Göz Hastalıkları Makaleleri
Ksantelazma, çeşitli nedenler ile kişinin göz kapaklarında oluşan yumuşak şişlik gibi bir yükselme durumu olup tek tedavi seçeneği cerrahi tedavidir.
Göz akının üzerindeki zardan salınan mukus ve kirpik diplerinden salgılanan yağ ve deri hücrelerinin birleşimine göz çapağı denilmektedir. Tedavide göz damlası ve antibiyotik krem kullanılabilir.
Göz Batması göz yapısının kurumasını önleyen salgının eksik ya da düzensiz olması sonucunda ağrıya maruz kalması hissidir. Hekimler hastalarda sıklıkla etkeni ortadan kaldırıp hastalığı tedavi etmeye yönelik bir yaklaşımda bulunurlar.
Göz migreni, kişide geçici süreliğine görme bozukluklarına yol açan bir migren türü olup dinlenerek ve rahatlayarak migren atakları geçirilebilmektedir.
Göz kızarıklığı olarak ifade edilen durum gözün en dış katmanında bulunan şeffaf tabaka olan konjonktiva ile alt tarafında bulunan ve gözün renkli kısmındaki griliğini oluşturan sklera katmanı arasına yerleşmiş kan damarlarındaki genişlemelere bağlı olarak meydana gelir.
Göz sağlığını korumak için her sene düzenli olarak rutin muayene yaptırılması, doğru gözlüklerin tercih edilmesi, teknolojik ekranlara bakarken uygun mesafenin muhafaza edilmesi ve uzun süre ekran karşısında vakit geçirilmemesi, kontakt lens kullanırken tırnakların kısa olmasına ve hijyen kurallarına özen gösterilmesi, çok sıcak ve kuru hava olan ortamlarda uzun süre kalınmaması, doğru aydınlatma tercihlerinin yapılması ve göze uygulanan kozmetik ürünleri seçerken bilinçli olunması gerekir. Aynı zamanda beslenmede E, C ve A vitaminleri ile selenyum ve çinko minerallerinin yeterli alınması da göz sağlığı için oldukça önemlidir.