Saruhanlı Merkez 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimliği
Aile Hekimliği Bölümü Hakkında
Cengiztopel Mah. / Manisa
Aile hekimliği, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir kamu kurumu olup, klinik tanı ve tedavi süreçlerinin yürütüldüğü bir merkezdir. Aile hekimliği bünyesinde hizmet veren hekimler, bu alana özgü eğitim almaktadır.
Aile Hekimliği, tüm yaş gruplarına (çocuk, yetişkin ve yaşlı) koruyucu ve tedavi edici hizmet sunan bir sağlık merkezi olarak tanımlanmaktadır. Bu sağlık merkezi bünyesinde çalışan aile hekimlerinin çalışma alanı, birinci bakım sağlık hizmetleri olarak isimlendirilmektedir. Tüm gelişmiş dünya ülkelerinde aile hekimliği, halk sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle genel pratisyen hekimler, aile hekimliği bünyesinde klinik çalışmalarla uygun tanı ve tedavi içerisinde yer alan hizmetler sunmaktadır. Aile hekimliği sistemi Türkiye için 2002 yılında başlatılan "Sağlıkta Dönüşüm" reformuyla, 2005 yılından beri aktif olarak halk sağlığı için kullanılmaktadır. Kısacası aile hekimliği kendi içinde, sağlık ocağının daha geniş ve kapsamlı hali olarak düşünülebilmektedir.
Bu bilgiler çerçevesinde, hasta kişiler kendi bilgilerini kullanarak kayıtlı oldukları aile hekimliğinden yararlanabilmektedir.
Aile hekimliği bünyesinde verilen sağlık hizmeti, hastalığa değil hastaya odaklanmaktadır. Sağlık merkezi, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın tüm hastaları kabul etmektedir. Hastaların ilk klinik tanı ve tedavisi aile hekimliğinde yapılabilmektedir. Aile hekimliklerinde tanısı konulan ve ilk tedavisi yapılan başlıca hastalık grupları şu şekildedir;
- Çocuk hastalıkları
- Jinekolojik hastalıklar
- Ruh sağlığı problemleri
- Cilt hastalıkları
- Dahiliye hastalıkları
- Göz hastalıkları
Bunlar dışında, sağlıklı bireyler de aile hekimliğine başvurarak, rutin kontrollerini yaptırabilmektedir. Öte yandan aile hekimliği bünyesinde aile planlaması, bu alanda eğitim almış uzman hekim tarafından yapılabilmektedir.
Aile hekimliği merkezi ayakta veya kısa süreli istirahatler ile atlatılacak hastalıkların tedavi edilmesini sağlamaktadır. Bunun için tıp fakültesinde eğitim almış hekimler, hastaları muayene etmekte ve tıbbi öyküsünü dinlemektedir. Hastalara bazı test ve tetkikler de aile hekimliği bünyesinde yapılabilmektedir. Aile hekimliği uygulamaları; aşılama uygulamaları, pansuman, ilaç reçete etme, istirahat raporu yazma, gebelik ve doğum kontrolü, göz muayenesi ve koruyucu tedavi şeklindedir.
Bu tetkikler ve tedaviler neticesinde aile hekimliği bünyesinde tedavisi yeterli olmayan ve uzmanlık gerektiren hastalar için öncelikli olarak uzman hekim görüşü alınmaktadır. Ardından aile sağlık hekimi tarafından gerekli görülen hasta kişiler, hastanelerin ilgili birimine sevk edilmektedir.
Aile Hekimliği Nasıl Öğrenilir?
Ülkemizde 10 yılı aşkın süredir, her yurttaşın bağlı olduğu bir aile hekimliği bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nde tüm yurttaşların bağlı olduğu ve aile sağlık merkezi bünyesinde görev yapan bir hekimi bulunmaktadır. Kişilerin kendi bağlı oldukları aile hekimliği merkezini öğrenmeleri gerekmektedir. Bunun için Sağlık Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu "Aile Hekimi Sorgulama" sistemi bulunmaktadır. Bu sistem kullanılarak aile hekimliği bilgisine ulaşılabilmektedir. Bununla birlikte kişiler E-Devlet sistemi üzerinden giriş yaparak, "Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama" kısmından hizmet alacakları aile hekimi bilgisini de öğrenebilmektedirler.