Mide Guruldaması
Mide guruldaması vücudumuzdaki kalın bağırsakta biriken gazdan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Tedavi altta yatan nedene göre yapılmaktadır ve evde tedavi de uygulanabilir.
Mide Guruldaması Nedir?
Mide guruldaması vücudumuzdaki kalın bağırsakta biriken gazdan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Sağlık açısından zararlı etkisi olmayan bu durum diğer insanların yanında sizi zor durumda bırakabilmektedir. Mide guruldaması problemi sıklıkla açlık durumuna bağlı olarak gelişir. Eğer ki tokken de mide guruldaması şikâyetleriniz oluyorsa bağırsaklarınızda bir sorun olabilir.
Laktoz tüketimine bağlı olarak mide guruldaması da laktoz hassasiyeti olan kişilerin sıkça karşılaştığı durumdur. Süt ürünlerindeki laktozun midede sindirilememesi sonucu yorulan midenin daha fazla ses çıkarmasına neden olacaktır.
Mide Guruldaması Nedenleri Nelerdir?
Mide guruldamasına sebep olan gaz birikmesinin nedeni genellikle yemek yerken, sıvı tüketirken yutulan havadan dolayıdır. Hızlı yemek yeme sırasında yutulan hava miktarında artış olacağı için yemek yerken acele edilmemelidir. Ayrıca üzüntülü olarak yemek yediğimizde de hava yutmaya bağlı olarak karın guruldaması olabilir.
Karın gurultusuna neden olan bir diğer etmen de midenin boş olmasıdır. Midemizin boş olmasına bağlı olarak içerideki hava mide hareketleriyle seslere sebep olur. Midedeki bakterilerin artmasına bağlı olarak da mide guruldaması meydana gelebilmektedir.
Mide rahatsızlıklarından gastrit, reflü gibi rahatsızlıklar da mide guruldamasına sebep olan etkenler arasındadır. Gıda hassasiyeti bulunan kişilerin de özellikle süt ve süt ürünleri, laktoz içeren besinler tüketmemesi gerekmektedir.
Bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerde ishal, kabızlık durumlarına bağlı olarak mide guruldaması meydana gelebilmektedir.
Yüksek düzeyde görülen ve şiddetli bir şekilde olan karın guruldaması ülser hastalığından kaynaklı olabilir. Bununla birlikte karnın guruldamasının yanı sıra acı ve yanma şikâyetleri görülmektedir.
Mide Guruldaması Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?
Mide guruldaması, bağırsak guruldaması gibi şikâyetleri bulunan kişiler bazı önlemler alarak bu sorunu kolaylıkla yenebilir. Bağırsak guruldaması, mide guruldaması ve gaz şikâyetlerinin tedavisi için ne yapmalı? Mide guruldamasına ne iyi gelir? Mide guruldaması, bağırsak guruldaması bulunan kişilerin yapması gerekenler;
- Sindirim işlemlerinin hızlı ve rahat şekilde gerçekleşmesi için ılık limonlu su tüketebilirsiniz. Limon sayesinde bağırsaklarınız daha hızlı çalışacak, sindirim işlemi kolaylaşacaktır.
- Zencefil kullanarak hazırlayacağınız çay ile midenizdeki guruldama, gaz şikâyetlerinin önüne geçebilirsiniz. Akşam yemeğinden sonra tüketeceğiniz zencefil çayı midenizi rahatlatacaktır.
- Mide guruldaması sonrasında tüketeceğiniz bir kaşık zeytinyağı, bir fincan limonlu çay midenizdeki seslerden kurtulmanızı sağlayacaktır.
- Rezene Çayı
- Papatya Çayı
- Nane Çayı
Mide Guruldaması Ne İyi Gelmez?
Mide guruldamasına sebep olabilen birçok yiyecek bulunmaktadır. Bunlar;
- Kuru Fasulye
Kuru fasulye tüketimi sonrası bağırsaktaki simbiyotik bakteriler tarafından parçalanması sonucu nitrojen, hidrojen ve karbondioksit gibi gazlar meydana gelir. Lifli gıdalardan olan kuru fasulye gibi baklagiller tüketildiğinde bağırsakta daha fazla gaz oluşmaktadır.
- Mayalı Yiyecekler
- Karbonatlı İçecekler
Midedeki hava ve gazlar karın guruldaması sebebi olabilir. Meşrubat, gazlı içecekleri çokça tüketiyorsanız sindirim sisteminizdeki hava, baloncuk sayılarında artış meydana gelecektir. Bu durum midede seslerin oluşmasına sebep olabilir.
Bağırsak Guruldaması Sendromu Nedir?
Huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen bu rahatsızlık şişkinlik, ağrı, sürekli mide guruldaması, bağırsaklardan ses gelmesi, bağırsak guruldaması ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. İrritabl (Huzursuz) bağırsak sendromu olan kişilerde tüketilen besinler hızlı şekilde sindirimden geçerse sıvı emiliminin olmamasından kaynaklı olarak ishal, yavaş şekilde sindirim sisteminden geçerken kabızlık şikâyetleri görülebilmektedir. Kadınlarda erkeklere göre 3-7 kat daha fazla oranda görülmektedir. Strese bağlı olarak ya da psikolojik etmenlerden kaynaklı olabildiği gibi hormonal ve çevresel etmenlerde huzursuz bağırsak sendromuna neden olabilmektedir.
