ARB
ARB, kan damarlarının çevresinde yer alan kasların kasılmasına bağlı olarak damarların daralmasını sağlayan bir kimyasaldır.
ARB Nedir?
ARB, kan damarlarının çevresinde yer alan kasların kasılmasına bağlı olarak damarların daralmasını sağlayan bir kimyasaldır. Bu madde kanda ortaya çıkmaktadır. Damarlarda görülen daralmalara bağlı olarak damar içindeki basınç artarsa yüksek tansiyon gibi sorunlar ortaya çıkabilir. ARB’ler kan damarlarının genişlemesine ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Böylece kalp daha kolay kan pompalayabilir.
ARB açılımı “Aside Dirençli Basiller”dir. Bu bileşen, kan damarlarında kan basıncının artmasında etkili olan Anjiyotensin II etkisini azaltır. Söz konusu hormon kan damarları üzerinde çok etkilidir. Bu hormon sayesinde vücutta tuz ve su tutulma oranı da uyarılmaktadır. ARB ile birlikte Anjiyotensin II etkisi azaldığında kalp ve böbreklerde ortaya çıkabilecek hasarlar engellenir.
ARB aranması tahlili olarak da adlandırılan ARB testi, mikrobiyolojik bir analiz işlemidir. Bu test şu durumlarda yapılmaktadır;
- Tüberküloz veya farklı bir mirobakteriyel enfeksiyon tanısı koyma
- Uzun süreli öksürük
- Ani kilo kaybı
- 15 günden daha uzun süren ateş şikayetleri
- Üşüme ve titreme şikayetleri
- Tüberküloz ve mikobakteriyel enfeksiyon tedavisinin etkinliğini izleme
- Kanlı balgam tükürme
- AIDS tanısı olan kişilerle cinsel ilişkiye girilmesi
- Tüberküloz tanısı olan kişilerle aynı ortamda vakit geçirilmesi
- Tüberküloz deri testi sonucunun pozitif çıkması
- Akciğer tutulumu tanısının bulunması durumlarında ARB testi yapılır.
ARB Nasıl Ölçülür?
Aside dirençli basiller ARB testi ile ölçülür. Bu testin temel görevi mikobakteriyel enfeksiyon tanımlama konusunda bir fikir sunmaktır. Bu test sayesinde tüberküloz tanısı koyulabileceği gibi tedavi etkinliği de izlenebilir.
ARB inhibitörleri incelemek adına genel olarak farklı günlerde olmak koşuluyla üç tane balgam örneği alınmaktadır. Balgam örneği vermede zorlanan hastalar için bronkoskopi ile sıvı alınması da söz konusu olabilir. Çocuklarda mide yıkantı suyu örneği de alınır. Hastanın belirtilerine göre idrar, beyin ve omurilik sıvısı, vücudun başka bölgelerinden sıvı ve biyopsi yardımıyla alınan doku örnekleri de gönderilebilir.
ARB tüberküloz, bakteriyel enfeksiyon gibi durumlar ölçmek adına yapılırken testin değerlendirmesi pozitif veya negatif olacak şekilde sonuçlanmaktadır.
ARB testi değerlendirmesi şu şekildedir;
- ARB pozitif olması durumunda kişide mikobakteriyel enfeksiyon olduğu düşünülmektedir. Pozitif ARB kültürü olması, semptomların sebebi olan belirli bir mikobakteriyi ortaya koymaktadır. Ayrıca uzmanlar, hastanın tedaviye direnç durumunu da ölçmektedir.
- ARB negatif olması durumunda; kişiden alınan örnekte mikobakteri bulunmadığını yani enfeksiyon olmadığı gösterir. Bu yüzden kesin tanı için hastadan birden fazla örnek toplanarak test uygulanmaktadır. Çünkü; vücudun başka bölgelerinde enfeksiyon ortaya çıkmış olabilir.
- ARB ilaç tedavisi sonrasında pozitif hale gelen ARB sürüntü testi sonucu, tedavinin etkili olmadığını ve farklı bir tedavi uygulanması gerektiğini belirtmektedir. Bu durumda enfeksiyon devam eder ve hasta hala mikobakteriyi başka kişilere bulaştırabilir.
ARB Negatif Ne Demek?
ARB testi sonucu negatif olması durumunda hastada tüberküloz ya da mikobakteriyel enfeksiyona yol açacak bakteri olmadığı anlaşılır. Yani kişide bir rahatsızlık olmadığı ortaya çıkar. Ancak vücudun farklı bölgelerinde ARB testi sonucunda bakteri belirlenebilecek ölçümler olabilir. Bu yüzden ARB testi negatif olması durumunda farklı örnekler alınarak hepsinin negatif olarak teyit edilmesi gerekir.
ARB Pozitif Ne Demek?
Alınan örnekte mikobakteriyel enfeksiyon ile karşılaşılması, ARB pozitif olarak tanımlanmaktadır. Tüberküloz başta olmak üzere diğer mikobakteriyel enfeksiyonlarla teması olan kişilerde ARB testi pozitif çıkabilir. Bu bilgiler ışığında bakterilere karşı vücut direncinin seviyesi de öğrenilebilir.
