Erciyes Üniversitesi Dermatoloji
Dermatoloji Bölümü Hakkında
Talas Yolu 38039 / Kayseri
Dermatoloji, cilt-deri hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisi ile ilgili olan bir tıp dalıdır. Dermatoloji, deri bilimi şeklinde de adlandırılır. İnsan vücudunda cilt üzerinde ve deri üzerinde olan tüm hastalıkların tedavisine bakan tıbbi bir bilim dalıdır.
Dermatoloji, cilt sağlığı, saç, tırnak ve aynı zamanda mukoza zarının hastalıkları ve tedavisinde tıbbi çalışmalar yapmaktadır. Deri, insan vücudunda olan en büyük organ kabul edilir. Buna bağlı olarak da yaralanma ve bakterilere karşı, insandaki ilk savunma hattı görevindedir. Aynı zamanda çoğu zaman kişinin genel sağlık durumunu yansıtmaktadır.
Saç, tırnak ya da cilt ile ilgili problemler yaygın şekilde görülmektedir. Hatta hemen her insan, hayatında bir ya da daha fazla kere dermatolojik hastalıkları ve bu hastalıklar yüzünden olan semptomları yaşar. Genel olarak pratisyen bir hekime gerçekleştirilen ziyaretlerin ortalama altı tanesinden biri, kişinin deri hastalıkları üzerinedir.
Vücut üzerinde oluşan deri hastalıkları tedavisi ile ilgili olarak kullanılabilecek türlü dermatolojik tedavi şekilleri vardır. Buna bağlı olarak mantar hastalıkları gibi deri sorunlarında farklı ya da tırnak hastalıkları ile ilgili farklı tedaviler uygulanabilmektedir.
Dermatologların Yöntemleri
Dermatolog uzmanların yöntemleri, 3000 üstünde değişik hastalığı tedavi edebilmektedir. Dermatoloji pratiği çok büyük ölçüde klinik açıdan bilgi gerektirmektedir. Dermatolog uzmanlarının cilt hastalıkları semptomlarına yol açabilecek pek çok iç duruma vakıf olması ve bilmesi gerekir. Bu noktada dermatolog uzmanlar, sedef hastalığı, cinsel yolla bulaşan deri hastalıkları ya da cilt lekeleri gibi daha pek çok hastalık ile ilgili olarak tedavi ve tanı konusunda eğitilmiş kişilerdir.
Sedef hastalığı, egzama gibi diğer deri hastalıkları, inatçı olmakla beraber dermatologlar tarafından tedavisinde farklı yöntemler kullanılarak ilerleme kaydedilebilmektedir. Bu deri hastalıklarının tedavisi amaçlı kullanılan yöntemlerin her bir tanesinin, belirli dermatolojik rahatsızlıkların yönetimi üzerine üstleneceği rol vardır. Bu noktada topikal ajanlar, dermatoloji alanında kullanılan en yaygın tedavi biçimidir. Bu yöntemde istenen etkinin sağlanabilmesi için direkt olarak etkilenmiş bölge üzerine uygulama yapılabilir. Bunun yanı sıra hastalıkların tedavisi için kullanılan terapi türleri de diğer tıp koşulları ya da özel amaçlar açısından önemlidir.