Bebeklerde Kol Çıkması
Omuz eklemi bölgesinde, kol kemiğinin farklı nedenlerle çevre dokuları yırtarak, kapsüle zarar vererek çıkması haline kol çıkması denilmektedir. Tedavide öncelik kolun yerine sabitlenmesidir.
Bebeklerde Kol Çıkması Nedir?
Omuz eklemi bölgesinde, kol kemiğinin farklı nedenlerle çevre dokuları yırtarak, kapsüle zarar vererek çıkması haline kol çıkması denilmektedir. Büyük bir travma ile oluşan kol çıkması, bebeklerde daha sık görülür ve bebeklerde kol çıkması çok daha sancılıdır.
Bebeklerde Kol Çıkması Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde kol çıkması, net belirtiler göstermektedir. Ebeveynlerin bu belirtileri takip etmesi önemlidir.
Bebeklerde kol çıkması belirtileri:
- Bebeğin kol bölgesinde şişlik, morarma, kızarıklık veya kolda oluşmuş şekil bozukluğu, kol çıkmasının en sık görülen belirtileridir.
- Kol çıkması meydana gelen bebek büyük acı çekecektir, artan ağrılar nedeni ile bebeğin ağlaması ve huzursuzluğu ebeveynler tarafından görülebilir.
- Bebeğin kolunu hareket ettirememesi, kol hareket ettirilmeye çalışıldığında şiddetli ağrı hissedilmesi, omuzdaki yuvarlak görünümün yerini kare benzeri köşeli bir görünüme bırakması gibi belirtiler de az da olsa görülmektedir.
- Bebeğin kolu kontrol edildiğinde, kol kemiğinin üst kısmında, omzun önünde, deri altında bir yumru ya da şişlik de görülebilir.
Bebeklerde Kol Çıkmasının Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde kol çıkmasının nedenleri genel olarak bebeğin hassas eklem ve vücut yapısından kaynaklıdır. Bu bağlamda herhangi bir zorlamaya maruz kalan bebeklerde kol çıkması oldukça sık görülen bir durumdur.
Bebeklerde kol çıkmasının genel nedenlerini aşağıdaki gibidir:
- Bebeğin kaldırılırken kollarından tutularak çekilmesi
- Bebek ile oyun oynama esnasında kollarından tutarak savurulması
- Bebeğin ellerinden tutacakken ani ve yanlış bir hareket yapılması
- Bebeğin beklenmedik bir şekilde kollarının üzerine düşmesi
Belirttiğimiz nedenler, bebeklerde kol çıkmasının sebeplerindendir. Bu durumda bebekleri kucağa alırken ya da onlarla oyun oynarken hassas davranılması önemli bir durumdur.
Bebeklerde Kol Çıkması Teşhisi Nasıl Yapılır?
Bebeğin kolundaki şişlik, morarma, kızarıklık veya kolda oluşmuş şekil bozukluğu gibi belirtiler sonrasında acilen hastaneye götürülen bebekle ilgilenen uzman doktor bebeğin kolunu muayene eder.
Bebeklerde kol çıkması teşhisi:
- Fizik muayene: Öncelikle bebeğin kolundaki şişlik, morarma, kızarıklık veya kolda oluşmuş şekil bozukluğu gibi durumların sebebini araştırılır, kol kırığı mı, yoksa kol çıkması mı olduğu tespit edilir. Bu şekilde fiziki muayene ile bebeklerde kol çıkması anlaşılabilmektedir.
- Röntgen: Bebeğin kolunun anormalliğine bağlı olarak kol çıkması olup olmadığını röntgen ile öğrenmek tedavi sürecine geçişi kolaylaştırır.
Bebeklerde Kol Çıkması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer zarar gören kol yeniden konumlandırılamıyor ise bebeğin çıkmış kolunu hareketsiz kalmasını sağlayacak şekilde tedaviye başlanır. Bebeğin kol kemiği dirsekten çıkmış ise ve kol kemiği konumlandırılamıyorsa, sinirler ve damarlar kaza sonucu hasar görmüş olabilir. Bu durumda acil tedaviye başlanması gerekmektedir.