Bebeklerde Mide Guruldaması, Bebeklerde Bağırsak Guruldaması
Bebeklerde mide guruldamasının birçok nedeni olabilir. Bunlar;
Yanlış Emzirme Tekniği: Bebeğin emzirilmesi sırasında yanlış pozisyonda emzirme tekniği bebeğin hava yutmasına sebep olur. Bu durum karın guruldamalarına yol açar. Emzirme pozisyonunun doğru teknikle, doğru şekilde uygulanması ile karın gurultusu sorunu sona erebilir.
Süt alerjisi: Yetişkin insanlarda olduğu gibi süt ve süt ürünleri bebeklerde de alerjiye neden olup ishal ve gaza sebep olabilir. Bebeklerde karın guruldaması alerjiye sebep olan besin kesildiği zaman ortadan kalkacaktır.
Kolik: Yeni doğan bebeklerde daha sık görülen kolik sorunu, karın guruldaması ve gaz sancısı problemlerinin oluşmasına neden olabilmektedir.
Bebek Reflüsü: Bebeklerde mide gelişiminin zayıf olmasına bağlı olarak sindiremediği besinler mideden yukarı çıkıp ağzına gelebilmektedir. Bu durum bebeklerde karın guruldamasına sebep olabilmektedir.
İshal: Bebeklerde sıkça karşılaşılan sorunlardan biride ishaldir. İshal sorunu bağırsaklarda hareketliliğin artmasına neden olur. İshale bazı lifli gıdaların da sebep olabileceği gibi çeşitli hastalıklar ya da diş çıkarma dönemlerinde ishal görülebilmektedir. Bebeklerde bağırsak guruldaması ishale bağlı olarak da meydana gelebilmektedir.
Açlık: Bebeklerde bazen hiçbir sorun olmadan da karın guruldaması oluşabilir. Bu durum bebeğin karnının acıkmasına bağlı olarak gelişebilmektedir.
Mide Guruldaması için Hangi Doktora Gidilir?
Mide guruldaması günlük hayatı etkileyen bir rahatsızlıktır. Mide guruldamasına tükettiğimiz besinlerden kaynaklı ya da mide, bağırsak sorunlarının neden olabilmektedir. Geçmeyen mide, bağırsak guruldamalarınız oluyorsa mide guruldaması, bağırsak guruldaması rahatsızlıkları için aile hekiminize gidebilir. Sonrasında ihtiyaç duyulması hâlinde dâhiliye (iç hastalıkları) doktoruna başvurmanız gerekebilir.
Mide Guruldaması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Karından ses gelmesi nasıl önlenir, nasıl engellenir? Bağırsak guruldaması nasıl önlenir?
- Günlük olarak tüketeceğiniz 3 litre su ile guruldama probleminin oluşmasını engelleyebilir ve mide gazlarının azalmasını sağlayabilirsiniz. Su içerken acele etmeden, yavaş şekilde içmelisiniz. Ayrıca su içerken ara vererek içmeniz hava yutmanızı engelleyecektir
- Sık aralıklarla, daha az yemek yiyerek midedeki guruldama şikâyetinin önüne geçebilirsiniz.
- Yemek yeme esnasında konuşmamak, gaza sebep olabilecek hava girişini engellemektedir.
- Sakız çiğnemek hava yutmanıza sebep olacağı için sakız çiğnemekten uzak durun.
- Ayakta yemek yemeyin.
- Hareketsiz yaşamdan uzak durun hareketli yaşam tarzı ile mide, bağırsak rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz.
- Karın guruldamasının oluşmasını istemiyorsanız gazlı içeceklerden ve gaza sebep olabilecek yiyecekler tüketmemelisiniz.
- Yemek yerken ya da sıvı tüketirken acele etmemeye, yavaş yavaş tüketmeye ve uzun süre çiğnedikten sonra tüketmeye özen gösterin.
- Süt ve süt ürünleri tüketimini azaltmalısınız.
- Bir şeyler içerken pipet kullanmaktan uzak durun. Bu durum da hava yutmanıza sebep olur.
- Alkol tüketimi karın guruldaması sebepleri arasındadır. Alkollü içecekler tüketmeyin.
- Stresli olmaktan kaçının. Heyecanlı ya da stresli anlarda karın guruldaması oluşabilmektedir.
- İçerisinde maya bulunan gıdalar tüketmeyin. Bunlar karbonatlı gıdalar ve kepekli gıdalardır.
- Lifli gıdalar tüketmekten uzak durun. (Kuru Fasulye vb.)
- Sigara kullanan insanlarda hava yutmaya bağlı olarak mide guruldaması oluşabilmektedir. Bu sebeple sigara kullanıyorsanız bırakmanız gerekir.