Bebeğin Kafasında Şişlik

Bebeğin kafatası oldukça hassas olmasından dolayı özellikle yenidoğumdan sonra herhangi bir nedenden dolayı şişlik oluşabilir. Tedavi antibiyotik ilaç ve kremlerle yapılmaktadır.

Bebeğin Kafasında Şişlik Nedir?

Bebeğin kafasında şişlik ve şekil bozukluğu gibi durumlar sıklıkla karşılaşılmaktadır. Özellikle normal doğum sonrasında meydana gelebilen bir sorundur. Bebek kafasında sert şişlik bebek doğduktan birkaç gün sonra oluşur. Genellikle geçici olan bu durum, bazen kalıcı olarak da görülebilmektedir.

Bebeğin kafatası oldukça hassas olmasından dolayı kafaya alınan herhangi bir darbe, sert zemine düşme veya travma gibi durumlar da bebeğin kafasında sert bir şekilde şişlik oluşmasına neden olabilir. Yeni doğan bebeklerde görülen şişlik ise genellikle doğum esnasında vajinal kanala sıkışmasından dolayı kaynaklanmaktadır.

Bebeğin Kafasındaki Şişlik Belirtileri Nelerdir?

Bebeğin kafasındaki şişlik başlı başına bir belirti oluşturmaktadır. Genellikle ciltte şişlik ve hassaslık göze çarpmaktadır. Bunun yanı sıra kafatasında bazı renk değişiklikleri de göze çarpabilir. Bebeğin kafasındaki şişlik enfeksiyona bağlı su toplamaya başladığı durumlarda ise şişliğin yanı sıra farklı belirtiler de görülebilmektedir. Bundan dolayı da bebekte sağlık sorunu oluşturabilmektedir.

Bebeğin kafasında ortaya çıkan şişliğin yanı sıra görülen diğer belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır:

Bebeğin Kafasında Şişlik Nedenleri Nelerdir?

Yeni doğan bebeklerde ortaya çıkan şişliğin başlıca nedeni genellikle doğum kanalına sıkışmasından kaynaklanmaktadır. Rahim ağzı bebeğin çıkması için büyük bir engeldir. Bebeğin doğumu esnasında rahim ağzı açılır ve bebek buradan geçerken baskıdan dolayı zorlanabilmektedir. Bebeğin zorlanmasından dolayı da basınç daha fazla artar. Böylece basınçla beraber bebeğin kafası sıkışır ve kafatasında oluşan sıvı birikimiyle doğumdan sonra şişlik meydana gelir.

Bunun yanı sıra bebeğin kafatası oldukça hassastır. Bu yüzden oraya alınan herhangi bir darbe veya sert bir zemine düşmesi de bebeğin kafasında şişlik oluşmasına neden olabilir. Bebeğin kafatasındaki kıl köklerinin dibinde oluşan yağ bezlerinin sürekli yağ salgılaması da kıl kökünde tıkanıklığı oluşturmaktadır. Bu durum da bebeğin kafasında sert bir şişlik oluşmasına neden olabilmektedir.

Genel olarak bakıldığında bebeğin kafasında oluşan şişliğin nedenleri şunlardır:

  • Bebeğin doğum kanalına sıkışması
  • Kafatasını sert bir zemine çarpması
  • Kafatasındaki iç organların görevini yerine getirmemesi
  • Bebeğin kafasındaki yağ bezlerinin şişmesi
  • Enfeksiyon
  • Ödem 
  • Travma
  • Kafaya darbe alınması
  • Doğum süresinin uzun olması
  • Kafatasında oluşan yara

Bebeğin Kafasında Şişlik Teşhisi

Bebekler hassas bir cilde sahip olmalarından dolayı doğum esnasında veya doğumdan sonra kafatasında bazı değişiklikler ortaya çıkabilir. Bebeğin kaza geçirmesi, darbe alması, enfeksiyon kapması veya doğum anında bebeğin sıkışması gibi çeşitli nedenlerden dolayı şişlik ortaya çıkabilmektedir.

Bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha düşük olmasından dolayı karşılaştığı herhangi bir sorun için erken teşhis oldukça önemlidir. Bu yüzden bebeklerde ortaya çıkan bu şişliğin nedenini araştırmak amacıyla teşhisin hemen konulması gereklidir.

Şişliğin altında yatan sorunun teşhis etmek amacıyla kullanılan tetkik ve yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Fizik Muayene: İlk olarak uzman doktor bebeğin sağlık durumu hakkında kısa bilgi alır. Ardından şişliğin yanı sıra bebekte görülen diğer belirtiler kontrol edilir. Aileden bebek hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra bebeği fizik muayene yapar. Fizik muayenenin yeterli olduğu durumlarda ise kesin bir teşhis koyarak tedavi sürecini başlatır.
  • TomografiUzman doktor bebeğin kafatasındaki şişliğin nedenini bulmak amacıyla detaylı bir şekilde kafatasındaki değişikliği görüntülemek için tomografi isteyebilir. Ciddi bir sorun olup olmadığını teşhis etmek amacıyla kullanılan bu yöntemin sonucuna göre bebeğe uygun bir tedavi süreci başlatılır.
  • Manyetik Rezonans (MR) Görüntüleme: Yumuşak dokuların görüntülenmesinde oldukça etkili bir yöntem olan MR da şişliğin nedenini araştırmak amacıyla sıklıkla tercih edilmektedir. Bebeğin kafasında herhangi bir anormallik olup olmadığını anlamak amacıyla uzman doktor MR’ye başvurabilir.

Bebeğin Kafasında Şişlik Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeğin kafasında oluşan şişlik ilk olarak uzman bir doktor tarafından teşhis edilerek altında yatan probleme göre uygun bir tedavi süreci başlatılır. Şişliğin nedeni doğum anında oluşan bir sıkışmadan dolayı kaynaklanıyorsa genellikle 2 veya 3 gün içerisinde herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçmektedir. Ancak şişlik enfeksiyon gibi farklı bir nedenlerden dolayı ortaya çıkmışsa uzman doktor antibiyotik tedavisi başlatabilir.

Antibiyotik İlaç: Bebeğin kafasındaki şişlik enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıktıysa uzman doktor bebek için antibiyotik ilaç önerebilmektedir. Böylece bebeğin kafasındaki enfeksiyonda azalma sağlayarak şişliğin de geçmesi amaçlanır. Verilen bu ilaçlar bebeğin yaşına veya ağırlığına göre değişmektedir.

Krem: Bebeğin kafasındaki şişlik sert bir zemine düşmesinden dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Bu şişliğin yanı sıra bebeğin kafatasında ciddi bir sorun oluşmamışsa uzman doktor hasar gören bölgeyi yatıştırmak amacıyla onarıcı kremler önerebilmektedir.

Bebeğin Kafasında Şişlik Tedavi Edilmezse

Bebeğin kafasındaki şişlikler pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu şişlikler şiddetine göre her bebekte farklı ortaya çıkmaktadır. Ancak şişliğin yanı sıra farklı belirtilerin de ortaya çıkması birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kafa travması bebeklerde ciddi bir sorun olabileceğinden dolayı tedavi edilmediği taktirde bebeklerin hayatlarını riske sokabilir. Bundan dolayı bir travma olmasa bile altında herhangi bir sağlık sebebinin olabileceğinden dolayı mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Bebeğin Kafasında Şişliğe Ne İyi Gelir?

Kafatasında oluşan şişlik bir yere çarpmadan dolayı oluştuysa o bölgeye buz kompleksi yapmak şişliğin inmesini veya ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Düzenli ve sağlıklı beslenmek de bebeğin kafasındaki şişliğin daha kolay geçmesinde yardımcı olacaktır.

Ayrıca bebeğin kafasında oluşan şişliğin gözlemlenmesi de bu süreçte oldukça önemlidir. Bu yüzden bebeğin şişlik ile birlikte uykuya meyilli olduğu durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Bebeğin Kafasında Şişliğe Ne İyi Gelmez?

Düzensiz ve sağlıksız beslenme şekli kafa travmalarının iyileşmesine engel olabilir. Ortaya çıkan şişlik doğum esnasında ortaya çıktıysa bu süreçte bebeğin şişliğin olduğu tarafa yatması da iyi gelmeyecektir. Bu yüzden bebeğin yatış pozisyonuna da önem verilmesi gerekir.

Bebeğin Kafasında Şişlik için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeğin kafasında oluşan şişlik pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu şişlik ile birlikte bebekte farklı belirtiler de ortaya çıkıyorsa vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Kafatasında oluşan şişlik ve şekil bozukluğu için başvurulması gereken bölüm çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeğin Kafasında Şişlik ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde kafa çarpması sonucu şişlik ne zaman geçer?

Bebeklerde bir yere çarpma sonucunda oluşan şişlikler genellikle şiddetine göre geçme süresi değişmektedir. Çarpma sonucunda hasar gören bölgede genellikle morarma meydana gelebilir. Bu süreç şiddetine göre değişse de genellikle birkaç gün içerisinde ortadan kaybolmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde çarpma sonucu oluşan şişlik nasıl geçer?

Bebeklerde düşme veya çarpmadan ortaya çıkan şişliklerin yanı sıra farklı bir belirti yoksa evde yapılacak birkaç uygulama ile de düzelebilir. Şişliğin olduğu bölgeye buz uygulamak şişliğin birkaç saat içerisinde azalmasını sağlayacaktır. Ayrıca yatıştırıcı kremler ile masaj yapmak da şişliğin geçmesinde yardımcı olur.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Doğum ardından bebeğin başındaki şişlik ne zaman düzelir?

Doğum esnasında bebeğin doğum kanalına sıkışmasından dolayı şişliklerin oluşması normaldir. Bu şişliklerin tedavisi için genellikle bir şey yapmaya gerek kalmaz. Kendiliğinden kaybolan bu şişlikler yaklaşık olarak bir hafta içerisinde geçmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker