Koku alamama, koku zerreciklerinin ya da moleküllerinin, hücreler ile iletişime geçememesi herhangi bir uyarana neden olmaması halidir. Gerekli görülmesi halinde ilaç tedavisi uygulanabilir.

Enfeksiyon, alerji gibi durumlarda kanın beyaz kan hücrelerinden olan Eozinofilin Yükselmesi; altta yatan nedene göre uygun tedavi seçilerek tedavi edilmektedir.

Yel girmesi gövdede, bacaklarda ya da kollarda oluşan ağrılı durumlara halk arasında verilen ad olup, tedavisi süresince doktor tavsiyesine uymak ve sınırları zorlamamak gerekmektedir.

H3N2, hepimizin bildiği, günlük hayatta gördüğümüz “grip” hastalığına sebep olan Influenza virüs ailesinden gelen bir virüstür. Tedavide öncelik aşıdır ve hastalıkta medikal tedavi kullanılır.

Lazer yanığı, epilasyon seanslarında yapılan hatalı uygulamalar nedeniyle cilt dokusunda oluşan yanıklara verilen genel addır. Tedavide kremler, kortizon tedavisi ve kök hücre nakli gibi seçenekler mevcuttur.

Aile Hekimliği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

Aile hekimin değiştirilmesi için E-Devlet uygulamasına giriş yapmak ve arama çubuğuna “Aile Hekimi” yazmak gerekir. İlgili form doldurulduktan kısa süre içerisinde yeni aile hekiminize muayene olabilirsiniz.

Aile Hekimi Sağlık Raporu Verir Mi? Kaç Gün Rapor Verebilir?

Aile hekimleri, hastanın genel sağlık durumunun uygun olması halinde sağlık raporu verebilir. Bir defada verilebilen en uzun rapor süresi 10 gün ile sınırlıdır. Toplamda ise 20 günü geçmeyecek şekilde rapor yazılabilir.

Aile Hekimi Psikiyatrik İlaç Yazabilir Mi?

Hastanın uzman bir doktora erişimi mümkün değilse, uzman bir hekim tarafından raporla birlikte reçete edilen ve düzenli kullanılması gereken ilaçlar bulunuyorsa ya da 3 aydan daha uzun süre devam etmeyecek olan antidepresan ilaç kullanımına gerek görülüyorsa aile hekimleri psikiyatri ilaçlarını reçete edebilir.

Aile Hekimi Hormon Testi Yapar Mı?

Aile hekimleri kan tahlili yapabildikleri için hormon testi de yapabilirler. Ancak çok detaylı bir tarama yapılamayacağı için, kan değerlerinde görülen anomalilere bağlı olarak donanımlı bir hastaneye sevk uygulaması yapılabilir.

Aile Hekimi Hangi İlaçları Yazamaz?

Aile hekimleri birçok ilacı yazabilmekle birlikte uzman onayı gerektiren psikiyatri, göz hastalıkları ve cilt hastalıkları gibi alanlarda reçete yazamazlar. Bu ilaçlar yalnızca uzman hekimler tarafından reçete edilebilir.

Aile Hekimi Misafir Hasta Bakmak Zorunda Mı?

Hasta kişi ikamet adresinden uzakta bulunuyorsa ve kendisini iyi hissetmiyorsa en yakın Aile Sağlık Merkezine başvurabilir. Misafir hasta olarak gelen tüm hastaların bakımı, aile hekiminin sorumluluğu dahilindedir.

Aile Hekimliği Cumartesi Günleri Açık Mı?

Aile hekimleri resmi tatillerde, cumartesi ve pazar günlerinde hizmet vermezler. Çalışma saatleri ise 08:00-12:00 ila 13:00-17:00 aralığındadır. Bu saatler yöresel olarak, en fazla 1 saat değişiklik gösterecek şekilde erkene ya da geçe alınabilir.

Raporlu İlaçları Aile Hekimi Yazabilir Mi?

Aile hekimleri raporu bulunan ve düzenli kullanılması gereken ilaçları reçete edebilirler. Ancak bunun için uzman doktorun belirlediği rapor süresinin dolmamış olması gerekir. Rapor süresi dolduğu taktirde aile hekimi raporu yazamaz.

Aile Hekimi Kulak Temizler Mi?

Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak kulak yıkanması gibi işlemler, Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Aile Hekimi Göz Damlası Yazabilir Mi?

Aile hekimleri suni gözyaşı  ya da dezenfektan içeren damlaları reçete edebilir. Bu damlalar genellikle göz kuruluğu ya da alerjik reaksiyonlara bağlı olarak gelişen semptomların yatıştırılması için kullanılır. Göz enfeksiyonları ya da diğer hastalıklar için reçete edilmesi gereken ilaçlar varsa, uzman bir doktorun muayene yapması gerekir.

Aile Hekimi Tetanoz Aşısı Yapar Mı?

Aile hekimleri koruyucu aşı uygulamalarını vurabilirler. Aile hekimleri başta tetanoz aşısı olmak üzere boğmaca, difteri, karma, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, kuduz, grip ve hepatit gibi tüm koruyucu aşı uygulamalarını yapabilirler. 

Aile Hekimi Göz Muayenesi Yapabilir Mi?

Aile hekimlerinin tüm göz muayenelerini yapabilecekleri gerekli araçları bulunmamaktadır. Aile hekimleri, hastanın genel takibini yapmak ya da sağlık raporlarını onaylamak için okuma tablosundan yararlanırlar. Daha ileri tetkikler ise uzman doktorlar tarafından, donanımlı hastanelerde gerçekleştirilir.