Total IGE
İmmünoglobulin E, alerjen veya parazitten kaynaklanan bir tehdit algıladığında, vücudun bağışıklık sistemi tarafından üretilen bir antikordur.
Total IGE Nedir?
İmmünoglobulin E (IgE), alerjen veya parazitten kaynaklanan bir tehdit algıladığında, vücudun bağışıklık sistemi tarafından üretilen bir antikordur. Beş immünoglobulin sınıfından (A, G, M,D ve E) biridir ve normalde kanda çok az miktarda bulunur.
İmmünoglobulinler vücudun bağışıklık sisteminde anahtar rol oynayan proteinler olarak da bilinir. Plazma hücreleri adı verilen özel bağışıklık hücreleri tarafından bakteriler, virüsler, diğer mikroorganizmalar gibi bağışıklık sistemine zararlı antijenlere yanıt olarak üretilirler. IgE seviyeleri, alerjik reaksiyonlara ek olarak vücudun parazitten kaynaklanan bir enfeksiyona veya bazı bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklara tepki olarak da yükselmiş olabilir.
Duyarlılaştırma olarak da adlandırılan ilk maruziyet sırasında alerjisi olan bir kişinin vücudu, özellikle ilgili alerjene yönelik bir IgE üretir. Belirli süre alerjene maruz kalındığında ise IgE üretimi hızlanır ve alerjen reaksiyonu tetikleyen seviyelere ulaşır.
Total IGE Normal Değerleri Kaç Olmalı?
Total IgE referans aralığı 150 UI/ml ila 1.000 UI/ml arasında değişmektedir. Total ige değeri üst sınırı ise 150 UI/ml ila 300 UI/ml arasındadır. Herkeste IgE değerleri mevcuttur. Seviyeler 18-20 yaşına kadar yükselir ve daha sonra sabitlenir. Bu durumda bebekler ve küçük yaştaki çocuklarda değerlerin daha yüksek olması muhtemeldir. Total IgE normal değerleri ise erkekler için 0-230 IU/ml iken, kadınlar için 0-170 IU/ml olarak belirlenmiştir.
Total IGE Nasıl Ölçülür?
Total IgE testi belirli bir türün miktarını değil, kandaki toplam immünoglobulin E miktarını ölçer. Spesifik bir alerjiden ziyade vücudun alerjik reaksiyona verdiği yanıtı tespit etmek için kullanılır. Total IgE düşüklüğü veya yüksekliği tanısı, koldan açılan damar yoluyla alınan kan örneği ile konulur. Test öncesinde hazırlık yapılması gerekmez. Test sonuçları IgE yüksekliğini gösteriyorsa, hekim problemin ne olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini değerlendirmek için ek testler isteyebilir.
Total IgE testi fiyatı ise testin yapıldığı hastaneye ve gerek görülebilir ek testlere bağlı olarak değişebilir. Hastanenin çağrı merkezi veya danışmanlığı aranarak total IgE test fiyatları hakkında daha detaylı bilgi alınabilir.
Bebeklikte Total IGE Değerleri Nasıl Olmalı?
Bebeklikte total IgE değerleri üzerine yapılan çalışmalar sınırlıdır. Belirtilen değerlere göre 1 yaşından küçük bebeklerde total IgE referans değerleri 0 ila 15 IU/ml, 1-5 yaş arasındaki çocuklarda0-60 IU/ml, 6-9 yaş çocuklarda 0-90 IU/ml ve 10-15 yaş çocuklarda ise 0-200 IU/ml arasında değişmektedir. Çocuklarda 400 ila 600 IU/ml değerlerinin bile patolojik bir durumu yansıtmadığı gözlenmiştir. Çocuklarda total IgE testi genellikle enterobiosis (kıl kurdu), egzama ve bronşit gibi durumların kontrolü için yapılmaktadır.
Total IGE Düşüklüğü Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?
Normalden yüksek IgE seviyesi kişinin bir tür alerjisi olduğu anlamına gelirken total IgE düşüklüğü, yapılan teste göre kişide herhangi bir parazit veya alerjene karşı duyarlı olmadığını göstermektedir. Böyle bir sonuç alerjen testin negatif sonuçlandığını belirtir.
Total IGE Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?
Total IgE testi, özellikle potansiyel alerjen bilinmediğinde, kişinin alerjik bir reaksiyona bağlı olabilecek periyodik veya kalıcı semptomları olduğunda istenebilir. Total IgE yüksekliği, bir kişinin bir veya birden fazla alerjisi olma ihtimalini göstermektedir. Toplam IgE testi ile tarama yapıldıktan sonra yüksek sonuç alınması halinde maddeye özgü IgE testleri yapılabilir. Bunlar; polenler, küfler, evcil hayvan tüyleri veya yiyecekler gibi çeşitli alerjen türlerini içerebilir.
Total IgE testi hiperimmünoglobulin E sendromu olarak bilinen ve çok nadir görülen (yaklaşık milyonda birden az) kalıtsal bir hastalığı teşhis etmek amacıyla da istenebilir. Bu hastalığa sahip kişilerde, genellikle normal IgE seviyelerinden önemli ölçüde daha yüksek sonuçlar görülecektir. Bu hastalık, egzama, tekrarlayan sinüs, akciğer enfeksiyonları, kemik kusurları ve ciddi cilt enfeksiyonları ile kendini gösterebilir.
Total IgE testi ayrıca çok nadir de olsa plazma hücrelerinin kanseri olarak bilinen multipl miyelom hastalığını tespit etmek için de kullanılabilir.
Total IGE Yüksekliği Belirtileri
Total IgE yüksekliği testi yapılmasını gerektirebilecek semptomlar deri, solunum veya sindirim sistemi tutulumu gösteren durumları içerebilir. Total IgE yüksekliğinden şüphelenilmesini gerektiren belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Kurdeşen
- Egzama
- Periyodik veya kalıcı kaşıntı
- Nefes almada güçlük
- Gözlerde kaşıntı
- Hapşırma, öksürme ve tıkanıklık
- Hırıltılı solunum, göğüste sıkışma, öksürük ve nefes darlığı gibi astım semptomları
- Bulantı ve kusma
- Geçmeyen ishal
- Deri döküntüsü
Total IGE Yüksekliği Tedavisi
Total IgE yüksekliği herhangi bir ilaç ile tedavi edilebilen bir durum değildir. Alerjinin nedeni öğrenildikten sonra ilgili maddeye maruz kalmayı sınırlandırmak gerekir. Hekim alerjiye neden olan maddeye maruz kalma durumunda hastanın ciddi reaksiyon gösterme riskine karşın bir ilaç reçete edebilir.
Egzama gibi cilt enfeksiyonları gelişen kişilerde ise bölgesel nemlendirici kremler ve iltihabı azaltmak için steroid ilaçlar önerilebilir. Cildin antiseptik tedavileri ise, antibiyotiğe dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına yol açmadan ciltteki bakterileri büyük ölçüde azaltır.
Hiperimmünoglobulin E sendromu gelişen kişide akciğer ve diğer derin doku apseleri, drenaj veya rezeksiyon gerektirebilir. Ayrıca yoğun terapi ve destekleyici bakım, hastalık için başarılı uygulamalardır.
Astım teşhisi konulması halinde ise astımı tetikleyen alerjenlerden kaçınmak önemlidir. Astım için solunum cihazları, immünosupresanlar ve bronkodilatörler gibi ilaçlarla tedavi seçenekleri mevcuttur.
Total IGE Yüksekliğine Ne İyi Gelir?
Total IgE yüksekliği durumunda hastanın alerjik reaksiyonu olduğu saptanırsa spesifik IgE testi ile kesin etken anlaşılmaya çalışılır. Genel olarak total IgE yüksekliği olan kişilerin yapması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Günlük olarak ev güneşlendirilmeli
- Evin rutubetsiz ve aydınlık olmasına dikkat edilmeli
- Toz tutan eşyalara yer vermemeye özen gösterilmeli
- Kuş tüyü veya yün ile doldurulmuş yorgan, yastık, minder ve yatak kullanılmamalı
- Battaniyelerin çift nevresim ile kullanılması tercih edilmeli
- Yatak odasında süs bitkisi bulundurmamaya dikkat etmeli
- Grip ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı tedbir alınmalı
Hiper IgE sendromlu hastalar ise enfeksiyon ve kronik akciğer hastalığının gelişmesi ihtimaline karşın dikkatli olmalıdır. Enfeksiyonların oluşumunun erken teşhisi ve tedavisi önemli olduğundan, düzenli takip gereklidir. Bu hastalığa sahip çocukların ailelerine ise genetik danışmanlığı almaları tavsiye edilmektedir.
Total IGE Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Total IgE yüksekliği alerji kaynaklı olduğunda kesin bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Tedavi genellikle gelişen durumu yönetmeye dayanır. Yüksek total IgE değerleri ve sonraki değerlendirmeler kişinin hiper IgE sendromlu olduğunu gösteriyorsa, hastalık kontrol altına alınmadığında akciğer dokusu zarar görebilir ve kronik akciğer hastalığına yol açabilir. Merkezi sinir tutulumu gibi durumların gerçekleşmesi ise ölüme sebebiyet verebilir.
Total IGE ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Total IGE neden yükselir? Total IGE yüksekliği neden olur?
Total IgE yüksek olması, kişinin herhangi bir etken maddeye karşı vücudunun tepki vermesi üzerine gerçekleşir. Bu etken, yiyecekler, toz, tüy veya polen gibi zararsız bir madde olabilir. Algılanan bu tehditle savaşmak için bağışıklık sistemi immüoglobulin E adı verilen antikorlar üretir. Çok nadir karşılaşılan, akciğeri enfekte eden ve iltihaplanmayla sonuçlanan bakteri türlerinin neden olduğu hiper IgE sendromu olan kişilerde de total IgE yüksekliği görülür.
Kanda Total IGE nedir? Alerji total IGE nedir?
Kanda total IgE, alerjik reaksiyonlara karşı vücudun bağışıklık sistemini koruyan bir antikor olarak bilinir. Bazen kişinin herhangi bir maddeye alerjisi olması halinde vücut reaksiyon gösterir ve kanda bulunan total IgE antikorları yükselir. Yapılan kan testi ile alerji semptomlarının kesin teşhisi konulmaya çalışılır. Total IgE testi, kişinin herhangi bir maddeye alerjisi olduğunu gösterirken, alerjinin neden kaynaklandığını belirtmez.