Bebeklerde Sümüksü Akıntı

Doğumun gerçekleşmesinden sonraki ilk birkaç haftada kız bebeklerde anneden geçen östrojenler çekilmeye başlar ve vajinal akıntıların oluşmasına neden olur. Tedavide genellikle antibiyotik ve ilaç tedavileri uygulanır.

Bebeklerde Sümüksü Akıntı Nedir?

Bebeklik döneminde erkek ve kız çocuklarda anatomik ve fizyolojik yapının farklılığından kaynaklı yaşanılan sağlık sorunlarında da değişiklik olabilmektedir. Kız bebeklerinde görülen vajinal akıntılar da bunlardan biridir. Doğumun gerçekleşmesinden sonraki ilk birkaç haftada kız bebeklerde anneden geçen östrojenler çekilmeye başlar. Bu da vajinal akıntıların oluşmasına neden olmaktadır.

Vajinal akıntılar genelde bebeklerde sümüksü akıntı şeklindedir. Kız bebeklerde oldukça normal olarak beklenen bu akıntılar, bazı zamanlarda doğumdan sonra ilk haftalarda kanamanın oluşmasına da sebep olabilmektedir. Bebeğin vajinasında oluşan beyaz sümüksü veya kanlı akıntılar da genel olarak korkulması gereken bir durum değildir.

Bebeklerde Sümüksü Akıntı Belirtileri?

Bebeklerde vajinal sümüksü akıntılar bazen hiçbir belirti vermezken bazen de beyaz, kahverengi, yeşil ya da sarı renkte olabilmektedir. Bunların yanı sıra akıntılar pis koku yayabilir veya kanlı şekilde de olabilmektedir. Genel olarak bu şekilde sarı, kahverengi ve yeşil gibi renkte oluşan akıntılar enfeksiyon kaynaklıdır. Enfeksiyon kaynaklı olan akıntılar bebeklerde kaşıntıya ve dolayısıyla kızarıklığa da sebep olabilmektedir. Bebeklerde sümüksü akıntılara aynı zamanda idrar yanması da eşlik edebilmektedir.

Bebeklerde Sümüksü Akıntı Nedenleri Nelerdir?

Kız bebeklerde doğumdan sonraki ilk haftalarda oldukça sık gözlenen beyaz sümüksü akıntılar birçok farklı sebepten kaynaklı olabilmektedir.

Bebeklerde sümüksü akıntının sebepleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Yenidoğan bebeklerde geçici olarak görülen kanamalı akıntılar, doğumdan sonra anneden bebeğe geçen östrojen hormonunun çekilmesi nedeniyle gerçekleşmektedir.
  • Biraz daha büyümüş olan bebeklerde görülen beyaz sümüksü akıntılar hijyen koşullarının yeteri kadar sağlanmamasından dolayı oluşabilmektedir. Genellikle vulvovajinit olarak adlandırılan bu akıntılar idrar yapılmasından sonrasında genital bölgenin kuru bırakılmaması ve tam temizlik sağlanmamasından doğan bir enfeksiyondur. Eğer oluşan akıntı sarı, kahverengi veya yeşil renklerinde ve pis kokulu ise çoğunlukla vulvovajinit olarak görülmektedir. 
  • Genellikle bebeklerde vajinal kokunun oluşmasının sebebi vajinal floranın bozulmasından kaynaklanmaktadır. Bilhassa kilolu olan kız bebeklerde idrar yaparken bacaklarını tam açamadıkları için vajinal floranın bozulması daha sık rastlanılan bir durumdur.
  • Arka arkaya çok sık antibiyotik kullanımı da tıpkı bağırsak florasını bozduğu gibi vajinal florayı bozmakta ve bu da sümüksü beyaz akıntılara ve kokuya sebep olmaktadır.
  • Kız bebeklerde sümüksü akıntının bir diğer sebebi ise vajene yabancı cisim kaçmasıdır. Akıntının yanı sıra kaşıntı, enfeksiyon ve kanlı akıntıya neden olmaktadır.
  • Genital pH’a uygun olmayan sabun, dezenfektan, şampuan gibi temizleme ürünlerinin kullanılması da hem genital bölgeyi tahriş etmekte hem de genital bölgenin bakteriyel florasını bozmaktadır. Böylelikle yine beyaz sümüksü akıntılar meydana gelebilmektedir.

Bebeklerde Sümüksü Akıntı Teşhisi

Henüz okula gitmeyecek yaştaki kız bebeklerde görülen vajinal sümüksü akıntılar çoğunlukla herhangi bir tehlike arz etmeyen hormon kaynaklı akıntılar olarak belirtilmektedir. Henüz cinsel yaşamı olmayan küçük kız bebeklerde görülen bu akıntıları normal vajinal akıntılar ile karıştırmamak gerekir.

Bebeklerde sümüksü akıntının teşhisi için ise şu yollar izlenmektedir:

  • Hasta Öyküsü: Bebeklerde görülen akıntıların ne zaman ortaya çıktığı, meydana gelen akıntının rengi ve kokusu, bebeğin kreşe veya anaokuluna gidip gitmediği, genital bölge temizliğinin nasıl ve kim tarafından yapıldığı sorgulanır.
  • Fizik Muayene: Ebeveynlerden alınan bebeğin hasta öyküsüne ek olarak fiziki muayene gerçekleştirilir. Fiziki muayene yapılarak akıntının cinsi ve nedeni öğrenilir. Enfeksiyon kaynaklı bir durum var ise tedaviye başlanması gerekirken bazı akıntılar zararsız ve geçicidir.
  • Kan Tahlili: Akıntının miktarı fazla ve çeşitli hastalıkları işaret ediyor ise kan tahlili yapılarak gerekli tanı konulmaktadır.

Bebeklerde Sümüksü Akıntı Tedavisi

Sümüksü beyaz akıntı bebeklerde özellikle yenidoğan kız bebeklerinde oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Sümüksü akıntının tanısı konulduktan sonra ise doktor tarafından gerekli bir tedavi şeması izlenir.

Tedaviler ise genelde şu şekilde olmaktadır:

  • İlaç Tedavisi: Bebeklik çağında antibiyotik kullanımı önerilmese de enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda bebeğin yaşına, sağlığına ve hastalığın durumuna bağlı olarak antibiyotik kullanımı gerekebilir.
  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Ebeveynlerin uyması ve uygulaması gereken bazı hijyen kuralları bulunmaktadır. Bunlar bebeğin rutin hijyen bakımlarıdır. Doktor tarafından gerekli bilgilendirmeler yaparak bebeklerde sümüksü akıntının ortadan kaldırılması amaçlanır.

Bebeklerde Sümüksü Akıntı Tedavi Edilmezse

Bebeklerde meydana gelen vajinal sümüksü akıntıların tedavi edilmesi şarttır. Akıntılar vajinal bölgede iç çamaşırında kalması durumunda tahrişe ve kaşıntıya sebep olmaktadır. Bebeğin günlük yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra enfeksiyon ve mantar oluşumunu tetikleyerek daha zor bir tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle vulvovajinit gibi bir durumdan şüpheleniliyorsa mutlaka doktora gidilmeli ve gerekli görülen tedaviler ve önlemler alınmalıdır.

Bebeklerde Sümüksü Akıntıya Ne İyi Gelir?

Sümüksü akıntı yenidoğan bebeklerde genel olarak normal olarak görülmekte ve kendiliğinden düzelmektedir. Ancak biraz daha büyümüş olan okul öncesi kız çocuklarında sümüksü akıntıların oluşmasının sebebi hijyen eksikliği veya yanlış hijyen koşulları olabilmektedir.

Bebeklerde vajinal sümüksü akıntıyı önlemek amacıyla izlenebilecek bazı adımlar şu şekildedir:

  • Genital bölgenin her daim temiz tutulması gerekir.
  • Özellikle banyo ve tuvalet sonrasında genital bölgenin tam kurulanmasına ve kuru kalmasına dikkat edilmelidir.
  • Bebeğe tuvalet eğitimi verilirken doğru temizleme yönteminin önden arkaya doğru olduğu vurgulanmalıdır ve öğretilmelidir.
  • Bebek kıyafetlerinde çok sıkı tayt ve pantolonlardan uzak durulmalıdır.
  • Tercihen pamuklu iç çamaşırları kullanılmalıdır.

Bebeklerde Sümüksü Akıntıya Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde sümüksü akıntının oluşmasının en büyük sebebi vajinal flora dengesinin bozulmasıdır. Bu nedenle florayı bozacak olan etkenler bebeklerde sümüksü akıntıya iyi gelmemektedir. Bunlara örnek verilecek olursa; bilinçsiz ve fazla miktarda antibiyotik kullanımı, vajinal bölgenin sabun, dezenfektan veya köpük gibi bazik ürünler ile temizlenmesi, idrar yapılırken bacakların tam açılmadan yapılması flora dengesini bozmaktadır ve sümüksü akıntıya iyi gelmemektedir.

Bebeklerde Sümüksü Akıntı için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde sümüksü akıntı için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanına gidilmesi gerekmektedir. Akıntının şiddetine ve rengine göre de ne zaman gidilmesi gerektiğine karar verilmelidir. Eğer bebek idrarında sümüksü akıntı gerçekleşiyorsa aynı zamanda Çocuk Ürolog uzmanının da görmesinde fayda vardır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın