Genel Cerrahi Makaleleri
HPV (human papilloma virüs), ciltte siğillere yol açan ve bulaşıcı olan virüs kökenli bir enfeksiyondur. Tedavide ilaç, cerrahi, aşı gibi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.
Meme kanseri, göğüste yer alan hücrelerin aşırı ve kontrolsüz çoğalması ve yapısının bozulmasıyla oluşan bir kanser türüdür. Evresine uygun tedavi planı uygulanır ve asıl tedavi cerrahi tedavidir.
Varis, toplardamarda şekil bozukluğu olup tedavisi için skleroterapi, lazer ile tedavi ve cerrahi tedavi uygulanmakla beraber, varis başlangıcı evresinde genellikle varis çorabı kullanılır.
Pankreas organındaki dokuların tümörleşmesi pankreas kanseri anlamına gelmekte olup, tedavisinde tek yöntem cerrahi tedavidir.
Midenin çeşitli bölgelerindeki dokuların kötü huylu tümörlerle karakterize olması sonucu ortaya çıkan bir kanser türü olup, tedavisinde cerrahi, radyasyon ve kemoterapi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Dahiliye ve genel cerrahi bölümleri ortak noktada buluşsalar da aslında farklı tıp branşlarıdır. Dahiliye bölümünü ve genel cerrahi bölümünü birbirinden ayıran en büyük fark, dahiliyenin ameliyat yapmıyor oluşudur. Dahiliye bölümü medikal tedavi yaparken, genel cerrahi bölümü ameliyatla tedavi yapar.
Bir hasta ilk olarak dahiliye bölümüne gitmelidir. Orada hastanın tetkikleri yapılır ve bir teşhis konulur. Eğer kişinin hastalığı sadece medikal tedavi ile düzelebilecek bir hastalıksa dahiliye bölümü gerekli tedaviyi uygular. Ancak eğer kişide tümör vb. hastalıklar saptanırsa hasta genel cerrahi bölümüne yönlendirilir ve cerrahi tedaviler uygulanır.
Varisler, toplardamarlarda bulunan kapakçıkların bozulması ile beraber aşağı doğru kan kaçağı olması sonucunda oluşur. Bazen damarların içindeki pıhtılar ameliyat sırasında koparak kalp, beyin ya da akciğer gibi hayati organlara giderek tıkanmaya sebep olabilmektedir. Varis tedavisinin doğru yapılabilmesi için damarlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmak önemlidir. Bu yüzden varis tedavisi, kalp ve damar cerrahisi bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir.