Hemoroid
Hemoroid, anal bölgede bulunan damarların genişlemesi sonucu ortaya çıkan durumdur ve tedavisinde; hemoroid kremi, hemoroid ameliyatı, bitkisel yöntemler ve hemoroid ilacı gibi tedaviler uygulanabilir.
Hemoroid (Basur) Nedir?
Hemoroid ya da diğer adıyla basur, kalın bağırsakların ucundaki anal kanal denilen bölgede bulunan damarların genişlemesine verilen isimdir. Bu damarlar genişledikten sonra yerçekimi, hamilelik, aşırı kilolu olma veya kabızlık gibi durumlarda aşırı ıkınmaya bağlı karın içi basıncın artmasıyla anüsten dışarı çıkabilirler.
Orta yaşta, hemoroidler genellikle sürekli devam eden bir şikayet haline gelir. 50 yaşına gelindiğinde, nüfusun yaklaşık yarısında rektal ağrı, kaşıntı, kanama ve prolapsus denilen hemoroidlerin anal kanaldan dışarı çıkması durumlarından bir veya birkaçı yaşanır. 45 ve 65 yaşları arasındaki yetişkinler en büyük risk altındayken, hemoroidler çok daha genç olan hastaları da etkileyebilir. Hemoroid nadiren tehlikeli olsa da, tekrarlayan ve ağrılı olabileceğinden kişiyi oldukça rahatsız eder. Günümüzde, hemoroid tedavisi açısından yapılabilecek birçok alternatif vardır.
Ana olarak internal (iç) ve eksternal (dış) iki tür hemoroid bulunur. İç hemoroid anal kanalın üst 2/3'lük kısmından kaynaklanır. Dış hemoroid ise 1/3'lük alt kısımdan kaynaklanır.
Hemoroid Belirtileri
Çoğu kişi için hemoroid belirtileri hafif olur ve basit tedavilere yanıt verir. Bununla birlikte, vakaların az bir kısmında, hemoroid belirtileri ileri tedavi gerektirecek kadar şiddetli olur. Çok nadir olarak da hemoroid, ciddi kan kaybına veya kan pıhtısı oluşumuna neden olarak hayatı tehdit edici olabilir. Hemoroidler, çeşidine göre farklı bulgular verebilir.
Dış Hemoroid Belirtileri
Genel olarak anüsün dışındaki hemoroidler dış hemoroid olarak adlandırılır. Bu durumda, anal bölgenin dış kısmında sert bir yumru hissedilebilir ve genellikle de rahatsız edicidir. Ayrıca dışarıya yakın olduğu için bağırsak hareketleri ve tuvalet kağıdı ile silindiğinde tahriş olur. Dış hemoroidler, anüs çevresindeki deride bulunan birçok sinir ucu ile temasta olduğu için de oldukça ağrılı olabilmektedir.
Hemoroid iltihaplanır ve kan pıhtısıyla tıkanıp (tromboze) büyümeye başlarsa, sadece bağırsak hareketi sırasında değil, yürürken veya otururken bile ağrıyabilir ve genelde mavimsi-mor bir renk alır.
Dış hemoroid belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Anal ağrı
- Dışkı yaparken ıkınma sırasında kanama
- Anüs çevresinde yanma hissi
- Kaşıntı
- Anüs çevresinde şişme
- Anüsü silme sırasında hassasiyet
İç Hemoroid Belirtileri
Anal kanalın 2/3'lük üst kısmındaki yani içindeki hemoroidlere iç hemoroid adı verilir. Bazen iç hemoroidler hiç bulgu vermez ve sadece kanamaya neden olduklarında fark edilebilir veya teşhis edilebilir.
Dış hemoroidlerin aksine, iç hemoroidler anüsün içindeki duyusal sinir uçlarının azlığı nedeniyle çok ağrılı değildir. Kanama olursa kan rengi parlak kırmızıdır.
Bununla birlikte, bazı durumlarda, iç hemoroid sarkabilir ve anüsten dışarı uzayabilir. Bu durum ağır bir şeyi kaldırırken veya ıkınma sırasında olabilir. Prolapslu hemoroid ağrılı hale gelebilir ancak genellikle kendi başına anüsün içine geri girer.
İç hemoroid belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Ikınma sırasında kanama
- Kaşıntı (kaşıntı ani)
- Hemoroidin dışarı sarkması durumunda ağrı
Nadir Görülen Belirtiler
Hemoroidler tipik olarak hafif ve yaygın bir problem olarak kabul edilir, ancak nadir durumlarda daha şiddetli belirtiler görülebilir. Bazı durumlarda, hemoroid yüzünden tuvalete gittikten sonra bağırsağın tamamen boşaltılmadığı hissi oluşabilir.
Dış hemoroidlerde damarlarda kan pıhtıları oluşur ve akut tromboze hemoroid adını alırlar. Bu tip hemoroid iltihaplanmaya neden olabilir ve anüsün dış tarafında büyük, sert ve ağrılı bir yumru gibi hissedebilir.
Bir iç hemoroid sarkarsa ve kendiliğinde içeriye girmezse veya dışarıdan müdahale ile de geri itilemezse, kronik olarak sarkık kalabilir. Bu durumda cerrahi müdahaleler gerekir. Nadiren, o bölgede nekroz yani hücre ölümü ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar oluşabilir.
Hemoroid Nedenleri
Hemoroidler, bağırsak hareketi sırasında gerilmeden veya alt karın üzerine aşırı basınç uygulayan hamilelik veya obezite gibi durumlardan kaynaklanabilir. Bu durum, anüsün içindeki ve çevresindeki damarların anormal bir şekilde gerilmesine ve şişmesine neden olarak ağrıya, yanmaya ve kaşıntıya neden olabilir.
Hemoroid oldukça sinir bozucu bir hastalık olsa da, doktorlar hala tam olarak neden bazı kişilerde hemoroidin olduğunu bazılarında ise olmadığını açıklayamamıştır. Bilinen şey, kişide hemoroid riskini artırabilecek belirli faktörlerin olmasıdır. Bunlardan kabız olmak gibi bazıları değiştirilebilir faktörlerken, genetik ve yaş gibi durumlar da değiştirilemez faktörlerdir.
Sık nedenler
Hemoroidler en yaygın olarak aşağıdaki durumlarla ilişkilidir:
- Kronik kabızlık veya ishal
- Bağırsak hareketleri sırasında basınç artışı
- Tuvalette uzun süre oturmak
Bu koşullardan herhangi biri, hemoroid yastıkçığı olarak adlandırılan kan damarlarını etkileyebilir. Her türlü zorlanma, hemoroidal damarlardaki kan basıncında ani bir artışa neden olur. Bu da damarın kaslardan ve etrafındaki bağlardan ayrılarak yerinden kaymasına neden olur.
Kronik ishal veya kabızlık, anal ve rektal (anorektal) dokuların sürekli iltihaplanmasını tetikleyerek işleri daha da kötüleştirebilir. Ayrıca uzun süre hapşırma ve öksürme durumlarına sebep olan hastalıklar da karın içi basıncı arttıracağından hemoroid oluşumuna zemin hazırlar.
Yaşam Tarzından Dolayı Nedenler
Bağırsak hareketi sorunları hemoroidlerin en yaygın nedenleri olmakla birlikte, bir kişinin hem doğrudan hem de dolaylı olarak riskini artırabilecek bazı yaşam tarzı faktörleri vardır.
- Kötü hidrasyon: Susuz kalmak veya günde sekiz bardaktan az su içmek kabızlığa ve dolayısıyla hemoroid gelişimine katkıda bulunabilir.
- Düşük lifli diyet: Diyette lif alımı, sindirim sağlığı için gereklidir. Birçok insan yeterli miktarda lif tüketmemektedir. Düşük lifli diyet kabaca günde 25 ila 30 gramdan az lif almaktır. Lif miktarının düşüklüğü, kabızlık riskini arttırdığından hemoroid riskini de arttırır.
Oluşturulan rehberlere göre bazı gıdaları aşırı tüketmek, kabızlık riskinizi önemli ölçüde artırmaktadır.