Pozitiflik nedenleri:
- AIDS hastalığı
- Zayıflayan bağışıklık sistemi
- Tüberküloz
ARB Pozitiflik Belirtileri
ARB pozitiflik olması durumunda tüberküloz ya da mikobakteriyel enfeksiyon olduğundan şüphe edilir. Bu yüzden test sonucunun pozitif olmasına yönelik iki farklı açıdan belirtiler şu şekildedir;
Tüberküloz ortaya çıkan hastalar çok uzun süre boyunca hiçbir belirti olmadan sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilir. Çoğu zaman vücut bakteriyle savaşır ve bu hastalığın ortaya çıkmasına engel olmaya çalışır. Kişide bağışıklık sistemi yeterli oranda direnç göstermediğinde tüberküloz mikropları aktif olur ve verem hastalığı görülmeye başlar.
Tüberküloz belirtileri şu şekildedir;
- Yüksek ateş şikayetleri
- Geceleri terleme sorunları
- Şiddetli bir göğüs ağrısı yaşama
- 15 günden uzun süren öksürük
- İştah kaybı
- Hızlı kilo kaybı gelişmesi
- Halsizlik hissi
- Yorgunluk hissi
- Hastalığın ilerleyen dönemlerde kanlı balgam görülmesi
Mikobakteriyel enfeksiyon sağlıklı kişilerde en çok görülen üçüncü enfeksiyon çeşididir. Bu enfeksiyon genel olarak mukoza ve deri gibi bölgelerde ortaya çıkmaktadır. Mikobakteriyel enfeksiyon belirtileri vücudun etkilenen bölümüne göre değişmektedir. Genellikle belirtiler şu şekilde ortaya çıkmaktadır;
- Kronik öksürük sorunları
- Bazen kanlı balgamlar görülmesi
- Üşüme ve titreme şikayetleri
- Ani kilo kaybı ve zayıflama görülmesi
- Deride inatçı yara ve çıbanlar görülmesi
- Ülser şikayetlerinin artması mikobakteriyel enfeksiyon belirtileri olabilir.
ARB Pozitif Tedavisi Nasıl Olur?
Tüberküloz tedavisi genellikle özel olarak üretilen ilaçlarla yapılır. Söz konusu ilaçlar başlangıç aşamasında büyük oranda iyileştirici özelliktedir. Etkili tedavi için dört farklı ilaç kullanılır. İlaç tedavisi en az 6 ay sürmektedir. Hastalığın şiddeti, görülme sıklığı, hastanın yaşı ve diğer hastalık öyküleri tedavi süresini değiştirir.
Bağışıklık sistemini zayıflatan sorunlar da tespit edilerek tedavi edilmeli ve bu hastalığın tedavisi gerçekleştirilmelidir. Erken teşhis ve etkili tedavi verem hastalığının ortadan kaldırılmasını sağlar. Bu süreçte düzenli doktor kontrolleri ve belirti takibi çok önemlidir.
Mikobakteriyel enfeksiyon tedavisi sürecinde uzmanların temel odak noktası enfeksiyonu ortadan kaldırmakla birlikte doku ve organların en az zarar görmesidir. Öncelikle enfeksiyonun kaynağı bulunur ve enfeksiyonun yayılmasını engellemek adına bir tedavi planlanır.
Mikobakteriyel enfeksiyon tedavisinde uzun süreli antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu tedavi sırasında birden fazla antibiyotik kullanılmaktadır. Tedavi süresi ARB yayma prepatları ve tedavi etkinliği düzenli olarak izlenmesine göre değişmektedir.
Bazı enfeksiyonlarda enfeksiyonun yayılması ilaç tedavisiyle önlenemiyorsa deri ülseri cerrahi işlemle kazınabilir. Bu işlemde hasarlı enfekte deri vücuttan çıkarılır. İlaç tedavisiyle bu enfeksiyon genellikle birkaç hafta sonra geçmektedir. Ancak hastalar doktorun önerisine bağlı olarak ilaç tedavisine devam etmelidir. Uzmanlar tüm mikobakterilerin kökünün kazındığından emin olmak isteyecektir.
ARB Pozitif Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tüberküloz kişilere hava yolu ile bulaşma riski olan bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle ilk dönemlerde belirti vermemektedir. İlk dönemlerde belirti vermediği için geç fark edilmesi durumunda hemen tedaviye başlanması gerekir. Tüberküloz tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilecek, ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
Mikobakteriyel enfeksiyon tedavi edilmezse hastanın vücuduna enfeksiyon yayılır. Bu durumda hastanın yayılan bölgelerinde deri, doku ve organlar hasar görebilir. Organ hasarı oluşması durumunda birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir.
Tedavi sonrası tekrar ARB testi yapılır. Çünkü mikobakteriler bir süre sonra vücutta tekrar ortaya çıkabilir. Bu durumda yeni bir tedavi planlanması gerekir.
ARB ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
ARB testi kaç günde çıkar?
ARB testi kişiden balgam veya idrar örneği alındıktan sonra incelemesi yapılarak sonuca bağlanır. Şüphe duyulan vücut salgısı ve sıvısında da inceleme yapılabilir. Bu inceleme sırasında birden fazla örnek alınarak inceleme yapılabilir. Laboratuvar yoğunluğu, inceleme yapılacak örnek sayısı gibi unsurlar test sonuçları süresini etkiler. Bu test sonuçları 5-15 gün arasında çıkacaktır.