KCFT

KCFT olarak bilinen karaciğer fonksiyon testi, karaciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılmaktadır.

KCFT Nedir?

İnsan vücudunun en büyük ikinci organı olan karaciğer, karın bölgesinde sağ üst kısımda kaburganın hemen altında yer alır. Görevi ise gıdalardan alınan protein ve yağların sindirilmesidir. Ayrıca yine gıdalar yoluyla alınan glikojen maddesini depolar. Bununla birlikte vücut için oldukça önemli olan ana protein maddesi albümini üreten karaciğer, vücuda giren zehirli maddelerin arıtılıp vücuttan atılmasını sağlar. Bu çerçevede karaciğerin sağlıklı olması bütün vücut fonksiyonları için büyük önem taşımaktadır. KCFT olarak bilinen karaciğer fonksiyon testi, karaciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılmaktadır.

Karaciğer üzerinde uygulanan testler sonucu görülen kcft yüksekliği, karaciğer hastalığının ağırlığına işaret eder ve ona göre bir tedavi yöntemi belirlenir. Dolayısıyla karaciğer fonksiyon testleriyle izlenen karaciğer ilaç kullanılarak tedavi edilmeye çalışılırken iyileşme süreci de bu testlerle takip edilir.

KCFT Çeşitleri

Karaciğer, insan vücudunda birçok metabolik fonksiyonu bir arada yürüten bir organdır. Safra kesesi başta olmak üzere kan üzerinde de görülen metabolik maddeler, karaciğerin hasta olması durumunda artış gösterir. Bu çerçevede karaciğerin hastalık seviyesini ölçmek için uygulanan karaciğer fonksiyonu testleri farklı isimlerle uygulanmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir:

AST (Aspartat Aminotransferaz) ve ALT (Alanin Transaminaz) Testleri

ALT ve AST, karaciğer tarafından üretilen enzimlerdir. Bu iki test, karaciğer rahatsızlıklarında karaciğerdeki hasarı tespit etmek ve hastalığın ne kadar ilerlediğini değerlendirmek amacıyla yapılır.

GGT (Gama Glutamil Transferaz) ve ALP (Alkalen Fosfataz)

GGT ve ALP testleri ise yine karaciğerdeki rahatsızlıklara ek olarak safra yollarındaki rahatsızlıkları da tespit etmek amacıyla uygulanır.

Albumin, Pıhtılaşma ve INR Testleri

Bu testler ise karaciğerdeki fonksiyon bozukluklarının tablo halinde görülmesini ve ona göre değerlendirilme yapılmasına olanak sağlar.

KCFT Normal Değerleri

Kcft sonucunda ortaya çıkan her madde, vücutta belirli değerlere sahip olmalıdır. Bu değerlerin altında veya üstünde olması durumu, karaciğer bölgesinde hastalık işaretidir. Bu değerler ise şu şekildedir:

  • ALT için 7-50 U/L aralığında
  • AST için 8-48 U/L aralığında
  • Albumin Testi için 3.5-5.5 g/dL aralığında 
  • GGT için 9-48 U/L aralığında 
  • ALP için 45-115 U/L aralığında olmalıdır.

KCFT Değerleri Niçin Yükselir?

Karaciğerle ilgili bütün problemler KCFT uygulamalarındaki değerler üzerinde etkilidir. Buna bağlı olarak KCFT değerlerinin yükselmesi de düşük çıkması da karaciğerle ilgilidir. Bu yüzden KCFT uygulamasının düzenli olarak yapılarak karaciğerin izlenmesi gerekir. Bu çerçevede yapılan KCFT uygulamasında değerlerin yüksek çıkması şu sebeplere bağlıdır:

  • Kronik hastalığı olanlar için sürekli olan ilaç kullanımı ve oldukça ağır olan ilaçların bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi,
  • Karaciğeri olumsuz etkileyen maddelerin kullanılması ve özellikle aşırı alkol ve sigara tüketimi,
  • Obezite ve hareketsiz yaşam sebebiyle karaciğerin yağlanması,
  • Diyabet hastalığı sebebiyle sürekli ilaç kullanımı,
  • Genetik olarak aile bireylerinde karaciğer hastalığı geçiren birinin olması,
  • Kalp yetmezliği ve çeşitli kalp hastalıkları,
  • Hepatit hastalığı,
  • Bunlarla birlikte karaciğerin vücuttaki görevini yapmasını engelleyen diğer hastalıkların meydana gelmesi.

KCFT Değerleri Niçin Düşük Çıkar?

KCFT uygulamasında değerlerin yüksek çıkması, ciddi karaciğer hastalıklarının habercisi olurken; değerlerin düşük çıkması ise yine birçok kimseyi tedirgin etmektedir. KCFT değerlerinin normalin altında çıkması da çeşitli hastalıkların habercisi olsa da henüz bu sebeple belirlenmiş bir hastalık bulunmamaktadır.

Uzun süredir yukarıda sayılan sebeplerden dolayı yüksek seyreden değerlerin, sebepler ortadan kalktıktan sonra normal haline dönmesi KCFT değeri düşüklüğü olarak kabul edilir. Bu ise karaciğerin istendiği gibi sağlıklı bir şekilde çalıştığının göstergesi olarak kabul edilir.

Karaciğer Fonksiyon Testi Nasıl Yapılır?

Karaciğer fonksiyon testleri, tek bir test olmayıp farklı test gruplarından oluşmaktadır. Ancak karaciğer rahatsızlıklarında hastalardan en çok istenen testler ALT ve AST testleridir. Bu çerçevede bu testlerin nasıl yapıldığını bilmek, karaciğer fonksiyon testlerinin nasıl yapıldığı konusunda fikir vermektedir.

  • ALT testi koldan alınan kan örneklerinin laboratuvarda incelenmesi şeklinde yapılır. İnceleme sonucunda kandaki ALT seviyesinin normalden yüksek çıkması karaciğerde bir hastalığın habercisidir.
  • AST testi de aynı şekilde koldan alınan kan örneklerinin laboratuvarda incelenmesiyle yapılır. Ancak AST testi tek başına bir anlam taşımayıp ALT testinin sonuçlarıyla birlikte değerlendirilir.

Karaciğer Fonksiyon Testleri Kimlerden İstenir?

Karaciğer fonksiyon testleri bazı belirtilerle doktora başvuranlardan istenmektedir. Bu belirtiler ise şunlardır:

  • Aşırı miktarda alkol tüketimine bağlı olarak rahatsızlanmak,
  • Hepatit hastalığına yakalanmış olmak,
  • Obezite, diyabet veya metabolizma bozukluğu olduğu durumlarda,
  • Sarılık hastalarından,
  • Geçmeyen ve sürekli yorgunluk şikayeti olanlardan,
  • Aşırı zayıflık ve buna bağlı olarak sürekli olan halsizlik,
  • Ciltte kaşıntı, karın bölgesinde şişlik ve sürekli ağrı ile sürekli iştah kaybı,
  • İdrarın koyu renkli olması,
  • Sürekli olan mide bulantısı ve bacaklarda şişkinlik.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

KCFT ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kcft Bozukluğu Nedir?

Kcft, karaciğer hastalıklarının teşhisinde ve gerekli tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde uygulanan testlerdir. Bu çerçevede kcft değerlerinin yüksek çıkması karaciğerin düzgün çalışmaması ve fonksiyonlarında bozukluk olduğunun göstergesidir. Bu durum kcft bozukluğu olarak değerlendirilir. Test sonuçlarının normalin üzerinde çıkması karaciğer hastalıklarının habercisi olarak değerlendirilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kcft testleri hangi hastalıkların teşhisi için yapılır?

Kcft genellikle karaciğer hastalığı ve karaciğerde oluşan hasarı tespit etmek amacıyla yapılır. Bununla birlikte karaciğer fonksiyon testlerinden olan ALT ve AST testleri, hepatit ve siroz hastalıklarının teşhisi için yapılmaktadır. Bu testler, yukarıda belirtilen durumların tespiti için kullanılabileceği gibi çeşitli tedavi ve tanılarda ek test olarak da istenebilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kcft oranları yüksek çıkan kişiler nasıl beslenmeli?

Kcft sonuçları normalden yüksek çıkan kişiler beslenmesine son derece dikkat etmelidir. Özellikle karaciğer yağlanması riskine karşı az yağlı veya yağsız yiyecekler tüketmelidir. Bununla birlikte sebze tüketimini artırmalı ve et ürünlerini azaltmalıdır. Ekmek kullanımı ise çavdar veya kepekli olmalıdır. Kcft oranlarının yüksek çıkması sonucunda bir diyetisyenden yardım alınmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kcft hastanelerin hangi bölümünde yapılır?

Kcft sonuçları normalden yüksek çıkan kişiler beslenmesine son derece dikkat etmelidir. Özellikle karaciğer yağlanması riskine karşı az yağlı veya yağsız yiyecekler tüketmelidir. Bununla birlikte sebze tüketimini artırmalı ve et ürünlerini azaltmalıdır. Ekmek kullanımı ise çavdar veya kepekli olmalıdır. Kcft oranlarının yüksek çıkması sonucunda bir diyetisyenden yardım alınmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker