Frenektomi

Frenektomi dudak, dil ve yanak bağının birleşerek dil hareketlerini sınırladığı durumun ortadan kaldırılması işlemidir.

Frenektomi Nedir?

Dil bağı ameliyatı olarak da anılan frenektomi; dudak, dil ve yanak bağının birleşerek dil hareketlerini sınırladığı durumun ortadan kaldırılması işlemidir. Oldukça kolay ve güvenli bir cerrahi yöntemdir. Frenektomi operasyonu ile birlikte ağız içi hareket kısıtlılığı yaratan birleşmiş bağ doku üzerinde değişiklikler yapılır. Çoğu zaman kesi işlemi gerçekleştirilen bu tıbbi uygulama son günlerde çok daha yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Frenektomi operasyonu aslında direkt dil bağı ameliyatı anlamına gelmez. Frenektominin dil bağı ameliyatı ile bağdaştırılması, daha çok ağız içi işlemlerde uygulanmasından ileri gelmektedir. Ağız bölgesi dışında sünnet işlemi gibi genital frenektomi uygulamaları da mevcuttur. Ağız bölgesinde gerçekleştirilen frenektomi, oral frenektomi olarak da adlandırılabilmektedir.

Frenektomide amaç genel olarak fazladan var olan ya da anormal birleşik yapıdaki bağ dokunun kesilmesi sürecini içerir. Bebeklerde dil bağı ameliyatı uygulanması, yetişkinlere nazaran çok daha yaygındır.

Oral Frenektomi Türleri

Oral Trenektomi Türleri;

  1. Lingual Frenektomi
  2. Labial Frenektomi olmak üzere iki ayrı prosedürü içerir.

Lingual Frenektomi

  • Dil bağı denen frenulum, dilin altında bulunur ve dilin ağzın içindeki konumunu sabitlemeye yarar.
  • Dil, üst damağa değdirildiğinde dilin altında yer alan bu bağı hissetmek mümkündür.
  • Lingual frenektomi, yani dil bağı ameliyatını içeren frenektomi de bebeklikte emzirme dönemlerini ve konuşmanın gelişimini engelleyecek düzeydeki dil bağını cerrahi olarak onarma işlemidir. 
  • Dil bağlarının yapısı ve uzunluğu kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Dil bağı olması gerekenden daha uzun ya da daha kısa olduğunda dil hareketleri kısıtlanır. Bu da konuşma güçlüğü yaratabilmektedir.
  • Dil bağı ameliyatı bebeklik döneminde çok daha sık uygulanmaktadır. Çünkü bebeklik döneminde fark edilen bu anormal yapıdaki dil bağı ya da bağları hem bebeğin beslenmesini hem de konuşma gelişimini olumsuz yönde etkiler.
  • Lingual frenektomi adıyla anılan oldukça pratik bu cerrahi işlem ile dilin hareket kısıtlılığı ortadan kaldırılabilir. Bu sayede dil bağı kaynaklı muhtemel sorunların da önüne geçilmiş olur.

Labial Frenektomi

  • Labial frenektomi, üst dudak bağı ve varsa alt dudak bağı ile ilgili cerrahi prosedürü içerir.
  • Labial frenulum adı verilen üst dudak bağı ve alt dudak bağı, dudakları diş etlerine bağlayan ince bir bağ dokudur.
  • Labial frenektomi de bu bağ dokuların konuşma gelişiminde olumsuz etkilere yol açabilecek denli kısa ya da anormal bir yapıda olması durumunda uygulanır. 
  • Labial frenektomi sayesinde kısa üst dudak bağı ve alt dudak bağının neden olduğu dudak yapışıklığı problemleri tedavi edilebilmektedir.
  • Labial frenektomi ile güvenli bir müdahalede bulunulabilen dudak yapışması konuşmanın dışında, diş gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Diş ve diş eti temizliğinin yeteri kadar gerçekleştirilememesine neden olarak ağız hastalıklarına yol açabilir. Bütün bu diş ve diş eti hastalıklarının oluşma riskinin de önüne geçmek için labial frenektomi önemli bir tedavi yöntemidir. 
  • Labial frenektomi uygulanması sonrası ağzın hareket kabiliyeti büyük ölçüde artırılmış olur.

Dil Bağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dil bağı ameliyatı öncesinde, yaklaşık 8 saatlik bir açlık gerekmektedir. Ameliyattan 8 saat öncesinden bir şey yememek ve içmemek gerekir. Bunların dışında hekim önerileri doğrultusunda verilecek kararlar ile aspirin ya da aspirin içeriğine benzer kan sulandırıcı ilaçların bırakılması gerekir. Dil bağı ameliyatı öncesinde yapılması gereken diğer prosedürler kişiye özel olarak hekim tarafından anlatılacaktır.

Bunların yanı sıra dil bağı ameliyatı, yani oral frenektomi oldukça basit bir tıbbi süreç izlenerek gerçekleştirilir. Adım adım dil bağı ameliyatı sırasında şu prosedürler uygulanmaktadır:

  • Yetişkin ya da çocuk doktoru randevusu sonrası gerekli muayeneler gerçekleştirilir.
  • Frenektomi işlemi için hastanın yüzüstü uzanması sağlanır.
  • Daha sonra hekim işlemin uygulanacağı ağız bölgesinde ağrı ya da acı hissi yaşanmaması için lokal anestezi hazırlığı yapar.
  • Bölgeye lokal anestezi uygulandıktan sonra uyuşmanın sağlandığına emin olunur.
  • Bu arada cerrahi işlem bebeklere uygulanıyorsa ebeveynlerin çocuklarına kucak desteği gerekebilir.
  • Hekimin cerrahi işlem sırasında kullanacağı neşter, makas ya da uygun steril aletler hazır bulundurulur.
  • Dudak ya da dil bağının fiziksel yapısına ve problemin boyutlarına göre kesi işlemi uygun şekilde gerçekleştirilir.
  • Kesi işlemi sona erdikten sonra cerrahi sürece uygun olarak bir ya da birkaç tane dikiş atılır.
  • Bütün bu dil bağı ameliyatı süreci toplamda yaklaşık 15 dakika devam eder.
  • Yaklaşık 15 dakikalık bir süre içinde dil bağı ameliyatı tamamlanmış olur.

Dil Bağı Ameliyatı Riskleri

Dil bağı ameliyatı da diğer her ameliyat gibi bazı riskler barındırır ancak gerek uygulanışı gerekse de ameliyat sonrası süreç göz önüne alındığında diğer ameliyatlara nazaran risk faktörleri minimize olmuş haldedir. Örneğin anestezi alerjisi ameliyat sırasındaki riskler arasında adı en sık anılan olumsuzluklardan biridir. Deneyimli bir hekim ve ayrıntılı bir muayene süreci ile bu risk faktörü de kolaylıkla ortadan kaldırılabilmektedir. Bunun dışında dil bağı ameliyatı geniş boyutlu bir risk faktörü barındırmamaktadır.

Dil Bağı Ameliyatı Sonrası

  • Dil bağı ameliyatı iyileşme süreci ile de oldukça güven veren bir tıbbi işlemdir. Çünkü yapılan cerrahi uygulama büyük çaplı değildir ve dil bağı ameliyatı sonrası iyileşme süreci de hızlı bir şekilde atlatılabilmektedir.
  • Eğer dil bağı ameliyatı sonrası süreç bir bebek için takip ediliyorsa yara bölgesinin bir hafta boyunca temiz tutulmasına ekstra özen göstermek yeterlidir. Genellikle bir iki gün içinde iyileşme süreci başlar ve bir hafta sonrasında da tam iyileşme gerçekleşebilir.
  • Yetişkinler ise dil bağı ameliyatı sonrası beslenme alışkanlıklarına dikkat etmelidir. Özellikle ameliyat sonrası ilk birkaç günlük sürede ağız içinin temiz tutulması enfeksiyon risklerini önlemek için büyük önem teşkil etmektedir. Ayrıca ameliyat sonrası hekim önerileri doğrultusunda belirlenecek bir süre için aşırı baharatlı, acı yiyecekler tüketilmemeli ve alkol almaktan kaçınılmalıdır.
  • Dil bağı ameliyatı sonrası konuşma egzersizleri de yapılabilmektedir ancak bunun için hekimden tam iyileşme sürecinin tamamlanıp tamamlanmadığı hakkında bilgi alınması gerekir. Bunun dışında dil bağı ameliyatı sonrası konuşma durumunda herhangi bir kısıtlamaya gidilmesi gerekmez. Sadece birkaç günlük süre için ağzın fazla yorulmaması önerilmektedir.
  • Dil bağı ameliyatı sonrası işlemi gerçekleştiren hekim tarafından reçete edilecek antibiyotikler düzenli olarak kullanılmalıdır. Ameliyattan sonra komplikasyon gelişmemesi için reçete edilen ilaçların düzenli kullanımı önerilmektedir. 
  • Genel olarak bebeklerde ameliyat sonrası iyileşme süreci çok daha hızlı geçer. Yetişkinler ise bir hafta sonrasında tüm günlük aktivitelere dönebilmektedirler.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Frenektomi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde dil bağı ameliyatını hangi doktor yapar?

Bebeklerde dil bağı ameliyatı bir KBB uzmanı tarafından yapılabilmektedir. Bebeğin gerekli kontrolleri yapılır. Ayrıca bebeklerde dil bağı ameliyatı gerçekleştirilebilmesi için son üç hafta içinde aşı olmamış olması gerekir. Eğer zorunlu herhangi bir aşı yaptırılması gerekiyorsa aşının yapılmasını takiben üç hafta sonrasında dil bağı ameliyatı uygulanabilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Bebeklerde dil bağı ameliyatı ne zaman yapılmalı?

Bebeklerde dil bağı ameliyatı 3 yaş ve altındaki çocuklarda emme ve konuşma sorunlarına yol açabilmektedir. Bu yüzden beslenme ve konuşmayı öğrenme konusunda çeşitli sorunları beraberinde getirebileceği için dil bağının mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekir. Bu yüzden özel olarak bir yaş aralığının beklenmesine gerek yoktur.

Dr. Deniz Gölgeli

Lazer frenektomi nedir? Nasıl yapılır?

Lazer frenektomi yönteminde de esasen normal frenektomi prosedürlerinin aynısı uygulanmaktadır. Sadece lazer frenektomi yönteminde daha az invaziv (daha az kanamalı) bir süreç izlenir. Kesi aracı olarak lazerin kullanılması zaten çok düşük olan komplikasyon risklerini daha da aza indirmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Bebeklerde dil bağı ameliyatı nerede yapılır?

Frenektomi işlemi bebeklerde yetişkinlere kıyasla çok daha kolaydır. KBB uzmanı tarafından gerçekleştirilebilir.

Dr. Deniz Gölgeli