Bebeklerde Yeşil Kaka

Ek gıdaya başlamış olan bebeklerde, aldıkları besinlerin içerikleri ya da takviyelerinde bulunan etken maddelere göre dışkılarında farklılıklar meydana gelebilmektedir. Altta yatan nedene göre tedavi uygulanır.

Bebeklerde Yeşil Kaka Nedir?

Bebekler, gözlerini açtıkları ilk günden itibaren içerisine girdikleri yeni dünyaya uyum sağlamaya çalışırlar. Bu adaptasyon sürecinde ise vücutlarında farklı tepkimeler meydana gelir. Anne sütü ya da mama ile beslenen bebeklerin dışkılarındaki renk ve kıvam değişiklikleri, bazı hastalıkların habercisi olabileceği gibi oldukça olağan bir durum da olabilir.

Henüz ek gıdaya başlamamış olan bebekler, direkt olarak annelerinin beslenme düzenlerine göre beslendiği için dışkıları bu durumdan etkilenebilmektedir. Ek gıdaya başlamış olan bebeklerde ise, aldıkları besinlerin içerikleri ya da takviyelerinde bulunan etken maddelere göre dışkılarında farklılıklar meydana gelebilmektedir. Bu sebeple ailelerin, bebeklerinin dışkılarını düzenli olarak takip etmeleri ve bu dışkılardaki farklılıkların anlamlarını bilmeleri gerekmektedir.

Bebekte Yeşil Kaka Ne Anlama Gelir?

Bebeklerin ve annesinin tükettiği her besin, bebeğin bulunduğu ortamın ısısı, biyolojik değişiklikler ve büyümesi gibi faktörler; bebeğin vücudunda farklı tepkimelere yol açar. Genellikle her bebekte gözlemlenen yeşil kaka, aileler tarafından endişe verici olsa da genellikle geçici bir durumdur.

Yeni doğan bebekte yeşil kaka görülebildiği gibi, 5 aylık bebeğin yeşil kaka yapması da oldukça olağandır. Yeni doğan bebeklerde, ilk dört gün ana rahminden kalan maddeler atılmaya devam eder. Bu sebeple yeni doğan bebeklerde yeşil kaka olması son derece normaldir. Üstelik yeni doğan bebeklerin henüz sindirim sistemleri tam olarak gelişmediği için gün içerisinde farklı formlarda kaka yapması da beklenir.

İlk altı ay genellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde, anne sütünün çok yağlı olması da kakanın yeşil olmasına yol açabilmektedir. Çünkü dışkıda görülen yeşil renk, bebeğin tükettiği sütün sindirim sisteminde oldukça hızlı ve uzun süreli bir şekilde hareket ettiği anlamına gelmektedir. Bu sebeple de 1 aylık bebeklerde yeşil kaka görülmesi durumunda ailelerin paniğe kapılmasına gerek yoktur.  

Mama yiyen bebekte yeşil kaka olması, bebeğe verilen mamanın içerisinde bulunan demir sülfat maddesinden ya da yine demir takviyesi kaynaklanır. Bu nedenle de mama takviyesi almaya başlayan 6 aylık bebekte yeşil kaka görülmesi de son derece mümkün olmaktadır.

Bebeklerde antibiyotik sonrası da yeşil kaka görülmektedir. Antibiyotik içerisinde bulunan etken maddeler, bebeğin kakasının yeşil renkte olmasına sebep olabilmektedir.

Bebeklerde Yeşil Kakanın Nedenleri

Bebeklerin yeşil kaka yapması, birbirinden farklı nedenden kaynaklanmaktadır.

Bu nedenler ise en genel ifade ile şu şekildedir;

  • Bebeğin demir takviyesi alması 
  • Bebekte görülen bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar 
  • Ek gıda döneminde olan bebeklerin yeşil yapraklı sebze/meyve tüketmesi 
  • Diş çıkarma döneminde olan bebeklerde çok daha fazla tükürük salgılanması
  • Anne sütü alan bebeklerin bağırsak florasının değişmeye başlaması 
  • Bebeğin bağırsaklarında meydana gelen enfeksiyonlar, mide nezlesi ya da soğuk algınlığı geçirmesi 
  • Bebeğin, tükettiği besinlere karşı besin alerjisi olması  
  • Annenin emzirme döneminde tükettiği besinler 
  • Bebeklerde reflü olması durumunda

Bebeklerde Yeşil Kaka Teşhisi

Bebeklerde yeşil kaka teşhisi için en önemli görev ailelere düşmektedir. Bebeğin dışkısının yakından takip edilmesi ve bebeğin davranışlarının gözlemlenmesi son derece önemlidir. Aileler bebeğin kakasının yeşil olması durumunda hemen doktora gitmesine gerek yoktur. İshal ve yüksek ateş gözlemlenmesi durumunda ise doktorlar tarafından gerekli tetkikler yapılarak uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir.

Bebeklerde Yeşil Kaka Tedavisi

Bebeklerde görülen yeşil kaka, genel anlamda korkulacak bir durum olmamasına rağmen bazı durumlarda tedavi gerektirmektedir. Tedaviye başlamadan önce bu durumun nedeninin ayrıntılı bir şekilde tespit edilmesi son derece önemlidir. Tedavi esnasında öncelikle varsa ishal ve yüksek ateş kontrol altına alınır. Daha sonra ise, bu duruma sebep olan faktörler araştırılır ve sorunun çözümü için uygun tedavi yöntemlerine geçilir.

Bebeklerde Yeşil Kaka Tedavi Edilmezse

Bebeklerde yeşil kaka, ishal ve yüksek ateşi beraberinde getirmemesi durumunda genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçebilir. Demir takviyesi alan, yeşil yapraklı sebze/meyve tüketiminden kaynaklanan, diş çıkaran ya da anne sütünden kaynaklanan yeşil kaka durumlarında bu faktörlerin ortadan kaldırılması önerilmektedir. Fakat yeşil kakayla beraber ishal ve yüksek ateşin olması durumunda ve bu durumun tedavi edilmemesinde çok daha ciddi problemler meydana gelebilmektedir. Böyle bir durumda yükselen ateşin ve ishalin acilen kontrol altına alınması gerekmektedir. 

Bebeklerde Yeşil Kakaya Ne İyi Gelir?

Annenin bol bol su içmesi, bebeğini yeterli miktarda emzirmesi ve bebeğin hijyenine dikkat etmesi ile kısa sürede bebeklerdeki yeşil kaka sorunu ortadan kalkabilmektedir. Bebeklerde yeşil kakaya iyi gelen unsurlar, genellikle annenin beslenmesi ile yakından ilgilidir. Bu nedenle de ilk olarak annenin kendine iyi bakması önerilmektedir. 2 aylık bebeklerde yeşil kaka görülmemesi için, bebeklerin ayaklarının sıcak tutulması, oda sıcaklığının önerilen sıcaklıkta olması ve bebeğin mevsimine uygun bir şekilde giydirilmesi de etkili olmaktadır.

Bebeklerde Yeşil Kakaya Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde yeşil kaka görülmesi durumunda, bu durumun ishali tetiklememesi için gerekli önlemlerin alınması son derece önemlidir. Annenin süt arttırıcı içecekler ya da yiyecekler tüketmesi, bebeğin ishal olmasına ve dolayısıyla yeşil kaka yapmasına sebep olabilmektedir.

Bebeklerde Yeşil Kaka için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde sulu yeşil kaka görülmesinin ardından eğer ishal, yüksek ateş ve bebekte sinirlilik hâli görülüyorsa zaman kaybetmeden bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Bebeklerde sümüksü yeşil kaka, beslenme ve sindirimin yanı sıra bebeğin vücudunda bir enfeksiyon olduğunun göstergesi olabilir. Bu gibi bir durumu gözlemlemeniz durumunda hemen doktora başvurulması ve gerekli tetkiklerin zaman kaybetmeden yaptırılması gerekmektedir. Bebeklerde yeşil kaka görülmesi durumunda bir çocuk doktoruna ya da dahiliye uzmanına gidilmesi gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Yeşil Kaka ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

3 ve 4 Aylık bebeklerde yeşil kaka neden olur?

Bebekler, ilk dört aylarına geldiklerinde uygun görülmesi halinde ek gıdaya başlarlar. Ek gıda sürecine giren bebeklere verilen besinler, bebeklerde yeşil kaka oluşmasına sebep olabilir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ya da demir içeren besinler, bu duruma sebebiyet verebilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Bebekler neden yeşil kaka yapar?

Bebeklerde açık yeşil kaka görülmesi; demir takviyesi, annenin beslenmesi, bebeğin anne sütünü hızlı ve uzun süre sindirmeye çalışması ve bu gibi farklı nedenlere dayanmaktadır. Genel olarak normal olarak karşılanan bu durumda, bebeği takip etmek ve hareketlerinde bir farklılık olması durumunda bir doktora görünmesi yeterli olacaktır.

Dr. Deniz Gölgeli

Bebeklerin yeşil kaka yapması normal mi?

Bebeklerde yeşil kaka görülmesi, eğer bebeğin davranışlarında herhangi bir farklılık görülmüyorsa,ateş ve terleme-titreme gibi ek sorunlar yoksa son derece normaldir. Fakat bu durumu ishal, sinirlilik ve ateş gibi faktörler takip ediyorsa bir çocuk doktoruna görünmekte fayda bulunmaktadır.

Dr. Deniz Gölgeli

Bebeklerde yeşil kaka nasıl geçer?

Alınan besin maddelerinin türü bunda oldukça etkilidir. Bu durumda annenin ve dolaylı yoldan da bebeğin alacağı demir içeren ve yeşil yapraklı bitkilerin azaltılması, yeşil kakanın geçmesinde etkili olmaktadır.

Dr. Deniz Gölgeli