Bebeğin kolunu inceleyen uzman doktor muhtemel olarak evde yapılması gereken bazı şeyler tavsiye edecektir, iltihap var ise bunu azaltmak için ilaç verecektir. Öncelikle doktorun tavsiyesine göre evde kolun üzerine buz koymak ve ağrıyı dindirmek ve varsa iltihabı azaltmak için reçete edilen ilaçları bebeğe vermek gerekir.
Kol çıkması durumuna göre, doktorun gösterdiği özel egzersizleri mutlaka uygulamak gerekir, bu egzersizler bebeğin çıkmış kolunun kaslarının güçlenmesine yardımcı olacaktır. Bebeklerde kol çıkması çok dikkat edilmesi gereken bir husustur, bebeğin ömür boyu sıkıntı çekmesine sebep olabilir. Bu yüzden uzman doktorun tavsiyelerine harfiyen uymak gerekir.
Bebeklerde kol çıkmasına aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanır:
- Kolun Yerine Oturtulması: Çıkan kolun tekrar yerine oturtulması gereklidir. Bu işlem çekilen röntgenin ardından yapılmalıdır. Bu tedavi sırasında kolun ve bebeğin sağlık durumuna bağlı olarak anestezi de kullanılabilir.
- Kolun Sabitlenmesi: Bu işlem ise kol yerine oturtulduktan sonra yapılır. Yerine oturan kolun birkaç hafta sabit kalması gerekmektedir. Kolu sabitlemek için alçı tekniği, askı ve atel kullanılır. Sabitleme işlemi bebeğin durumuna göre işlemi yapan uzman doktor tarafından karar verilecektir.
- Ağrı Kesicilerle Tedavinin Desteklenmesi: Kol kırılması ve kol çıkması gibi durumlar ağrıya sebep olmaktadır. Bebekler de bu süreçte yüksek derecede ağrı çekmektedir. Çok hassas bir dönem geçiren bebeğin daha fazla acı çekmemesi için tedavi sürecinde ağrı kesiciler ile tedavi desteklenir. Ağrı kesici ilaçlar, bebeğin içinde bulunduğu ay, yaş, boy- kilo gibi özel durumları ile belirlenmektedir. Tedavi işlemini yapan uzman doktor bebeğin hangi ağrı kesici ilaçları alacağını belirleyip, ebeveynlere gerekli bilgileri verecektir.
- Rehabilitasyon Süreci: Ortopedik olarak yapılan her tedavide olduğu gibi, bebeklerde kol çıkmasında da tedavi uygulandıktan sonra, hasar gören kolun yeniden eskisi gibi sağlıklı bir şekilde işlev kazanması için fizik tedavi gerekebilir. Bu durumda yine tedavi işlemini yapan uzman doktor karar verip gerekli yönlendirmeleri ve takibi yapacaktır. Bu saydığımız maddeler bebeğin kol çıkma durumuna göre, kolun çıkma seviyesine göre, verdiği acıya ve zarara göre değişecektir. Fizik tedavi sürecinde ebeveynlerin bebeğe yaptırması gereken çeşitli işlemler vardır. Bunların tedavi sürecinde düzenli olarak yapılması gereklidir.
Bebeklerde Kol Çıkması Durumunda Ne İyi Gelir?
Her ebeveyn çocuğunun kolunun veya herhangi bir bölgesinin çıkmaması için, tedbirler almalıdır. Özellikle bebeğin düşmesine engel olacak tedbirler alınmalı, bebeği yataktan veya herhangi bir yerden alırken kollarından çekerek kaldırmamaya dikkat edilmelidir. Bebeğin gidebileceği merdivenlere, kaygan zemine dikkat etmek, evdeki olası tehlikelere engel olmak için temel güvenlik önlemlerini almak gerekir.
Henüz yeni yeni yürümeye başlayan bir bebeğin düşmesi sonucu hiç beklenmedik bir anda kolunun çıkması karşınıza çıkabilecek sorunlardan bir tanesidir. Gerekli önlemler alınırsa bebeklerde kol çıkması durumu minimalize edilebilir.
0-5 yaş arası çocuklar için aşağıdaki tedbirler alınabilir;
- Çocuklarla oynanan oyunlarda, her surette sert hareketler yapmaktan kaçınılmak gerekir.
- Hiçbir zaman bebeği kollarından tutarak kaldırmamalıdır. Eğer bebek kucağa alınacaksa ebeveynlerin çocuğu kol altlarından kavrayarak bebeği dikkatli bir şekilde kaldırması uygun olacaktır.
- Ebeveynler dışında bebeğin abisinin veya ablasının ya da diğer çocukların bebeğin ellerinden tutup çekerek oynamasına izin verilmemeli, çocuğa çocuk emanet edilmemelidir.
- Çocuk bakıcı ya da aile büyüğü birisine emanet edilecekse bebeklerde kol çıkığı hakkında gerekli bilgilendirme yapılmalı, bebeğe karşı dikkat edilmesi gerektiği bilgisi verilmelidir.
- Bebek sallanarak uyutuluyorsa, kesinlikle ellerinden tutularak bebek sallanmamalıdır.
- Unutmamak gerekir ki vücutta bir kere kol çıkması meydana geldiğinde, o bölgede kol çıkma olayının tekrar etme olasılığı yüksektir. Bu yüzden kol çıkma sorunu yaşamış bebeğin kolu düzelmiş ise mutlaka o bebeğe karşı daha dikkatli olunmalıdır.
Bebeklerde Kol Çıkmasına Ne İyi Gelmez?
Bebeklerde kol çıkması durumunda mutlaka acil servise gidilmesi ve tedavinin süresinin uzatılmaması önemlidir.
- Bebeğin kolunu zorlamadan hareket ettirmeli ve çıkık kolu takmaya çalışılmamalıdır. Bu daha çok bebeğin acı çekmesine ve yanlış müdahaleye sebep olacaktır.
- Bebeklerde kol çıkması durumuna bağlı olarak bebeğin kolundan tutma, savurma ya da çekme gibi davranışların yapılmamasına dikkat edilmelidir. Aksi halde durum çok daha ciddi hale dönüşebilir.
Bebeklerde Kol Çıkması Halinde Hangi Doktora Gidilir?
Büyük bir acı çeken bebeğin kol bölgesinde şişlik, morarma, kızarıklık veya kolda oluşmuş şekil bozukluğu gibi belirtiler görüldüğünde, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Bebeklerde kol çıkması çok hassas olan bir konudur. Evde yapılan yanlış müdahale bebeğin kolunun durumunun daha kötü olmasına ve ağrının artmasına neden olacağı gibi, bebeğin kolunun dokusuna da zarar verebilir. İlk müdahaleyi evde yapabilecek durum var ise, bir bez parçası alarak bezi askı biçimine getirip, kolu omuza destek vererek sargı yapılabilir. Bu işlem şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Şişlik ve ağrıyı azaltmak için bebeğin koluna buz konabilir. Bu işlemlerin hemen ardından acil servise bebeğin kolunu göstermek gerekir.
Bebeğin kolundaki şişlik, morarma, kızarıklık veya kolda oluşmuş şekil bozukluğu gibi belirtiler görülürken, aynı zamanda bebekte gözlerde büyüme, aşırı korku, hızlı soluk alıp verme gibi durumlar izleniyorsa vakit kaybetmeden derhal acil yardımı çağırmak gerekmektedir. Bu süreçte acil servis yönlendirilmelerine bağlı olarak çocuk cerrahisine gidilmesi önemlidir.