Genel Cerrahi Makaleleri
Mide hastalıkları insanlarda rastlanan hastalıklar içinde en sık görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Yol açan etkenlerin bulunup bu etkenlere yönelik tedavi uygulanması ile yapılmaktadır.
Tiroid hastalığı, tiroid bezinde salgılanması gereken hormonların normalden az ya da çok salgılanması sonucu ortaya çıkan genel isimdir. Tedavide genellikle ilaç ve cerrahi tedavi uygulanır.
Anüste sonlanan kalın bağırsaklarda ortaya çıkan hastalıklar birçok nedene bağlı ortaya çıkabilmektedir.
Genellikle doğuştan diyaframda oluşan bir delikten mide duvarının fıtıklaşmasına ‘Morgagni Hernisi’ denir. Tedavisi genellikle şiddetli semptomların olması durumunda cerrahi olarak yapılmaktadır.
Pankreasta çeşitli sorunların görülmesi, genetik yatkınlıklar ve yaşlanma ile kalsiyum tuzları çökerek pankreas taşı gelişimine sebep olabilmektedir. İki temel tedavi yaklaşımı vardır, endoskopik tedavi ve cerrahi tedavi.
Dahiliye ve genel cerrahi bölümleri ortak noktada buluşsalar da aslında farklı tıp branşlarıdır. Dahiliye bölümünü ve genel cerrahi bölümünü birbirinden ayıran en büyük fark, dahiliyenin ameliyat yapmıyor oluşudur. Dahiliye bölümü medikal tedavi yaparken, genel cerrahi bölümü ameliyatla tedavi yapar.
Bir hasta ilk olarak dahiliye bölümüne gitmelidir. Orada hastanın tetkikleri yapılır ve bir teşhis konulur. Eğer kişinin hastalığı sadece medikal tedavi ile düzelebilecek bir hastalıksa dahiliye bölümü gerekli tedaviyi uygular. Ancak eğer kişide tümör vb. hastalıklar saptanırsa hasta genel cerrahi bölümüne yönlendirilir ve cerrahi tedaviler uygulanır.
Varisler, toplardamarlarda bulunan kapakçıkların bozulması ile beraber aşağı doğru kan kaçağı olması sonucunda oluşur. Bazen damarların içindeki pıhtılar ameliyat sırasında koparak kalp, beyin ya da akciğer gibi hayati organlara giderek tıkanmaya sebep olabilmektedir. Varis tedavisinin doğru yapılabilmesi için damarlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmak önemlidir. Bu yüzden varis tedavisi, kalp ve damar cerrahisi bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir.