Göbek Fıtığı Ameliyatı Nedir?
Göbek fıtığı ameliyatı, göbek bölgesinde meydana gelen fıtık oluşumunun tedavisini içeren cerrahi bir yöntemdir.
Göbek fıtığı ameliyatı ya da karın fıtığı ameliyatı, ilgili bölgede meydana gelen fıtık oluşumunun tedavisini içeren cerrahi bir yöntemdir. Göbek fıtığı ameliyatı lokal anestezi ile yapılmasının yanı sıra genel anestezi ile de yapılabilmektedir. Göbek deliği bölgesi ya da çevresinde meydana gelebilen bu fıtık türü hem bebeklerde hem de yetişkinlerde görülebilir. Fakat göbek fıtığı ameliyatı olanlar arasında genellikle kilolu yetişkinlere rastlanma ihtimali çok daha yüksektir.
Ayrıca yakın geçmişte hamilelik geçirmiş olan kadınlar arasında da oldukça sık rastlanır. Özellikle de çoğul gebelik geçiren kadınlarda göbek fıtığı yaşanma ihtimali çok daha yüksektir.
Çoğu kez küçük boyutlu olabilen karın fıtıklarının yetişkinlerde zamanla kaybolması pek de mümkün değildir. Karında oluşan fıtıklar gitgide büyüyebilir ve göbek fıtığı ameliyatı ile tedavi edilmeyi gerektirebilir.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Çeşitleri
Göbek fıtığı ameliyatı çeşitleri birbirinden farklı iki yöntemi içerir. Göbek fıtığı ameliyatı,
- Açık Göbek Fıtığı Ameliyatı
- Kapalı Göbek Fıtığı Ameliyatı şeklinde iki farklı yöntemle gerçekleştirilir.
Kapalı göbek fıtığı ameliyatı aynı zamanda laparoskopik fıtık ameliyatı olarak da anılmaktadır.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Neden Yapılır?
Göbek fıtığı oluşumunda her zaman cerrahi yönteme başvurmak gerekmeyebilir ancak vücuttaki varlığı şu durumları beraberinde getiriyorsa göbek fıtığı ameliyatı ile tedavi zorunlu hale gelebilir:
- Fıtık bölgesi şiddetli bir acıya, ağrıya neden olmaya başladıysa,
- 1.5 santimden daha büyük bir boyuta ulaşırsa,
- Fıtık boğulması riski arttıysa.
Fıtık boğulması, meydana geldiği bölgede fıtığın dönmesi ya da sıkışması anlamına gelmektedir. Vücudunda meydana geldiği bireyin bağırsaklarında tıkanıklığa yol açabilir. Bu da hayati tehlike oluşturabilecek bir durumdur. Bu yüzden boğulma yaşanması ihtimalini düşündürecek büyüklükte bir fıtık, göbek fıtığı ameliyatı ile tedavi edilmelidir.
Yetişkinlerde Göbek Fıtığı Nedenleri
Yetişkinlerde göbek fıtığı nedenleri arasında yer alan başlıca unsur karın iç basıncında aşırı derecede meydana gelen artışlardır. Bunun dışında yetişkinlerde göbek fıtığı nedenleri;
- Aşırı bir biçimde ıkınma
- Kabızlık
- Çok fazla kilolu olma
- Prostat hastalıkları
- Beden hareketleri sırasında aceleci davranma (Oturma, kalkma vb. aktivitelerde dikkatsizlik, acelecilik)
- Bel bölgesine aşırı yüklenilerek yüksek basınca maruz bırakma
- Aşırı ağırlıkta yük kaldırma
- Siroz
- Kadınlarda ise hamilelik sırasında yaşanan bazı olumsuz durumlar şeklinde ifade edilebilir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Nedenleri
Göbek fıtığına bebeklerde de oldukça sık rastlanılmaktadır. Plasenta (göbek kordonu) bebeklerin karın bölgesindeki kasların arasında yer alan bir açıklıktan geçer. Plasenta için oluşan bu boşluk doğum sonrası hızla kapanır. Ancak hızla ve tamamen kapanmadığı durumlarda bebeklerin karın duvarında yapı itibarıyla zayıf bir bölge meydana gelebilir. Bebeklerde göbek fıtığı oluşmasını tetikleyen durum genellikle budur. Bebeklerde göbek fıtığı çoğu zaman 3 ila 4 yaşları arasında genellikle kendiliğinden kaybolur ancak bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı ile tedaviyi gerektiren durumlar da olabilir. Bunlar;
- 4 yaşına kadar geçmeyen göbek fıtığı
- Fıtığın acı ve ağrı vermeye başlaması
- Fıtığın kan dolaşımını engellemeye başladığını gösteren belirtiler şeklindedir.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göbek fıtığı ameliyatı uygulama yöntemlerine göre iki farklı türde gerçekleştirilir. Her iki yöntemde de amaç karın duvarında çıkıntıya neden olan fıtığın içeri itilmesi ve tedavi edilmesidir. İki yöntem arasında; yapılan kesi boyutu, kesi sayısı, iyileşme süreçleri vb. gibi faktörler nedeniyle farklılıklar mevcuttur.
Açık Göbek Fıtığı Ameliyatı
- Geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilen açık göbek fıtığı ameliyatı esnasında cerrah tarafından, fıtığın oluştuğu karın bölgesi üzerinde yaklaşık on santimlik bir kesi yapılır.
- Genel anestezi altında yapılabilen bu işlem, karında çıkıntıya neden olan şişliğin içeri itilmesi ve dikiş atılması ile sona erer.
Kapalı Göbek Fıtığı Ameliyatı
- Laparoskopik fıtık ameliyatı olarak da adlandırılan bu yöntemde cerrah, fıtığın yer aldığı karın bölgesinin etrafında küçük boyutlu (1 ila 1.5 santim) ve birden fazla kesi yapar.
- Üzerinde aydınlatma imkanı veren bir ışık bulunan kameralı ince-uzun tüp, yapılan kesilerden birinin içine yerleştirilir.
- Hekimin karın boşluğunu görüntülemesine ve işlem sırasında yapılanları kaydetmeye yarayan bu cihaz laparoskop olarak adlandırılır.
- Diğer kesi bölgelerinden ise çıkıntıya neden olan fıtığın içeri itilmesi sağlanır.
- Cerrahi işlem sonunda kesi yapılarak açılan delikler dikiş ile kapatılır.
- Kapalı göbek fıtığı ameliyatı genel anestezi altında yapılabilmektedir.
Her iki ameliyat türünde de fıtığın nüksetmesinin önüne geçmek için önlem olarak fıtık bölgesine yama takviyesi yapılabilmektedir.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Riskleri
Göbek fıtığı ameliyatı riskleri oldukça düşük ihtimalli süreçler içerir. Göbek fıtığı ameliyatı risklerinin ortaya çıkma ihtimallerini bir ölçüde de hastanın bilinen başka bir rahatsızlığının olup olmadığı belirler. Ancak ameliyat sırasında ya da sonrasında komplikasyon oluşma ihtimali yine de oldukça düşüktür. Göbek fıtığı ameliyatı ile ilgili herhangi bir risk unsuru taşıyıp taşımadığınızı hekiminiz ayrıntılarıyla size bildirebilir. Bunların yanı sıra göbek fıtığı ameliyatı riskleri arasında yer alan bazı durumlar şu maddeler ile sıralanabilir:
- Ameliyat sırasında uygulanacak tıbbi işlemlerden biri olan anesteziye karşı alerjik reaksiyon gelişmesi,
- Yine dolaşım sisteminde oluşabilme ihtimali dahilindeki sorunlar doğrultusunda damarlarda pıhtı oluşumu,
- Enfeksiyon oluşması,
- İnce bağırsak ya da karın iç bölgesinde yer alan yapılarda hasar,
- Kanama,
- Ölüm.
Gerçekleşme ihtimali çok düşük de olsa göbek fıtığı ameliyatı ölüm riski barındıran bir cerrahi işlemdir. Göbek fıtığı ameliyatı ölüm riski sıfıra oldukça yakın bir ihtimalle mevcuttur. Ancak ameliyat sırasında ölüm ihtimalini artıran durumlar söz konusu olabilmektedir. Bunlar:
- Boğulmuş fıtık
- Yaşlılık
- Bilinen başka kronik rahatsızlıklar (diyabet, kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalıkları vb.)
