Total Gastrektomi
Gastrektomi ameliyatı mide rahatsızlıkları, diyabet ve obezite rahatsızlıkları için uygulanan tedavi yöntemlerinden biri olup midenin tamamının alınması işlemi ise total gastrektomi olarak adlandırılır.
Total Gastrektomi Nedir?
Gastrektomi ameliyatı mide rahatsızlıkları, diyabet ve obezite rahatsızlıkları için uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu hastalıklar sebebiyle midenin tamamı veya bir kısmı alınmaktadır. Midenin bir kısmının alınması işlemine parsiyel gastrektomi denirken midenin tamamının alınması işlemi ise total gastrektomi olarak adlandırılır.
Total Gastrektomi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Mide Kanseri
Mide kanserinin erken teşhis edildiği durumlarda tedavi için en uygun yöntem total gastrektomidir. Bu çerçevede kanserin tedavisi midenin durumuna göre hepsinin alınması veya kanserli hücrelerin kapladığı kısmının alınması şeklinde yapılır. Bu yüzden yapılacak cerrahi müdahalenin sınırları mide kanserinin evresine göre şekillenmektedir.
Gastroparezi
Gastroparezi midenin boşaltım konusunda oldukça yavaş çalıştığı durumlarda yapılır. Bu bağlamda mide için total gastrektomi ameliyatı gündeme gelebilir. Ayrıca yine midenin durumuna göre midenin kısmi olarak alınması şeklinde de tedavi uygulanmaktadır. Bu çerçevede uygulanan total gastrektomi doktorun uygun gördüğü hastalarda uygulanmaktadır.
Obezite
Günümüzün en büyük sağlık problemlerinden biri olan obezite tedavisi için de total gastrektomi uygulanmaktadır. Bununla birlikte total gastrektomi uygulanmadan önce hastaya diyet, ilaç ve egzersiz tedavileri uygulanır. Bu tedavilerin sonuç vermediği durumlarda total gastrektomiye başvurulmaktadır.
Diyabet
Total gastrektomi özellikle tip 2 diyabet hastaları için kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. 2010 yılı sonrasında yapılan araştırmalar bu hastalık üzerinde total gastrektomi tedavisinin oldukça etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Total Gastrektomi Öncesi
Total gastrektomi tedavisi öncesi hasta için bazı rutin testler uygulanmaktadır. Bununla birlikte yine tedavi öncesinde hastanın doktor tavsiyesine göre bazı gıdalardan kaçınması istenebilir. Total gastrektomi öncesi hastaya uygulanan testleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kan testleri
- İdrar testleri
- EKG
- Akciğer röntgeni
- Endoskopi
- Bilgisayarlı tomografi
İstenen bu testler sonrasında ameliyatın ne şekilde yapılacağına testlerin sonucuna göre doktor karar vermektedir. Bununla birlikte ameliyat öncesinde kullanılan ilaç varsa doktora bildirilmesi gerekir. Yine hamile olan hastaların veya hamilelik şüphesi yaşayanların bu durumu doktorla paylaşmaları gerekir. Diğer bir önemli nokta ise sigara kullanımıdır. Total gastrektomi öncesinde sigara kullananlar en az birkaç hafta önceden sigara kullanmayı bırakmalıdır. Sigaraya ameliyat sonrasında iyileşmeyi yavaşlatacağı ve daha farklı problemlerin ortaya çıkmasına sebep olacağı için tekrar başlamamak gerekir.
Total Gastrektomi Nasıl Yapılır?
Total gastrektomi uygulaması hastalarda iki şekilde yapılmaktadır.
Genel anestezi altında uygulanan yöntemler şunlardır:
Açık Ameliyat
Açık total gastrektomi ameliyatı midenin olduğu bölgeden vücuda atılan büyük bir kesiyle ameliyatın gerçekleştirilmesi işlemidir. Atılan geniş kesikten mideye ulaşan doktor mideyi tamamen çıkardıktan sonra ameliyat tamamlanır. Alınan midenin yerine tüp mide tedavisi uygulanır.
Laparoskopik Cerrahi
Laparoskopik cerrahi ise karın bölgesine daha küçük kesikler atılarak işlemin özel cerrahi aletler kullanılarak tamamlanması şeklindedir. Açık ameliyata göre oldukça hafif ve tercih edilebilir olan yöntem daha ağrısız ve iyileşmesi de daha hızlıdır. Açılan küçük kesiklerden mideye ulaşan doktor cerrahi aletler yardımıyla midenin bir kısmını temizledikten sonra işlemi tamamlar. Açık ameliyata göre daha az risk taşıyan laparoskopik cerrahi özellikle obezite tedavisinde sıkça kullanılmaktadır.
Total Gastrektominin Riskleri
Total gastrektomi cerrahi bir işlemdir. Bu yüzden her cerrahi işlem gibi bazı riskler taşımaktadır.
Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ameliyat sonrasında reflü
- İshal
- Sindirim bozukluğu anlamına gelen dumping sendromu
- Ameliyat için vücuda atılan kesiklerde enfeksiyon riski
- Bulantı ve kusma
- Midenin alınmasına bağlı olarak hızlı kilo kaybı
- Vitamin eksikliği
- Ameliyat bölgesinde kanama
Total Gastrektomi Sonrası Yaşam
Total gastrektomi sonrasında hastanın dikkat edeceği durumlar bulunmaktadır.
Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Zorlu bir mide ameliyatı olan total gastrektomi sonrasında doktor aksini söylemediği sürece hasta doktorun tavsiye ettiği yiyecekleri tüketmelidir.
- Total gastrektomi sonrası beslenme uzman diyetisyenler tarafından belirlenmeli ve mutlaka diyetisyenlerin verdiği diyete uyulmalıdır. Bu çerçevede ameliyat sonrasında hasta vitamin ve mineral bakımından zengin besinlerle beslenmelidir. Ayrıca hasta yüksek lifli besinlerle beslenerek vücut direncini yüksek tutmalıdır. Bu yüzden tahıl ağırlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekir.
- Total gastrektomi sonrasında iyileşmeyi hızlandırmak için hastaya egzersiz yapması tavsiye edilir.
- Bu çerçevede kan dolaşımını artırıcı ve kasları güçlendirici egzersizlerin hasta tarafından yapılması istenir.
- Bununla birlikte ameliyat sonrasında vücutta ağrı oluşmasına ilişkin doktorların reçete ettiği ilaçlar kullanılmaya devam edilmelidir.
- Doktor müsaade etmediği sürece, ağır kaldırma, koşma, yüzme gibi ağır hareketlerden hastanın kaçınması gerekir.
Total gastrektomi ameliyatı sonrasında genel olarak hastanın dikişleri 10 gün sonra alınmaktadır. Bu süre sonunda hasta yavaş yavaş günlük rutin yaşantısına dönmektedir.
Total Gastrektomi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Total Gastrektomi Sonrası Ölüm Riski Var Mı?
Total gastrektomi cerrahi bir operasyon olmakla birlikte genellikle mide kanseri hastalarının tedavi edilmesinde tercih edilmektedir. Tam temizleyici olan cerrahi işlemler midenin tamamen alınması şeklinde yapılmaktadır. Bu sebeple ameliyat sonrasında hastanın yaşam süresi ameliyatın başarısına göre değişmektedir.
Total Gastrektomi Ne Kadar Sürer?
Total gastrektomi ameliyatı hastanın midesinin durumuna göre midenin tamamen çıkarıldığı cerrahi bir operasyondur. Bu sebeple ameliyatın gidişatına göre ameliyatın süresi 2 ile 5 saat arasında sürmektedir. Doktor ameliyat öncesinde gerekli bilgilendirmeyi hasta ve hasta yakınlarına yapmaktadır.