Ortodonti Nedir?

Ortodonti, alt ve üst çene üzerinde doğru sıralanmayan dişlerin uyum tedavisi ile ilgilenen bölümdür.

Ortodonti bölümü, alt ve üst çene kemikleri ile bu kemiklerin üzerinde doğru sıralanmayan tüm dişlerin uyum tedavisini üstlenen branştır. Dişlerin çarpık dizilimi, çene geriliği ya da çene kemiğinin ileride olması gibi sorunlar ortodontik tedavi gerektirir. 

Bu ortodontik bozuklukların giderilmesi ile birlikte kişinin etkili ağız hijyeni sağlaması daha kolay hale gelir, gülümsemesi daha hoş bir hal alır ve telaffuzu daha net olur. Aynı zamanda ileri dönemlerde görülmesi  muhtemel olan diş hastalıkları riski büyük oranda azalır.

Ortodontik bozukluklar genellikle küçük yaşta edinilen tırnak yeme, solunumun burun yerine ağızdan yapılması, dişlerle kapak açma ve parmak emme gibi alışkanlıklar sonucunda ortaya çıkar. 

Aynı zamanda emzik ve biberonların uzun süreli kullanımları, dişlerin ya da dilin büyük olması, süt dişlerinin normalden erken ya da geç düşmesi, çenenin küçük olması ve diş kayıpları da çene kemiklerinde ya da diş dizilimlerinde bozukluklara yol açabilir. 

Bu alışkanlıkların uzun süre devam ettirilmemesi ve sağlık sorunları görülmesi halinde vakit kaybetmeden ortodonti uzmanından yardım alınması gerekir. 

Ortodontist Nedir? Ortodontist Ne Yapar?

Ortodonti bölümü, dişlerin ve çene kemiklerinin uyumlu şekilde karşılaşabilmesi için gereken tedavileri sağlar. Uygulanan tedavilere ortodontik tedavi, uygulayan hekimlere ise ortodontist denir. 

Ortodontist unvanının alınabilmesi için öncelikle 5 senelik diş hekimliği eğitimi başarılı şekilde tamamlanmalıdır. Anabilim dalı ortodonti olan adaylar, diş hekimliği fakültesinden mezun olduklarında ortodontist olarak görev yapmaya başlar. 

Ardından hekimler, ortodonti alanında 4 senelik uzmanlık eğitimi alırlar. 9 senelik eğitim sonunda uzman ortodontist unvanı alınabilir.  

Ortodontistler şehir ağız ve diş hastanelerinde, özel kliniklerde ya da özel ağız ve diş sağlığı hastanelerinde görev yapabilirler. 

Başarılı bir ortodontist, diş hekimlerinden farklı olarak estetik düşünebilmelidir. Yapılan her operasyon ya da uygulanan her bir tedavi, hastanın estetik kaygılarını da giderecek şekilde planlanmalıdır. 

Bu sayede ağız ve diş sağlığını korurken, hastanın özgüveni de yeniden kazandırılabilir. 

Ortodontistlerin yaptıkları işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çene kemiğinin doğru şekilde konumlandırılması,
  • Diş teli tedavisinin yapılması,
  • Eksik dişler için protez tedavilerinin değerlendirilmesi,
  • Normalden büyük/ küçük olan çene ve dişlerin tedavisi,
  • Çene kemiği darlığının tedavisi,
  • 20 yaş dişlerinin diğer dişleri sıkıştırması ve dizilimini bozması,
  • Ağzı açarken ya da kapatırken oluşan sorunların giderilmesi,
  • Çarpık dişlerin doğru şekilde konumlandırılmasıdır.

Uygulanacak tedavi seçeneği ve tedavi süresi hastanın yaşına, sağlık sorununun boyutuna, kemik yapısının uygunluğuna ve benzeri etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. 

Tüm teşhis ve tedavi sürecinde ortodontistlerin yanı sıra estetisyenler ile plastik cerrahlar da görev alabilir. Bu sayede yüz ve çene bütünlüğü daha profesyonel şekilde sağlanır. Erken yaşta görülen sağlık sorunları içinse çocuk ortodonti uzmanlarından yardım alınması gerekir.

Ortodonti Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Ortodonti bölümü, estetik kaygı yaratan ya da çene kemiği ve dişlerde sapmalara yol açan tüm sağlık sorunlarının tedavisini üstlenir. 

Ortodonti tedavisi gerektiren sağlık sorunları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Dişlerin Çarpık Olması: Halk arasında sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Kalıcı dişler çıkarken yeterli alana sahip değilse, diğer dişleri sıkıştırarak çapraşıklık sorununa yol açabilir. Aynı durum 20 yaş dişlerinin çıktığı dönemlerde de görülebilir.
  • Anteroposterior Kaymalar: Çene kemiklerinin geri ve ileri kayması anlamına gelir. Ağız kapatıldığında bir çene kemiği diğerinden daha geride ya da ilerideyse ortodontik tedavi gerektirir. Alt dişler daha geride ya da ileride olabileceği gibi, aynı durum üst dişler için de geçerli olabilir.
  • Estetik Bozukluklar: Dişlerin yanlış dizilimi konuşma, gülme, ısırma ve çiğneme gibi eylemler sırasında güçlük çıkarabilir. Ortodontik tedavi ise tüm bu sorunların düzelmesine, kelimelerin daha net telaffuz edilmesine ve güzel bir gülümsemeye sahip olunması için yardımcı olur. Bunun yanı sıra yüz, dudak ve çene şekillendirmesi gibi işlemler için de uygulama yapılabilir. Estetik kaygıların giderilmesi, kişilerin özgüvenlerini yeniden kazanmaları açısından oldukça önemli bir noktadır.
  • Çene Travmaları: Çeneye alınan darbeler çatlak, kırık ve çıkık gibi komplikasyonlara yol açmışsa tedavisi ortodonti bölümü tarafından üstlenilir.
  • Çene Kisti: Çenede görülen tüm kist oluşumları, ortodonti bölümü tarafından teşhis edilir. Kistin yapısına ve durumuna bağlı olarak onkoloji cerrahları ile birlikte çalışılması gerekebilir.

Ortodontik tedavi, damak ya da dudak yarığı ile dünyaya gelen çocuklar için de uygulanabilir. Yarık tedavisinden önce ortodontik tedavi uygulanması, estetik açıdan daha başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olacaktır. 

Ortodontik Tedavi Nedir? Nasıl Yapılır?

Ortodonti bölümü tarafından, doğru diş dizilimi ve çene kemiğinin doğru yerleşimi adına uygulanan tüm uygulamalara ortodontik tedavi adı verilir. Öncelikle hastaya fiziki muayene yapılır. 

Bu sırada hastanın şikayetleri, genel diş sağlığı ve çene kemiğinin yerleşimi gibi bulgular kontrol edilir. Ardından ısırma gösterimleri ve diğer röntgen filmleri ile genel değerlendirme yapılır. 

Şikayetlere yol açan sorun belirlendikten sonrasında en uygun tedavi seçeneği değerlendirilir. 

Ortodonti diş tedavisi ve çene kemiği tedavileri için şu yöntemleri kullanır:

  • Diş Teli Tedavisi: Ortodonti tel tedavisi, en sık kullanılan yöntemdir. Küçük yaşlarda başlanan tedaviler daha kısa sürede ve daha başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olur. En uygun dönem 7-8 yaş aralığı olsa da her yaş grubundan kişiye uygulanabilir. Özel aparatlar ile dişlerin doğru şekilde kaymasını sağlayan bu tedavi, diş aralıklarındaki boşlukların kapanması ya da çarpık dişlerin doğru konumlanması açısından olumlu sonuçlar verir. Bu sayede dişler, olması gerektiği eksen üzerinde ve sıralama ile yerleşmiş olur. Metal diş telleri, porselen diş telleri ya da şeffaf teller ile uygulanabilir.
  • Şeffaf PlaklarDiş telleri ile aynı işlevi görmesine rağmen çok daha konforlu bir kullanıma sahiptir. Bütün gün dişlerde kalması gereken bu plak, kişinin diş kalıbı alındıktan sonrasında özel olarak hazırlanır. Bu sayede ağza tamamen oturur ve şeffaf olduğu için günlük hayatta teller kadar belli olmaz. Diş fırçalama, ağrı duyumu ya da diğer durumlarda kolayca takılıp çıkarılabildiği için yetişkinler tarafından sıkça tercih edilir.
  • Ortodonti Destek Tedavileri: Diş köklerine doğru yapılan küçük cerrahi kesiler, diş tellerinin üzerine uygulanan lastikler ya da lazer uygulamaları ile sağlanır. Diş etleri, dişler ve çene kemiğinde beklenen iyileşmenin çok daha hızlı şekilde görülmesi için tercih edilir. Dişi çevreleyen dokular iyileştikçe beklenen doğru dizilim daha kısa sürede elde edilmiş olur. Aynı zamanda bu dokuların iyileşmesi, hastanın çok daha ağrısız ve konforlu bir iyileşme süreci geçirmesine de yardımcı olur.

Ortodonti tedavileri için kullanılacak olan yöntem ve aparatlar, uzman bir ortodontist tarafından belirlenmelidir. Ancak materyallerin kalitesi ve görünümü, hastanın tercihlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 

Bu durumlarda hekiminiz ile tüm beklentilerinizi konuşmanız, istediğiniz sonucu en net şekilde almanıza yardımcı olacaktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Ortodonti, alt ve üst çene üzerinde doğru sıralanmayan dişlerin uyum tedavisi ile ilgilenen bölümdür.

makaleyi incele

Diş taşı yetersiz ağız hijyeniyle birlikte dişler üzerindeki bakteriyel ve gıda artıklarından oluşan plağın çökelip tartar durumunu almasıdır. Kavitron ve küret ve kretuar olarak iki şekilde tedavi yapılır.

makaleyi incele

Gömülü diş, mandibula ya da maksilla kavsi üzerinde sürmesi gerektiği halde, kavsin içinde kalan ya da yarı gömük olarak bulunan diş veya diş gruplarına denir. Tedavide cerrahi ve ortodontik müdahale ile sağlanır.

makaleyi incele

Alt çenenin yetersiz büyümesi, alt çenenin normal boyutlarda olup üst çenenin fazla gelişmesi gibi nedenlere bağlı olarak alt çene geriliği ortaya çıkar. Tedavisinde ortodontik ve cerrahi işlemler birlikte uygulanır.

makaleyi incele

Alt çenenin üst çeneden daha önde olması prognati olarak adlandırılır. Dişler normal teması anlamına gelen oklüzyonu sağlamak, dış görünüşü düzeltmek, çene fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek tedavinin temel hedeflerindendir.

makaleyi incele