- Gecikmiş teşhis şeklindedir.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası hekim önerileri doğrultusunda hareket etmek büyük önem taşır. Ameliyatınızı gerçekleştiren hekim tarafından, göbek fıtığı ameliyatı sonrası ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yapılmaktadır ancak genel olarak göbek fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu başlıklar altında incelenebilir:
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Karında Şişlik
Ameliyat bölgesinde hafif şişlik veya sertlik olması doğaldır. Bu sorunlar büyük fıtıklarda daha belirgin olup, hastanın kişisel yanıtına göre birkaç gün ile 2 hafta arasında bir sürede düzelmektedir. Ameliyat bölgesinde bazı morluklar da görülebilir; bunlar da ortalama 3 hafta sonra ortadan kaybolmaktadır.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Akıntı
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası akıntı, pansuman sürecinde gözlemlenebilecek bir durumdur. Genellikle küçük çaplı akıntılar oluşması durumunda pansuman sırasında yara bölgesine on dakikalık bir baskı uygulanabilir. Eğer on dakika boyunca yapılan prese rağmen akıntı hala devam ediyor ve artıyorsa vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Ağrı
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası ilk 48 saatlik dilimde ağrılar meydana gelebilir. Ağrılar için taburcu olunmasını takiben hekim tarafından ağrı kesiciler reçete edilmektedir. Ağrı kesicilerin uzman hekim tarafından önerilen doz ve periyotlarda alınması önemlidir. Ağrılar, hekim tarafından reçete edilen ağrı kesiciler ile hafifleyebilir ya da kaybolabilir. İlaç kullanımına rağmen geçmeyen çok şiddetli ağrılar oluşması durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Cinsellik
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası cinsellik konusunda keskin sınırlı bir kurallar bütünü yoktur ancak bu konuda belirleyici olabilecek tek şey ameliyatın boyutu ve yapılma yöntemidir. Ameliyat sonrasında ameliyatı gerçekleştiren uzman doktor tarafından kısıtlamalar konusunda açıklamalar yapılmaktadır. Bütün bunların dışında genel bir kanı olarak göbek fıtığı ameliyatı sonrası cinsel aktiviteye dönüş süresi doktorlar tarafından önerildiği üzere ortalama bir haftadır.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Hamilelik
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası hamile kalınması için iyileşme süresi de dahil olmak üzere minimum 1 yıllık sürenin geçmesi önerilmektedir. Bunun dışında eğer bir kadın hastada göbek fıtığı meydana gelmişse ve gebelik düşünülüyorsa hastanın kapalı göbek fıtığı ameliyatı olması tıbbi ölçüde çok daha uygundur.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Korse
İleri derecede büyümüş göbek fıtıkları cerrahi müdahale ile tedavi edildiğinde hastalığın nüksetmesinin önüne geçmek için korse kullanılabilir. Göbek fıtığı ameliyatı sonrası korse kullanımı uzman doktorlar tarafından önerilebilir. Göbek fıtığı için tasarlanmış korseler genellikle ameliyat sonrasını takiben ilk 3 aylık süre boyunca kullanılmaktadır.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Banyo
Ameliyatın üzerinden 24 ila 48 saat geçtikten sonra banyo yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ameliyat bölgesinin korunması, su ile çok temas edilmemesi, aşırı sıcak ve soğuk temaslarda bulunulmaması gereklidir. İyileşmeyen yara üzerine suyun temas etmesi sonucunda iyileşme süreci sekteye uğrayabilir. Göbek fıtığı ameliyatı sonrası banyo konusunda gerekli açıklamalar uzman doktor tarafından yapılmaktadır.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Spor
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası spor, cerrahi işlemin nasıl yapıldığına bağlı olarak değişebilmektedir. Açık göbek fıtığı ameliyatı sonrası daha uzun süreler spora ara vermek gerekirken, kapalı göbek fıtığı ameliyatları için spora ara verme süresi daha kısadır. Ameliyat sonrası hareket etmek oldukça önemlidir. Karın bölgesini çok zorlamayan egzersizler hekiminiz tarafından önerilecektir. Yürüyüş de yine ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandıran önemli bir etkinliktir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bebeklerde göbek fıtığı ameliyatları eğer çok ciddi sorunlar teşkil etmiyorsa 4 yaşından önce yapılmaz ancak ciddi tıbbi durumların meydana gelmesi söz konusuysa hekim muayene ve teşhisi sonrasında ameliyat düşünülebilmektedir.
Bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı öncesi 3 saat boyunca hiçbir şey yenmemiş ve içilmemiş olması gerekir. Bunların dışında ameliyat süreci şöyle işler:
- Operasyon öncesi anestezi işlemi için çocuk, anestezistler tarafından muayene edilir.
- Muayene sonrası anestezi uygulaması için herhangi bir sorun bulunmuyorsa hekim bilgilendirilir.
- Ameliyata başlanması için gerekli ön hazırlıklar yapılır.
- Anestezi işlemi çocuğa uygulanır.
- Göbek fıtığına müdahale edilebilmesi için göbek deliği yakınlarında 1.5 ila 2 santimlik bir kesi yapılır.
- Göbek halkası ve fıtık bölgesi çıkıntı yaptığı yerden itilir.
- Dokular tarafından emilebilir dikiş malzemesi kullanılarak dikiş atılır. Bu sayede dikişlerin kendiliğinden kaybolması sağlanır.
Göbek Fıtığı Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Göbek fıtığı ameliyatı ne kadar sürer?
Göbek fıtığı ameliyatı genellikle 30 ila 60 dakikalık bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Bu süre ameliyat türüne, hekim deneyimine ve fıtığın boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Göbek fıtığı ameliyatı öncesi ve sonrası yapılacak ek işlemler, süre üzerinde etkiye sahiptir.
Göbek fıtığı ameliyatı olmazsam ne olur?
Özellikle yetişkinlerde göbek fıtığı ameliyatı olunmazsa hastalık ilerleyebilir. Bebeklerde göbek fıtığı çoğu zaman kendiliğinden geçip kaybolabilmektedir ancak yetişkinlerde bu durum pek de mümkün değildir. Karın duvarında çıkıntı oluşturan bu fıtık, zamanla büyüyebilir ve ölümcül bir durum olan fıtık boğulmasına neden olabilir. Fıtık boğulması sırasında bağırsak tıkanıklığı ve dolaşım problemleri yaşanabilir. Bu yüzden göbek fıtığı olunmadığı takdirde oldukça tehlikeli ve sağlığı tehdit eden durumlarla karşılaşılabilir. Göbek fıtığı ameliyatı muayene ve teşhis doğrultusunda hekiminiz tarafından önerildiyse vakit kaybetmeden her iki cerrahi yöntem de tercih edilerek tedavi olunabilir.
Göbek fıtığı ameliyatı fiyatı ne kadardır?
Göbek fıtığı ameliyatı fiyatları birçok farklı faktöre göre değişiklik gösterebilir. Tercih edilen sağlık kuruluşu, uzman doktorun fiyat politikası, hastalığın boyutu, ameliyat türü ve yapılacak ek işlemler göbek fıtığı ameliyatı fiyatı üzerinde etkiye sahiptir. Fiyat konusunda net bilgilere ulaşmak için ilgili sağlık kuruluşundan randevu alınmalı ve ameliyat süreci planlamalıdır.
Göbek fıtığı ameliyatı kaç günde iyileşir?
Göbek fıtığı ameliyatı iyileşme süreci hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir ancak tam iyileşme sağlanması ortalama 2 hafta gibi bir sürede gerçekleşmektedir. Bu süre; hasta vücudunun ameliyat sonrası tepkisi, ameliyatın zorluğu ve hasta yaşı gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Göbek fıtığı ameliyatı sonrası komplikasyon yaşanmaz ve hasta dikkat edilmesi gerekenlere uyar ise hızlı bir iyileşme süreci gerçekleşmektedir.
Göbek fıtığı ameliyatı zor mu?
Göbek fıtığı ameliyatı yapılan işlemler göz önüne alındığında oldukça kolay ve güvenli bir ameliyat çeşididir. Ameliyatın zorluğunu belirleyen faktörler hasta yaşı, hastalığın ilerleme düzeyi, ameliyat türü olarak sayılabilir. Hem kapalı hem de açık ameliyat türlerinin kendilerine has zorlukları mevcuttur. Ancak daha az invaziv (daha az kanama olan, daha az kesi yapılan) bir işlem olarak kapalı göbek fıtığı ameliyatı, açık yönteme göre çok daha kolaydır.