Genel Cerrahi Makaleleri
Kolon kanseri, sindirim sisteminin son kısmı olan kolonda kanser oluşmasıdır. Tedavisi ise hastanın durumuna göre cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi olabilmektedir.
Halsizlik, baş ağrısı ve kusma isteği ile beraber görülebilen Mide bulantısı, birçok hastalığın belirtisi olabilir. Mide bulantısı tedavisinde öncelikle altta yatan hastalık tedavi edilmelidir.
Kasık fıtığı, hem erkeklerde hem de kadınlarda kasık bölgesinde oluşan fıtık olup, tek tedavi yöntemi cerrahidir.
Obezite, aşırı yağlanma sonucunda vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olması durumu olup, tedavisinde en önemli pay, yaşam tarzı değişikliğidir.
Lenfoma kanseri, lenfositlerin kontrolsüz artışıyla lenf sisteminde oluşan kanserdir. Erken teşhis edilip tedaviye başlanıldığında çoğu zaman tamamen iyileşme sağlanabilir.
Dahiliye ve genel cerrahi bölümleri ortak noktada buluşsalar da aslında farklı tıp branşlarıdır. Dahiliye bölümünü ve genel cerrahi bölümünü birbirinden ayıran en büyük fark, dahiliyenin ameliyat yapmıyor oluşudur. Dahiliye bölümü medikal tedavi yaparken, genel cerrahi bölümü ameliyatla tedavi yapar.
Bir hasta ilk olarak dahiliye bölümüne gitmelidir. Orada hastanın tetkikleri yapılır ve bir teşhis konulur. Eğer kişinin hastalığı sadece medikal tedavi ile düzelebilecek bir hastalıksa dahiliye bölümü gerekli tedaviyi uygular. Ancak eğer kişide tümör vb. hastalıklar saptanırsa hasta genel cerrahi bölümüne yönlendirilir ve cerrahi tedaviler uygulanır.
Varisler, toplardamarlarda bulunan kapakçıkların bozulması ile beraber aşağı doğru kan kaçağı olması sonucunda oluşur. Bazen damarların içindeki pıhtılar ameliyat sırasında koparak kalp, beyin ya da akciğer gibi hayati organlara giderek tıkanmaya sebep olabilmektedir. Varis tedavisinin doğru yapılabilmesi için damarlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmak önemlidir. Bu yüzden varis tedavisi, kalp ve damar cerrahisi bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir.