bir durumdur.
- Yara yeri bakımındaki dikkatsizlik sonucu enfeksiyon gözlenebilir. Bunu önlemek adına pansumanlar dikkatli ve temiz yapılmalıdır. Enfeksiyonun devam etmesi halinde hasta tekrar ameliyat edilip, yara yerlerinin temizliği sağlanabilir.
- İyileşme sırasında cildin alt kısmında yer alan yara dokusu birbirine yapışabilir. Yanlış iyileşme gösterip birbirine yapışan dokular gömük pipili görünüme tekrar neden olabilir. Ameliyat sırasında bu gibi komplikasyonları önlemek adına önlemler alınsa da bazı hastalarda bu tarz durumlarla karşılaşılmaktadır.
- Ameliyat sonrası iyileşme döneminde fazladan bağ doku oluşumu görülebilir. Bu oluşan bağ doku penisi tekrar geriye doğru çekip yeniden gömük penise neden olabilmektedir. Bu durum da hastayı tekrar operasyona almayı gerektirebilir.
- Ameliyat sonrası peniste beklenmeyen şişmeler gözlenebilmektedir. Hastanın işemesinde sorunların yaşanıp, şişmeye bağlı ağrı duyulması halinde hastanın bir an önce tekrar ameliyat edilmesi gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken, hayatı tehdit eden bir durumdur.
- Nadiren de olsa iyileşme sırasında idrar yolunda (üretrada) herhangi bir nedene bağlı baskı oluşup tıkanmalar izlenebilmektedir. Bu durum da hastanın idrar yapmasında sıkıntılar oluşturup, ciddi tehlikelere yol açabilmektedir.
- Göbek altında yer alan yağ dokusu tekrar oluşabilir. Bu da ameliyatın başarısız olmasına gömük penisin tekrarlamasına neden olabilmektedir.
- Penisin alt kısmında yer alan ciltte aşırı büyümeler gözlenebilir. Nedeni hala anlaşılmamış olsa da dikiş atılırken yapılan hatalar sonucu veya üzeri kapanan dokuların yerinden oynaması sonucu olduğu düşünülmektedir. Estetik açıdan hastaya ilerde rahatsızlık uyandıran bu durum penisin normal duruşunu da etkileyebilmektedir.
- İleride hastalarda ağrılı ereksiyon dediğimiz, penisin sertleşerek büyümesi sırasında ağrı duyulması tablosu oluşabilmektedir. Bu ameliyat sırasında yapılan yanlış müdahale sonucu izlenebileceği gibi dokuların düzensiz iyileşmesi sonucu da görülebilmektedir. Ciddiye alınması gereken, hastanın cinsel hayatını önemli ölçüde etkileyen bir durumdur. Tekrar ameliyat gerektiren ciddi bir durumdur.
- Greft dediğimiz yama, kötü iyileşme gösterebilir. Greftin bulunduğu bölgeyi kabul etmemesi halinde ciddi tıbbi sorunlara yol açabilmektedir. Bulguların şiddetine göre tekrar ameliyat gerektirebilir. Kalıcı estetik sorunlara neden olabilir.
- Ameliyat sırasında yanlış bir bıçak darbesiyle damar yaralanması izlenebilir. Bu durum da aşırı kanamaya yol açabilir.
Ameliyat sonrası hastalara anestezi etkisi de ortadan kalktığında ağrı duymaması adına ağrı kesiciler verilmelidir. Hastayı enfeksiyon riskine karşı korumak için geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
Pansumanları ve dikişleri kontrol edilmeli, başka şikayetlerinin olup olmadığı sorgulanmalıdır. Hastanın aldığı sıvı miktarı ila çıkardığı sıvı miktarı kontrol edilmelidir. Eğer hasta yürüyebilecek bir yaşta ise kendini iyi hissettiği anda kontrol altında yürütülmelidir. Hastanın klinik durumu da taburcu olma zamanını belirleyecektir.
Hasta taburcu olurken de ağrı kesici ve antibiyotik tedavisine devam edilmelidir. Mutlaka aile yakınlarına pansumanın nasıl yapıldığı öğretilmeli, evde yapılacak olan pansumanlarda olası enfeksiyon riskini önlemek amaçlanmalıdır.
Gömük Pipi İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Gömük pipi genelde küçüklükten bu yana seyrettiği için, bu durumu fark eden ebeveynler sıklıkla Pediatri bölümüne başvurmaktadırlar. Hasta yakınları mutlaka Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi bölümüne sevk edilmelidir.
Gerekli incelemeler, tetkik ve tedaviler bu bölümde sağlanmalıdır. Yetişkinlerde izlenen gömük pipi için hastalar Üroloji bölümüne başvurmalıdırlar.
Bebeklerde gömük pipi izlenmesi halinde bu durum geciktirilmeden doktora gösterilmelidir. Peniste gözlenen kızarıklık, idrar yapamama gibi şikayetler varlığında bir an önce uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Gömük Pipi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Gömük Pipi Nasıl Ve Ne Zaman Düzelir?
Gömük pipi altta yatan nedene yönelik düzelme gösterir. Kişide kilo artışına bağlı gömük pipi görülüyorsa sadece kilo vermesi bile hastalığın düzelmesine neden olacaktır. Bazı hastalarda nadiren de olsa kendiliğinden düzelme de izlenmiştir. Eğer ki altta yatan neden bir anatomik bozukluksa gömük pipi ameliyatıyla penisin düzelmesi sağlanacaktır.