Mediastinoskopi

Mediastinoskopi, uzman hekimin hasta bireylerde mediasten bölgesini incelemek için kullandığı bir çeşit görüntüleme ve biyopsi alma yöntemidir.

Mediastinoskopi Nedir?

Mediasten, göğüs kemiğinin arkası ve akciğerlerin arasında kalan bölgeye verilen isimdir. Mediastinoskopi, uzman hekimin hasta bireylerde mediasten bölgesini incelemek için kullandığı bir çeşit görüntüleme ve biyopsi alma yöntemidir. Bu görüntüleme yöntemi özellikle göğüs hastalıklarında sıkça kullanılan bir yöntemdir.  

Mediastinoskopi Çeşitleri Nelerdir?

Mediastinoskopi işleminin dört farklı şekilde uygulama yöntemi bulunmaktadır. Bunlar; 

  • Standart Servikal Mediastinoskopi: Genel anestezi eşliğinde hastanın boyun bölgesinden açılan kesi yardımıyla mediasten bölgesine tüpün ilerletilmesi ve kamera yardımıyla bölgenin incelenmesidir.
  • Anterior Mediastinoskopi: Servikal yönteminden farklı olarak boyun bölgesine kesi yardımı yerine göğsün sol ön bölgesinden açılan kesi yardımıyla görüntüleme yapılarak biyopsi alınmaktadır. Burada kesi açılmadan önce bölge belirlenirken 2 ve ya 3 göğüs kemiği hiza alınmaktadır. Bu bölge kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
  • Ekstended Servikal Mediastinoskopi: Servikal yöntem ile aynı bölgeden cerrahi kesi yapılmaktadır. Bu yöntemde tek fark aort atar damarının önünden ilerlenerek, burada yer alan lenf düğümlerinden biyopsi alınmaktadır.
  • Subksifoidal Mediastinoskopi: Sternum (iman tahtası) altından giriş yapılarak mediasten bölgesinin incelenmesidir.

Mediastinoskopi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Lenf düğümleri ile akciğerlerin arasında kalan kısmın şüpheli görünmesi üzerine uzman hekim bu görüntüleme yöntemine başvurabilmektedir. Özellikle bu görüntüleme yöntemi, kanser hastalıklarını tespit edebilmek ve akciğer kanserinin hangi evrede olduğunu anlayabilmek amacıyla uygulanmaktadır. 

Mediastinoskopi sayesinde akciğerler arasında kalan lenf düğümlerinden biyopsi alınma işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bunların yanı sıra;

Mediastinoskopi Öncesi

Operasyon öncesinde herhangi bir ilaca ya da gıdaya alerjiniz var ise bunu uzman hekime bildirmeniz gerekmektedir. Düzenli olarak kullandığınız ilaçları uzman hekime bildirmeniz gerekmektedir. Örneğin, kan sulandırıcı ilaçlar kullanmanız halinde operasyondan birkaç gün önce bırakmanız istenebilmektedir.

Doktorunuz bu konular ile ilgili sizlere gerekli bilgilendirme işlemini yapacaktır. Bu bilgilendirmeler hakkında anlamadığınız ya da duymadığınız kısımları tekrar sormanız gerekmektedir.

Mediastinoskopi Nasıl Yapılır?

Mediastinoskopi uygulaması genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilmektedir. Genel anestezi, hastanın cerrahi işlem öncesinde uyutulması ve işlem sonrasında uyandırılması anlamına gelmektedir. 

  • Uzman hekim tarafından boğaz bölgesinde yaklaşık 3 (üç) cm civarında bir kesi açılarak, buradan tüp ilerletilmektedir. 
  • Küçük hafif kamera yardımıyla bölge görüntülenerek tüp hastanın mediasten bölgesine kadar ilerletilmektedir.
  • Kamerada anormal bir lenf nodule tespit edilmesi halinde çıkartılır ve biyopsi alınarak laboratuvar ortamına gönderilerek incelenmesi talep edilmektedir.
  • Bu işlem tamamlandıktan sonar mediasten bölgesine kadar ilerletilen tüp çıkartılır ve açılan kesi kapatılmaktadır. 

Bu işlem uzman hekimin tecrübesi ve yapılacak olan işlem türüne göre operasyon süresi farklılık göstermektedir. Genellikle mediastinoskopi işlemi yaklaşık 60 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.

Mediastinoskopi Komplikasyonları

Komplikasyon, bir rahatsızlığın ya da tıbbi bir tedavi işlemi sırasında istenmeyen etkiler anlamına gelmektedir. Mediastinoskopi işlemi esnasında veya sonrasında;

  • Kanama
  • Zatürre (Akciğerde Enfeksiyon)
  • Akciğer Bölümünde Çökme (Pnömotoraks)
  • Ses Kısıklığı
  • Nefes Borusu Yaralanmaları
  • Yemek Borusu Yaralanmaları
  • Kesi yapılan bölge çevresinde enfeksiyon

Mediastinoskopi işlemi sonrasında herhangi bir olası istenmeyen durum gelişmesi halinde uzman hekim göğüs röntgeni isteyebilmektedir. Bu şekilde semptonlar ile karşılaşılması halinde kesinlikle uzman hekime danışılması gerekmektedir.

Mediastinoskopi İşleminin Kimlere Yapılmaması Gerekmektedir?

Mediastinoskopi işleminin belli başlı hastalıklara sahip olan kişilerde uygulanması komplikasyon görülebilme olasılığını artırmaktadır. 

  • Aşırı Büyük Guatr (Boyun/gırtlak bölgesinde iyi veya kötü huylu nodül)
  • Kalıcı Trakeostomi (Boğazdan nefes borusuna açılan delikte cerrahi işlem)
  • Aort Anevrizması (Aort duvarının zayıf olması nedeniyle balonlaşma)

Bu hastalıkların bulunması halinde mediastinoskopi işlemi uygulanmamaktadır. İkinci kez mediastinoskopi uygulanmasına karar verilirse hastanın hastalık öyküsünde kalp krizi geçirip geçirmediğine bakılması gerekmektedir. Bu hastalarda ikinci kez bu görüntüleme yönteminin istenmesi risklidir.

Mediastinoskopi Sonrası

Mediastinoskopi sonrasında hastane ortamında personeller tarafından uzman hekimin belirlediği süre boyunca hastalar yakından izlenmektedir. Ağrı, uyuşma hissi ve boğaz ağrısı gibi komplikasyonların görülmesi oldukça normaldir. Bu cerrahi operasyon sonrasında yaklaşık birkaç saat boyunca yeme-içme faaliyetlerine izin verilmemektedir. 

Hastalar bu işlemden sonra yaklaşık 2 ile 5 saat arasında hastaneden ayrılmaktadırlar. Genel anestezi uygulandığı için hastaneden ayrılırken bir hasta yakınının bulunması gerekmektedir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Mediastinoskopi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Mediastinoskopi işleminde alınan biyopsi örneği neden alınır?

Mediastinoskopi işleminde biyopsi alınmasının öncelikli amacı lenf bezlerini incelemek ve bölgedeki dokulardan örnekler alarak olası kanser riskine karşı tanı koymaktır. Alınan biyopsi örneğinin ardından uygulanacak tedavi yöntemi netlik kazanmaktadır. İkinci bir husus ise mediasten (akciğerlerin arasında kalan kısım) bölgesinde yer alan lenf bezi ve kitlelerin tanımlanması için örnek alınmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Mediastinoskopi işleminde alınan biyopsi örneğinin sonuçları ne zaman çıkar?

Mediastinoskopi işleminden sonra hastadan örneği alınan biyopsi parçası özel laboratuvarlara gönderilmektedir. Bu laboratuar ortamında kanserli hücre olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmaktadır. Genellikle biyopsi örneklerinin sonuçları yaklaşık 7 ile 30 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Bu süre biyopsi örneğinin türüne ve incelenmesi gereken kısmına göre değişiklik göstermektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Mediastinoskopi işlemi sonrasında hastaneden ne zaman taburcu olunur?

Mediastinoskopi esnasında olası bir komplikasyon oluşmaması halinde hasta 24 saat içerisinde taburcu edilmektedir. 24 saat içerisinde taburcu edilmesinin en önemli sebebi ise genel anestezi uygulanarak yapılan bir işlem olmasıdır. Genel anestezi sonrasında hastaların komplikasyon yönünden yakından incelenmesi gerekmektedir. 

Mediastinoskopi esnasında veya taburcu olmadan önceki süre içerisinde olası bir komplikasyon görülmesi halinde taburcu süresi uzamaktadır. Bu durum komplikasyonun türüne göre taburcu olma süresi değişkenlik göstermektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker