Ortopedi ve Travmatoloji Makaleleri
Omurga kireçlenmesi, disk, kemik ve eklemlerinin yaşlanmasıyla birlikte ortaya çıkan ve halk arasında çok yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Sıcak soğuk uygulamalar, masaj, elektrik akımları veya traksiyon gibi fizik tedavi uygulamaları yapılmalıdır.
Brakial pleksus yaralanması; sıklıkla doğum esnasında ortaya çıkmakla birlikte kolun, omzun ve elin hareketinde ve duyusunda bozulmalara neden olan bir durumdur. Tedavi fizik tedavi ya da cerrahi şeklinde ya da ikisi bir arada olarak planlanabilir.
2. trimester dönemi olarak adlandırılan ve 4.ay ile 6.ay arasında görülen sol kaburga ağrısı, sık ve yaygın karşılaşılan bir durumdur. Tedavide kompresyon sargısı, cerrahi müdahale, enfeksiyon ve ilaç tedavisi gibi seçenekler vardır.
Omuz eklemi bölgesinde, kol kemiğinin farklı nedenlerle çevre dokuları yırtarak, kapsüle zarar vererek çıkması haline kol çıkması denilmektedir. Tedavide öncelik kolun yerine sabitlenmesidir.
Atrofi organların küçülmesi ve eski boyutuna göre boyut kaybı demektir. Tedavide izlem tedavisi, semptomatik tedavi, fizik tedavi, medikal tedavi ve hormon takviyesi uygulanabilmektedir.
Ortopedi, iskelet ve kas sistemleriyle ilgilenen bilimdir. Onkolojik ortopedi, pediatrik ortopedi ve klinik ortopedi gibi alt dalları bulunur. Vücutta hareket ve duruştan sorumlu olan tüm kemik, kas, eklem ve benzeri dokuların sağlığı ile ilgilenir. Ortopedik kelimesi ise “ortopedi ile ilgili olan” anlamına gelir ve anatomiye uygunluğu vurgular.
Kemiklerde oluşan bir travma sonucunda meydana gelen sağlık sorunlarının acil tedavilerini yapan branştır. Çıkıklar, alt ekstremite kırığı (bacak vb), kalça kırığı, üst ekstremite kırığı (kol vb), göğüs kafesi kırıkları, çatlaklar ve ezikler gibi sorunları kapsar. Hasar gören bölgelerin eski işlevlerine kavuşmaları ve varsa hayati tehlikenin ortadan kaldırılması amaçlanır. Ortopedi bilim dalı ile birleşerek, ortopedi ve travmatoloji anabilim dalını oluştururlar.