Bu gıdalar şu şekildedir:
- Cips
- Fast food
- Dondurma
- Dondurulmuş yemekler ve atıştırmalık yiyecekler de dahil olmak üzere hazır gıdalar
- İşlenmiş gıdalar
- Kırmızı et
Düzenli Egzersiz Yapmamak
Fiziksel hareketsizlik ve düzenli egzersizin olmaması, sindirim sistemi motilitesini etkileyerek ve genel bir kas tonusu kaybına (anorektal kaslar dahil) neden olarak kabızlık ve hemoroid oluşumunu arttırır.
Tıbbi Nedenler
Hemoroidler, bazıları ciddi ve diğerleri o kadar ciddi olmayan birçok tıbbi durumda ortak olarak görülebilir:
- Sıklıkla karaciğer hastalığında görülen karın boşluğunda sıvı birikmesi durumu (Asit oluşumu)
- Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları
- Obezite
- Rektal prolapsus: Rektum bölgesinin anal kanaldan dışarı sarkması durumudur.
Hemoroidler bazen sürekli kanamaya devam eder. Kanama devam ederse ve karın ağrısı, bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, açıklanamayan kilo kaybı ile birlikte olursa bir hekime görünmek gerekir. Çünkü bu durumlar kolon veya rektal kanserin bir işareti olabilir.
Hamilelik
Aslında hemoroid hamilelerde sık görülen bir durumdur. Bunun nedeni hormonal değişiklikler olabileceği gibi, anatomik olarak rahmin büyümesiyle bazı damarlara bası olması da başka bir nedendir. Bu bası sonucunda kanın kalbe geri dönüşünde az da olsa bir eksiklik meydana gelince kan daha aşağıdaki damarlarda bir miktar birikmeye başlar. İşte bu damarlardan biri de hemoroidler olduğu için bu damarlarda genişleme görülür.
Hemoroid Teşhisi
Hemoroidler, anal bölgede bulunduğu için bazı hastalar muayene olmaktan çekinir. Bu da hemoroid teşhisini geciktirir. Bu yüzden, uygun bir teşhis ve tedavi almak için bir doktora görünmek önemlidir. Hemoroid, diğer daha ciddi durumlara benzer belirtilere sahip olabilir veya başka daha ciddi hastalıkların dışlanması gerekir. Çoğu durumda, hemoroidler bir öykü ve fizik muayene ile kolayca teşhis edilebilir.
Birçok durumda, hemoroid teşhisi, anüse dışarıdan bakmak veya rektal muayene ile rahatça teşhis edilir. Bununla birlikte, iç hemoroidleri teşhis etmek için anal kanalın içini görmeyi gerektiren durumlar olabilir.
Rektal Muayane
Rektal muayene, hemoroidleri teşhis etmenin tipik bir yoludur, ancak birçok insan utandığından bu testten kaçınmaktadır. Bununla birlikte, hekimler bu testleri rutin olarak yaparlar ve hastaların mümkün olduğunca rahat hissetmelerini sağlamak için çalışırlar.
Bu muayene için, hastalardan giysilerini belden aşağı çekmeleri istenir ve muayene masasında uygun pozisyon verilir. Eldivenli ellerle doktor anüs ve anüs çevresindeki deri olan perianal bölgeyi inceler. Rektal muayene hızlı bir şekilde yapılır ve önemli bir acıya neden olmaz.
Bazı durumlarda anüsün içine parmak sokmak da gerekebilir. Bu anal kanal içindeki yapıları hissetmek ve iç hemoroid olup olmadığını belirlemek için yapılır. Bununla birlikte, iç hemoroidleri bir parmakla hissetmek her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle bir rektal muayene ile tanı her zaman kesin değildir. Ayrıca eldivene bulaşmış olan kan ve mukus gibi maddeler de tanıya yardımcı olacaktır.
Anoskopi veya Kolonoskopi
Bazı durumlarda, doktor rektumun içine bakmak için anoskop adı verilen bir cihazı kullanır. Anoskop, rektuma sokulabilen, üzerinde ışık bulunan kısa, dar bir tüptür. Bu cihazı kullanarak, hekim içerideki yapılara daha iyi bir şekilde bakabilir ve hemoroid olup olmadığını veya belirtilere yönelik başka bir hastalığın olup olmadığını görebilir.
Hemoroid İçin Ayırıcı Tanılar
Bazı hastalıklar hemoroid gibi belirtilere sahip olabilir. Bu hastalıklardan en önemlisi ve ayrılması gereken kolorektal kanserler ve poliplerdir. Polipler, özellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde rektal ağrı ve kanamaya neden olabilir.
- Anal fissür: Anal fissür, anal kanal duvarındaki yırtılmalardır. Özellikle bağırsak hareketi ve kanama sırasında ağrıya neden olurlar. Çoğu anal fissür evde tedavi ile kendi kendine iyileşir. Ancak büyük yırtıklar da dayanılmaz derecede ağrılıdır. Hemoroid ağrıları ise fissüre göre daha hafiftir.
- Anal fistül: Anal fistül, bağırsak ve anal bölge etrafındaki cilt arasında anormal bağlantılardır. Ağrılı olabilir ve bu bölgedeki cildin altında iltihap toplanmasıyla apse oluşur. Rektal muayene sırasında hekim herhangi bir anal fistül olup olmadığını görebilir.
- Polipler: Polipler kolonda 50 yaşın üzerindeki insanlarda daha yaygın olarak görülen tümoral oluşumlardır. Ancak daha genç kişilerde de ortaya çıkabilir. Polipler genellikle çok fazla belirti göstermez ve sadece kolonoskopi sırasında keşfedilir, ancak zaman zaman kanamaya neden olabileceği de unutulmamalıdır. Hekim rektal kanamaya kolorektal bir polip değil de hemoroidin neden olduğunu doğrulamak için kolonoskopi veya sigmoidoskopi gibi başka tanı yöntemleri kullanır.
- İnflamatuar bağırsak hastalığı: İnflamatuar bağırsak hastalıkları ana olarak, crohn hastalığı ve ülseratif kolittir. Bu hastalıklar da sindirim sisteminde kanamaya neden olabilir ve ayrıca hemoroid ile ilişkili olabilir. Kanama ile birlikte ishal veya karın ağrısı gibi başka belirtiler varsa, hekim inflamatuar bağırsak hastalığı yönünden hastayı değerlendirir.
Hemoroid Tedavisi
Hemoroid tedavisinin üç ana amacı vardır. Bunlar acil belirtileri hafifletmek, hemoroidin daha da ilerlemesini önlemek ve altta yatan neden varsa bunu düzeltmektir. Tedavi genellikle yüksek lifli diyetler, dışkı yumuşatıcıları ve bazı topikal ilaçlar ile gerçekleştirilir. Bununla birlikte, ciddi vakalarda, hemoroidi çıkarmak için cerrahi ve cerrahi olmayan prosedürler kullanılabilir.
Evde Uygulanabilecek Tedaviler
Evde uygulanabilecek bazı yöntemler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hemoroid belirtileri hafifletilebilir veya bağırsaklar düzene girerek iyileşmeye katkıda bulunulabilir. Bazı uygulamalar akut hemoroid belirtilerinde ciddi bir rahatlama sağlayabilir:
Bu uygulamalar şu şekildedir:
- Anal bölgeye buz uygulanması, iltihabı ve ağrıyı hafifletebilir. Ancak buz asla doğrudan cilde yerleştirilmemeli veya 10 dakikadan uzun süre bırakılmamalıdır.
- Günde 10 ila 20 dakika boyunca ılık su dolu bir küvete oturmak, kaşıntı ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
- Aloe vera jeli ve hindistan cevizi yağı, küçük sayılabilecek hemoroidleri hafifletmeye yardımcı olabilecek doğal yöntemlerdir. Ancak bu ürünleri içeren kremlerden veya losyonlardan kaçınmaya çalışmak gerekir. Bunun yerine saf rafine yağı tercih etmek daha doğru olacaktır.
- Daha fazla tahriş ve enfeksiyonu önlemek için iyi bir anal hijyen de gereklidir.
- Dışkılamadan sonra anüsün ılık bir suyla silinmesi ve bunda nazik olunması hemoroidin yatışmasına katkıda bulunur.
Hemoroid Diyeti
Lif açısından zengin bir yeme alışkanlığı kabızlığı hafifletmeye ve hemoroidlerin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Lifler, dışkıyı hafifçe yumuşatarak, hemoroidlerin daha az ağrılı ve kanamalı olmasını sağlar, iyileşmeye katkıda bulunur.
Günde 25 ila 35 gram lif tüketmek hedeflenmelidir.
Bol miktarda lif içeren besinler şu şekildedir:
- Fasulye gibi baklagiller
- Kurutulmuş meyveler
- Taze sebzeler
- Taze meyveler (Muz çok tüketilmemelidir.)
- Erik suyu
- Arpa, kepek ve tam tahıllı ekmek gibi tam tahıllar
Medikal İlaç Tedavileri
Ağrıyı azaltma açısından, naproksen veya ibuprofen gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), hafif ila orta derecede hemoroidlerin ağrısını, şişmesini ve kızarıklığını azaltmada oldukça etkilidir.
Hemoroid kremleri
NSAID kremler hemoroid ağrısı ve iltihaplanmaya karşı iyi, birinci basamak bir savunma olsa da, hemoroid tedavisinde kullanılan birçok topikal ve fitil preparatı için aynı şey söylenemez. Dünya Gastroenteroloji Dergisi'nde yayınlanan bir makalede, bu ürünlerin etkinliğinin büyük ölçüde kanıtlanmamış olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak hala günümüzde bazı durumlarda hastalar açısından oldukça işe yarar sonuçları vardır.
Dışkı yumuşatıcılar
Adından da anlaşılacağı gibi, dışkı yumuşatıcıları, sert dışkıları yumuşatan ve kabızlığı hafifletmeye yardımcı olan ilaçlardır. Dışkı yumuşatıcıları aktif bileşeni genel olarak dokumat sodyum içerir.
Lif bakımından zengin bir diyette olduğu gibi, dışkı yumuşatıcılarının etkilerin hissedilmesi en az birkaç gün sürer.
Minimal İnvaziv Yöntemler
Hemoroid şiddetli değilse ve aşırı başka belirtiler yoksa, ameliyat hemen önerilmemektedir. Bunun yerine, hekim yapılabilecek minimal invaziv prosedürlerden birini tercih edebilir:
- Lastik bant ligasyonu: Hemoroid etrafına bir lastik bant yerleştirilir ve kan akışı belli bir oranda kesilir. Böylece hemoroid günler içinde küçülebilir.
- Skleroterapi: Hemoroide sklerozan (sertleştirici) bir ajan enjekte edilir, bu da damar duvarının çökmesine ve buruşmasına neden olarak kan akışını azaltır. Böylece hemoroid zamanla geriler.
- Kızılötesi lazer: İç hemoroide kan akışını kesmek için veya anal kanal içindeki dokuyu yok etmek için yoğun bir kızılötesi ışık demeti kullanılabilir.
Hemoroid İlaçları
Hemoroid bazı durumlarda ilaç ile tedavi edilmesi gerekebilir.
Bu ilaçlar şu şekildedir:
- Bioflavonoidler
- Diosmin
- Hesperidin
- Ruscotenin
- Trimebutin
- Hidrokortizon asetat
- Laktuloz
Tedavi için belirtilen ilaç türevleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi olmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.
Hemoroid Ameliyatı
Hemoroid ameliyatları, çok ağrılı, kanamalı ve artık strangüle yani kan damarları boğulmuş hemoroidler için yapılır. Ayrıca evre 3 ve evre 4 iç hemoroidler yani artık anal kanalın dışına çıkmış ve elle içeri sokulabilen veya hiç sokulamayan aşamalardaki hemoroidler için kullanılır. Strangüle olmuş hemoroidler kangrene ilerleyip o dokuyu nekroza kadar yani doku ölümüne kadar götürür.
- Eksizyonel hemoroidektomi: Hemoroid pleksusunun tamamen çıkarılmasıdır. Bu işlemde önemli olan etraftaki anal sfinkterlerin yani dışkı tutmaya yarayan kasların zarar görmemesidir. Çünkü bu ameliyatın bir komplikasyonudur ve gerçekleştiğinde dışkı tutamama (inkontinans) duruma görülür. Ameliyat sonrası 2-4 hafta civarında ağrı hissedilebilir. Bu ameliyat genelde genel anestezi altında yapılır.
- Hemoroid arter ligasyonu: Bu yöntemde doppler ile hemoroiddeki kan akışını sağlayan damar bulunur ve bağlanır. Daha sonra da dışarı sarkan hemoroid olması gereken yere dikilir. Bu en az invaziv cerrahi yöntemlerden biridir.
Ana olarak bu ameliyat yöntemleri kullanılmakla birlikte başka daha az sıklıkta yapılan ameliyat türleri de bulunmaktadır.
Hamilelikte Hemoroid
Hemoroidler hamilelik sırasında, özellikle üçüncü trimesterde, genişlemiş uterusun damarlara baskı uygulaması nedeniyle daha yaygındır.
Hamilelik sırasında vücut her türlü fiziksel değişiklikten geçerken, hemoroidler istenmeyen bir şekilde oluşabilir. Ancak genellikle sağlığa ve bebeğe bir zarar vermez ve kısa süreli bir problemdir. Doğum eylemi sırasında ıkınma var olan hemoroidleri kötüleştirse de, doğum yaptıktan sonra genellikle kendi başlarına giderler.
Bazı kadınlar hamile kaldıklarında ilk kez hemoroid geçirirler. Ancak daha önce hemoroid geçiren bir kişide hamilelikte tekrarlaması olasıdır.
Hamilelikte Hemoroid Nedenleri
Bebek büyüdükçe uterus da büyür ve pelvis bölgesine baskı yapmaya başlar. Bu büyüme anüs ve rektum yakınındaki damarlar üzerinde çok fazla baskı oluşturur ve sonuç olarak bu damarlar şişer ve ağrılı hale gelir. Böylece hemoroid oluşur.
Hamilelik sırasında progesteron hormonundaki artış, hemoroidlerin gelişmesine de katkıda bulunabilir. Çünkü progesteron damar duvarlarını gevşetir ve şişmeye daha yatkın hale getirir.
Kabızlık hemoroidleri kötüleştirir ve hamilelik sırasında kabızlık sıklığı artar. Hamilelik sırasında alınan demir takviyeleri de kabızlığa katkıda bulunabilir.
Hamilelik hormonları ayrıca yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca hareketini yavaşlatabilir ve kabızlığı daha olası hale getirebilir.
Hamilelikte Hemoroid Tedavisi
Hemoroidler genellikle hamilelikten sonra kendiliğinden iyileşir. Ancak bu arada herhangi bir kaşıntı ve ağrıyı hafifletmek için yapabilecek birkaç uygulama vardır.
Bu uygulamalar şu şekildedir:
- Anal bölge günde birkaç kez ılık suda bekletilebilir. Bir oturma banyosu bu konuda yardımcı olabilir.
- Bölgeye günde birkaç kez buz veya soğuk kompres uygulanabilir. Soğuk şişliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Ancak buz konulacaksa bir havlu ile birlikte konulmalıdır.
- Anüsü temiz ve kuru tutulmalıdır. Dışkılamadan sonra bölgeyi nazikçe temizlemek için nemli havlular veya bebek mendilleri kullanılabilir.
- Banyo yaptıktan veya tuvalete gittikten sonra anal bölgeyi kurutmak gerekir. Çünkü aşırı nem tahrişe neden olabilir.
Herhangi bir ürünü kullanmadan önce, hekime danışmak gerekir.
Çocuklarda Hemoroid
Çocuklarda da hemoroid tıpkı yetişkinlerdeki gibi gözükebilmektedir. Özellikle tüketilen fast food ürünler kabızlığı arttırdığı için böyle beslenen çocuklarda daha sık olarak görülmektedir.
Çocuklarda hemoroid belirtileri daha çok kaşıntı lehinedir. Ayrıca dışkı yaparken ağrı da hissedebilirler. Eğer kabızlık çok uzun sürerse kanama durumu da görülebilir.
Tedavisi de yine ağrıyı azaltacak topikal kremler ve ılık su oturma banyosu yapılabilir. Ayrıca kabızlığın önlenmesi ve tedavisi de oldukça önemlidir.
Bebeklerde Hemoroid
Bebeklerde görülen hemoroid, anne sütüyle beslendiği için kabızlık dışı nedenlerle daha sık görülür. Özellikle kullanılan uygun olmayan ıslak mendiller, bezler anal bölgeyi tahriş ederek hemoroid gelişimini arttırabilir.
Bebekte huzursuzluk, popoda tahriş, kızarıklık, anal bölgeye dokunulduğunda ağlama gibi belirtiler hemoroid yönünden beklene belirtilerden bazılarıdır. Ancak her bebekte belirtiler farklılık gösterebilir.
Bebeklerde bezde veya anal bölgede görülen kan, hemoroidden daha çok anal fissür denilen durumdan kaynaklanır. Ancak bu durumda ne olursa olsun bir hekime başvurmak ve sebebini öğrenmek gerekir. Uygun tedaviyi hekim uygulayacaktır.
Hemoroid için Hangi Doktora Gidilir?
Hemoroid için veya hemoroide dair bir şüphe duyulması halinde Genel Cerrahi bölümüne başvurulması gerekir. Eğer anal bölgede hissedilen ağrı, kaşıntı, kanama, yumru hissi gibi bir durum varsa ve genel cerrahi bölümü hemoroid olmasa bile hastayı doğru yere yönlendirir.
Hemoroid ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Dış basur memesi kendiliğinden geçer mi?
Dış basur denilen anal bölgenin aşağısındaki hemoroidler kendiliğinden geçebilmektedir. Özellikle çok fazla ağrı, kaşıntı, kanama yapmayan basurlar sıkça kendiliğinden iyileşirler. Ancak bu durumda kabız olmamak oldukça önemlidir. Çünkü kabızlık hemoroidi daha da kötüleştirir. Ayrıca çok acı yemekte ağrıyı arttırabilir. İlerleyen dönemlerde de her basur strangüle olarak ameliyata kadar ilerleyebilir. O yüzden eğer basur gittikçe büyüyorsa, ağrısı artıyorsa bir doktora başvurmak gerekir.
Basura ne sürülür?
Basura ağrıya azaltmak için ağrı kesici kremler sürülebilir. Ayrıca aleo vera jeli, hindistan cevizi yağı gibi doğal maddeler de sürülebilir. Ancak bu maddelere herhangi bir alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerekir. Bazı çalışmalarda karbonatlı suyun da faydalı olabileceği söylense de bu konuda kanıtlanmış bir bilgi yoktur. Yine siyah çay ve yeşil çayda hemoroidi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Ilık suylai nazikçe anal bölgeyi yıkamak da iyi gelir. Ancak bu yöntemlerin hepsi geçici çözümlerdir. En doğru tedaviyi hekim uygulayacaktır.
Basur nasıl oluşur?
Basur anal bölgede bulunan hemoroidal pleksus denilen ve herkeste var olan damarların bazı sebeplerle genişlemesinden dolayı oluşur. Bu genişleme genellikle karın içi basıncı artması nedeniyle olur. Örneğin kabızlık durumunda tuvalette sürekli ıkınmak, obezite, sürekli öksürmek karın içi basıncı arttırır. Ayrıca hamilelik gibi durumlarda rahim daha yukarıdaki damarlara bası yapar. Bu da anal bölgedeki damarlarda kan birikmesine sebep olarak hemoroidi oluşturabilir.
Basur bulaşıcı mı?
Basur bulaşıcı bir hastalık değildir. Çünkü basurun nedeni hemoroidal damarların genişlemesidir. Bu durum tamamen kişinin kendi özelliklerine bağlı görülen bir durumdur. Eğer kişide kabızlık varsa veya karın içi basıncı arttıran başka bir durum varsa basur görülür. Bu nedenden de anlaşılacağı gibi basur asla bulaşabilen ve bu yüzden görülen bir şey değildir.
Basur ağrısı nereye vurur?
Basur ağrısı genelde anal bölgede bir yumru şeklinde hissedilir. Ayrıca bazı durumlarda kendini karın ağrısı şeklinde de gösterebilir. Hemoroid bağırsakların ucunda olduğu için bazı hastalar bunu gaz ağrısı gibi de tanımlar. Bazı kişiler çok hafif ağrılar hissederken bazı hastalar da çok şiddetli ağrı hisseder. Bunun nedeni kişinin ağrı eşiği ve hastalığın evresidir. Strangüle olmuş yani artık boğulmuş bir hemoroid çok şiddetli ağrıya sebep olabilir. Bu ağrı genellikle gittikçe artar ve sonunda en tepe noktaya ulaşır. O şiddette de devam eder.
Hemoroid kanser yapar mı?
Hemoroidin kanser yaptığı henüz kanıtlanmış bir çalışmada gösterilmemiştir. Ancak önemli olan hemoroidin kanser yapması değil, kalın bağırsak ve rektum kanserlerinin hemoroidl ile karıştırılmamasıdır. Çünkü bazen polipler veya kanserli dokular tıpkı hemoroid gibi bulgu verebilir. Onlarda da kanama, ağrı görülebilir. Bunun tek ayırım yolu kolonoskopi ile bağırsaklara bir hekim tarafından bakılmasıdır. Eğer şüpheli bir lezyon varsa o bölgeden alınan biyopsi ile uygun tanı konur ve tedavisi yapılır.
Hemoroidde ne yenmez?
Hemoroid döneminde kesinlikle kabızlığa sebep olacak yiyecekler yenmemelidir. Çünkü kabızlık yaşayan bir kişide travma her dışkılamada artacak ve hemoroid şiddetlenecektir. Fast food yiyecekler kabızlığa sebep olan ana yiyeceklerdir. Bunun haricinde aşırı çikolata, beyaz ekmek, çok çay ve kahve tüketmek de kabızlığa neden olabilir. Ayrıca acı da hemoroidi şiddetlendirebilir. Özellikle ağrı ve kaşıntıyı arttırabilir. Hemoroidin olduğu dönemde bunlardan olabildiğince kaçınılmalıdır.
İç basur nedir?
İç basur anal kanalın 2/3'lük üst kısmındaki damarların genişlemesiyle oluşan hemoroid türüdür. İç basur genelde fazla ağrılı olmaz. Ancak yinede kişiyi oldukça rahatsız edebilir. İç basur genel olarak 4 evreye ayrılır.
Evre 1'de hemoroid anüsten dışarı çıkmaz ve içeridedir.
Evre 2'de hemoroid dışarı çıkar ancak kendiliğinden daha sonra içeri girer.
Evre 3'te ise dışarı çıkan hemoroid ancak dışarıda elle müdahale ile içeri sokulabilir.
Evre 4'te ise artık hemoroid içeri girmez ve sürekli dışardadır. Evre 1 ve 2' de medikal ve cerrahi dış yöntemler uygulanır.
Ancak evre 3 ve 4'te genelde ameliyat tercih edilir.
Hemoroid ve anal fissür arasındaki fark nedir?
Anal fissür, anüs dokusunda, genellikle uzun süren ishal veya sert dışkı dönemlerinden kaynaklanan veya kötüleşen bir yırtılmadır.
Anal ağrı, kaşıntı ve rektal kanama hemoroid ve anal fissürlerin belirtileridir. Ancak anal fissürdeki ağrı çoğunlukla aşırı şiddetlidir ve kişi oturmakta bile zorluk çeker. Sonuç olarak, insanların kendilerini yanlış teşhis etmeleri mümkündür. Doğru tanı için daima bir doktora danışmak gerekir. Kanama ayrıca kolorektal kanserin bir belirtisi olduğundan, diğer sorunları da dışlamak için bir hekime görünmek önemlidir.